• [23.12.2004] - Нунциата на Светия престол в София изпрати на Дипломатическия институт посланието на Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ по повод СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МИРА на 1 януари 2005 г. [текст на посланието]


 • [22.12.2004] - Подписа се споразумение за сътрудничество между Дипломатическия институт на МВнР и Руския културно информационен център в София.[текст на споразумението]


 • [21.12.2004] - На официална церемония в Министерството на външните работи министър Соломон Паси връчи сертификатите на първия випуск млади дипломати на Дипломатическия институт.


 • [14.12.2004] - Стоянка Петрова, главен координатор на Дипломатическия институт участвува в международна конференция “Потенциални рискове и конфликти в страните от западните Балкани” в Истанбул, Турция. Конференцията бе организирана от фондация “Близкоизточни и Балкански изследвания” и Техническия университет “Ялдъз” в Истанбул. На конференцията бяха поканени представители от всички страни от района на Балканите и бяха изнесени доклади от тях. Стоянка Петрова изнесе доклад “Стабилизиращата роля на България в региона на Югоизточна Европа”. На конференцията взе участие и г-н Танчо Стоилов, консул в генерални консулство на Р България в Истанбул.

  Лектори на конференцията бяха Ариан Старова , депутат от Парламента на Албания и президент на албанската атлантическа асоциация, проф. д-р Енвер Хасани, директор Международно сътрудничество и регионален диалог в администрацията на министър председателя на Косово, Иво Руси, журналист от Македония, доц. д-р Озан Ерьозден и доц. д-р Нуршин Гюней от Технически Университет Ялдъз, Турция, Верена Кнаус изследовател от Инициатива за Европейска Стабилност и проф. д-р Михай Максим от Центъра за турски изследвания на Университета в Букурещ, Румъния.


 • [13 - 16.12.2004] - По покана на щаб-квартирата на НАТО на посещение в Брюксел бе директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов. Той заведе десетте най-отличили се курсисти завършили Основния дипломатически курс на еднодневен трейнинг, организиран от дирекция "Публична дипломация" на НАТО. Г-н Попов проведе разговори с г-н Хосе-Мария Наваро, референт за България, на които се обсъди участието на служители на НАТО в обучителните програми на Дипломатическия институт за 2005 г.

  В Брюксел г-н Здравко Попов се срещна с г-н Клод Мисон, директор на Кралския институт за международни отношения на Белгия. Договори се изследователско сътрудничество по въпросите на Югоизточна Европа и Близкия изток.

  Беше проведена среща и с г-н Жан-Лук Барду, директор на Европейския кабинет за Европа, работещ съвместно с Европейския офис за подбор на кадри за структурите на ЕС (ЕПСО). След запознаване с изискванията и програмите на Европейския кабинет, беше договорено Дипломатическия институт да консултира и да насочва за подготовка младите българи, желаещи да работят като служители на ЕС.

  В Брюж г-н Попов се срещна с г-н Марк Вуйлстеке, генерален директор на Колежа на Европа. На основата на преговорите, двамата взеха решение Дипломатическият институт да стане привилегирован партньор на Колежа на Европа. Договориха се участия на лектори на Колежа в курсовете на Института, както и обучения на младши и старши дипломати в Брюж. Ще бъде подписан специален договор за дългосрочно сътрудничество между двете институции.


 • [10.12.2004] - Днес 22 курсисти на Основния дипломатически курс на Дипломатическия институт положиха своите заключителни изпити. Комисията под председателството на зам. министър Петко Драганов с участието на зам. министри Катя Тодорова и Гергана Грънчарова, директори на дирекции в министерството и директора на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов изслуша защитите на техните policy papers и проведе събеседване по актуални външнополитически въпроси.


 • [05.12 - 08.12.2004] - По покана на МВнР на Държавата Израел на работно посещение в Ерусалим и Тел-Авив беше директорът на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов.

  В Ерусалим г-н Попов се срещна с директора на Бюрото за обучение и развитие на МВнР на Израел г-н Боаз Модаи, с директора на дирекция "Човешки ресурси" г-н Ной Гал-Гендлер, с директора на дирекция "Управление на задграничните служители" г-н Дани Биран и с директора на дирекция "Централна Европа" г-н Авраам Бенджамин. Д-р Попов изнесе лекция пред кадетите на Бюрото за обучение и развитие и участва в тяхна симулационна игра. С ръководството на Бюрото се обсъдиха параметрите на взаимодействието между двете обучителни структури за 2005 г.

  По време на визитата си г-н Попов се срещна с видни интелектуалци и общественици от български произход - посланик Давид Коен, посланик Моше Меламед, проф. Едит Кей, проф. Нисим Бариако, посланик Мордехай Арбел и др., както и с известния историк и писател проф. Михаел Бар-Зоар.

  В Тел Авив Здравко Попов посети Центъра за изследване на Близкия изток и Африка "Моше Даян" към Университета на Тел Авив. С директора на Центъра проф. Ашер Сасер, д-р Попов договори сътрудничество по проблемите на Близкия изток, както на изследователско, така и на обучително ниво.


 • [29.11 - 08.12.2004] - В рамките на сътрудничеството между българския Дипломатически институт и ирландския Институт по публична администрация беше проведен в Дъблин обучителен курс на 12 български държавни служители по политиките на Европейския съюз. Ръководителят на българската група г-ца Аделина Томова, програмен координатор на Дипломатическия институт, осъществи по време на престоя си в Дъблин и срещи с Европейския институт към Колежа на Университета на Дъблин и с директора на Института по европейски въпроси г-н Алън Дюкс. В разговорите, на които присъства и посланикът на България в Ирландия г-жа Бисерка Бенишева, се обсъдиха възможности за бъдещо партньорство.


 • [03.12.2004] - В Палацето ди Венеция в Рим, седалището на Италианското общество за международни отношения (SIOI) се проведе среща между г-н Здравко Попов и посланик Умберто Ла Рока, президент на SIOI. Беше обсъден съвместен проект за обучение на български държавни служители през 2005 г. по въпросите на Европейския съюз. Освен това беше договорено Дипломатическият институт и Италианското общество за международни отношения да подпишат меморандум за дългосрочно сътрудничество.


 • [03.12.2004] - Във Вила Мадама в Рим се проведоха разговори между г-н Здравко Попов и г-н Маурицио Сера, директор на Дипломатическия институт на МВнР на Италия. Беше договорено активно сътрудничество между българския и италианския институт за следващите години в областта на професионалното обучение на дипломатите. Предстои подписването на договор за партньорство.


 • [30.11.2004] - Среща в Рим на директора на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов с монсиньор Хусто Мулор, президент на Папската Дипломатическа Академия на Ватикана. Бяха обсъдени възможностите за редовни работни контакти и размяна на информация между двете институции. Монсиньор Мулор прие поканата да посети България в началото на месец май 2005 г. и да изнесе публична лекция пред Дипломатическия институт.


 • [29.11-04.12.2004] - Официална българска делегация с представители на Парламента, МВнР и Атлантическия клуб, ръководена от директора на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов, взе участие в 50-та Генерална асамблея на Асоциацията на Атлантическия договор (АТА) в Рим. В работата на Асамблеята взе участие и министър Соломон Паси. Темата на форума беше "Бъдещето на евро-атлантическата сигурност" и основните въпроси, които се обсъждаха бяха: Новият НАТО и неговите партньори; Развитието на капацитета на НАТО и трансатлантическата оперативна съвместимост; Приносът на средиземноморските култури към стабилността; и други.

  По време на престоя на делегацията в Рим, министър Паси откри бюст-паметник на Капитан Петко войвода - съратник на Джузепе Гарибалди и участник в борбата за обединение на Италия.


 • [27-28.11.2004] - На 27 и 28 ноември 2004 г. Дипломатическият институт проведе двудневен семинар за журналисти от централните медии, акредитирани да отразяват 12-та среща на Съвета на министрите на външните работи на страните от ОССЕ. [Програма на обучението]


 • [26.11.2004] - Среща на д-р Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с посланика на Кралство Швеция в София г-н Бертил Рут. Посланик Рут представи квалификационната политика на шведското МВнР и предложи да се установи партньорство с независимия Шведски институт по международни отношения.


 • [25-26.11.2004] - В София се проведе конференция на тема "Членството на България в НАТО и ЕС и евроатлантическото бъдеще на Балканите" организирана от Информационния център на НАТО. На конференцията беше представен експертен доклад на авторски колектив под ръководството на д-р Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт.


 • [25.11.2004] - Гост на Дипломатическия институт бе д-р Джон Роуз, директор на Джордж Маршал Сентър в Гармиш-Партенкирхен, ФРГ. На проведените разговори с д-р Здравко Попов бяха обсъдени перспективите на едно многостранно сътрудничество между двете институции. Бяха фокусирани няколко основни полета на взаимодействие, както в сферата на обучението, така и в изследователската сфера - управление на кризи, проблемите на глобалния тероризъм, регионалната сигурност в Югоизточна Европа. Д-р Роуз покани Дипломатическия институт да стане член на консорциума от академии и институти към Джордж Маршал Сентър.


 • [24.11.2004] - На среща поискана от извънредния и пълномощен посланик на КНДР в България с директора на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов и главния координатор г-жа Стоянка Петрова бяха обсъдени възможности за обучение на млади корейски дипломати в София, както и организиране на експертна среща за представяне на политиката на КНДР за обединение на двете корейски държави.


 • [23.11.2004] - Среща на директора на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов с Н.Пр. посланика на Република Франция в София г-н Ив Сен-Жур. На срещата се обсъди подкрепата, която френското посолство ще окаже на Института в неговите обучителни, информационни и изследователски дейности.


 • [22.11.2004] - Лекция по публична дипломация пред курсистите от основния дипломатически курс на Института изнесе г-н Хосе-Мария Лопес Наваро от Отдела за публична дипломация в Щабквартирата на НАТО. В среща на ръководството на Дипломатическия институт с г-н Наваро бяха обсъдени възможности за участие на експерти на НАТО в бъдещата обучителна програма за чуждестранни дипломати на Дипломатическия институт.


 • [16-18.11.2004] - На 16, 17 и 18 ноември 2004 г. Дипломатическият институт проведе обучение на 250 студенти от СУ "Св. Климент Охридски", УНСС и НБУ, определени да сътрудничат като "лица за свръзка" при организацията и провеждането на 12-та среща на Съвета на министрите на външните работи на страните от ОССЕ. След приключване на ангажиментите им студентите ще получат специален сертификат за проведен стаж в Дипломатическия институт, който ще отразява работата им по организацията на срещата на ОССЕ в София. [Програма на обучението]


 • [16-19.11.2004] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов взе участие в конференцията "Бъдещето на демокрацията в Европа" организирана от Съвета на Европа и правителството на Каталуния в Барселона. Форумът се проведе в "Centro de Convenciones Internacional de Barcelona" (CCIB).
  По време на престоя си в Барселона г-н Попов се срещна и с директора на Средиземноморския европейски институт г-н Андрю Кларет, на която се обсъдиха бъдещи възможности за партньорство.


 • [16.11.2004] - Лекция в рамките на основния дипломатически курс за млади служители на МВнР изнесе апостолическият нунций в България Н.Пр. Архиепископ Джузепе Леанца. [текст на лекцията]


 • [15.11.2004] - Лекция в рамките на основния дипломатически курс за млади служители на МВнР изнесе Н.Пр. извънредния и пълномощен посланик на САЩ в София г-н Джеймс Пардю.


 • [08.11.2004] - Публична лекция на проф. д-р Алфред ван Стаден, директор на Холандския институт за международни отношения "Клингендал" на тема "Европа като глобален актьор", организирана от Дипломатическия институт пред аудитория на НБУ и представители на чуждестранния дипломатически корпус. [текст на лекцията /en/][текст на лекцията /bg/]


 • [05.11.2004] - Директорът на Дипломатическия институт доц. д-р З. Попов и директорът на Департамента за езиково обучение при СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Е. Бенева подписаха договор за обучение по английски език за дипломатите на МВнР.[текст на договора]


 • [03.11.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с г-ца Силвия Косано Нуньо, секретар и консул в посолството на Кралство Испания в София. Двамата обсъдиха бъдещото сътрудничество на Дипломатическия институт с Кралската дипломатическа школа в Мадрид и предложението от испанска страна за краткосрочна специализация на български дипломати в Испания през декември тази година.


 • [02.11.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с новоназначения посланик на Република Ирак в София г-н Хайдер Ал-Барак. На срещата беше обсъдено предложение на иракската страна за обучение в Дипломатическия институт на иракски младши и старши дипломати, както и помощта, която може да бъде оказана от българска страна за реорганизацията на иракския Институт за външна политика към МВнР.


 • [01.11.2004] - Подписа се споразумение за сътрудничество между Дипломатическия институт на МВнР на Република България и Центъра за обучение на дипломати на МВнР на Република Турция. Споразумението подписаха директорите на двете институции д-р Здравко Попов и посланик Дениз Узмен. Посланик Узмен проведе срещи и с зам. министър Николай Милков, с Дирекция "Човешки ресурси" и Дирекция "Югоизточна Европа". Беше приет план за съвместна работа през 2005 година в сферите на професионалното обучение, регионалното и двустранното сътрудничество. [текст на споразумението]


 • [25-29.10.2004] - Посещение на директора на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов и програмния координатор г-жа Биляна Дечева в Страсбург. Бяха осъществени работни срещи с директора по международните връзки на Ecole Nationale d'Administration г-н Филип Бастилика;
  Ecole Nationale d'Administration г-н Филип Бастилика
  с президента и вицепрезидента на L'Universite Robert Shuman г-жа Флоранс Беноа-Ромер и г-н Ксавие Делкур и с професор Мишел Деволуа - директор на L'Institute des Hautes Etudes Europeennes към същия университет.
  L'Institute des Hautes Etudes Europeennes професор Мишел Деволуа
  На тези срещи се обсъдиха параметрите на сътрудничеството за 2005 година.

  Бяха проведени и серия от срещи и разговори в Съвета на Европа, на които се обсъдиха различни форми на взаимодействие между Дипломатическия институт и съответните структури на Съвета на Европа:

  г-н Бруно Халер г-н Алваро Жил-Роблес
 • с генералния секретар на Парламентарната асамблея г-н Бруно Халер;
 • с главния комисар по човешките права г-н Алваро Жил-Роблес;
 • със секретаря на Комитета на Министрите г-н Леонард Дейвис;
 • с директора на Секретариата на Венецианската комисия г-н Джани Букюко;
 • с генералния директор по политически въпроси г-н Клаус Шуман;
 • с директора по сътрудничеството за местна и регионална демокрация г-н Филип Блеър;
 • с директора по висшето образование, културата и младежта г-н Габриеле Маца;
 • с генералния директор по правните въпроси г-н Ги де Вел;
 • с директора по човешки права г-жа Джейн Динсдейл и др.
 • г-н Леонард Дейвис г-н Клаус Шуман

  В срещите участваше и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Страсбург г-н Юри Щерк.


 • [20.10.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с г-н Алфредо Мартинес Серано, временно управляващ посолството на Кралство Испания в София относно организирането на испано-българска конференция на тема "Европейското измерение в процеса на присъединяване. Испанският опит", предвидена за м. февруари 2005 г. Домакин на тази конференция ще бъде Дипломатическият институт на България.


 • [19.10.2004] - Среща на д-р Здравко Попов с д-р Волфганг Глезкер, представител на Фондация "Ханс Зайдел" в София. На срещата беше обсъдено бъдещото сътрудничество между Института и Фондацията и бяха набелязани приоритетни сфери, които да залегнат в работната програма на постоянната комисия "България - Бавария". Тези приоритети са: институционално сътрудничество; регионално сътрудничество и въпросите на сигурността; европейска интеграция. На срещата присъстваха и г-жа Стоянка Петрова, главен координатор, Биляна Дечева, програмен координатор и г-н Светлан Стоев, началник-отдел в дирекция "Европа II" на МВнР.


 • [14.10.2004] - Днес в Москва бе подписан меморандум за взаимоотношенията между Дипломатическия институт на МВнР на Република България и Дипломатическата академия на МВнР на Руската Федерация. Меморандума подписаха директорите на двете обучителни институции, д-р Здравко Попов и д-р Юрий Фокин. На подписването присъстваха извънредния и пълномощен посланик на Република България в Москва, г-н Илиян Василев, директора по международното сътрудничество на Дипломатическата академия, г-н Михаил Беляков, заместник директорът на управление "Човешки ресурси" на МВнР на Русия, г-н Владимир Воронков, главният координатор на Дипломатическия институт, г-жа Стоянка Петрова, системният администратор на Дипломатическия институт, г-н Светлозар Ковачев и аташето по въпросите на културата, образованието и науката в българското посолство, г-жа Адела Пъшкова. [текст на споразумението]


 • [14.10.2004] - По покана на Дипломатическия институт лекция на тема "Икономика и политика на Япония след Втората световна война" изнесе проф. Рей Ширатори, президент на Института за политически изследвания в Токио, Япония. [текст на лекцията]


 • [12.10.2004] - Организирана от Дипломатическия институт среща на г-н Вилем ван Екелен, бивш генерален секретар на ЗЕС с експерти от МВР, МО, МВнР, Президентство по въпроси на европейската система за сигурност. Министър Соломон Паси награди д-р Вилем ван Екелен със "Златна лаврова клонка" на МВнР. [текст на изказването на д-р ван Екелен]


 • [11.10.2004] - Д-р Вилем ван Екелен, бивш генерален секретар на ЗЕС, проведе обучителен модул по трансатлантически отношения за участниците в основния дипломатически курс на Дипломатическия институт.


 • [07.10.2004] - Г-н Здравко Попов се срещна с г-н Нийл Буне, постоянен координатор на ООН и постоянен представител на ПРООН в София. На срещата бяха обсъдени въпросите на сътрудничеството между Института за обучение и изследване на ООН и Дипломатическия институт относно създаването на специален модул по многостранна дипломация и участието на ПРООН в процеса на координация и реализирането на този обучителен модул.


 • [07.10.2004] - Днес бе подписано споразумение за сътрудничество между Гьоте-Институт София и Дипломатическия институт относно обучението по немски език на служители на МВнР. [текст на споразумението]


 • [04.10.2004] - На работно посещение в София бе делегация на Албанската Дипломатическа Академия водена от нейния президент посланик д-р Лисен Башкурти. На срещата с ръководството на Дипломатическия институт бяха обсъдени бъдещи съвместни изследователски инициативи в полето на регионалните конфликти, незаконните трафици и технологиите за изграждане на позитивен образ на страните от региона.


 • [01.10.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с посланика на Република Италия Джан Кампаньола. На срещата се обсъди бъдещото сътрудничество на Дипломатическия институт на МВнР на България с Дипломатическия институт на МВнР на Италия, както и въпроси на обучението по италиански език на български дипломати.


 • [30.09.2004] - Среща на Здравко Попов с Рафаел Ередеро де Педро, съветник по образованието към посолството на Кралство Испания в София. На срещата бяха обсъдени въпроси за сътрудничеството в сферата на испаноезиковото обучение на българските дипломати.


 • [30.09.2004] - Лекция на проф. Томаш Волги от Университета на Аризона, САЩ на тема "Отношения между САЩ и Европейския съюз" пред аудитория на Дипломатическия институт. [текст на лекцията]


 • [29.09.2004] - Беше подписано споразумение между Дипломатическия институт и Френския център за култура и сътрудничество в София. Споразумението третира френскоезиковото обучение на българските дипломати. [текст на споразумението]
 • [29.09.2004] - Среща на д-р Здравко Попов с г-н Пиер Консини, президент на "Alliance France - Bulgarie". На срещата бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес при организирането на френско-български семинари по въпроси на европейската интеграция и двустранните отношения между България и Франция.


 • [29.09.2004] - Директорът на Дипломатическия институт, д-р Здравко Попов участва в официалните разговори между зам. министъра на МВнР Николай Милков и председателя на Фондация "Ханс Зайдел" г-н Ханс Цеетмайр. На тези разговори беше договорено бъдещото сътрудничество между Дипломатическия институт и Фондация "Ханс Зайдел" в областта на изследванията и обучението.


 • [27.09.2004] - Лекция пред Дипломатическия институт изнесе г-н Франц фон Деникен, държавен секретар на МВнР на Конфедерация Швейцария, посветена на взаимоотношенията между Европейския съюз и Швейцария.   

   

 • [27.09.2004] - Гост на Дипломатическия институт беше г-н Швере Квале, директор на Дипломатическия институт на МВнР на Кралство Норвегия. Беше установено сътрудничество между двата института и бяха набелязани конкретни програми и дейности за неговото осъществяване.


   

   

 • [24.09.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с Н.Пр. Мохаммад Фазел Сайфи, посланик на Афганистан в София. Бяха дискутирани въпроси, свързани с обучение на млади афганистански дипломати в Дипломатическия институт, както и личното участие на посланик Сайфи като лектор в основния дипломатически курс на Института.


 • [16.09.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с г-н Никола Марку, директор на Института за публична администрация в Дъблин, Ирландия. Постигна се съгласие млади български дипломати да участват в "Програмата за присъединяване" по въпроси на европейската интеграция в Дъблин през тази година.


 • [16.09.2004] - Среща на д-р Здравко Попов с д-р Даниел Блум - референт по културните въпроси в посолството на Федерална Република Германия, на която бяха обсъдени различни аспекти на сътрудничеството между Дипломатическия институт и Посолството, както по линия на дипломатическото обучение, така и по линия на немскоезиковото обучение.


 • [15.09.2004] - Беше подписан договор за сътрудничество между Дипломатическия институт на МВнР на Република България и Дипломатическата академия на МВнР на Република Хърватия от директорите на двете институции - д-р Здравко Попов и д-р Петар Турчинович. [текст на меморандума]
 • [13.09.2004] - Днес беше открит първият обучителен курс за млади дипломати на Дипломатическия институт, който е с продължителност три месеца. На официалното откриване младите служители на МВнР бяха приветствани от директора на института г-н Здравко Попов, от зам. министър Катя Тодорова и от директора на "Човешки ресурси" на МВнР г-н Максим Гайтанджиев.
 • [10.09.2004] - Среща на Здравко Попов, Биляна Дечева и Василий Иванов с г-жа Никола Уилсон от Британското посолство във връзка с предстоящо сътрудничество в сферата на езиковото обучение между Дипломатическия институт и Британския съвет.


 • [08.09.2004] - Среща на Здравко Попов с г-н Йосип Сполярич, временно управляващ посолството на Република Хърватия в София. Беше обсъдена програмата на предстоящото посещение на г-н Петар Турчинович, заместник-министър и директор на Дипломатическата Академия на МВнР на Хърватия във връзка с подписването на споразумение между двете дипломатически школи.


 • [08.09.2004] - Среща на Здравко Попов с г-н Винсент Херлихи от дирекция "Разширяване на ЕС и Източна Европа" на МВнР на Република Ирландия. На срещата г-н Херлихи представи дейността на Института за публична администрация в Дъблин и предложи партньорство при организирането на специализации в Ирландия на млади български дипломати по въпросите на европейската интеграция.


 • [08.09.2004] - Среща на Директора на Дипломатическия институт с Мегали Рение-Желева - директор на езиковите курсове във Френския институт в София, на която се обсъдиха възможностите за сътрудничество между двата института във връзка с френскоезиковото обучение на българските дипломати. Предвиди се споразумението да бъде подписано до края на месец септември, а курсовете да стартират през месец октомври т.г.


 • [07.09.2004] - Среща на Здравко Попов с посланика на Кралство Норвегия г-н Ролф Балтцерсен. На срещата се обсъдиха въпросите на двустранното сътрудничество между външните министерства в областта на дипломатическото обучение на служителите. В края на м. септември официална визита в София ще направи г-н Сверс Йохан Квале, Директор на Дипломатическия институт на МВнР на Кралство Норвегия.


 • [02.09.2004] - Среща на Директора на Дипломатическия институт с г-жа Бетина Микенбекер-Зубаи, ръководител "Езиково обучение" на Гьоте-Институт София, на която се обсъдиха условията за споразумение между двата института за осъществяване на немското езиково обучение на българските дипломати. Беше договорено Гьоте-Институт да предложи курсове по немски език за напреднали със специален акцент върху овладяване на немски дипломатически език. Предвиди се споразумението да бъде подписано в края на месец септември, а курсовете да стартират през месец октомври т.г.


 • [19.08.2004] - Министърът на Външните работи Соломон Паси утвърди програмата на тримесечния курс за млади дипломати на Дипломатическия институт, който ще стартира през септември т.г. [текст на програмата].


 • [19.08.2004] - Дипломатическият институт, заедно с Института за социално-политически анализи, Военната Академия "Г.С.Раковски" на МО и Академията на МВР е съорганизатор на публична лекция на Президента на Република България Георги Първанов по актуални въпроси на националната сигурност. Лекцията ще се проведе на 03 септември 2004 г. в зала 2 на НДК.


 • [10.08.2004] - Среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт и г-жа Стоянка Петрова - главен координатор с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в София, Н.Пр. г-н Анатолий Потапов. На срещата беше представена дейността и програмите на Дипломатическия институт, както и проекта за споразумение за сътрудничество с Дипломатическата академия на МВнР на Русия. Посланик Потапов запозна представителите на института с актуалното състояние на руската академия, нейните обучителни програми и практики и връзката между дипломатическия трейнинг и кариерата на руските дипломати. Беше договорено по принцип посещение в Москва за установяване конкретните параметри на сътрудничеството.


 • [25.07.2004-05.08.2004] - Специализация на Биляна Дечева - програмен координатор и Лилия Иванова - специалист по библиотечни и информационни дейности в Холандския институт за международни отношения "Клингендал" в Хага. Цел на специализацията - обмяна на опит при изграждането на библиотеката на Дипломатическия институт. Резултат от специализацията - модерен модел на функциониране на библиотеката и обвързването й с обучителните и информационните дейности на Института.

  При посещението си в Хага Б.Дечева и Л.Иванова проведоха и работни срещи с Дирекция "Обучение и развитие на персонала и организацията" на МВнР на Холандия и с Холандския квалификационен радио център.


 • [04.08.2004] - Среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт и г-ца Аделина Томова - програмен координатор с г-н Илко Димитров, зам. министър на отбраната. На срещата се обсъдиха въпроси на сътрудничеството между МВнР и МО по обучението и професионалното развитие на кадрите, както и взаимодействието между Дипломатическия институт на МВнР и Военна Академия на МО. Съгласуван беше график и процедура за реализирането на това сътрудничество.


 • [03.08.2004] - Среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт и г-ца Аделина Томова - програмен координатор с началника на Генералния щаб ген. Никола Колев, където се обсъдиха потребностите на българските военни от дипломатическо обучение.


 • [29.07.2004] - Състоя се среща на г-н Здравко Попов с Н.Пр. г-н Осама Мохамед Тауфик, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет в София. На срещата беше обсъдено бъдещото партньорство с египетския Дипломатически институт.


 • [29.07.2004] - Състоя се среща на г-н Здравко Попов с г-н Бойко Коцев, зам.-министър на вътрешните работи. На срещата бяха обсъдени в предварителен план параметрите на обучителните модули за служители на МВР, както и сътрудничеството на Дипломатическия институт с Aкадемията на МВР.


 • [28.07.2004] - Министърът на Външните работи Соломон Паси и Министърът на Външните работи на Република Индия К. Натвар Сингх подписаха Меморандум за разбирателство между Дипломатическия институт на МВнР на България и Дипломатическия институт на МВнР на Индия. [текст на меморандума]


 • [27.07.2004] - Директорът на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов и Генералният директор на Дипломатическата академия на Румъния посланик Константин Ене подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции. На церемонията присъства и Н.Пр. посланикът на Румъния Михаил Росиану. [текст на меморандума]


 • [26.07.2004] - Mинистърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев изнесе лекция, организирана от Дипломатическия институт пред дипломати на МВнР на тема "Регионален енергиен пазар". Лекцията се проведе с цел ясно дефиниране на посланията, които България отправя в международното пространство чрез дипломацията. [текст на лекцията]


 • [19.07.2004] - Състоя се среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с Архиепископ Джузепе Леанца, Папски нунций в Република България. На срещата бяха обсъдени възможностите за взаимодействие между българския Дипломатически институт и Дипломатическата академия на Ватикана в областта на размяна на публикации, изследвания и обръщения. Беше обсъдена и възможността за участие на представители на Ватикана в публични лекции на Дипломатическия институт.


 • [15.07.2004] - Дипломатическият институт организира лекция на външния министър на Княжество Лихтенщайн д-р Ернст Валх в Министерство на външните работи. Това е първото посещение на високопоставен представител от такъв ранг на Княжество Лихтенщайн в България от установяването на дипломатически отношения между двете държави през 1993 г. [текст на лекцията]


 • [08.07.2004] - По време на работното посещение на г-н Здравко Попов в Конфедерация Швейцария се подписа Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт и Женевския център за политика за сигурност. [текст на меморандума]


 • Посланик Студман и З. Попов

 • [07.07.2004-13.07.2004] - Посещение в Конфедерация Швейцария на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт и г-жа Биляна Дечева - програмен координатор.
  В Женева бяха проведени следните срещи:
 • С Женевския институт по Политика за Сигурност "GCSP", на която беше подписан Меморандум за разбирателство между двата института.
 • С Института за Обучение и Изследване на ООН (UNITAR). На срещата се обсъдиха параметрите на сътрудничеството за обучението по многостранна дипломация, както и развитието на библиотеката на българския институт.
 • С Института за Международни Изследвания в Женева по въпроси на международното право, международната икономика и политическите науки и възможностите за обучение на дипломати по тези дисциплини.
 • С ръководителите на програмата на ООН по разоръжаване. На тази среща се обсъди обучителната програма, която провежда ООН по въпросите на разоръжаването.
 • С представители на Конференцията на ООН за Търговия и Развитие (UNCTAD), които направиха презентация на своите курсове по дистанционно обучение, предлагани в много страни от света.

 • В Берн бяха проведени следните срещи:
 • С посланик Марк-Андре Саламен, директор на първа политическа дирекция за Европа и Северна Америка на МВнР на Швейцария. Посланик Саламен представи на българските гости утвърдената в тяхното Външно министерство практика за обучение на дипломати.
 • С г-жа Сабине Улман, началник отдел "Кадри и Маркетинг" в Швейцарското Външно министерство. Г-жа Улман разясни подробно процедурите по набиране на служители за министерството, както и критериите за тяхната дипломатическа кариера. Двете страни се споразумяха да поддържат редовни работни връзки по въпросите на обучението на дипломатическите кадри.

 • Посланик Саламен и г-н З.Попов

  З.Попов, С.Улман и Б.Дечева

 • [02.07.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с подполковник доц. Румен Марков, ректор на Академията на МВР. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между двете институции в сферата на обмен на лектори, информация и трейнинг-стандарти.


 • [01.07.2004] - Въз основа на Договора за информационно сътрудничество и взаимна помощ при подготовката на човешки ресурси между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Боливарска република Венецуела, подписан от Министър Соломон Паси и Н.Пр. посланикът на Боливарска Република Венецуела Боанерхес Саласар Муньос, Дипломатическият институт ще разработи и осъществи конкретно партньорство с Института за висше дипломатическо образование и изследвания "Педро Гуал" към Министерство на външните работи на Венецуела.


 • [01.07.2004] - Среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с г-н Кристоф Щок, втори секретар по политическите въпроси в Делегацията на Европейската Комисия в България. На срещата се обсъдиха възможностите за осъществяване на проектите на Дипломатическия институт в рамките на Комуникационната стратегия на Европейската делегация, обучителните модули, посветени на Европейската интеграция, статута на Дипломатическия институт на Европейски Документационен център и др.

  На срещата присъстваха също и г-жа Соня Диез - съветник по политическите въпроси, г-н Дойчин Чолаков - прес-аташе на делегацията, г-жа Албена Попова - сътрудник, г-жа Стоянка Петрова - главен координатор и г-жа Биляна Дечева - координатор в Дипломатическия институт.


 • [25.06.2004] - Директорът на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов участва от 23 до 26 юни т.г. във Виена в работата на 32-ата Годишна среща на директорите на дипломатическите школи и институти в света. Тазгодишната среща съвпада с честването на 250 години от основаването на Дипломатическата академия на Австрия. Г-н Попов направи презентация на българския Дипломатически институт пред европейската регионална група на дипломатическите школи и на пленарно заседание на всички представени дипломатически школи. Г-н Попов проведе и двустранни срещи с директорите на дипломатическите обучителни институции на САЩ, Канада, Италия, Великобритания, Германия, Русия, Македония, Египет, Япония, Индия, Бразилия, Чили, Мексико, Украйна и ООН. [програма на срещата] • [22.06.2004] - Дипломатическият институт организира експертна среща с г-н Марк Софер, заместник-генерален директор в Министерство на външните работи на Държавата Израел, отговарящ за Централна Европа и Евразия, на тема "Конфликтът в Близкия изток". На срещата присъстваха представители на Президентството, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, службите за сигурност и дипломати от МВнР.


 • [17.06.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с г-н Филипе Бастелика, директор "Международни връзки" на Националната Школа за Администрация на Франция (ENA). На срещата бяха обсъдени въпроси за дългосрочно сътрудничество между българския институт и ENA по изграждането на съвместен модул за обучение на посланици; специализации на млади български дипломати във френската школа, както и възможности за обучение на френски дипломатически език. На срещата присъстваха и г-н Паскал Вагон - директор на Френският културно-информационен център и г-н Дидие Шабер - първи съветник в посолството на Франция в България.


 • [16.06.2004] - Среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с д-р Фритс ван дер Берг, консултант по мениджмънт и г-жа Анжела Квок, съветник по международното сътрудничество на Холандския институт за публична администрация (R.O.I.). Двете страни представиха основните цели и дейности на своите институти и обсъдиха възможностите за сътрудничество в обучителните модули за старши дипломати, посланици и представители на държавната администрация.


 • [11.06.2004] - От 07 до 11 юни 2004 г. се проведe работно посещение в София на г-н Рон Тон, Директор програми по международни отношения и дипломация в департамент "Квалификация" на Холандския институт за международни отношения "Клингендал", по въпроси от плана за сътрудничество между двата института за 2004 г.

 • Г-н Рон Тон и екипът програмни координатори и експерти, работиха върху трейнинг програмата на тримесечния задължителен курс за млади дипломати на българското Външно министерство. Бяха обсъдени и въпросите на сътрудничеството между двата института за периода 2005-2007 година. Г-н Тон консултира също и звената по "Информация и Комуникации" и "Библиотека".

  Гостът проведе еднодневен симулационен трейнинг по преговори в Съвета за сигурност на ООН и изложи методика за правене на "Policy Papers". Той проведе и среща с част от бъдещите български лектори в Дипломатическия институт. • [10.06.2004] - Среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с посланика на Конфедерация Швейцария, г-н Пиер Лучири. На срещата се обсъдиха възможностите за партньорство на Дипломатическия институт с водещи обучителни институции на Швейцария, като Женевския Център за Политика за Сигурност, Висшето Училище за Международни Отношения и др.


 • [10.06.2004] - Проведе се среща на г-н Здравко Попов с Генералния консул на Република Судан г-н Абдуллах Хамад Ал-Азрак. Двамата обмениха информация за функциите и целите на дипломатическите школи на Министерствата на външните работи на двете страни. Беше изразен взаимен интерес за поддържане на работни контакти между съответните дипломатически институти.


 • [09.06.2004] - Проведе се среща на г-н Здравко Попов с Н.Пр. Мохамед Ал-Ауади, посланик на Държавата Кувейт. На срещата г-н Попов изложи основните функции, дейности и програми на Института. Посланик Ауади прояви интерес за обучение на кувейтски дипломати в българския Дипломатически институт.


 • [04.06.2004] - Проведе се среща на г-н Здравко Попов, с извънредния и пълномощен посланик на Армения, г-жа Севда Севан. На срещата посланик Севан предложи Дипломатическият институт да се ангажира дългосрочно с обучението на дипломатическите служители на Армения. Предложението беше принципно прието и беше договорена процедурата за неговото осъществяване.


 • [04.06.2004] - Проведе се среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт, с извънредния и пълномощен посланик на Израел, г-н Авраам Шарон. Двете страни се договориха директорът на израелския Дипломатически институт да посети България през есента на тази година и да се обсъдят конкретните форми на бъдещо сътрудничество между двата института.


 • [02.06.2004] - Проведе се среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт, с г-н Боанергес Муньос, посланик на Боливарска република Венецуела. На срещата беше обсъдено предстоящото сътрудничество между българския Дипломатически институт и Института за висше дипломатическо образование и изследвания "Педро Гуал" към Министерство на външните работи на Венецуела.


 • [24.05.2004 - 30.05.2004] - Работно посещение в Истанбул и Анкара на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт.

  В Истанбул г-н Здравко Попов се срещна с д-р Акан Сувер, ръководител на фондация "Мармара Груп". На срещата бяха обсъдени възможностите за организиране на общи конференции, семинари и изследователски проекти.


  Г-н Руско Георгиев - генерален консул на Република България в Истанбул, Г.Йозтек и З.Попов

  Г-н Попов проведе среща и с посланик Гюнер Йозтек, председател на борда и директор на Фондация за Изследвания на Близкия Изток и Балканите. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на преподаването и изследванията.


  При официалното посещение на Министър Соломон Паси на 26.05.2004 в Анкара г-н Попов беше член на българската делегация. В разговорите между Министър Соломон Паси и г-н Абдуллах Гюл, Министър на външните работи на Република Турция, беше потвърдено намерението на двете страни да обвържат в партньорство Дипломатическия институт на МВнР на Република България и Центъра за обучение на дипломати на МВнР на Република Турция. Двамата министри договориха общата рамка на бъдещото сътрудничество, чиито конкретни параметри да бъдат допълнително уточнени от директорите на двете дипломатически школи.

  В Анкара г-н Попов беше гост на посланик Дениз Узмен, директор на Център за обучение на дипломати на Министерство на външните работи на Република Турция. Oбсъден бе текст на меморандум за разбирателство, който описва сътрудничеството между двете дипломатически школи по линия на специализации, размяна на лектори, експертизи и съвместни проекти.

  Г-н Попов се срещна и с ръководството на факултета по "Икономика и административни науки" в Средноизточен технически университет на Анкара.


  Доц. д-р Мустафа Тюркеш - ръководител програма "Международни отношения", г-жа Невена Михайлова - сътрудник в българското посолство, проф. д-р А. Шинасъ Аксой - декан, доц. д-р Здравко Попов, доц. д-р М. Фатих Тайфур - зам. декан и посланик Дениз Узмен

  В Анкара г-н Попов проведе срещи и с посланик Бахадир Калели, директор Дирекция "Човешки ресурси" на Министерство на външните работи на Република Турция.


 • [18.05.2004-22.05.2004] - Работно посещение на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт и г-жа Стоянка Петрова - главен координатор, в Република Сърбия и Черна гора и Република Хърватия. Целта на визитата е установяване на работни контакти с дипломатическите академии на двете страни.

  В Република Сърбия и Черна гора бяха осъществени срещи с:

 • Г-н Предраг Симич, директор на Дипломатическата академия на Външно министерство на Сърбия и Черна гора.
 • Г-н Иван Вейвода - Изпълнителен директор на "Балкански Тръст за Демокрация".
 • Дирекция "Човешки Ресурси" на Външно Министерство на Сърбия и Черна гора.


 • П.Симич и З.Попов

  И.Вейвода и З.Попов

  В Република Хърватия бяха осъществени срещи с:

 • Г-н Петар Турчинович, директор на Дипломатическата академия на Външно министерство на Република Хърватия и посланик Зоран Пичулян, началник отдел "Дипломатическо Образование" в Академията. Двете страни се споразумяха да подпишат в близко бъдеще Меморандум за сътрудничество в областта на обучението, информацията и изследванията.
 • Дирекция "Човешки Ресурси" на Хърватското МВнР.


 • На снимката: г-жа Маша Попович - офис мениджър, С. Петрова, Виктор Вълков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Загреб, З. Попов и З. Пичулян.


 • [05.05.2004] - Лекция на посланик Нийлс Пулц, заместник-държавен секретар по административните въпроси в Министерство на външните работи на Кралство Дания, за реформата в датската дипломатическа служба.


 • [21.04.2004] - Официално откриване на дейността на Дипломатическия институт. По този повод, Министър-председателят на Република България Симеон Сакскобурготтски изнесе лекция на тема "Мисията на българската дипломация в 21-ви век" пред българския и чуждестранния дипломатически корпус. [текст на лекцията]


 • [08.04.2004-10.04.2004 г.] - Работно посещение в Румъния на г-н Здравко Попов, Директор на Дипломатическия институт и г-ца Аделина Томова, програмен координатор, за запознаване с дейността на Дипломатическата академия на МВнР на Румъния, както и с други обучителни институции.

  В Дипломатическата академия на Румъния, българските представители бяха приети от посланик Константин Ене, генерален директор, и посланик Тюдор, директор на Академията.

  З.Попов, К.Ене, А.Томова и Николай Милков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Букурещ

  Бяха проведени срещи и с ръководствата на: Румънският институт за международни отношения "Николае Титулеску", Националното училище за политически науки и публична администрация, Дирекция "Човешки ресурси" в МВнР и Националният колеж по отбраната.


 • [24.03.2004] - Среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с г-н Антонио Перес-Ернандес, генерален директор в испанската Агенция за Международно Сътрудничество при Външно министерство на Кралство Испания. Присъстваха г-н Лопес Хорин, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания и г-жа Силвия Косано, консул в испанското посолство в София. На срещата се обсъди предстоящо посещение в Мадрид за обмяна на опит с Кралската Дипломатическа школа и за установяване на сътрудничество с школата, както и възможността испанската Агенция за Международно Сътрудничество да финансира общи проекти на двете дипломатически школи.


 • [04.03.2004] - Среща на г-н Здравко Попов с г-н Ким Сънг-ъй, посланик на Република Корея в София. На срещата се обсъди възможността за установяване на сътрудничество с Института за международни отношения и национална сигурност към МВнРТ на Република Корея. Обсъдиха се и условията за кандидатстване с проект на Дипломатическия институт пред Корейската агенция за международно сътрудничество.


 • [26.02.2004] - Дипломатическият институт кандидатства за статут на Европейски документационен център.    На 26 февруари се проведе среща на  г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с г-н Сергей Макаринов, завеждащ отдел "Преса и информация" в Делегацията на Европейската комисия в София. На срещата беше обменена информация за перспективата Библиотеката на Дипломатическия институт да получи статут на Европейски документационен център.


 • [19.02.2004] - На 19 февруари в Министерство на външните работи се проведе среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт, с Н.Пр. Ферейдун Хагбин, посланик на Ислямска Република Иран в София. На срещата бяха обсъдени възможните форми на сътрудничество между българския Дипломатически институт и иранския Институт за международни отношения.


 • [16.02.2004-18.02.2004] - Семинар на тема "Предизвикателствата от членството на България в НАТО и специфики на работата в Щабквартирата в Брюксел", организиран съвместно от Дипломатическия институт и Холандския институт за международни отношения "Клингендал". Семинарът беше открит от баронеса Хенриете ван Линден, посланик на Кралство Холандия в България и г-н Петко Драганов, заместник - министър на външните работи.


 • [03.02.2004] - Проведе се еднодневен семинар по ”Европейска интеграция”, ръководен от г-н Рон Тон, от Института "Клингендал", посветен на уменията за водене на преговори в рамките на Европейския съюз. Семинарът беше предназначен за младши служители от Министерство на външните работи. Обучението се проведе под формата на симулационна игра за политиката на ЕС в областта на емиграцията и даването на убежище, както и на Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС.

 • [02.02.2004-06.02.2004] - Посещение в София на г-н Рон Тон, директор програми по международни отношения и дипломация в департамент "Квалификация" на Холандски институт за международни отношения "Клингендал". Целта на посещението е да бъде обучен състава на Дипломатическия институт по основните му дейности, както и да се поставят принципите и методологията на бъдещите трейнинг програми на института.


 • [28.01.2004] - Състоя се среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с г-н Питър Лъдлоу, председател на издателска и информационна група EuroComment SA. На срещата беше обменена информация за възможните форми на сътрудничество между Дипломатическия институт и EuroComment SA.


 • [28.01.2004] - На 28 януари се състоя среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с г-н Дидие Шабер, първи съветник в посолството на Франция в България. На срещата бяха обсъдени формите на сътрудничество между Дипломатическия институт и френски институции, занимаващи се с повишаване квалификацията на държавни служители. Г-н Шабер изрази готовност представители на посолството също да участват като лектори в курсовете на института по широк кръг от теми.


 • [27.01.2004] - Публична лекция за политическите приоритети на НАТО на г-н Хосе-Мария Лопес Наваро, Отдел за публична дипломация в Щабквартирата на НАТО.


 • [21.01.2004] - Публична лекция на посланик Стефан Тафров, постоянен представител на Република България в ООН - Ню Йорк, за участието на България като непостоянен член в Съвета за сигурност на ООН 2002-2003 г. [текст на лекцията]


 • [01.01.2004] - Със заповед на Министъра на външните работи Соломон Паси за Директор на Дипломатическия институт е назначен доц. д-р Здравко Попов.

 • [15.12.2003 - 16.12.2003] - Работно посещение на г-н Здравко Попов, г-жа Стоянка Петрова и г-жа Аделина Томова в Холандския институт за международни отношения "Клингендал", за запознаване с работата му и за уточняване на сътрудничеството с новосъздадения Дипломатически институт на МВнР. Делегацията беше приета от проф. Алфред ван Стаден - директор на Института "Клингендал".


 • [31.10.2003] - Министър Соломон Паси утвърди Устройствен правилник на Дипломатическия институт.


 • [23.09.2003] - Днес, на заседание на Министерски съвет беше създаден с Постановление №209/23.09.2003 Дипломатически институт към Министъра на външните работи.


 • [14.09.2003-19.09.2003] - От 14 до 19 септември 2003 г. в София се състоя работно посещение на г-н Рон Тон, директор програми по международни отношения и дипломация в департамент "Квалификация" на Холандския институт за международни отношения "Клингендал". Посещението е във връзка с подписаното споразумение от 04 юли 2003 г. между МВнР и Института ”Клингендал”. По време на престоя си, г-н Рон Тон се срещна с ръководството на Външно министерство, с Дирекция "Човешки ресурси" и с членовете на екипа работещ върху проекта за създаване на дипломатически институт. Бяха организирани срещи във Военната академия "Г.С. Раковски", Академията на МВР, Катедрата по международни отношения на УНСС и Катедрата по международно право и международни отношения на СУ "Св. Климент Охридски" и Института по публична администрация и евроинтеграция към Министерски съвет.


 • [04.07.2003] - Министърът на външните работи Соломон Паси подписа Меморандум за разбирателство между Министерство на външните работи и Холандския институт за международни отношения "Клингендал". Меморандумът описва това сътрудничество като база за създаване и развитие на дипломатически институт на МВнР на Република България.[текст на меморандума]