• [23.12.2005] - Послание на Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI по повод СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МИРА на 1 януари 2006 г.


 • [23.12.2005] - Днес на официална церемония в МВнР г-н Любомир Кючуков, зам.-министър на външните работи, връчи сертификати на 29 младши служители, успешно завършили третия Основен курс по дипломация на Дипломатическия институт.


 • [21.12.2005] - KЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ В КОНКУРСА ЗА “МЛАДШИ ЕКСПЕРТ” В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ


 • [20.12.2005] - Днес на официална церемония в Министерство на външните работи заместник-министър Гергана Грънчарова връчи сертификати на успешно завършилите едномесечния курс по консулска дипломация.


 • [19.12.2005] - Днес беше подписан Договор между Дипломатическия институт и Италианския културен институт с предмет обучението по италиански език за дипломати и служители на МВнР. Договорът беше подписан от директорите Здравко Попов и Умберто Риналди. [текст на договора]


 • [19.12.2005] - По повод 50 години от приемането на България за член на ООН, Дипломатическият институт организира днес в МВнР премиера на книгата на посланик Иван Гарвалов “ООН – средище на възможните мисии. Мемоарите на един български дипломат”. Авторът беше представен от доц. Здравко Попов, директор на Института и г-н Емил Ялнъзов, директор на дирекция “ООН и глобални въпроси” в МВнР. На премиерата присъстваха г-н Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи, представители на Народното събрание, дипломати.


 • [16.12.2005] - СПИСЪК НА ДОПУСНАТИ ДО ИНТЕРВЮ КАНДИДАТИ В КОНКУРСА ЗА МЛАДШИ ЕКСПЕРТ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МВнР


 • [15.12.2005] - Директорът на Дипломатическия институт доц. Здравко Попов се срещна с министъра на външните работи и европейската интеграция на Република Хърватия г-жа Колинда Грабар–Китарович, която е на официално посещение в България. По време на посещението си министър Китарович изнесе публична лекция на тема “ЕС – поглед към шестото разширяване”, която ще бъде публикувана в сборника “Публични лекции 2005” на Дипломатическия институт. Министър Грабар–Китарович е почетен член на Международния консултативен борд на Дипломатическия институт.


 • [12.12.2005] - Д-р Здравко Попов участва в заседание на Направляващия комитет на Колежа за европейска политика за сигурност и отбрана в Брюксел. Членовете на комитета утвърдиха обучителната политика на страните членки на ЕС за 2006-2008 г.


 • [08.12.2005] - Международна лятна програма на Виенския университет


 • [08-09.12.2005] - Проведе се двудневен семинар на тема “Политически системи и политически партии в страните на ЕС”. Участници в семинара са дипломати от средната кариера и старши служители от МВнР. Гост-лектори от Германия са проф. д-р Урсула Менле, депутат в Ландтага на Бавария, бивш министър по федералните въпроси на Бавария и Алфонс Целер, член на Комисията за федерални и европейски въпроси в Ландтага на Бавария. Посланикът на Германия Н.Пр. Харалд Киндерман поздрави участниците в семинара. програма на семинара


 • [07.12.2005] - СПИСЪК НА ДОПУСНАТИ И НЕДОПУСНАТИ КАНДИДАТИ ДО КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МВнР


 • [07.12.2005] - По покана на Дипломатическия институт Н. Пр. Хайдар ал Барак, посланик на Република Ирак в България изнесе публична лекция на тема “Перспективи на сътрудничеството и партньорството между Ирак и Европейския съюз” пред представители на дипломатическия корпус, експерти, журналисти и др. текст на лекцията


 • [27.11-03.12.2005] - Работно посещение на директора на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов във Федерална Република Германия

  Д-р Здравко Попов посети Мюнхен и Берлин с цел създаване на партньорска мрежа с немски обучителни и изследователски институции. Член на делегацията беше и д-р Виолета Караиванова, държавен експерт в отдел "Обучителни програми".

  В Мюнхен д-р Попов се срещна с д-р Физингер, ръководител на отдела за Югоизточна Европа на Фондация "Ханс Зайдел" и д-р Урсула Менле, заместник председател на фондацията. Беше договорен съвместен проект "Зимно училище по дипломация" за млади дипломати от страните на Източна Европа и Черноморския регион, което да се институционализира в България от 2006 г. Бяха проведени срещи с г-жа Биргит Райтер, секретар на постоянната Баварско-българска комисия; с д-р Херман Фогелзанг, директор на Висшето полицейско училище; и с д-р Хорст Мар, директор на Дружеството за външна политика, на които срещи бяха договорени съвместни инициативи за 2006 г.

  В Мюнхен с изпълнителния директор на Дружеството за Югоизточна Европа д-р Хансйорг Брай беше съгласувана обща изследователска работа по проблемите на Западните Балкани и Черноморската зона за сигурност, а с ръководителите на проекти в Центъра за приложни политически изследвания г-н Я. Емануилидес и г-н М. Брусис се обсъди начина на размяна на стратегически виждания за бъдещето на Европа и ЕС.

  В Берлин директорът на Дипломатическия институт осъществи срещи във Федералното министерство на външните работи с г-н Улрих Бранденбург, заместник директор на политическа дирекция; с г-н Франк Рюкерт, ръководител на международното дипломатическо обучение; и с г-н Ханс Петер Шиф, директор на първа централна дирекция, отговорна за професионалната квалификация и кариерното развитие на дипломатите. Договорено беше участието на немски лектори в обучителните курсове на българския институт, както и участието на български курсисти в програмите на Федералното министерство.

  На среща с г-н Рудолф Адам, президент на Федералната академия за политика за сигурност беше обсъден въпросът за управлението на кризи и за обмяна на опит в това направление. С директора на Европейската академия на Берлин, д-р Екарт Щратеншулте беше съгласуван общ проект за представяне пред висшата немска администрация на предимствата на България като бъдещ член на ЕС, а с проф. д-р Франц-Лотар Алтман, директор на Фондация "Наука и политика" съвместни изследвания по проблемите на Балканите.

  Дипломатическият институт и Федералната академия по публично управление, представена от д-р Удо Барч, постигнаха съгласие да подпишат договор за сътрудничество и да реализират общи обучителни проекти в следващите години.


 • [02.12.2005] - Гост-лектори в модула “Двустранна дипломация”, като част от програмата на Основния дипломатически курс, бяха посланикът на Ирак Н.Пр. Хайдар ал-Барак, който говори за ситуацията в Ирак, перспективите и ролята на международната общност и посланикът на Япония Н. Пр. Коичиро Фукуи, чиято лекция беше на тема “Двустранните отношения на България с Япония в контекста на реформата на Съвета за сигурност”.


 • [23.11.2005] - В модула “Публична дипломация”, като част от програмата на Основния дипломатически курс, лекции изнесоха г-н Дейвид Сийвкин – аташе по въпросите на културата от посолството на САЩ; г-н Михаил Денисов, заместник-директор на Руския културно-информационен център; г-н Умберто Риналди, директор на Италианския културен институт и г-н Йън Стюарт, директор на Британския съвет. Темите на лекциите им бяха свързани с културната политика на техните страни.


 • [21.11.2005] - Днес стартира едномесечен курс по консулска дипломация, организиран от Дипломатическия институт в сътрудничество с дирекция “Консулски отношения” на Министерство на външните работи. Курсът обхваща законовата уредба в сферата на консулската дейност, спецификата в дейността на консулската служба, визовата политика, граничен и паспортен контрол, въпроси касаещи статута на бежанците и миграционни проблеми. Лектори са представители на Министерствата на външните работи, на вътрешните работи, на правосъдието и др. Участници в курса са държавни служители, чиято работа е свързана с консулската проблематика. Целта на курса е да се повиши общата и специализирана подготовка на работещите в тази сфера. Този курс се организира за първи път от Дипломатическия институт и ще стане постоянна практика да се провежда два пъти в годината.


 • [21.11.2005] - Дипломатическият институт организира петдневен семинар на тема “Политика на развитие” по съвместен проект с Холандския институт по международни отношения “Клингендал”. Гост лектор е проф. Пол Хьобинк. В семинара участват представители от различни министерства - на икономиката, на финансите, на земеделието и горите и други. Участниците имат възможността да се запознаят с проблематиката за повишаване капацитета на служителите за политическо сътрудничество в различни области и да вземат участие в упражнения за повишаване на техните настоящи умения.


 • [18.11.2005] - Дипломатическият институт обявява конкурс за назначаване на държавни служители.


 • [18.11.2005] - Дипломатическата програма на Оксфордския университет на Великобритания обяви своите обучителни курсове за 2006/2007 г. "Master of Science in Global Governance and Diplomacy" и "Certificate in Diplomatic Studies, Postgraduate Diploma in Diplomatic Studies"


 • [13-16.11.2005] - По покана на Дипломатическия институт на посещение в България беше монсеньор Хусто Мульор Гарсия, председател на Папската дипломатическа академия. Неговата визита беше и повод за отбелязване на 15 години от установяването на дипломатически отношения между България и Светия престол.

  Монсеньор Мульор се срещна с вицепремиера и министър на външните работи г-н Ивайло Калфин, с председателите на Комисиите по външна политика и по правата на човека и вероизповеданията на Народното събрание г-н Соломон Паси и проф. Огнян Герджиков, с ректора на Софийския университет проф. Боян Биолчев и с директора на Дирекцията по вероизповедния към Министерски съвет проф. Иван Желев. Екипът на Дипломатическия институт посрещна монсеньор Мульор в своята библиотека и разговаря с него за обучението, което се провежда в Папската дипломатическа академия.

  В рамките на своето посещение монсеньор Хусто Мульор Гарсия изнесе публична лекция в Аулата на Софийския университет на тема: “От правата на Бога към правата на човека. Папската дипломация днес”, която бе посетена от представители на Народното събрание, правителството, академичната и културна общественост, дипломатическия корпус, неправителствени организации и др.


 • [12.11.2005] - На 12 ноември представители на Дипломатическия институт участваха заедно с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева в предаването “Студио 90” на телевизия “Европа” с водещ Георги Папакочев. Повод за участието на Биляна Дечева – началник отдел “Обучителни програми”, Аделина Палазова и Илия Лясков – курсисти в Основен курс по дипломация на Института е проведения в рамките на обучението дебат на тема “Ще успее ли България да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 година”. Дебатът беше проведен в рамките на обучението по европейска интеграция във връзка с излизането на мониторинговия доклад на Европейската комисия на 25 октомври.


 • [11.11.2005] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов беше на еднодневна визита в Хага, където се срещна с новоназначения директор на Холандския институт за международни отношения "Клингендал" проф. Яп де Зваан. На срещата, на която присъстваха и зам.-директора на Института Пол Мерц, и ръководителят на дипломатическото обучение Рон Тон бяха обсъдени формите на програмата за сътрудничеството между двата института за 2005-2007 година по договора, подписан през септември т.г. в София.


 • [10.11.2005] - Дипломатическият институт организира среща на студенти от университета в Триест, Италия, със заместник-министъра на външните работи Гергана Грънчарова и експерти от МВнР. В рамките на посещението студентите обсъдиха приоритетите на българската външна политика и по-конкретно отношенията ни със съседните държави. Групата се състои от 25 студенти по международни отношения, водена от професор Стефано Пилото от Факултета по политически науки в университета. Те провеждат образователни посещения в редица балкански страни – България, Румъния, Македония и др.


 • [9.11.2005] - Д-р Здравко Попов участва в Брюксел в заседание на Борда на Института на Европейския съюз за изследване на сигурността, чиито член е. Основен момент от дневния ред на заседанието беше обсъждането на приоритетите на изследователската програма на Института за 2006 г.


 • [8.11.2005] - Директорът на Дипломатическия институт доц. Здравко Попов откри семинар на тема “Европейският съюз и неговите граждани – информация в светлината на разширяването на ЕС". Организатори са Европейски информационен център – Берлин, Източноевропейски център – Берлин, ZEDES – Германикум към СУ.


 • [3.11.2005] - На среща на г-н Здравко Попов с посланика на Конфедерация Швейцария Н.Пр. Рудолф Кноблаух се обсъдиха възможности за партниране на Дипломатическия институт с изследователски центрове в Швейцария, както и условията, при които българският институт може да кандидатства за финансиране на свои дейности пред швейцарското посолство.


 • [23-29.10.2005] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов участва в обучителна програма по публична политика организирана в Лондон от "Public Administration International". Програмата имаше за цел да представи британската система и механизми за вземане на управленчески решения чрез включване на гражданския сектор в този процес.


 • [20.10.2005] - Среща на директора на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов с г-жа Катрин Мийнан от Дъблин относно продължаването на сътрудничеството между Ирландския институт по публична администрация и българския Дипломатически институт в полето на обучението по конкретни политики на Европейския съюз и разработване на съвместни изследователски проекти.


 • [19.10.2005] - Като част от програмата на Основния дипломатически курс, пред младите дипломати изнесоха лекции посланикът на Конфедерация Швейцария Н.Пр. Рудолф Кноблаух за мястото на Швейцария в Европа; посланикът на Република Италия Н.Пр. Джан Кампаньола за двустранните отношения между България и Италия и ролята на дипломатическата служба в съвременния свят и папският нунций монсеньор Джузепе Леанца за правата на човека в светлината на дипломатическата мисия на Светия престол. Курсистите имаха възможността да участват в дискусии с тримата високопоставени гост-лектори на Института.


 • [18.10.2005] - Гост на Дипломатическия институт беше г-н Бауке Снуп, президент на ЕВРОМИЛ. Пред експерти от държавни институции г-н Снуп изнесе лекция на тема "Правата на човека във въоръжените сили". В рамките на визитата си г-н Бауке Снуп осъществи срещи в МО, МВнР и Парламента.


 • [17-18.10.2005] - Г-н Бойко Лазаров, експерт по обучителните програми на Дипломатическия институт по въпросите на сигурността участва в семинар в Лондон на тема "Европейската гражданско-военна координация" организиран от Министерство на отбраната на Великобритания.


 • [17.10.2005] - Днес посланикът на Кралство Швеция Н.Пр. Бертил Рут изнесе пред слушателите в Основния дипломатически курс на Дипломатическия институт лекция на тема "Десетгодишният опит на Швеция като член на ЕС". В контекста на темата посланик Рут се спря и на двустранните отношения между България и Швеция.


 • [14.10.2005] - Участниците в Основния дипломатически курс за младши служители на МВнР бяха на посещение в Народното събрание. Курсистите присъстваха на парламентарен контрол и имаха среща с председателя на Комисията по външна политика Соломон Паси.


 • [07.10.2005] - На 7 октомври посланикът на Португалия Н. Пр. Мариу Жезуш Душ Сантуш изнесе лекция в рамките на Основния дипломатически курс за младши служители на МВнР на тема “Португалският модел за присъединяване към ЕС”.


 • [04.10.2005] - Беше подписан договор за сътрудничество в сферата на обучението по английски език между Дипломатическия институт и българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". С този договор се поставя началото на партньорство с комисията "Фулбрайт" в областта на стипендии, специализации, обмяна на лектори и др.


 • [26-29.09.2005] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов участва в 33-та годишна среща на директорите на дипломатическите академии и институти, която се проведе в Лима, Перу.
  На срещата се обсъждаха теми, свързани с професионалното развитие на дипломатите чрез обучение; моделите на дистанционното обучение по дипломация; обучението на чуждестранни дипломати; характера на културната дипломация; ръководенето на многостранни международни дипломатически форуми; ролята на езиковото обучение и др.
  Тази година Дипломатическата академия на Перу отбеляза 50-годишнината от своето създаване през 1955 г.


 • [28.09.2005] - Гост на Дипломатическия институт бе проф. Владимир Николаевич Шишкин - декан за работа с чуждестранните студенти в Московския държавен институт за международни отношения – МГИМО. Той изнесе публична лекция на тема "Външната политика на Русия на съвременния етап” пред представители на държавната администрация, Асоциацията на завършилите МГИМО, чуждестранни дипломати в киносалона на МВнР.текст на лекцията


 • [21.09.2005] - Директорът на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов се срещна с новоназначения посланик на Репулика Ирландия Джофри Кийтинг. На срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество между Дипломатическия институт и ирландски обучителни и изследователски институти. Посланик Кийтинг потвърди необходимостта от продължаване на партньорството с Ирландското посолство за осъществяване на съвместните инициативи между Ирландия и България в сферата на обучението и изследванията.


 • [20.09.2005] - Гост на Дипломатическия институт по линия на сътрудничеството с Холандския институт за международни отношения "Клингендал" бе генерал-майор Франклин ван Капен. Той изнесе публична лекция на тема "Международната среда за сигурност и ролята на ООН, НАТО и ЕС" пред представители на парламента, държавната администрация и чуждестранни дипломати в Централния военен клуб.текст на лекцията


 • [20.09.2005] - Започна тримесечният основен дипломатически курс за младши служители на МВнР. На откриването курсистите бяха приветствани от заместник-министър Любомир Кючуков и от директора на дипломатическия институт.


 • [19-20.09.2005] - Г-жа Биляна Дечева-Гунчева, началник-отдел "Обучителни програми" на Дипломатическия институт участва в работна среща на ръководители на структури по професионално обучение по европейска интеграция в Лондон. Срещата беше организирана от Британското председателство на ЕС и участниците в нея дискутираха програмата "Европейско дипломатическо обучение" за 2005-2006 г.


 • [18.09.2005] - На церемония по повод закриването на едноседмичния интензивен курс за обучение за кандидатстване за работа в администрацията на ЕС на курсистите бяха връчени специални сертификати издадени от Европейския център за обучение CEFEC (Брюксел) и Дипломатическия институт.


 • [16.09.2005] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов и д-р Иванка Петкова, председател и главен изпълнителен директор на Института за икономическа политика подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на публичните дейности и изследванията, както и за обмен на информация и публикации от взаимен интерес.


 • [12.09.2005] - Днес в София започна едноседмичен интензивен курс за обучение на български граждани за кандидатстване за работа в администрацията на ЕС. Курсът се провежда от Европейския център за обучение CEFEC (Брюксел) със съдействието на Дипломатическия институт. [Програма на курса]


 • [09.09.2005] - В София беше подписан нов договор за сътрудничество между Дипломатическия институт и Холандския институт за международни отношения "Клингендал", обхващащ сферите на партньорства - обучение, изследвания и публични дейности за периода 2005-2007 г. [текст на договора]


 • [02-03.09.2005] - Д-р Виолета Караиванова, програмен координатор в отдел “Обучителни програми” на Дипломатическия институт взе участие в международна конференция на тема “Learning Europe - Многообразие на аспектите в обучението за Европейския съюз”, организирана от Министерството на външните работи и европейската интеграция на Република Хърватия. Участниците споделиха опит за нови форми и методи на обучение по въпросите на Европейската интеграция.


 • [01.08.2005] - Завърши едногодишното езиково обучение (септември 2004 - юли 2005), организирано от Дипломатическия институт за служители на МВнР. Бяха проведени изпити по английски, френски, немски, италиански, испански, португалски, руски и чешки език. В езиковите курсове, проведени съвместно с културно-информационните центрове в София на Франция, Германия, Русия и с Департамента по чуждоезиково обучение на СУ "Св. Кл. Охридски" се обучаваха 171 служители, на изпит се явиха 118 служители, а на 48 от тях беше призната степен "владеене на чужд език" по критериите на Съвета на Европа.


 • [20.07.2005] - На среща между началника на Военна Академия "Г.С.Раковски" ген. Евгени Манев и директора на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов бяха обсъдени въпроси свързани със съвместни проекти по обучението на служители на Министерство на отбраната и Генералния щаб и на дипломати от МВнР. Беше потвърдена идеята за създаване на специализиран образователен модул "Военна дипломация", който да бъде воден от лектори на Института и Академията.


 • [15.07.2005] - Приключи двуседмичният обучителен курс по дипломация за служители от офиса на министър-председателя на Косово по програмата “Foreign Nationals Training Program” на Дипломатическия институт. На официална церемония по случай успешното завършване министър Соломон Паси връчи на курсистите специални сертификати. На тържеството присъстваха директори на дирекции в МВнР, дипломати, експерти и академични лица – лектори в курса.


 • [06-10.07.2005] - Работно посещение на директора на Дипломатическия институт в Пекин.

  По покана на Китайския университет за международни отношения към МВнР на Китай д-р Здравко Попов осъществи срещи с ръководството на Университета и с представители на китайското Външно министерство. С ректора на Университета, посланик У Дзянмин, със заместник-ректора Хън Сяодзюн и с г-жа Ван Йен, началник на канцеларията за връзки с чужбина беше договорено бъдещо сътрудничество между двете институции в полето на специализации на дипломати от двете министерства, обмяна на информация и лектори. На срещата между д-р Здравко Попов и посланик У Дзянмин се разискваха и въпроси на глобализацията и приоритетите на външните политики на Китай и България. Посланик У Дзянмин прие покана за посещение в София и изнасяне на публична лекция пред дипломатическия корпус.

  В МВнР на Китай д-р Здравко Попов се срещна със заместник-генералния директор на дирекция "Политически изследвания и планиране" г-н Ма Чаосю, където се запозна с работата на дирекцията и с възможността да се обменят изследователски и информационни материали. Бяха дискутирани въпроси свързани с разширяването на НАТО и проблемите на референдумите за Европейската конституция. На срещата със заместник-генералния директор на дирекция "Европа" г-жа Хуо Юджън бяха обсъдени въпроси свързани с пълноправното членство на България в Европейския съюз, българската кандидатура за ИКОСОС 2007-2009 г., както и регионалната политика на България в Югоизточна Европа. Г-жа Хуо Юджън прояви интерес дипломати от нейната дирекция да специализират в Дипломатическия институт в София, както и да участват в организирани от Института конференции и симпозиуми.

  На срещите на д-р Попов присъства извънредния и пълномощен посланик на България в Китай г-н Ангел Орбецов.


 • [04.07.2005] - Започна двуседмичен интензивен обучителен курс за 15 правителствени служители от офиса на министър-председателя на Косово по програмата на Дипломатическия институт "Foreign Nationals Training Program". Проектът е иницииран и финансиран от ОССЕ.

 • [01.07.2005] - Завърши обучението на дипломати от Казахстан и Узбекистан по програмата на Дипломатическия институт "Foreign Nationals Training Program". На церемония в МВнР бяха връчени специални сертификати на всички участници.

 • [27-30.06.2005] - Делегация на Дипломатическия институт водена от д-р Здравко Попов беше на работно посещение в Република Франция. В Париж Здравко Попов и Roger Dehaybe, директор на Agence Intergovernementale de la francophonie подписаха споразумение за сътрудничество. [текст на споразумението] Споразумение за сътрудничество беше подписано и с Ecole Nationale d'Administration представлявана от директора Antoine Durrleman. [текст на споразумението]

  По време на визитата си българската делегация се срещна с директора на Центъра за международни изследвания и проучвания г-жа Christophe Jaffrelot, с директора на Института по международни и стратегически отношения (IRIS) г-н Pascal Boniface, с генералния секретар на Международната дипломатическа академия Hubert Monzat, с президента на фондация "Робер Шуман" Jean-Dominique Giuliani и с директора на Френския институт по международни отношения (IFRI) Thierry de Montbrial. На проведените разговори се обсъдиха въпроси за сътрудничеството в сферата на изследователските и публичните дейности.

  В рамките на работното посещение, г-н Здравко Попов проведе срещи във френското външно министерство с заместник директора на направление "Дипломатически кадри" г-жа Maryse Bernian и с г-жа Mireille Cape-Guyot - заместник директор на Дипломатическия институт отговарящ за езиковото обучение. По време на срещите беше обменен опит за обучителните програми за дипломатите и критериите за оценка на езиковата компетентност.


 • [23.06.2005] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов се срещна с д-р Марк Аренхьовел, академичен директор на центъра за германски и европейски изследвания Германикум към Софийския университет "Климент Охридски". Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество в рамките на обучителните програми на "ZEDES - Германикум" и Дипломатическия институт, както и конкретни идеи за съвместни проекти по обмена на експертно знание и политически умения, отнасящи се до въпросите на европейската интеграция и разширението на ЕС.

 • [20.06.2005] - Започна двуседмичен интензивен обучителен курс за 20 млади дипломати от Казахстан и Узбекистан по програмата на Дипломатическия институт "Foreign nationals training program". Лектори в курса са български старши дипломати и академични лица и въпросите, които ще се дискутират в курса са от сферите на сигурността, интеграцията, международните организации, консулските отношения и протокола.

 • [12-14.06.2005] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов участва в годишната конференция на Консорциума "Партньорство за мир" на Джордж Маршал Център (Гармиш Партенкирхен), която се проведе във Виена под надслов "Разширяване и засилване на партньорството: стъпки след Истанбул". Участниците във форума на специални заседания обсъждаха въпросите на: Трансформацията на НАТО; Подготовката на бъдещите лидери; Предизвикателствата към образованието и създаването на съвместни образователни мрежи; Проблемите на тероризма и глобалната сигурност.


 • [14.06.2005] - Дипломатическият институт съвместно с Фондация “Ханс Зайдел” организира Българо-Баварска експертна среща по въпросите на: “Ролята на България като външна граница на ЕС, аспекти на сигурността” и “Европейската конституция – предимства и предизвикателства”. Участници в срещата бяха членовете на намиращата се на работно посещение в София делегация на Комисията по федерални и европейски въпроси на Баварския Ландтаг, български депутати, дипломати и експерти. Приветствие към участниците отправи заместник-министърът на външните работи Николай Милков и посланикът на Германия в България Н.Пр. Харалд Киндерман.


 • [14.06.2005] - Дипломатическият институт и Българска асоциация за изследване на Европейската Общност (БЕКСА) организираха съвместно представяне на книгата “MORE THAN A DWARF? “Fornet” Essay on Europe’s Foreign Policy, Security and Defence”. Приветствие към присъстващите отправи заместник-министъра на външните работи Иван Петков. Почетен гост беше Н.Пр. Джеръми Хил, посланик на Великобритания в България. Книгата беше представена от Красимир Николов, един от авторите й и генерален секретар на БЕКСА.


 • [09-10.06.2005] - Г-жа Стоянка Русинова и г-жа Виолета Караиванова от Дипломатическия институт взеха участие в учредителна конференция в Анкара за създаване на Балканска мрежа на изследователските центрове. На форума, открит от министъра на държавната администрация на Турция проф. д-р Бешир Аталай, участваха 21 центъра по стратегически изследвания от девет балкански страни. Конференцията постави общата рамка за изграждане на партньорската мрежа, която ще работи за създаване на платформа за обмен на информация, за изследователски инициативи и публикации, отнасящи се до горещите теми на Югоизточна Европа. Участниците се договориха Балканската мрежа да бъде отворена за прием на нови членове. През 2006 година председател на мрежата и домакин на годишната конференция ще бъде България. [Списък на участниците]


 • [27.05-04.06.2005] - Дипломатическият институт започна осъществяването на нова учебна програма, предназначена за обучение на чуждестранни дипломати и държавни служители (foreign nationals training program). Първи участници в нея бяха 13 представители на държавната администрация на Грузия - от министерствата на външните работи, европейската интеграция, икономиката, енергетиката, правосъдието, образованието, земеделието, здравеопазването, както и членове на парламентарни комисии. Участниците бяха запознати с българския дипломатически опит от преговорните процеси на присъединяване на България в Европейския съюз и НАТО, както и с подготовката на държавната ни администрация за работата й в периода на пълноправното членство на страната ни в ЕС. След завършване на курса на участниците бяха връчени специални сертификати.

 • [05-08.06.2005] - По договора за сътрудничество между Дипломатическия институт и Центъра за международно и европейско икономическо право (CIEEL) на работно посещение за обмяна на опит в Солун бяха Лилия Иванова и Светлозар Ковачев, специалисти по библиотечни и информационни дейности. По време на посещението те се запознаха със структурата, организацията и работата на отделите "Библиотека", "Европейски документационен център", "Мониторинг и изследвания". Беше осъществена визита и в Европейския център за развитие на професионално обучениe (CEDEFOP).


 • [29.05 - 03.06.2005] - На работно посещение в София беше г-жа Саския ван Анкерен, заместник директор на библиотеката към Холандския институт за международни отношения "Клингендал". По време на посещението си тя проведе лекция пред служители на МВнР на тема “Използване на интернет за научни изследвания”. На 31 май Саския ван Анкерен и Лилия Иванова - специалист по библиотечни и информационни дейности в Дипломатическия институт взеха участие в Националната годишна конференция на СБИР (Съюз на библиотечно информационния работник) с подкрепата на посолството на САЩ, на тема “Библиотеката – обществен информационен център”.


 • [01.06.2005] - Ръководството на Дипломатическия институт се срещна в МВнР с г-н Хи Йонг Ким - почетен консул на България в Република Корея, г-н Хисаши Накаяма - почетен консул на България в Япония, г-н Вишамбар Саран - почетен консул на България в Индия, г-н Ренел Ледесма - почетен консул на България във Филипините и г-н Сомбат Лаохапонгчана - почетен консул на България в Тайланд. На срещата гостите бяха запознати с работата на Института и бяха обсъждени възможностите за разширяване на партньорската му мрежа в Азия.


 • [30-31.05.2005] - Със съдействието на Женевския център за политика за сигурност, за служителите на Дипломатическия институт бе организиран двудневен работен семинар по дистанционно обучение. Семинарът бе воден от г-н Деян Динчич от DiploFoundation, Малта.

 • [15-20.05.2005] - Работно посещение на д-р Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт в Сеул, Южна Корея

  Делегация в състав д-р Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт, г-жа Стоянка Русинова, началник отдел "Програми и проекти" на Института и г-н Момчил Методиев, референт за Южна Корея в Дирекция "Азия, Австралия и Океания" на МВнР се срещна с ръководството на Института за външна политика и национална сигурност (IFANS) на Министерство на външните работи и търговията на Република Корея. В присъствието на посланика на Република България в Сеул г-н Александър Савов и висши южнокорейски дипломати и изследователи беше подписан Меморандум за сътрудничество между двата института. [текст на меморандума] От българска страна Меморандумът бе подписан от директора на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов, а от южнокорейска от директора на IFANS посланик Хан Те–кю.

  След официалната церемония се състоя семинар по въпросите на европейската интеграция на България и възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество. На семинара от южнокорейска страна присъстваха специалисти по въпросите на ЕС и САЩ.

  В Сеул делегацията се срещна с ръководството на Централния обучителен институт за държавни служители (COTI). Д-р Здравко Попов и президента на Института Парк Мюнг-Дже обсъдиха възможностите за специализирано обучение в Сеул на български държавни служители. Генералният директор на COTI Парк Кюнг-Бе запозна българската делегация с цялостната обучителна политика на Института и перспективите за едно предстоящо взаимодействие с българската страна.

  В Корейския институт за международна икономическа политика (KIEP) д-р Здравко Попов и д-р Кюнг Те Ли, президент на Института, обсъдиха възможностите за едно тясно коопериране в областта на изследванията и информацията, като се договориха да подпишат специален договор за партньорство между двата института.

  В Министерството на външните работи и търговията на Южна Корея българската делегация се срещна с генералния директор по европейските въпроси Чой Ил Сонг и заместник-директора Парк И-вонг, референт за България, на която се обсъдиха въпроси на двустранните отношения. В Дирекцията "Управление на персонала", заместник-директорът г-н Ким Бонг-юн запозна г-н Здравко Попов с процедурите по селекцията на дипломатическите и административните кадри, както и с изискванията и критериите за професионалното развитие на южнокорейските дипломати.

  В Сеул членовете на българската делегация и посланик Александър Савов се срещнаха и с почетния консул на България в Южна Корея г-н Хи Йонг Ким, в разговора с който се обсъдиха възможностите за разширяване на българското икономическо и културно присъствие в Южна Корея.

  С това посещение се постави началото на създаване на партньорска мрежа на Диломатическия институт в региона на Далечния изток.


 • [19.05.2005] - Днес г-н Робърт Вайбъл, директор на Центъра за европейски преговори и изготвяне на решения проведе еднодневен тренинг по водене на преговори в Европейския съюз за дипломати средна кариера на МВнР. Обучението е част от сътрудничеството на Дипломатическия институт и Женевският център по въпроси на сигурността.

 • [12.05.2005] - Д-р Здравко Попов изнесе лекция пред студенти от специалност Международни отношения на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград на тема "Ролята на Дипломатическия институт за реформата на Дипломатическата служба". След лекцията беше подписан Договор за сътрудничество между Дипломатическия институт и Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски". [текст на споразумението]


 • [12.05.2005] - Дипломатическият институт и Университета за национално и световно стопанство организираха публична лекция на д-р Вилем Ван Еекелен, бивш генерален секретар на Западноевропейския съюз на тема “Бъдещето на Европа в контекста на Европейската конституция”. Д-р Екелен беше представен пред аудиторията от г-жа Гергана Грънчарова, заместник-министър на външните работи.

 • [11.05.2005] - На официална церемония, министърът на външните работи д-р Соломон Паси връчи сертификати на успешно завършилите втория Основен дипломатически курс за младши служители. Церемонията се състоя в Министерство на външните работи в присъствието на на чуждестранни и наши дипломати, заместник-министри, директори на дирекции и лектори на Дипломатическия институт.

 • [09.05.2005] - На среща на д-р Здравко Попов с посланика на Монголия г-н Будрагчаа Даш-Йондон беше обсъден интересът на монголската страна да обучава свои дипломати в българския Дипломатически институт.

 • [09.05.2005] - Стартира втората фаза на квалификационния курс за служители на Министерството на труда и социалната политика, организиран от Дипломатическия институт. Акцентът е поставен върху проблемите на регионалното сътрудничество. Темата "Българската диаспора и защита на българите в чужбина" е специално включена за подготовка на служителите. Лектори ще бъдат експерти от дирекциите на Министерство на външните работи, както и специалисти от Държавната Агенция за българите в чужбина.

 • [07.05.2005] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов беше награден с почетния знак на Европейската организация на военните сдружения "ЕВРОМИЛ" за принос в сътрудничеството между МВнР и ЕВРОМИЛ. Отличието беше връчено лично от президента на ЕВРОМИЛ г-н Бауке Сноп в х-л Шератон в София по време на 91-то общо събрание на организацията.

 • [04.05.2005] - Дипломатическият институт съвместно с Министерството на икономиката, финансите и индустрията на Република Франция и "Алианс Франция-България" проведе работна среща на тема "Европейският Парламент - място на власт, влияние и контрол". Гост-лектор беше г-н Жак Ловернь, заместник-директор в Министерство на икономиката, финансите и индустрията на Франция, ръководител на Мисията "Европейски Парламент". Основните дискутирани теми бяха:
 • растящата роля на Европейския Парламент
 • ролята на националните министерства спрямо Парламента
 • методите за институционно лобиране и влияние

 • [28-29.04.2005] - Комисия на МВнР председателствана от посланик Катя Тодорова проведе изпита на завършилите Основния дипломатически курс петдесет и трима младши служители на министерството.


 • [25-26.04.2005] - Доц. д-р Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт и доц. д-р Парула Пераки, изпълнителен секретар на Центъра за международно и европейско икономическо право (CIEEL) подписаха в Солун Меморандум за сътрудничество в областта на информацията, обучението, изследванията и публичните дейности. [текст на меморандума]

  По време на посещението си в Солун д-р Попов се срещна и с г-н Гиоргиус Сакулидис, генерален директор на Европейския център за комуникация, информация и култура (EKEPP); с г-н Кристиан Летмайер, заместник директор на Европейския център за обучение и квалификация (CEDEFOP); с проф. Калиопи Куфа, директор на Института за международно публично право и международни отношения (IIPLIR). С тези институции бяха договорени различни форми на партньорство.

  Д-р Попов се срещна и с представители на българската студентска общност в Солун, които запозна с работата на Дипломатическия институт и даде интервю за техния вестник.


 • [22.04.2005] - Гост-лектор на Дипломатическия институт беше заместник посланикът в посолството на САЩ в София Джефри Ливийн. Пред курсистите на основния дипломатически курс той изнесе лекция за външната политика на САЩ.

 • [20.04.2005] - Гост на Дипломатическия институт е г-н Клод Мисон, Генерален директор на Кралския институт за международни отношения на Белгия, който проведе обучителен модул по въпросите на Близкия изток пред курсистите от основния дипломатически курс за младши служители на МВнР. Тази визита е част от установените партньорски отношения между двата института.


 • [20.04.2005] - В София, в присъствието на бъдещия посланик на Република България в Република Франция г-жа Ирина Бокова беше подписан Меморандум за партньорство между Дипломатическия институт на МВнР и "Алианс Франция-България" от директора на Института Здравко Попов и президента на Алианса Пиер Консини.[текст на меморандума]


 • [18.04.2005] - Почетните консули на България в САЩ Стивън Макюън (Върховен съд на Пенсилвания) и Брукс Олсън (Световен търговски център на Северна Каролина), и на България в Канада Георги Паничерски (Фонд за солидарност) се срещнаха с ръководството на Дипломатическия институт за запознаване с неговата работа и за обсъждане на разширяването на партньорската му мрежа в САЩ и Канада.


 • [15.04.2005] - От 11 до 15 април 2005 год. В Рим, Италия се проведе курс “Управление на човешки ресурси и работа в екип”. Обучението е резултат от сътрудничеството на Дипломатическия институт с Департамента по вътрешни и териториални въпроси на МВР на Италианската република. Курсът бе предназначен за служители на българската държавна администрация и се осъществи от Висшата школа за държавна администрация на Италия (SSAI). В курса участвуваха 10 служители на МВнР и 15 служители от други министерства и ведомства. Курсът бе открит от директора на школата г-жа Мариса Троисе Зота. Преподаватели в курса бяха експерти по трудова психология и подбор и управление на човешки ресурси. Курсът съчетаваше стандартните преподавателски практики на обучение под формата на лекции с дискусии, работа по групи по зададени теми, разрешаване на казуси и други интерактивни форми на обучение. Сертификатите бяха връчени на курсистите от зам. директора на Висшата школа по държавна администрация, г-н Виторио Креа. [Програма на курса]

 • [13.04.2005] - Работна среща на Дипломатическия институт и Харвардския клуб в София. Регионалният директор на Асоциацията на харвардските студенти за Европа, д-р Луиз Друке и президента на българския Харвардски клуб, г-н Стамен Тасев запознаха ръководството на Дипломатическия институт с работата на клуба и политиката на Харвардския университет за приемане на нови студенти в различните степени и форми на обучение. На срещата, поканените випускници на Харвардския университет направиха лични презентации и се запознаха с работата на Дипломатическия институт. Обсъдиха се възможностите за сътрудничество между Харвардския клуб и Дипломатическия институт в полето на привличане на лектори, обмен на литература, иницииране на съвместни проекти. Срещата завърши с коктейл, даден от Харвардския клуб.


 • [13.04.2005] - Среща на д-р Здравко Попов с г-н Волфганг Глезкер, ръководител на представителството на Фондация "Ханс Зайдел" в София. Бяха съгласувани следните съвместни проекти за 2005 г.:

 • организиране на конференция по сигурността с работно заглавие "Ролята на новите страни-членки като външна граница на Европейския съюз (баварският опит и принос за повишаване на регионалната сигурност в разширяваща се Европа)"
 • организиране на "Зимно училище" за дипломати съвместно с хърватската дипломатическа академия с основна тема "Обща външна политика и политика на сигурност на Европейския съюз";
 • организиране на публична лекция на баварския министър-председател Едмунд Щойбер;
 • Бяха дискутирани и потенциалните партньори на Дипломатическия институт в Бавария, за установяване на сътрудничество с които Фондация "Ханс Зайдел" ще посредничи.


 • [06.04.2005] - Среща на г-н Здравко Попов с г-н Лоранс Бройд, заместник-посланик на посолството на Великобритания в София. Обсъди се сътрудничеството между Института и Посолството по време на Британското председателство на Европейския съюз (юли - декември 2005 г.), както и организирането на конференция посветена на опита на МВнР на Великобритания в координацията с мисията й в Брюксел.


 • [06.04.2005] - Среща на г-н Здравко Попов с г-жа Шели Сийвър, аташе по печата в посолството на САЩ в София. Бяха обсъдени възможностите за участие на представители на посолството в различните курсове на Дипломатическия институт. Г-жа Сийвър изрази желание да предостави контакти с значими изследователски центрове на САЩ. Беше договорено институтът да получава в електронен вид подборки от американски медии и доклади на американски институти по теми интересуващи българската страна.


 • [06.04.2005] - Министърът на външните работи Соломон Паси и министърът на отбраната Николай Свинаров подписаха Споразумение между двете министерства в областта на обучението, професионалната квалификация и развитието на човешките ресурси на двете ведомства и Генералния щаб на БА. Споразумението възлага на Дипломатическия институт на МВнР и на Военната Академия "Г.С.Раковски" да осъществят практически предмета на договора.


 • [04.04.2005] - На официална церемония, в присъствието на извънредния и пълномощен посланик на Република Италия в България Джан Батиста Кампаньола, в София беше подписан Меморандум за разбирателство между Дипломатическия институт и Италианското общество за международни организации [текст на меморандума]. Заедно с това започна реализирането на съвместен проект между двете организации и Института за публична администрация към МС за обучение на двадесет български държавни служители по въпроси на разширяването на ЕС и българското присъединяване към него. Лектори от италианска страна са посланик Фабио Милиорини, професор Гуидо Наполетано и професор Роберто Паница. Проектът включва едноседмично обучение в София и двуседмично обучение в Рим.


 • [31.03.2005] - Директорът г-н Здравко Попов и главният координатор г-жа Стоянка Русинова се срещнаха с българските участници в предстоящата 48-ма сесия на Европейския Младежки Парламент - Димана Дойнова, Борис Папазов, Катерина Дионисиева, Катерина Нанева, Аделина Аделова и Мартин Калдемуков. Нашите участници ще представят на сесията позициите си за тероризма, образованието, близкоизточния конфликт, ролята на международните организации и др. Г-н Попов ги приветства от името на министър Соломон Паси и им връчи негово обръщение до всички участници на Европейския Младежки Парламент.


 • [30.03.2005] - Среща на ръководството на Дипломатическия институт с почетните консули на България в Италия д-р Джорджо Де Фавери, д-р Джани Сторнело, д-р Дженаро Фамилети и почетния консул на България в Швейцария д-р Феликс Фишер. На срещата почетните консули получиха актуална информация за външнополитическата дейност на МВнР, ролята на Дипломатическия институт за професионалното развитие на дипломатите. Бяха обсъдени задачите и мисията на почетните консули, както и техните потребности от контакти и постоянна информация за страната ни.


 • [21-22.03.2005] - В рамките на специализирания курс за старши дипломати, лектори и треньори на Ирландския институт за публична администрация проведоха двудневен семинар по европейска интеграция. Семинарът е част от програмата за сътрудничество между ирландския и българския институти.


 • [22.03.2005] - На среща на д-р Здравко Попов със Стефан Лопез - директор на Международната Агенция за Франкофония се обсъдиха параметрите на партньорството и проекта за договор между двете институции.


 • [21.03.2005] - Дипломатическият институт, съвместно с посолството на Република Франция и Алианс "Франция-България", организира по повод на Деня на франкофонията публична лекция-дебат на президента на фондация “Робер Шуман”, г-н Жан-Доминик Жулиани на тема "РАЗШИРЕНА ЕВРОПА В КОНТЕКСТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ" пред аудитория на български и чуждестранни дипломати, представители на академичната общност и НПО. Дискутанти по темата бяха зам. министър Петко Драганов, доц. д-р Антоний Тодоров от НБУ и Марио Милушев - нач. отдел в дирекция "Евроинтеграция" на МВнР.


 • [18-19.03.2005] - Международна конференция на тема “Европейската конституция и националните конституции” под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Организатори на конференцията са Софийският университет “Св. Климент Охридски” и Институтът по европейско право със съдействието на Дипломатическия институт. [програма на конференцията]


 • [18.03.2005] - Директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов и Флоранс Беноа-Ромер, президент на Университета "Робер Шуман" в Страсбург подписаха в София Меморандум за сътрудничество между двете институции. [текст на меморандума]


 • [18.03.2005] - Дипломатическия институт проведе съвместно с Атлантическия клуб в България международна конференция на тема Атлантическо партньорство за укрепване на сигурността в Южен Кавказ. В работата на конференцията взеха участие посланик Матю Кид, зам. постоянен представител на Великобритания в НАТО, Константин Кавтаридзе - зам. министър на външните работи на Грузия, Армен Байбуртиян - зам. министър на външните работи на Армения, Тофик Мусаев - началник на управление по външна политика и стратегическо планиране на МВнР на Азърбайджан и много други български и чуждестранни гости.


 • [16-17.03.2005] - Дипломатическият институт съвместно с университета “Робер Шуман”, Страсбург организира двудневен семинар на тема “Подготовка за присъединяване към ЕС”, с основно внимание върху процеса на взимане на решение. Обучението е предназначено за служители на държавната администрация – франкофони, които работят в сферата на европейската интеграция. Целта на това обучение е да се дадат практически умения на участниците за механизмите за действие на отделните институции на ЕС, така че да се подготвят български служители, които да могат максимално ефективно да участват в тях първо като наблюдатели – от момента на подписване на Договора за присъединяване на 25 април 2005 г., а по-късно като пълноправни участници - от момента на членството на 1 януари 2007 г. Лектори на семинара са проф. Жан-Пол Жаке – директор на правната служба на Съвета на ЕС и проф. Доминик Ритленг – преподавател в университета “Робер Шуман”.


 • [12-16.03.2005] - Посещение на делегация на Дипломатическия институт в Института за международни отношения "Клингендал"

  Г-н Здравко Попов, г-жа Стоянка Русинова и г-ца Аделина Томова обсъдиха и приеха с колегите в "Клингендал" работната програма на сътрудничеството между двата института за 2005-2007 г. Основни компоненти на тази програма са:

 • проект за създаване на изследователски отдел на Дипломатическия институт;
 • изграждане на капацитет за политика на сътрудничество за развитие по линия на ЕС;
 • разработване на нови програми, развитие на библиотечно-информационните дейности и др.
 • Тригодишната работна програма се финансира от програма "МАТРА" на МВнР на Кралство Холандия.


 • [08-09.03.2005] - По покана на Центъра за стратегически изследвания на МВнР на Република Турция на работно посещение в Анкара бе директорът на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов. На двудневния семинар участваха български и румънски организации. Българската страна беше представена, освен от Дипломатическия институт, от Европейския институт в София и от Центъра за югоизточно-европейски изследвания, а румънската страна беше представена от Европейския институт за управление на риска, сигурността и комуникациите и от Асоциацията по международно право и международни отношения. Целта на срещата беше обсъждане на инициатива за създаване на балканска партньорска мрежа между изследователски институции (държавни и неправителствени) на всички страни от Югоизточна Европа. Участниците договориха като първа стъпка към реализацията на тази цел провеждането на конференция през юни т.г. в Турция с по пет участника от десетте страни на региона, на която практически да се конституира мрежата и да се дефинират общите изследователски интереси и механизмите за сътрудничество и развитие.


 • [01-02.03.2005] - Гости на Дипломатическия институт са лектори от Женевския център за политика за сигурност, водени от зам. директора на Центъра г-н Фред Танер. Те участват в основния дипломатически курс за млади дипломати и в специализирания дипломатически курс за старши дипломати. Това е началото на сътрудничеството на Дипломатическия институт с Женевския център за политика за сигурност, което беше установено миналата година чрез подписване на споразумение в Женева.

 • [28.02.2005] - Гост на Дипломатическия институт беше посланик Евгений Кутовой - професор в Дипломатическата академия при МВнР на Руската Федерация. В рамките на договореното между двата института сътрудничество, проф. Кутовой изнесе лекции пред курсистите от основния дипломатически курс на теми "Участие на Русия в работата на Г-8" и "Подходите на Русия към Черноморското икономическо сътрудничество". [текст на лекцията]

  Вечерта в Руския културно-информационен център беше проведена тържествена среща по случай 70-годишнината от създаването на руската Дипломатическа академия, на която посланик Кутовой беше гост-лектор. На срещата присъстваха зам. министър Катя Тодорова, съветникът в посолството на Русия в София Андрей Грозов, директорът на Дипломатическия институт Здравко Попов, председателят на Асоциацията на завършилите Дипломатическата академия при МВнР на Русия Петър Иванов и много випускници на престижната дипломатическа школа. Приветствие прочете зам. министър Катя Тодорова. [текст на приветствието]


 • [24.02.2005] - Дипломатическият институт организира публична лекция на Н.Пр. Баронеса Хенриет ван Линден - Лайтен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Холандия в България на тема "Холандското председателство на Европейския съюз и задачите пред настоящото председателство на Люксембург". На лекцията присъстваха български и чуждестранни дипломати, академични преподаватели, представители на администрацията, на неправителствения сектор и студенти. [текст на лекцията] [превод на лекцията]


 • [23.02.2005] - Среща на директора на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов с посланика на Конфедерация Швейцария г-н Рудолф Кноблаух на която се обсъди сътрудничество с Института за дипломатически протокол в Лозана и предстоящото участие на лектори от Женевския център за политика за сигурност в обучителните курсове на Дипломатическия институт за младши и старши дипломати.


 • [23.02.2005] - Среща на директора на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов с директора на Джордж Маршал Център в Гармиш Партенкирхен г-н Джон Роуз, на която беше потвърдено приемането на българския Институт в Консорциума "Партньорство за мир", както и участието на лектори от Центъра в обучителните програми на Института за есента на 2005 г. На срещата присъства и майор Дана Хамптън от сухопътните войски на САЩ и началник на двустранното сътрудничество с България.


 • [18.02.2005] - Дипломатическият институт, заедно с Информационния Център на НАТО в София и Института "Отворено общество" организираха в хотел "Принцес" експертна среща под заглавие "CHANGING SECURITY CONCEPTS IN CENTRAL AND SOUTH EASTERN EUROPE". В нея участваха представители от Албания, Румъния, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна гора, Хърватия и Дания. Специален гост на срещата беше генералния секретар на Асоциацията на Атлантическия договор Тролс Фролинг. Участниците обърнаха специално внимание на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа по всички аспекти на сигурността. Срещата завърши с приемането на обща декларация. [текст на декларацията]


 • [14-16.02.2005] - Визита на директора на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов в Арабска Република Египет

  В присъствието на посланика на Република България г-н Александър Олшевски в Кайро беше подписан Меморандум за разбирателство с Института за дипломатически науки на Министерството на външните работи на Египет от директорите на двата института г-н Здравко Попов и г-н Хишам Ел-Зимаити. Бяха договорени специализации на български дипломати в Кайро и египетски дипломати в София. [текст на меморандума]

  В МВнР г-н Попов се срещна с зам. министъра на външните работи по европейските въпроси Ашраф Абу Рашед, с който се обсъди възможността за финансиране на договорените между двата института специализации от Commonwealth Fund на египетското МВнР. Беше изтъкната и необходимостта от обмяна на дипломатически опит по линия на международните организации - ЕС, НАТО, ОССЕ, ООН. Г-н Попов се срещна и с Мохамед Саид Абид, директор на "Кадри" на министерството, от който се информира за процедурите на селекция и кариерно развитие на египетските дипломати. Д-р Здравко Попов се запозна и с бъдещия посланик на Арабска Република Египет в София г-жа Хеба Елмараси, която се информира за работата на българския дипломатически институт.

  В Кайро г-н Здравко Попов осъществи среща с ръководството на Египетския Съвет за външна политика. С посланик д-р Ел Саид Шалаби, изпълнителен директор на организацията беше обсъдена възможността за публикации на експерти на двете страни по въпроси на двустранното сътрудничество, регионалните аспекти на сигурността и ролята на международните организации.

  Директорът на българския Дипломатически институт беше поканен на нарочно заседание на борда на директорите на Египетския Европейски Съвет, на което той беше награден със специално отличие и беше приет за почетен член на организацията. Беше подписан работен протокол за участие в конференции, семинари, обучение, изследвания и публикации.


 • [11.02.2005] - На среща на директора на Дипломатическия институт д-р Здравко Попов с Н.Пр. Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан беше обсъдено официалното предложение от афганистанското правителство за обучение на афганистански дипломати и държавни служители в българския Дипломатически институт. Беше договорена едномесечна обучителна програма за първата половина на 2005 година.


 • [05.02.2005] - Дипломатическият институт съвместно с Фондация "Фридрих Науман" и с Фондация за хуманитарни и социални изследвания организираха международен семинар на тема "Оправданата война днес". Той бе открит с приветствие от Н.Пр. Хералд Киндерман, посланик на Федерална Република Германия в България. Участници в конференцията бяха представители на дипломатическата служба, висши учебни заведения и неправителствени организации. Присъстваха посланиците на Франция и Великобритания, както и дипломати от посолствата на Русия и Украйна. Специален гост на конференцията беше Фридел Егелмайер, съветник по въпросите на сигурността в германския парламент, който изнесе пленарен доклад "За войната - анализи и аргументи". [текст на доклада] На кръглата маса, последвала пленарните заседания, се изказаха Леон Лаудър, съветник в посолството на САЩ в София, доц. С. Йотов от СУ, доц. А. Тодоров от МБУ, г-н Хани Алджалали, съветник в посолството но Ирак в София и др. На конференцията беше разпространен специално посветен на темата брой на списание "Критика и хуманизъм" и беше направена мултимедийна презентация на творби на млади български художници. [програма на конференцията]


 • [03.02.2005] - От 31.01 до 03.02 беше проведен курс по дипломатически английски език за напреднали, който се проведе от преподаватели на Норвежкия институт за външна политика към Министерството на външните работи на Кралство Норвегия. Това е първата съвместна инициатива от установеното сътрудничество между българския и норвежкия дипломатически институти.


 • [01.02.2005] - Среща на директора на Дипломатическия институт Здравко Попов с посланика на Република Ирландия г-жа Маргарет Хенеси, на която беше обсъдено сътрудничеството с ирландски обучителни институти и беше договорено провеждането в София през месец март на специализиран семинар за дипломати по процедурите на вземане на решения в ЕС.


 • [31.01.2005] - Днес започна вторият тримесечен интензивен Основен курс по дипломация за младши служители на Министерство на външните работи. В рамките на тримесечното обучение са включени различни тематични модули: въпроси на институционалната рамка на външната политика на България, дипломацията на ЕС, въпроси на сигурността, Югоизточна Европа, публична дипломация, международно право, икономическа дипломация, двустранна и многостранна дипломация, протокол и консулски отношения, дипломатическо право и практика, умения за водене на преговори, комуникативни способности.


 • [28.01.2005] - Дипломатическият институт и европейският център по въпроси на сигурността "Джордж Маршал" в Гармиш Партенкирхен се споразумяха да си сътрудничат при провеждане на семинари по въпроси на тероризма и управлението на кризи; съвместно разработване на изследователски проекти; обмяна на курсисти и обмяна на лектори. Директорът на "Джордж Маршал" покани официално Дипломатическия институт да стане член на Консорциума "Партньорство за мир" на центъра.


 • [10-26.01.2005] - Създаване на партньорска мрежа на Дипломатическия институт на МВнР на България с дипломатически школи на Латинска Америка

  Като член на официалната делегация на Президента на Република България Георги Първанов, директорът на Дипломатическия институт г-н Здравко Попов посети Чили и Бразилия. На разговорите с посланик Роландо Стайн, директор на Дипломатическата академия на Чили "Андрес Бело" бяха обсъдени съвместните дейности между двете дипломатически школи въз основа на подписания от българския министър на външните работи Соломон Паси и чилийския външен министър Игнасио Уокър на 03.01.2005 г. Меморандум за разбирателство между двете министерства относно сътрудничеството в академичната сфера. [текст на меморандума] Беше съгласувано изпращането на млад български дипломат за осеммесечния дипломатически курс в чилийската академия; публикации на български експерти по въпросите на eвропейската интеграция, проблемите на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и други в чилийското списание по дипломация; участие на чилийски лектори в обучителните курсове на българския институт; размяна на учебни планове по професионалното обучение на дипломатите на двете страни и др.

  На 12 януари, в присъствието на президентите на България и Бразилия Георги Първанов и Луис Инасио Лула да Силва, беше подписан от министър Соломон Паси и Самуел Гимараеш, държавен министър на външните отношения, Меморандум за разбирателство между двете министерства относно сътрудничество между Дипломатическите институти на двете страни. [текст на меморандума] Във връзка с подписания документ, беше проведена специална среща между г-н Здравко Попов и посланик Фернандо Гимараеш Рей, директор на Дипломатическия институт на МВнР на Федеративна Република Бразилия "Рио Бранко". Двете страни се договориха да започнат активен обмен на експертна дипломатическа информация, академически програми и размяна на специализанти.

  Като член на официалната делегация на Втората сесия на смесената българо-венецуелска правителствена комисия проведена в Каракас от 17 до 19 януари, г-н Здравко Попов и посланик Евелин Хоровиц, директор на Института за Висше Дипломатическо Обучение и Изследвания "Педро Гуал" към Министерство на външните работи на Боливарска Република Венецуела разработиха конкретен план за съвместна работа между двата института за периода 2005-2006 година. Този план обхваща сътрудничество в сферите на обмяна на лектори, съвместни публикации по проблемите на глобализацията и международните организации, двустранните икономически и културни отношения и др. Д-р Здравко Попов изнесе в Института "Педро Гуал" пред млади венецуелски дипломати лекция на тема "България и ЕС". Д-р Попов подари на венецуелския институт учебно пособие за ОССЕ, както и материали по българското председателство на ОССЕ. В рамките на работата на междуправителствената комисия г-н Попов договори с посланик Ана Естер Ернандес, генерален директор на Дирекция "Архиви и библиотека" специално издание на всички официални държавни документи по повод 30-години от установяването на дипломатически отношения между Венецуела и България. Г-н Попов проведе срещи с г-н Темир Порас Понселеон, генерален директор по международна политика на МВнР и с посланик Хенри Геденьо, директор на "Консулски отношения", на които се обсъдиха въпроси от интерес за двете министерства.

  В рамките на визитата си в Мексико сити, г-н Здравко Попов подписа, в присъствието на българския посланик Иван Христов и посланик Норма Пенсадо, генерален директор за Европа, Споразумение за академично сътрудничество между Дипломатическия институт и Института "Матиас Ромеро" на Секретариата по външни отношения на Мексиканските съединени щати. [текст на споразумението] С генералния директор на Института посланик Емма Родригес Сифуентес бяха обсъдени интересите и потребностите на двата института в областта на организацията на дипломатическото обучение, учебните пособия, обмена на преподаватели и курсисти, езиковото обучение. Г-жа Емма Родригес прие поканата да посети Дипломатическия институт в София през първата половина на 2005 година.

  Във външно министерство на Мексико, г-н Здравко Попов се срещна с Луис Алберто дел Кастильо Бандала, генерален директор на "Човешки ресурси", на която се запозна със системата на селекцията на кадрите и критериите за професионалното развитие на мексиканските дипломати. В Автономния Национален Университет на Мексико д-р Попов се срещна с ръководството на Центъра по международни отношения на факултета по политически и социални науки. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество чрез размяна на лектори, съвместни изследователски проекти и участия в международни конференции и семинари. Д-р Роберто Пеня Гереро, главен координатор на Центъра, подари книги от мексикански учени-международници за библиотеката на Дипломатическия институт и покани представител на българския институт за участие в международна конференция през май т.г. в Мексико сити, организирана по повод 30 години от създаването на специалността "Международни отношения" в Мексико.

  Чрез подписаните споразумения и установените преки контакти с дипломатическите школи на Чили, Бразилия, Венецуела и Мексико, директорът на българския Дипломатически институт направи възможно участието на тези школи при изграждането на самостоятелен обучителен модул по Латинска Америка за дипломатите и служителите на държавната администрация, както и формирането на специализирано латиноамериканско изследователско направление на Института.


 • [17.01.2005] - На 17 януари 2005 г. беше получено потвърждение за одобряване на съвместен проект на Дипломатическия институт и Италианската Асоциация за Международни организации (SIOI). Проектът "Изграждане на обединена Европа и присъединяването на България към ЕС" е за триседмично обучение на български държавни служители по въпросите на европейската интеграция. Тази съвместна инициатива ще се финансира от италианската страна по закон 212/92 и обучението ще започне от април т.г. съответно една седмица в София с италиански лектори и две седмици в Рим. Целият курс ще се проведе на английски език и в него ще участват 20 български държавни служители. Основните теми в курса ще включват:
 • Институционални и правни въпроси на ЕС
 • Разширяването - приоритетни дейности и цели
 • Вътрешен пазар и финансови инструменти
 • Предприятия и конкуренция
 • Икономика и социално сближаване
 • Пространство на свобода, сигурност и правосъдие
 • Външни отношения на ЕС
 • Италия и ролята й в света
 • Този проект е част от сътрудничеството между двете институции, което беше договорено по време на посещението на директора на Дипломатическия институт доц. Здравко Попов през ноември миналата година.


 • [10.01.2005] - На базата на договор, сключен между Дипломатическия институт и Радио "Дарик" стартира специализирано радиопредаване с название "Професия дипломат".

  Предаването се излъчва два пъти в месеца, през седмица, в понеделник от 14.30 часа. Освен актуалните новини свързани с дейността на Дипломатическия институт, предаването ще представя портрет на действащ дипломат (както български, така и чужд) и ще обсъжда в ефир проблемите на дипломатическата практика.


 • [04.01.2005] - Среща на г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт с посланика на Република Аржентина г-н Жеронимо Фунес. Двамата се информиха подробно за функциите и програмните дейности на дипломатическите институти на двете страни и се договориха през тази година да бъде подписано споразумение за сътрудничество между тях.


 • [03.01.2005] - Холандското външно министерство одобри чрез програмата МАТРА тригодишен проект за сътрудничество в периода 2005-2007 г. между Института за международни отношения "Клингендал" и Дипломатическия институт.