• [22.12.2009]
  Среща на директора на Дипломатическия институт с посланика на Армения

  Днес в Дипломатическия институт се проведе среща между д-р Димитър Събев, директор на Института и Н. Пр. г-н Сергей Манасарян, извънреден и пълномощен посланик на Армения в България. Целта на срещата бе разширяване сферите на сътрудничество между двете държави след създаването на дипломатическа школа към арменското МВнР. Посланик Манасарян даде висока оценка на българската дипломатическа школа и предложи сключването на меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт и арменския му партньор, като изрази желание за обмен на преподаватели и курсисти между двете институции. Идеята бе посрещната положително и д-р Събев покани представители на Армения да участват в предстоящото догодина Зимно училище по дипломация, организирано съвместно от Дипломатическия институт и фондация “Ханс Зейдел”.

 • [21.12.2009]
  Трети брой на списание „Дипломация”

  От печат излезе трети брой на списание „Дипломация”, посветен на 130 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и 10 европейски държави. За списанието на Дипломатическия институт интервю дадоха посланиците на Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Франция, които споделиха виждането си за значението на тази годишнина и своята гледна точка за развитието на дипломатическите отношения с България за в бъдеще.

 • [15.12.2009]
  Работно посещение на проф. Давид Госе, директор на Academia Sinica Europaea – Шанхай

  На 14 и 15 декември т. г., по покана на Дипломатическия институт, на работно посещение в България беше проф. Давид Госе, директор на Academia Sinica Europaea – Шанхай и основател на Евро-китайския форум. В рамките на визитата си той проведе срещи с д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт, с посланика на Китайската народна република в София г-н Джан Вансюе, с г-н Ангел Орбецов, директор на дирекция „Азия, Австралия и Океания” на МВнР, както и с представители на частния бизнес в България и на Министерство на икономиката. Проф. Госе сподели вижданията си за отношенията на ЕС и Китай, визията за предстоящия Девети евро-китайски форум и конкретното участие на България в него и в предстоящото ЕКСПО 2010, което ще се проведе в Шанхай. На 14.12. 2009 г. в сградата на МВнР проф. Госе изнесе публична лекция на тема „Главните геополитически фактори на XXI век и Китайският ренесанс”, която бе посрещната с интерес от българските и чуждестранни дипломати, експерти, студенти и журналисти, присъствали на лекцията. По време на визитата си той даде интервюта за БНР и Агенция „Синхуа”.
  Давид Госе е професор по философия. Следвал е политически науки в Сорбоната в Париж, руски език в Института за ориенталски езици и цивилизации (Париж) и китайски език в Тайпей. Бил е гост лектор по международни отношения в университета Джон Хопкинс, щата Вашингтон. Проф. Госе е директор на ресор Културни връзки в Международното бизнес училище Китай-Европа. Той е директор и на Academia Sinica Europaea, която развива интелектуални контакти между Китай и Европа. Проф. Госе е основател на Форума Европа-Китай, който се състои ежегодно в различна европейска държава с цел да бъдат създадени условия за взаимно разбирателство между двата края на евроазиатския континент. Проф. Давид Госе е автор на многобройни статии за Китай и Европа, публикувани във френски, испански, американски и китайски научни прегледи. Областта на академичните изследвания на проф. Госе обхваща не само отношенията между Китай и Европа, но също така и концепцията за Евразия и нейното положение в световната система. След като се установява в щата Вашингтон, Давид Госе развива идеята за възможно конструктивно сътрудничество в триъгълника ЕС-САЩ-Китай. Лектор е във Френското национално училище по публична администрация (ENA), европейски и американски институции и международни корпорации. Проф. Давид Госе е носител на почетния орден “Кръста на гражданския ред” на краля на Испания за работата си като директор на Academia Sinica Europaea.

 • [11.12.2009]
  Стаж на дипломат от Индонезия в Дипломатическия институт

  В периода от 30 ноември до 11 декември 2009 г. на стаж в Дипломатическия институт беше г-ца Диа Ретно Байумурти, младши експерт в Министерство на Външните работи на Република Индонезия. По време на престоя си в Дипломатическия институт, г-ца Байумурти се запозна със спецификата на работата в Института и проведе срещи с експерти в дирекция “Азия, Австралия и Океания” и дирекция “Европейски съюз”на МВнР. Г-ца Диа Ретно Байумурти е първият стажант от Индонезия в Дипломатическия институт. Стажът бе организиран в изпълнение на Меморандума за сътрудничество между Дипломатическия институт и Центъра за обучение към МВнР на Индонезия.

 • [11.12.2009]
  Публична лекция на тема „Тенденции на съвременното развитие на Казахстан”

  По покана на Дипломатическия институт на посещение в България беше д-р Булат Султанов, Директор на Казахстанския институт за стратегически изследвания при Президента на Република Казахстан. На среща с д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт, бяха обсъдени перспективите на бъдещото сътрудничество между двете институции. По-късно д-р Булат Султанов изнесе публична лекция на тема „Тенденции на съвременното развитие на Казахстан”, на която присъстваха представители на дипломатическия корпус, академичните среди, журналисти.

  Д-р Булат Султанов завършва Историческия факултет на Казахстанския държавен университет С. М. Киров през 1974 г. и остава на работа в него като извървява пътя от асистент до Декан на Задочния исторически факултет. През 1988 г. завършва аспирантура в Московския държавен университет М. В. Ломоносов по специалност „Нова и най-нова история на страните от Западна Европа и САЩ. През 1993 г. д-р Султанов започва работа в Министерство на външните работи на Република Казахстан, където заема длъжности като първи секретар, завеждащ отдел „Европа”, съветник-ръководител на Политическата и Икономическата група в посолството на Република Казахстан в Германия и Директор на Центъра за външна политика и анализ. В периода 2004 – 2005 г. той заема длъжността първи заместник-директор на Института за държавна икономика и политика.
  Д-р Султанов е член на Обществената палата при Парламента на Република Казахсан и член на научно-експертния съвет при Асамблеята на народа на Казахстан. Също така, той е съветник на Института за бизнес изследвания и образование на Корейския университет в Сеул и Чуждестранен съветник на Шанхайския институт по международни изследвания. От месец юли 2005 г. д-р Султанов е Директор на Казахстанския институт за стратегически изследвания при Президента на Република Казахстан.

 • [09.12.2009]
  Посещение в Брюксел на наградени студенти

  Студентите Иван Бакалов от УНСС и Светослав Пиронев от СУ „Св. Климент Охридски”, спечелили второ и трето място в конкурса на Дипломатическия институт „Съветът на Европа в европейската институционална архитектура”, бяха на двудневна визита в Брюксел. Те бяха включени в младежка група, която по покана на г-н Евгени Кирилов, член на Европейския парламент, посети различни европейски институции в белгийската столица.

 • [08.12.2009]
  Конференция „Нова ера за Балканите” в Брюксел

  По покана на независимата организация „Приятели на Европа”, в европейска политическа среща на високо равнище на тема „Нова ера за Балканите”, проведена в Брюксел, участие взе г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество” в Дипломатическия институт. Съорганизатори на срещата бяха още Фондация „Конрад Аденауер”, Институт „Константин Караманлис” и Организацията за икономическо сътрудничество в Европа. В четирите сесии участваха министър-председателите на Черна гора, Словения и Македония, вицепремиерът на Сърбия, министри от Албания, Косово, Словакия и други, както и евродепутати, експерти, дипломати. Дискусията беше ориентирана към европейското бъдеще на региона на Западните Балкани, включващо възможностите за икономическо развитие и инфраструктура, образование и институционално изграждане.
  Снимки: Friends of Europe

 • [04.12.2009]
  Среща-разговор с посланик Ричард Морнингстар, специален представител на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси в региона на Евразия

  Днес в сградата на МВнР се състоя среща-разговор с посланик Ричард Морнингстар, специален представител на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси в региона на Евразия, организирана от Дипломатическия институт В нея участваха български експерти в областта на енергийната политика, както и български и чуждестранни дипломати. Основен акцент в срещата бяха въпросите, свързани със състоянието и развитието на европейската енергийна сигурност. Бяха засегнати редица актуални теми като проектите Набуко и Южен поток, перспективите за развитието на интегрирана енергийна политика на ЕС и необходимостта от диверсификация на енергийните източници и маршрути. Посланик Морнингстар представи американските виждания за отношенията между САЩ, ЕС и Русия в контекста на енергийното сътрудничество и дейността на създадения през ноември т.г. Енергиен съвет ЕС-САЩ, предлагащ нова рамка за по-широк и задълбочен диалог в енергийната област. По време на дискусията бяха зададени и получиха отговор въпроси, свързани с енергийната политика на България и перспективите пред регионалното енергийно сътрудничество, надеждността на Украйна като транзитна страна и взаимовръзката между проблемите на енергийната сигурност и промените в климата.
  Посланик Ричард Л. Морнингстар е специалeн пратеник на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси. Има бакалавърска степен от Харвард и магистратура по Право от Университета Станфорд. През април 1995 Морнингстар е назначен за специален съветник на Президента и държавния секретар по въпросите, свързани с подпомагане на новите независими държави след разпадането на бившия Съветски съюз. През юли 2008 г. е назначен за специален съветник на Президента и държавния секретар по въпросите за енергийната дипломация в Каспийския басейн. В това свое качество, г-н Морнингстар лобира за тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. В периода от 1999 г. до 2001 г. г-н Морнингстар е посланик на САЩ в Европейския съюз. През 2009 г. посланик Морнингстар е назначен за позицията специален представител на Държавния департамент по енергийните въпроси в региона на Евразия. На тази позиция Морнингстар представя Съединените щати на церемонията по подписване на междуправителственото споразумение за газопровода "Набуко". Морнингстар е гост-учен и дипломат в Института за международни изследвания към Станфордския университет, лектор по право в Юридическия факултет и хоноруван преподавател в Института за държавна администрация "Джон Кенеди", Харвардски университет.

 • [04.12.2009]
  Обучение за свобода на словото и религиозни свободи в Брюксел

  На 4 декември в белгийската столица Брюксел се проведе обучение за свобода на словото и религиозни свободи организирано от Генерална дирекция „Външни отношения” на Европейската комисия. От българска страна участие взе Гаро Марукян, главен експерт в отдел „Обучителни програми”. В четири панела, експерти от ООН, ЕС, неправителствени организации и научни среди представиха актуалната ситуация по темата и обсъдиха с участниците в обучението пътища за излизане от създалата се, според тях, криза на идентичността между Европа и исляма. Очертана бе връзката между понятията “свобода на словото” и „религиозна свобода” и невъзможността да съществуват извън цялостната система заложена във Всеобщата декларация за правата на човека.

 • [01-04.12.2009]
  Работно посещение в Дипломатическия институт на г-н Рон Тон, директор на дипломатическото обучение на Холандския институт за международни отношения Клингендал

  Дипломатическият институт беше домакин на г-н Рон Тон, Директор по дипломатическото обучение в института за международни отношения „Клингендал”. Посещението беше осъществено в рамките на двустранното сътрудничество между двете институции. Основните цели бяха: обучение на екипа на отдел „Обучителни програми” във формат „Обучение на обучители” за усвояване на техники за представяне на устни политически доклади и водене на политически дебати. Предвижда се тези нови интерактивни форми да бъдат включени в обучителните модули на ДИ през 2010 г.; беше осъществена експертна среща с представители на дирекция „ПВ” на МВнР и ДИ по въпросите на изграждането на Европейската служба за външни отношения. Г-н Тон представи подготвителната работа до момента по темата на холандското МВнР и академичните среди в страната. Г-н Тон се срещна със заместник-министър Марин Райков, ресорен за ДИ, на която бяха обсъдени вижданията на България за изграждането на Европейската служба за външни отношения, както и бъдещото сътрудничество на ДИ и „Клингендал”.

 • [27.11.2009]
  Среща с представителя за България на Фондация „Ханс Зайдел”

  Днес в Дипломатическия институт се проведе среща между д-р Димитър Събев, директор на Института и г-н Богдан Мирчев, представител за България на Фондация „Ханс Зайдел”. Целта на срещата бе разговор по теми, свързани с подготовката на предстоящото през 2010 г. пето издание на международния семинар „Зимно училище по дипломация за млади дипломати от Балканите и страните от Черноморския регион”. Сред дискутираните теми бяха и други възможни съвместни инициативи на двете институции - обучение за дипломати от средната кариера, сътрудничество при подготовката на обучителни семинари и курсове за чуждестранни дипломати и др.

 • [23-24.11.2009]
  Работно посещение в Прага

  В периода 23-24 ноември 2009 г. на работно посещение в Прага беше д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт. В делегацията бяха включени началниците на отдели „Обучителни програми” и „Публични дейности и сътрудничество” г-жа Биляна Дечева и г-жа Таня Михайлова. Програмата бе организирана от Посолството на Р България в Чешката република. Проведоха се консултации между г-жа Ирена Красницка, директор на Чешката академия и д-р Събев, по време на които бе обменен опит в областта на обучението на дипломатически кадри и бяха обсъдени конкретни идеи за взаимодействие. В МВнР на Чешката република се състоя среща с директора на отдел „Човешки ресурси” г-н Ладислав Шкерик, с когото бе дискутирана ролята на обучението на дипломатите в кариерното им развитие. В Института по международни отношения беше договорен обмен на изследователски публикации и информация за публични събития. Тема на разговор с проф. Зузана Лехманова, директор на Центъра за международни изследвания „Ян Масарик” при Икономическия университет, бе обучението на студентите по специалност „Международни изследвания и дипломация” и евентуално нейно участие в курсовете на Дипломатическия институт.

 • [20.11.2009]
  Приключи специализираното обучение за задгранични представители на МВР

  Днес приключи специализираното обучение за задгранични представители на МВР. Обучението продължи една седмица като лектори в него бяха представители на Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция за бежанците, Комисия за защита на личните данни, както и утвърдени специалисти по разглежданите по време на курса теми. Обучението завърши с устен изпит, на който участниците показаха отлични знания.

 • [18.11.2009]
  Среща с директора на Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт”

  Днес в Дипломатическия институт се проведе среща между д-р Димитър Събев – директор на Дипломатическия институт, и проф. д-р Юлия Стефанова – директор на Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт”. Поводът за срещата бе подписването на договор между двете институции за провеждане на курсове по английски език в рамките на чуждоезиковото обучение, организирано ежегодно от Дипломатическия институт. Двамата събеседници обсъдиха и конкретни идеи и възможности за разширяване на ползотворното и досега сътрудничество между Дипломатическия институт и Комисията “Фулбрайт”.

 • [16.11.2009]
  Eдноседмично специализирано обучение за задгранични представители на МВР

  Днес започна едноседмично специализирано обучение за задгранични представители на Министерство на вътрешните работи, организирано от Дипломатическия институт. В рамките на курса участниците ще бъдат запознати с основните международни и национални документи за дипломатическите и консулските отношения, Шенгенското законодателство, както и с визовата политика и практика на Р България и проблемите на бежанците и миграцията. Лектори са експерти от дирекция “Консулски отношения” на МВнР, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за бежанците и академични преподаватели.

 • [13.11.2009]
  Работно посещение в Холандския институт за международни отношения „Клингендал”

  В периода 9-13 ноември 2009 г. на посещение в Холандския институт за международни отношения „Клингендал” бяха служителите от отдел „Стратегически изследвания” на Дипломатическия институт д-р Валентин Катранджиев и Жени Желева. В рамките на петдневната интензивна програма те проведоха срещи с водещи експерти и изследователи от Института „Клингендал” и с висши служители в Министерството на външните работи на Кралство Холандия. На срещите под формата на „брейнсторминг” сесии бяха обсъдени актуални проблеми на международните отношения и на външната политика, като бяха изяснени позициите на нашите партньори по въпроси, касаещи динамиката и развитието на ЕС, Евразия, Китай. Едновременно с това бяха обменени опит и добри приложно-изследователски практики.

 • [13.11.2009]
  Среща с ръководителя на дипломатическата мисия на Република Казахстан в София

  Днес в Дипломатическия институт се състоя среща на д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт с г-н Темиртай Избастин, Ръководител на дипломатическата мисия на Република Казахстан. Двамата обсъдиха бъдещи инициативи на Института с партньори като казахстанската Дипломатическата академия и Института за стратегически изследвания при Президента на Р Казахстан.

 • [12.11.2009]
  Церемония по връчване на сертификати на афганистански дипломати

  Днес приключи четвъртият курс за млади афганистански дипломати, организиран от Дипломатическия институт. На церемонията по връчването на сертификатите участниците бяха поздравени от д-р Димитър Събев, директор на Института и от директора на дирекция “Азия, Австралия, Океания”, г-н Ангел Орбецов, който отправи поздрав на персийски език. Сертификатите на участниците бяха връчени от заместник-министъра на външните работи г-н Красимир Костов, който пожела на участниците в курса успешна дипломатическа кариера. От името на гостите благодарност към Дипломатическия институт и МВнР на България изказа г-н Халилурахман Ханани.

 • [11.11.2009]
  Публична лекция на тема „Близкоизточният конфликт и глобалната сигурност”

  Д-р Мустафа Баргути, Генерален секретар на Палестинската национална инициатива, изнесе публична лекция пред аудиторията на Дипломатическия институт на тема „Близкоизточният конфликт и глобалната сигурност”. На лекцията присъстваха множество български и чуждестранни дипломати, експерти, студенти и журналисти, които участваха в оживената дискусия, провела се след основната презентация.

  Д-р Мустафа Баргути е палестински активист за демокрация и човешки права. Изучавал е медицина в бившия Съветски съюз и Йерусалим. Има диплома по Бизнес администрация и мениджмънт от университета Станфорд в САЩ. През 1979 г. д-р Баргути основава Съюзът на палестинските медицински комисии и до днес продължава да бъде негов президент. През 1989 г. той е един от основателите на Института „Здраве, развитие, информация и политика” - мозъчен тръст, съставен от общо 90 палестински обществени организации. През 1991 г. д-р Баргути е делегат към Конференцията в Мадрид, която има за цел да прекрати Израелско-палестинския конфликт и Първата интифада. През 2002 г. той е един от основателите на Палестинската национална инициатива, на която днес продължава да бъде Генерален секретар. Д-р Баргути е основният конкурент на Махмуд Абас по време на президентските избори в Палестинската автономия през 2005 г. Бил е министър на информацията в Палестинското правителство на националното единство - март-юни 2007 г.

 • [11.11.2009]
  Протокол за сътрудничество между министерствата на външните
  работи на Република България и Ислямска република Афганистан

  Днес в МВнР Министърът на външните работи д-р Румяна Желева и посланикът на Афганистан у нас Н.Пр. Мохаммад Дауд Панджшири подписаха Протокол за сътрудничество между министерствата на външните работи на Република България и Ислямска република Афганистан. На церемонията министър Желева изтъкна, че наред с участието на България в усилията за укрепване на сигурността и стабилността в Афганистан от началото на възстановителния процес през 2001-2002 г., страната ни счита за свой приоритет активизирането на традиционно добрите българо-афганистански политически отношения. Министърът отбеляза успешното провеждане в България от 2006 г. на курсове за младши афганистански дипломати, организирани от Дипломатическия институт и приветства с добре дошли участниците в четвъртия курс, които присъстваха на церемонията. Д-р Желева увери, че МВнР ще продължи да работи за по-нататъшното развитие на тази инициатива като част от подкрепата на България за изграждане на административния капацитет и насърчаване на доброто управление в Афганистан, които имат ключово значение за бъдещето на страната и са сред приоритетите на ЕС и на международната общност като цяло на настоящия етап.
  Посланик Мохаммад Дауд Панджшири изрази надежда страната ни да продължи своята подкрепа, съобразно финансовите и икономическите си възможности, въз основа на своя опит от миналото и съобразно настоящите приоритети в процеса на възстановяване. Той изрази увереност, че изпълнението на подписания Протокол ще изпълни взаимодействието между двете ведомства с ново съдържание в интерес на двете страни и на по-нататъшното укрепване и разширяване на отношенията, в т.ч. в контекста на предстоящото през 2011 г. отбелязване на 50-тата годишнина от тяхното установяване.

 • [06.11.2009]
  Международен научен форум „Европа: народи и граници (Парижката мирна конференция 1919-1922 г. и нейното наследство)”

  Днес в сградата на Института по балканистика при БАН се откри международен научен форум на тема: „Европа: народи и граници (Парижката мирна конференция 1919-1922 г. и нейното наследство)”. Той се провежда по повод 90-годишнината от сключването на мирните договори след края на Първата световна война и се организира със съдействието на Дипломатическия институт. Поздравление към участниците бе отправено от д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт.

 • [05.11.2009]
  Посещение на афганистански дипломати в Народното събрание

  Днес участниците в четвъртия курс по дипломация от МВнР на Афганистан се срещнаха с г-н Димитър Чукарски, председател на Комисията по външна политика и отбрана на Народното събрание. Младите дипломати се интересуваха от структурата на Правителството и Парламента и принципа им на функциониране. Проведе се оживена дискусия, като бе засегнат и въпроса за продължителността на международното присъствие в Афганистан. Г-н Чукарски и гостите се обединиха около идеята, че усилията трябва да се насочат към обучение на млади кадри в областта на правосъдието, полицията и армията, тъй като международното присъствие не би трябвало да бъде твърде продължително. На въпрос на г-н Чукарски, кои са най-големите предизвикателства пред Афганистан днес, говорителят на групата подчерта, че това са борбата с тероризма, корупцията, трафика на наркотици и необходимостта от подобряване на икономическото състояние на страната.

 • [05.11.2009]
  Среща с посланика на Южноафриканската република
  Н.Пр. г-жа Шейла Камерър

  Днес в Дипломатическия институт се състоя среща на д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт с Н.Пр. г-жа Шейла Камерър, Извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в България. По време на разговора бяха обсъдени възможни двустранни инициативи. Г-жа Камерър любезно прие отправената й покана да изнесе лекция по въпроси, свързани с РЮА и Африканския съюз в предстоящ курс за млади дипломати.

 • [04.11.2009]
  Международен научен форум „Европа: народи и граници (Парижката мирна конференция 1919-1922 г. и нейното наследство)”

  На 6 и 7 ноември 2009 г. Институтът по балканистика при БАН организира международен научен форум на тема: „Европа: народи и граници (Парижката мирна конференция 1919-1922 г. и нейното наследство)”. Той се провежда по повод 90-годишнината от сключването на мирните договори след края на Първата световна война и се организира със съдействието на Дипломатическия институт.
  Форумът ще се открие в 9.30 ч. на 6 ноември в сградата на Института по балканистика, ул. „Московска” 45.

 • [03.11.2009]
  Публична лекция „Актуалната политика на правителството на Косово и вижданията му за връзките с България”

  Дипломатическият институт организира публична лекция на г-жа Вльора Читаку, заместник-министър на външните работи на Република Косово на тема „Актуалната политика на правителството на Косово и вижданията му за връзките с България”. На лекцията присъстваха представители на дипломатическия корпус, експерти и медии.

 • [03.11.2009]
  Експертна среща по енергийни въпроси

  На 3 ноември в Дипломатическия институт се състоя експертна среща, посветена на проблемите на енергетиката и енергийната дипломация. Своя изключително богат опит споделиха г-жа Лусия Ван Геунс и г-н Жак де Йонг – водещи специалисти от Холандския институт за международни отношения „Клингендал”. Наред с домакините от изследователския отдел на Дипломатическия институт и г-н Станислав Колев – издател на списание “Енергиен наблюдател”, в срещата участваха представители на българския бизнес и експерти, сред които Станислав Георгиев - изпълнителен секретар на БУЛАТОМ, д-р Люлин Радулов – директор на Черноморския регионален енергиен център, проф.д-р Атанас Тасев, Ангел Минев – управител на “Minev & partners”, Людмил Гърков от Deloitte Bulgaria, Генади Кондарев от фирма Djadadji и др. Състоя се оживена дискусия по редица въпроси от теоретичен и принципен характер, както и обмен на мнения от практическо естество, като бяха изразени желание и готовност за продължаване на сътрудничеството в тази важна област.

 • [02.11.2009]
  Четвърти курс за млади афганистански дипломати

  Днес започна четвъртият курс за млади афганистански дипломати, организиран от Дипломатическия институт в сътрудничество с Дирекция “Политика за сигурност” на МВнР. В двуседмичния курс участват 10 служители на МВнР на Афганистан. Участниците бяха приветствани от Н.Пр. г-н Мохамад Дауд Паншири, Посланик на Ислямска Република Афганистан, както и от г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми” в Института. Н.Пр. г-н Паншири благодари на българските организатори и домакини за помощта при обучението и подготовката на кадри за държавната администрация на Афганистан в труден за страната период. От страна на Дипломатическия институт, г-жа Дечева изтъкна основната цел на курса да разшири познанията и компетентността на младите афганистански дипломати в отговор на потребностите от квалифицирани кадри за осъществяване на положителните тенденции във външната политика на Афганистан.

 • [02.11.2009]
  Конференция „Енергийна дипломация и интегрирана европейска политика за енергетика и климатични промени”

  На 2 ноември 2009 г. в Гранд хотел София се проведе конференция „Енергийна дипломация и интегрирана европейска политика за енергетика и климатични промени”, организирана от Дипломатическия институт и Холандския институт за международни отношения „Клингендал” в сътрудничество със списание „Енергиен наблюдател”.

  Конференцията бе открита от д-р Румяна Желева, министър на външните работи, г-н Димитър Събев – директор на Дипломатическия институт и посланиците на Холандия и Швеция в България. В рамките на две сесии посветени на България и енергийната политика на ЕС, както и енергийната сигурност и климатичните промени в международен контекст, презентации направиха представители от международната енергийна програма на Клингендал, експерти от различни министерства и неправителствени организации. Дискусия сред участниците в конференцията предизвика въпросът за бъдещето на АЕЦ Белене и доколко завършването на проекта е изгодно за икономическите интереси на България.
  След презентациите, дискусията продължи в рамките на две работни групи, които обсъдиха енергийните пазари и прехода към енергийни системи с ниски емисии на въглерод. Очертана бе нуждата от промяна в начина, по който се гледа на глобалното затопляне и енергийната ефективност, за да може посредством дългосрочна стратегия да се повлияе ефективно на проблема.

  Обръщението на Министъра на външните работи на Република България, г-жа Румяна Желева към участниците в конференцията, както и основните презентации ще намерите в приложената Програма:
  Програма на събитието

 • [28.10.2009]
  Среща на директора на Дипломатическия институт с президента на Алианс Франция-България

  В Дипломатическия институт се проведе среща между директора г-н Димитър Събев и президента на Алианс Франция-България г-н Пиер Консини. Те декларираха желанието на двете институции за продължаване на много успешното и досега сътрудничество и обсъдиха конкретни идеи в областта на публичната дипломация за 2010 г. В срещата участваха началниците на отдели „Обучителни програми” и „Публични дейности и сътрудничество” в Института – г-жа Биляна Дечева и г-жа Таня Михайлова.

 • [23.10.2009]
  Среща на директора на Дипломатическия институт със сър Майкъл Ууд

  Днес се състоя среща на директора на Дипломатическия институт г-н Димитър Събев със сър Майкъл Ууд, член на Комисията по международно право на ООН. Двамата обмениха информация за институциите, в които работят. Г-н Събев покани сър Ууд да гостува като лектор в предстоящи курсове на Института и да сподели своята експертиза по въпроси, свързани с международното право, работата на Съвета за сигурност на ООН и Международният съд. В срещата участваха д-р Златко Димитров, директор на дирекция „Международно право” на МВнР и г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество” в ДИ.

 • [23.10.2009]
  Курс по български език за чужденци

  Приключи вторият курс по български език за чужденци, който Дипломатическият институт организира в гр. Москва, съвместно с Българския културен институт при Министерството на културата на Република България. Курсът, бе успешно завършен от 12 души, на които директорът на БКИ г-жа Буряна Ангелакиева в тържествена обстановка връчи сертификатите за владеене на български език на ниво А1 и А2.

 • [21.10.2009]
  Назначен е нов директор на Дипломатическия институт

  Във връзка с пенсионирането на проф. Милан Миланов, за директор на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи е назначен г-н Димитър Събев.

 • [16.10.2009]
  Михаил Горбачов връчи награда на българския победител от конкурс за есе на Дипломатическия институт

  На тържествена церемония на 1 октомври в Страсбург студентът Антон Тодоров, победител в Националния студентски конкурс за есе на тема "Съветът на Европа в европейската институционална архитектура", обявен от Дипломатическия институт по повод 60-годишнината на Съвета на Европа, получи официално своята награда. Тя му бе връчена лично от г-н Михаил Горбачов, политик и бивш президент на СССР. Като специален гост реч изнесе словенският президент Данило Турк, чиято страната председателства Съвета на Европа в момента. На празничната церемония присъстваха още председателят на Парламентарната асамблея на СЕ, г-н Луис Мария де Пуиг, г-н Томас Хамарберг, комисар по правата на човека на СЕ, г-н Роланд Райс, кмет на Страсбург, министъра по европейските въпроси на Швеция г-жа Сесилия Малмстрьом, г-н Жозе Мануел Барозу, президент на ЕК и новоизбрания Генерален секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.
  Видео от награждаването
  Снимки от официалните фотографи

 • [05-09.10.2009]
  Участие в XI Дипломатически форум в Дубровник, Хърватия

  В периода 5-9 октомври 2009 г. в град Дубровник, Хърватия се състоя XI семинар, организиран съвместно от Дипломатическата академия към МВнР на Хърватия и Фондация “Ханс Зайдел”, на който присъстваха 19 участници от 10 страни. Тази година семинарът беше посветен на европейските интеграционни процеси. Сред по-широко застъпените теми в семинара бяха „Бъдещето на Европейския съюз: Необходима ли е наднационална интеграция за по-доброто функциониране на съюза”; „Кръгла маса: Европейският проект и бъдещите предизвикателства”; “Съвременни мироопазващи операции” и др. Освен в дискусиите след лекциите, присъстващите участваха в симултативна игра с обучителен характер, на тема “Взимане на решение относно участие в мироопазващи операции на Европейския съюз”.
  От българска страна в Семинара взеха участие г-жа Аделина Томова, главен експерт в отдел “Публични дейности и сътрудничество” на Дипломатическия институт и г-ца Виолета Божилова, младши експерт в същия отдел.

 • [07-08.10.2009]
  Посещение в НАТО

  По покана на Дирекция "Публична дипломация" на НАТО десет студенти и ученици, отличени в конкурса на тема „Алиансът на 60 – научените уроци и пътят напред”, организиран за четвърта поредна година от Дипломатическия институт, посетиха Главната квартира на НАТО в Брюксел. В серия от брифинги те се запознаха с дневния ред на Алианса, неговите операции и мисии, партньорства и стажантски програми. В Постоянната делегация на България в НАТО посланик Тодор Чуров приветства българските студенти и ученици за интереса, който проявяват към дейността на НАТО и заедно с Военния представител на България в Алианса, генерал Атанас Запрянов, информира участниците за работата на Делегацията и отговори на множество въпроси за конкретното участие на български войници в мисиите на НАТО.

 • [05-08.10.2008]
  Работно посещение в Женева, Швейцария

  По покана на Европейския културен център – Женева, г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество” в Дипломатическия институт участва в събития по повод отбелязването на 450-годишнината на Женевския университет – награждаване на млади учени и публична лекция на световноизвестния архитект Бернар Чуми. В деловата програма на г-жа Михайлова бе включена среща с д-р Йован Курбалия, директор на ДиплоФондация, по време на която бе договорено реализирането на нов проект в областта на дипломатическото обучение, свързано с енергетиката и климатичните промени. Г-жа Михайлова бе специален гост на заседанието на Бюрото на Европейския културен център, председателствано от проф. Шарл Мела, президент на Центъра. Тя представи идеите на Дипломатическия институт за съвместна програма с Центъра за 2010 г., които бяха одобрени – конкурс за есе за студенти, публична лекция, проект в областта на кулурната дипломация. Таня Михайлова се срещна и с проф. Душан Сиджански, член на Международния консултативен съвет на Дипломатическия институт и специален съветник на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

 • [29.09.2009]
  Участие на представители на Дипломатическия институт в 10-та Европейска дипломатическа програма

  В периода 28-30 септември, в Стокхолм, Швеция започна десетото издание на Европейската дипломатическа програма на тема “Трансатлантически отношения на ЕС”, предназначена за млади дипломати и служители от МВнР на страните-членки на ЕС. Успоредно с откриването и провеждането на първия модул от програмата се проведе и среща на директорите по обучение в министерства на външните работи и в квалификационни институти и академии от страните-членки за обсъждане на актуални въпроси от сферата на обучение на дипломатически кадри. От страна на Дипломатическия институт участваха г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми” и г-н Кирил Апостолов, младши експерт в същия отдел, който е участник в програмата.

 • [23.09.2009]
  Публична лекция на тема „Срещата на върха в Копенхаген за климатичните промени: предизвикателства”

  Днес, пред аудиторията на Дипломатическия институт, публична лекция изнесе г-н Доминик Рейно, Изследовател в Националния център за научни изследвания (CNRS), Франция. Като член на Междуправителствения комитет по климатичните промени е носител на Нобелова награда за мир. Лекцията на тема „Срещата на върха в Копенхаген за климатичните промени: предизвикателства”, организирана с любезното съдействие на Френския културен институт, бе посрещната с интерес от чуждестранни дипломати, експерти от МВнР, студенти и представители на медиите. След лекцията д-р Рейно бе любезен да напише своето послание в книгата за почетни гости на Дипломатическия институт.
  The Diplomatic Institut is the right place for an Antarctic glaciologist and a climate expert to come and discuss. Pitty that the time has been so short with all of you
  Kind Regards
  Dominique Raynaud

 • [16.09.2009]
  Работна среща с Генералния мениджър на фондация “Ханс Зайдел”

  Днес в Дипломатическия институт беше проведена работна среща с г-н Петер Витерауф, Генерален мениджър, г-н Клаус Физингер, Ръководител на отдела за Средна, Източна и Югоизточна Европа и г-н Богдан Мирчев, представител на фондацията за България. Бяха обсъдени успешните съвместни проекти на Института и Фондацията с основен акцент върху Зимното училище по дипломация за участници от Балканския и Черноморския регион. Обсъдено беше повеждането на 5-то юбилейно Зимно училище през 2010 г. От страна на Института г-жа Таня Михайлова, началник-отдел “Публични дейности и сътрудничество” и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел “Обучителни програми” представиха основните дейности и възможности за реализиране на съвместни инициативи.

 • [15.09.2009]
  Стипендиантска програма за млади лидери от Централна Европа

  Чрез инициативата Карл Фридрих Гьорделер Колегиум, фондация Робърт Бош обяваява прием за едногодишна програма в областта на международните отношения и трансграничното сътрудничество за млади лидери от публичния сектор. Крайният срок за подаване на документи е 31 октомври 2009 г. За повече информация: www.goerdeler-kolleg.de

 • [14.09.2009]
  Участие на Дипломатическия институт в семинар в Белград, Сърбия

  В периода 09-11 септември 2009 г. директорът на Дипломатическия институт проф. Милан Миланов и сътрудникът в отдел „Публични дейности и сътрудничество” Георги Петров, взеха участие в ежегодния дипломатически семинар за млади лидери в Белград, на тема „Отлични познания в областта на дипломацията”. Семинарът бе организиран от Дипломатическата академия и Главна дирекция за ЕС на МВнР на Република Сърбия и Испанската агенция за сътрудничество в международното развитие (AECID). Събитието бе открито с реч на г-н Вук Йеремич, министър на външните работи на Република Сърбия. В семинара взеха участие млади дипломати от общо 15 страни като бяха засегнати теми, свързани със съвременните аспекти на международните отношения. По време на семинара бяха осъществени посещения в МВнР на Република Сърбия и в кметството на гр. Белград.

 • [07.09.2009]
  10 нови издания по проект “Българската политика за развитие:
  прозрачност при създаването на нормативна уредба и програмна рамка”

  Като част от проекта “Българската политика за развитие: прозрачност при създаването на нормативна уредба и програмна рамка” от печат излязоха десет аналитични материала по приоритетните тематични области от политиката на развитие. Темите на материалите са: „Проблемът за ефективността на помощта в международното сътрудничество”, „Международното хуманитарно сътрудничество – основни принципи, действащи лица и направления”, „Сътрудничеството на ЕС със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в контекста на Европейската политика за развитие”, „Опазването на околната среда и помощта за развитие: предизвикателства и възможности”, „Демокрацията и доброто управление в контекста на Европейската политика за развитие”, „Миграция и развитие”, „Финансиране на развитието: идеи, възможности и позиции”, „ЕС и международното хуманитарно сътрудничество – идеи, механизми и резултати”, „Помощта за търговията в международното сътрудничество за развитие”, „Икономическата и финансовата криза (2008-2009 г.), развиващи се страни и Европейската политика за развитие”. Изданията са на разположение в библиотеката на Дипломатическия институт.

 • [04.09.2009]
  Участие на представител на Дипломатическия институт
  в проект „Солидарност Експрес”

  От 26 август до 2 септември 2009 г. повече от 200 младежи от цял свят прекосиха Полша с влак, рейс и кораб, като част от проекта „Солидарност Експрес” – инициатива на Европейския център за солидарност, Полша. От страна на Дипломатическия институт участие взе Гаро Марукян, сътрудник в отдел „Публични дейности и сътрудничество”. Програмата включваше посещение на Краков, нацисткия лагер „Аушвиц”, Варшава и Гданск, където на 1 септември бе отбелязана 70-годишнината от началото на Втората световна война. Паралелно с опознаването на полската история и културни традиции, участниците в проекта проведоха дискусии за значението на термина „солидарност” в съвременния живот; срещнаха се с Лех Валенса и взеха участие в заключителната част от празненствата по повод създаването на „Солидарност”, отбелязана с концерт на Енио Мориконе.
  Снимките са любезно предоставени от Европейски център за солидарност

 • [28.07.2009]
  Приключи конкурсът „Съветът на Европа в европейската институционална архитектура”

  Приключи обявеният от Дипломатическия институт Национален студентски конкурс за есе на тема „Съветът на Европа в европейската институционална архитектура”, по повод 60-годишнината на Съвета на Европа. В него участваха 32 студенти от 9 висши учебни заведения на 6 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Свищов и София.
  Победители в конкурса са Антон Тодоров – студент в ІV курс „Международни отношения” в УНСС, Светослав Пиронев – студент ІІ курс „Право” в СУ, „Св. Климент Охридски” и Иван Бакалов – студент ІІ курс „Европеистика” в УНСС. Студентът Антон Тодоров ще посети седалището на Съвета на Европа в Страсбург на 1 октомври 2009 г. и ще участва в награждаването на националните победители в обявените подобни конкурси в другите страни-членки на СЕ. Останалите двама наградени ще посетят Страсбург по-късно през есента. Благодарим на всички участници, пожелаваме им да продължат да участват в нашите конкурси и през следващата година и ги каним през есента на събитие, свързано със Съвета на Европа, за което ще уведомим на интернет-страницата на Дипломатическия институт.

 • [23.07.2009]
  От печат излезе новият брой на ”Външнополитически изследвания”

  От печат излезе вторият брой на поредицата външнополитически изследвания на Дипломатическия институт. Тема на двуезичното (на български и на английски език) издание е „Бъдещето на концепцията за суверинитета в съвременната действителност” с автор проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт. Изследването е посветено на един съществен въпрос, който придобива особена актуалност в условията на съвременните международни отношения, а именно, взаимовръзката и взаимната зависимост между суверенитета като върховно право и качество на независимата суверенна държава и процесите на глобализация и интеграция, които в наши дни в значителна степен определят развитието на международната действителност.

 • [19.07.2009]
  Интервю на директора на Дипломатическия институт

  Днес във в. „Монитор” излезе интервю на проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, озаглавено „Външната ни политика трябва да стане по-прозрачна”.

 • [16.07.2009]
  Кръгла маса „България и международното сътрудничество за развитие: политика, официална помощ за развитие и национален капацитет”

  На 16 юли 2009 г. в Гранд хотел София се проведе Кръгла маса „България и международното сътрудничество за развитие: политика, официална помощ за развитие и национален капацитет”организирана от Дипломатическия институт. Събитието е част от проект “Българската политика за развитие: прозрачност при създаването на нормативна уредба и програмна рамка” по ОПАК - Процедура “Гражданско общество – повече идеи за прозрачност и достъпност на държавната администрация”, Приоритетна ос 1 – “Добро управление”, Подприоритет 1.2 – “Прозрачна и почтена държавна администрация”. Институтът е партньор в реализирането на проекта на Фондация “БГ Шанс”.
  Участие в кръглата маса взеха чуждестранни гости в лицето на Ричард Левартовски от Европейската комисия, Хелън О’Нийл – директор на Центъра за изучаване на развитието базиран в Ирландия и Елени Зорбала от гръцкото МВнР. По темата говориха представители на различни държавни институции ангажирани с политиката на развитие и редица неправителствени организации. В четири заседания, последвани от дискусии, бяха обсъдени различни аспекти на европейските практики и тенденции в политиката на развитие и тяхното приложение в България. Спор предизвика готовността на правителството да обсъди с неправителствените организации подготвящата се понастоящем нормативна рамка, която цели да уреди параметрите на българската политика и помощ за развитие. Тази дейност е част от ангажиментите на България във връзка с членството на страната в Европейския съюз.
  Програма на конференцията

 • [08-09.07.2009]
  Международна конференция в Баку

  В периода 08-09 юли 2009 г. в Баку се състоя международна конференция, организирана от Дипломатическата академия на МВнР на Азербайджан, посветена на 90 годишнината от създаването на дипломатическата служба на Република Азербайджан. Конференцията премина под девиза “Азербайджан в глобалната политика: изграждане на външната политика” и бе открита със слово на министъра на външните работи на Азербайджан д-р Елмар Мамадияров. В работата на конференцията и в честването на годишнината взеха участие над 200 азербайджански политици и дипломати и значителен брой гости от цял свят. България бе представена от проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт при МВнР. По време на тържествата проф. Миланов проведе срещи с ръководството на Дипломатическата академия на Азербайджан, както и с директори и ръководители на сродни партньорски организации, фондации и други институции от различни страни.

 • [07.07.2009]
  Нова книга, издадена със съдействието на Дипломатическия институт

  Със съдействието на Дипломатическия институт, от печат излезе новата книга на посланик Иван Гарвалов - “Деколонизацията най-големият успех на ООН”. В нея, авторът споделя 35-годишния си опит като български дипломат в ООН. Акцентът е поставен върху процеса на деколонизация, който представлява централна дейност за организацията през 70-те и 80-те години на миналия век. Паралелно с това, посланик Гарвалов се старае да разкрие трудностите на многостранната дипломация, нейните положителни и негативни страни. В книгата се разказва и за участието на България в процеса, като се разкрива принципната позиция и ангажиментите на страната ни към начинанието.

 • [06.07.2009]
  Директорът на Дипломатическия институт с награда

  На 6 юли 2009 г., на церемония в МВнР, директорът на Дипломатическия институт проф. Милан Миланов бе отличен със Златен почетен знак на МВнР за заслуги към българската дипломатическа служба и по повод 70-тата му годишнина.
  Със същия знак бе награден и проф. Александър Янков, член на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт - за дългогодишен принос за утвърждаване на българската дипломация и по повод 85-тата му годишнина.

 • [01.07.2009]
  Работно посещение в Дипломатическия институт на д-р Махджуб Елбаша,
  директор на Националния център по дипломация на Судан

  В периода 30 юни-1 юли 2009 г. ,по покана на Дипломатическия институт, на работна визита в България бе д-р Махджуб Елбаша, директор на Националния център по дипломация на Судан. По време на срещата с проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, бяха обсъдени конкретни стъпки за реализиране на подписания Меморандум за сътрудничество между двете институции – обмен на лектори и курсисти, свъместни аналитични разработки и публикации. В рамките на посещението си д-р Елбаша се срещна със заместник министъра на външните работи Радион Попов. В сградата на МВнР той изнесе публична лекция на тема “Външната политика на Судан: фактори, принципи и цели”, на която присъстваха представители на дипломатическия корпус, академични преподаватели, експерти от МВнР, студенти. Гостът даде интервю за съвместното радиопредаване на Института и БНР „Дипломатически клуб”.

 • [30.06.2009]
  Проф. Лешек Балцерович изнесе публична лекция
  „Корените на финансовата криза и поуките от нея”

  Днес, в хотел Шератон, се състоя организираната от Дипломатическия институт и Посолството на Република Полша публична лекция на проф. Лешек Балцерович на тема: „Корените на финансовата криза и поуките от нея”. След представянето на госта от проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, проф. Балцерович говори пред близо 250 слушатели, представители на дипломатическия корпус, банковия и финансов сектор, неправителствени организации, студенти и журналисти.
  Според Лешек Балцерович дъното на световната криза вече е достигнато или скоро ще бъде достигнато, като темповете за възстановяване от нея ще зависят от икономическите мерки в съответните страни. В тази връзка не може да се позволи увеличаване на публичните разходи, а ключът е посредством реформи да се търсят пътищата за стабилизация на икономиките на засегнатите страни. Той посочи, че в този преход има риск от потекционизъм, затова управляващите трябва да бъдат много внимателни, защото не бива да се провежда социална политика в една страна за сметка на другите. Проблемът не е в пазарния механизъм, а в начина на управление.

  Проф. Балцерович бе любезен да даде автограф на книгата на известния полски журналист Витолд Гадомски, посветена на неговия живот и дейност като финансист и политик. Гостът също така благодари за поканата да говори пред аудиторията на Дипломатическия институт, пожелавайки му успех в неговата Почетна книга.

  Лешек Балцерович (роден през 1947 г.) е професор във Варшавското училище по икономика, бивш вицепремиер и министър на финансите на Полша, бивш директор на Полската национална банка. Той е архитектът на икономическите реформи в Полша от 1989 г., когато, след падането на комунизма, се превръща в централна фигура в политическия и икономически живот на страната. Автор е на повече от 100 публикации на икономическа тематика и е удостоен с множество награди от университети по цял свят. За приноса си в осъществяването на полския преход, през 2005 г. Лешек Балцерович е удостоен с най-високата чест – Орден на Белия орел. От 2006 г. е почетен член на Международната атлантическа икономическа общност и на Управителния съвет на Института за международни финанси. През 2008 г. Лешек Балцерович е избран за председател на европейската аналитична организация „Брьогел”, която работи за повишаване нивото на икономическата политика осъществявана на Европейския континент.

 • [23.06.2009]
  Приключи шестият курс по Военна дипломация

  Днес на официална церемония в МВнР директорът на Дипломатическия институт, проф. Милан Миланов връчи сертификати на успешно завършилите шестия курс по Военна дипломация. Гости на церемонията бяха полк. Валери Иванов, заместник – началник на Военна академия “Г.С. Раковски” и г-жа Антонина Кардашева от Министерство на вътрешните работи. Обучението продължи шест седмици, като лектори в него бяха старши дипломати, преподаватели от Военна академия, неправителствения сектор и гости от Женевския център по въпросите на сигурността, от Института по международни отношения “Клингендал”, Холандия. За първи път в курса участваха и представители на МВР, определени за задгранични офицери за връзки в посолствата на България в Европа. С обучението на първите 8 представители на МВР Дипломатическият институт и Академията на МВР положиха началото на систематично обучение на български полицейска аташета.
  Курсът завърши с двудневен изпит, проведен на 18 и 19 юни, на който участниците защитиха екипни и индивидуални разработки по теми от сферата на дипломацията и сигурността. В приветствието си към 18-те участници в курса директорът на Института обяви, че натрупаният опит до момента дава основание да се подготви и английска версия на това обучение за представители на администрацията на страните от Балканския и Черноморския регион.

 • [08.06.2009]
  СЪОБЩЕНИЕ
  Дипломатическият институт има нов адрес

  От 9 юни 2009 г. Дипломатическият институт ще се намира на адрес: София 1113, ул. „Алфред Нобел” №2, срещу входа на МВнР. Телефонните номера на директора и на служителите могат да бъдат намерени в приложения списък, както и в раздел „Екип” в интернет-страницата на Института.
  Адресът за кореспонденция остава София 1040, ул. "Ал. Жендов" №2

 • [26-28.05.2009]
  Работно посещение на директора на Дипломатическия институт в Гърция

  В периода 26-28 май т.г. на работно посещение в Солун и Атина беше проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, придружен от г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество” и г-н Кирил Апостолов, младши експерт в отдел „Обучителни програми”. На 26 май в Солун бе подписан нов тригодишен Меморандум за разбирателство с Центъра за международно и европейско икономическо право. На срещата с г-н Георгиус Трантас, Генерален секретар на Центъра, беше обсъден конкретен план за действие.
  В Атина се състоя среща в гръцката Фондация за европейска и външна политика ELIAMEP за взаимно представяне на дейностите на Института и Фондацията. В Дипломатическата академия на МВнР на Гърция проф. Миланов разговаря с нейния генерален директор посланик Йоанис Камболис. Двамата обмениха идеи главно в областта на обучението на дипломатически кадри. В срещата участва и г-н Андрей Караславов, Посланик на България в Гърция.

 • [22.05.2009]
  Участие в конференция „Нови възможности за развитие на България в ЕС”

  Днес в Нов български университет се проведе Третата студентска междууниверситетска конференция „Нови възможности за развитие на България в ЕС”, организирана от студентски клуб „Нова Дипломация”. В нея участваха студенти от Нов български университет, Софийския университет, УНСС, Националния военен университет „Васил Левски” и др. От страна на Дипломатическия институт участие взе г-н Кирил Апостолов, младши експерт в отдел „Обучителни програми”, който представи пред студентите презентация на тема „Европейска дипломация и модерно дипломатическо обучение”. При закриването на конференцията, на участниците бяха връчени сертификати.

 • [21.05.2009]
  Договор за сътрудничество между Дипломатическия институт и Институт „Конфуций”

  Днес в Дипломатическия институт бе подписан Договор за сътрудничество с Институт „Конфуций” към СУ „Св.Климент Охридски”. От страна на двете институции той бе подписан от проф. Милан Миланов, директор на ДИ и от доц.д-р Александър Алексиев, директор на Институт „Конфуций”. Двете страни се договориха да обменят опит и информация; да провеждат и участват в конференции; да разработват съвместни образователни и научни проекти.

 • [20.05.2009]
  Завърши петият курс по консулска дипломация

  Днес в сградата на МВнР се състоя официална церемония за връчване на сертификатите на успешно завършилите петия курс по консулска дипломация, организиран от Дипломатическия институт и дирекция „Консулски отношения”. Заместник-министър Милен Керемедчиев поздрави всеки участник в обучението за доброто представяне по време на курса и заключителните изпити. На събитието приветствие поднесе проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт. В курса участваха 47 служители на МВнР и на други институции, които са утвърдени като консули в дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина. Курсът обхваща теоретически и практически модули, включващи нормативната база в сферата на консулската дейност, визова политика, граничен и паспортен контрол, въпроси касаещи статута на бежанците и миграционни проблеми. В програмата на курса бе обърнато особено внимание на задълженията и целите на Р България по Инструмента Шенген.

 • [15.05.2009]
  Публична лекция на тема „Американската перспектива по отношение на съвременните глобални предизвикателства”

  Днес публична лекция пред аудиторията на Дипломатическия институт изнесе г-н Даниел Мариашин, изпълнителен вицепрезидент на „Б’ней Б’рит Интернешънъл”, на тема „Американската перспектива по отношение на съвременните глобални предизвикателства”. След лекцията си г-н Мариашин даде интервю за радиорубриката на Института „Дипломатически клуб”, излъчвана по програма „Христо Ботев” на БНР. Г-н Мариашин проведе среща и с г-н Тодор Чуров, заместник-министър на външните работи, с когото обсъди възможностите за сътрудничество между МВнР и организация „Б’ней Б’рит Интернешънъл”.

 • [13.05.2009]
  Публична лекция на тема „Американската перспектива по отношение на съвременните глобални предизвикателства”

  На 15 май 2009 г., петък, от 14.00 ч. в зала 101 на МВнР, ул. „Ал.Жендов” №2 ще се състои публична лекция на г-н Даниел Мариашин, изпълнителен вицепрезидент на Б’ней Б’рит Интернешънъл на тема: „Американската перспектива по отношение на съвременните глобални предизвикателства”. Молим желаещите да присъстват, да потвърдят това до обяд на 14 май на е-mail: bdi@mfa.government.bg или на тел. 948 2147 и 948 2034.

 • [12.05.2009]
  Международна научна конференция “Косово и многонационалните сили”

  Директорът на Дипломатическия институт проф. Милан Миланов участва в откритата днес във Военна академия международна научна конференция “Косово и многонационалните сили”. Той бе модератор на Второто заседание на тема „Конфликтът в края на XX век и международното участие”. Конференцията има за цел да разгледа въпросите за произхода на конфликта в Косово, прецедент или практика е случаят Косово, научените уроци от конфликта. Д-р Златко Димитров, Директор на дирекция „Международно право” в МВнР и член на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт, изнесе доклад на тема „Косово като уникален случай”. В събитието участват представители и на Сърбия, Гърция, Франция, САЩ и Великобритания.

 • [12.05.2009]
  Втори международен семинар на мобилните екипи за контакт на тема „Изграждане на отбранителните инстиуции в сектора за сигурност”

  Днес във Военния клуб в София се откри Втория международен семинар на мобилните екипи за контакт на тема „Изграждане на отбранителните инстиуции в сектора за сигурност”. Той се организира от Работната група „Регионална стабилност в разширената черноморска зона” на Консорциума на военните академии, институтите за изследване на сигурността, Военна академия „Г.С.Раковски” и Дипломатическия институт. В семинара участват представители на 15 държави. Уводният доклад на тема „Успехите и предизвикателствата пред сигурността на Черноморския регион и предприетите инициативи на Република България за нейното укрепване” изнесе д-р Петьо Петев, директор на дирекция „Политика за сигурност” в МВнР.
  Повече информация.

 • [11.05.2009]
  VI Курс по Военна дипломация

  Проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт и генeрал-майор Георги Георгиев, ректор на Военна академия “Г.С. Раковски” откриха шестия курс по Военна дипломация, който двете институции организират съвместно. Специално приветствие към курсистите поднесе първият заместник-началник на Генералния щаб на БА, вицеадмирал Емил Люцканов, също бивш участник в курса. Курсът се провежда в периода 11 май – 19 юни 2008 г. в сградата на МВнР и участници в него са 19 представители на Министерството на отбраната, Военна академия и др. За пръв път тази година има и участници от Академия на МВР, за които курсът се явява част от подготовката им за полицейски аташета. Обучението се провежда на български и английски език, като лектори в него са старши дипломати, академични преподаватели, представители на неправителствени организации, както и гости от Женевския център за политика за сигурност и Холандския институт за международни отношения „Клингендал”.

 • [11.05.2009]
  Споразумение за сътрудничество между Дипломатическия институт и Академията на МВР

  Днес бе подписано ново Споразумение за сътрудничество между Дипломатическия институт и Академията на МВР, с което срокът на действие на съществуващото досега, се удължава с още три години. Страните се договориха да поддържат редовни контакти и да осъществяват сътрудничество, включващо обмяна на опит и информация, провеждане и участие в конференции, съвместни образователни и научни проекти, обмен на учебна документация и др.

 • [07-09.05.2009]
  Участие в XII Дипломатически форум в Дубровник, Хърватия

  В периода 7-9 Май в Дубровник, Хърватия се състоя XII Дипломатически форум, организиран съвместно от Дипломатическата академия към МВнР на Хърватия и Централноевропейската инициатива, на който присъстваха 44 участници от 16 страни. Темата на Форума беше „Европейската дипломация и модерното дипломатическо обучение”. Сред основните панели бяха „Модерни тенденции в дипломатическото обучение”; „Управление на кризи” и др. От българска страна участие взеха проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт и Кирил Апостолов, младши експерт в отдел „Обучителни програми”. Проф. Миланов представи пред участниците както досегашната дейност на Института, така и идеите за бъдещи проекти и инициативи със специален акцент върху провежданото ежегодно в гр. Сандански Зимно училище по дипломация за млади дипломати от Балканите и Черноморския регион. Към дейността на Зимното училище бе проявен особен интерес, за което свидетелства посветеното му специално обсъждане в панел „Дипломатическото обучение: регионални практики”. По време на Форума се проведе и кръгла маса на тема „Дипломатическото обучение в Югоизточна Европа”, в която взеха участие директори на институти и академии от региона, посланици и други официални лица, които обсъдиха евентуални възможности за засилване на сътрудничеството в бъдеще.

 • [08.05.2009]
  Книгата “Ранният Витгенщайн: живот и философия” излезе от печат

  С подкрепата на Дипломатическия институт от печат излезе новата книга на доц. д-р Камен Лозев “Ранният Витгенщайн: живот и философия”. В нея е проследен животът, от раждането до публикуването на Логико-философския трактат, на един от най-големите съвременни философи - Лудвиг Витгенщайн. Читателят се запознава с главните идейни влияния от ранния период на автора, а именно Шопенхауер, Войнингер, Краус, Херц и Болцман.
  Доцент Лозев обръща специално внимание на източниците и произхода на основните доктрини на Трактата, както и вложените в него етико-религиозни размисли. Приложена е част от кореспонденцията и личния дневник на Витгенщайн.

 • [28-30.04.2009]
  Работно посещение в Китай – участие в Осмия Евро-китайски форум

  На 28 и 29 април в гр. Тиендзин, Китай, се състоя Осмия Евро-китайски форум на тема “Засилването на Китайско-европейското сътрудничество във време на глобални предизвикателства”. Форумът се провежда за първи път в Китай, като неговото пето издание бе осъществено в София през 2006 г. съвместно от Евро-китайската академия – Шанхай и Дипломатическия институт към министъра на външните работи. Специални гости на осмото издание на форума бяха бившия германски канцлер Герхард Шрьодер и бившият министър-председател на Франция Лоран Фабиюс, които изнесоха основните доклади. Специално приветствие бе изпратено от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, което бе публикувано в материалите на форума, наред с приветствието на бившия френски президент Жак Ширак.

  Участници от България бяха проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, г-жа Таня Михайлова, началник-отдел «Публични дейности и сътрудничество» в ДИ, проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури към СУ „Св.Кл. Охридски” и г-н Кирил Желязков, генерален мениджър на „Специализирани бизнес системи” АД. В рамките на форума, посланикът на България в Китай Георги Пейчинов откри фотоизложба, посветена на 60-годишнината от установяването на българо-китайските дипломатически отношения. Над 250 участници в събитието, между които висши представители на местната власт, на академичната общност и бизнеса, както и множество чуждестранни участници от Германия, Франция, Испания, Ирландия и Европейската комисия имаха възможност да проследят хронологията в снимки на най-важните срещи на висши български и китайски представители в последните 60 години.

  В Пекин се състоя среща на представителите на Дипломатическия институт в Университета за международни отношения към МВнР на Китай. Проф. Миланов и заместник-ректора г-н Хън Сяодзюн се договориха да бъде подготвен проект на Меморандум за сътрудничество между двете институции. В срещата участва посланик Георги Пейчинов, който засвидтелства големия интерес от българска страна за задълбочаване на връзките в областта на обучението и публичната дипломация. Проф. Миланов и г-жа Михайлова дадоха интервю за българската редакция на Китайското радио.
  Повече информация

 • [29.04.2009]
  ПРОМЯНА!

  Крайният срок за подаване на есетата за обявения от Дипломатическия институт Национален конкурс за студенти за есе на тема „Съветът на Европа в европейската институционална архитектура”, се променя от 30 април на 30 май 2009 г.
  Повече информация.

 • [27-28.04.2009]
  В Москва се проведе кръгла маса на тема "Проблеми на сигурността в българо-руските отношения и общоевропейското сътрудничество"

  Дипломатическият институт, съвместно с Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация "Славяни" и Дипломатическата академия при МВнР на Руската федерация проведе на 27 и 28 април 2009 г. в Москва кръгла маса на тема "Проблеми на сигурността в българо-руските отношения и общоевропейското сътрудничество". Събитието бе част от програмата за отбелязване на годината на България в Русия. Работата на конференцията бе открита официално от министър-председателя на Р България г-н Сергей Станишев, на когото бе присъдено почетното звание “Доктор” на Дипломатическата академия. Обръщение към участниците отправиха директорът на Дипломатическия институт проф. Милан Миланов и ректорът на дипломатическата академия проф. Александър Панов. В продължение на два дни участниците обсъдиха широк кръг въпроси за българо-руски политически диалог, енергийната сигурност в светлината на общоевропейското сътрудничество, проблемите на регионалната сигурност и ролята на международните организации, нарастващата роля на региона на Черноморието в общоевропейската сигурност и контактите в областта на културата като фактор за укрепване на доверието и сигурността. Доклади и изказвания от българска страна направиха г-н Явор Куюмджиев, заместник-министър на икономиката и енергетиката, г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към МВнР, посланик Петър Попчев, проф. Нина Дюлгерова и др. Дипломатическият институт беше представен от г-жа Биляна Дечева, началник-отдел “Обучителни програми” и г-н Стефан Стратиев, началник-отдел “Стратегически изследвания”.

 • [24.04.2009]
  Стажантска програма на НАТО

  Дипломатическият институт информира, че Седмата стажантска програма на НАТО започна през март т.г. и е отворена за стажанти от България до 06.06.2009 г. Програмата би била полезна за практическата насоченост на студенти от бакалавърска и магистърска степен, изучаващи хуманитарни и политически науки, международни отношения и международна сигурност, служители в сферата на икономиката, информационните технологии и журналистиката и кандидати с широк кръг от интереси.
  Желаещите да участват в програмата могат да намерят повече информация относно начина на регистриране и условията за участие на интернет сайта на НАТО.

 • [23.04.2009]
  Ново издание на Дипломатическия институт

  От печат излезе първия брой на новата поредица външнополитически изследвания на Дипломатическия институт. Изданието е двуезично – на български и на английски език. Темата на първия брой е „Новият регионализъм в Югоизточна Европа”, с автор г-н Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи на Репубика България.
  Поредицата има амбицията да привлече към участие видни български дипломати, политолози, историци, общественици и други специалисти от сферата на международните отношения и външната политика. Без да поставя конкретна рамка или специални изисквания към авторите, изданието ще предлага на читателите си най-същественото и значимото от дипломатическата практика.

 • [22.04.2009]
  Осмият Евро-китайски форум ще се проведе в гр. Тянджин, Китай

  В периода 28-29 април 2009 г. в гр. Тянджин, Китай, ще се проведе Осмия Евро-китайски форум, организиран от Academia Sinica Europaea и Китайско-европейския бизнес университет в Шанхай. Темата тази година е “Засилването на Китайско-европейското сътрудничество във време на глобални предизвикателства”. След проведения пети форум в София през 2006 г., Дипломатическият институт стана традиционен партньор на Форума. В осмото издание от българска страна ще участват проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури и г-н Кирил Желязков, генерален мениджър на „Специализирани бизнес системи” АД.
  Специални гости на Форума ще бъдат бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер, бившият министър-председател на Франция Лоран Фабиюс и много други политици, представители на академичната сфера и бизнеса от Европа и Китай. Специално писмо за подкрепа на събитието е изпратено от българския вицепремиер и министър на външните работи г-н Ивайло Калфин.
  Повече информация

 • [21.04.2009]
  Церемония
  по награждадането на победителите в Националния конкурс за студенти и ученици за есе на тема „Алиансът на 60 – научените уроци и пътят напред”

  Днес г-н Жан-Франсоа Бюро, помощник-генерален секретар на НАТО, обяви и връчи наградите в Националния конкурс студенти и ученици за есе на тема „Алиансът на 60 – научените уроци и пътят напред”, организиран от Дипломатическия институт. Конкурсът се организира за четвърта поредна година. Тази година в него взеха участие 33 студенти и ученици от София, Пловдив, Варна, Благоевград, Русе, Велико Търново, Бургас, Шумен, Враца, Видин, Сандански и др. С посещение на Главната квартира на НАТО в Брюксел бяха наградени Иван Бакалов от УНСС, „Европеистика”, II курс; Надежда Панова от Университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, „Право” II курс; Милеслава Богданова, ученичка от гр. Гоце Делчев; Илиян Илиев от СУ, „Медицина”, Ивайло Бонев от СУ, „Международни отношения”, III курс; Елена Тошева от СУ, „Международни отношения”, III курс; Фаня Владева от АУБ, „Международни отношения”; Пламена Златева от ЮЗУ „Неофит Рилски” - Благоевград, „Международни отношения”, IV курс; Стефан Томов от Американския колеж -София, 11 клас; Ахинора Младенова от Икономическия университет, гр. Варна, „Стопанско управление”. Дипломи за успешно представяне в конкурса получиха Татяна Манчева от УНСС, „Международни отношения” - магистратура и Калина Хаджикова, Американски колеж - София, 11 клас.

 • [21.04.2009]
  Публична лекция на Жан-Франсоа Бюро, помощник-генерален секретар на НАТО на тема “НАТО на 60 – накъде след Срещата на върха”

  Днес в сградата на МВнР се състоя публична лекция на г-н Жан-Франсоа Бюро, помощник-генерален секретар на НАТО, организирана от Дипломатическия институт на тема “НАТО на 60 – накъде след Срещата на върха”. Г-н Бюро е на посещение в София по покана на г-н Тодор Чуров, заместник-министър на външните работи във връзка с 60-годишнината на НАТО и обявения по този повод Национален студентски конкурс за есе. На лекцията присъстваха експерти, представители на дипломатическия корпус, студенти, ученици, представители на неправителствени организации, медии.

 • [17.04.2009]
  Публична лекция на Помощник генералния секретар на НАТО
  г-н Жан Франсоа Бюро
  Церемония по обявяване на наградите в конкурса за есе за НАТО

  На 21 април 2009 г., вторник, от 11.00 ч. в Киносалона на МВнР, ул. „Ал.Жендов” №2 ще се състои публична лекция на г-н Жан-Франсоа Бюро, Помощник-генерален секретар на НАТО по публичната дипломация на тема: “НАТО на 60 – накъде след Срещата на върха”. След лекцията ще се състои церемония, на която г-н Бюро още обяви наградите на десетте най-добре представилите се участници в Националния конкурс за студенти и ученици за есе на тема „Алиансът на 60 – научените уроци и пътят напред”. Молим желаещите да присъстват, да потвърдят това до края на деня на 16 април, на е-mail: bdi@mfa.government.bg или на тел. 948 2147 и 948 2034.

 • [14.04.2009]
  Практически упражнения на Курса по консулска дипломация в Скопие и Ниш

  На 13 и 14 април 2009 г. в посолството на Република България в Скопие и Генералното консулство в Ниш се проведоха практически упражнения, в които участваха курсисти от курса по Консулска дипломация. Целта беше те да придобият практически познания за ежедневната работа на служителите в българските дипломатически представителства зад граница, както и за спецификата на консулската дейност по места. В Скопие курсистите се срещнаха с посланика ген. Михо Михов и получиха изчерпателна практическа информация за консулската дейност от консула г-н Венцислав Цветанов. Групите бяха придружавани от двама служители на Главна Дирекция „Гранична полиция” на МВР, г-н Красимир Ванков и г-н Атанас Атанасов, които въведоха курсистите в спецификата на работата на служителите на Граничните контролно-пропускателни пунктове.

 • [13.04.2009]
  Семинар за обучение на краткосрочни наблюдатели,
  участващи в мисии на ЕС

  Дипломатическият институт и дирекция “Човешки ресурси” на МВнР организираха еднодневен семинар за обучение на участващи в мисии на ЕС по наблюдение на избори. В курса се включиха повече от 30 представители от най-различни сфери на обществото. Лектори на семинара бяха г-н Велко Милоев и г-н Стоил Стоилов, които имат дългогодишен опит в мисии по наблюдение на избори по линия на ЕССЕ и ЕС. Съвместно с г-жа Елена Брадварова – лице за контакт за България по подбора на наблюдатели, те запознаха участниците с принципите, стандартите и правилата при извършване на мисии за наблюдение. Акцент бе поставен и върху сътрудничеството на наблюдателите с местните власти, нормативните документи, оценка на риска и правилата за лично поведение, които са съществена част от успешното завършване на всяка мисия. В края на семинара, курсистите получиха сертификати за успешно преминато обучение.

 • [10.04.2009]
  Посещение на студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

  Днес в рамките на програмата “Отворени врати” на Дипломатическия институт на посещение в МВнР бяха студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Студентите от програма “Европеистика” имаха среща с г-н Златко Димитров, директор на дирекция „Международно право” в МВнР и член на Националния консултативен съвет на ДИ, който ги запозна с предизвикателствата пред българската външна политика като член на ЕС и НАТО, като подкрепи изказването си с конкретни примери от работата си в МВнР и като съветник на Марти Ахтисаари, специален пратеник на ООН за Косово. Г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество” на ДИ запозна студентите със структурата на Института, програмите, обучителните курсове, публичните лекции и изданията. В края на посещението си студентите разгледаха сградата на Министерството и фотографска изложба, посветена на 60 годишнината на НАТО и пътя на приемането на България в Алианса.

 • [06-09.04.2009]
  Посещение на представител на Холандския институт за международни
  отношения „Клингендал” в Дипломатическия институт

  Гост на Дипломатическия институт беше г-н Рон Тон, директор на дипломатическото обучение на Холандския институт за международни отношения “Клингендал”. Работното му посещение се осъществи в изпълнение на планираните дейности от Меморандума за сътрудничество между двете институции, подписан през декември 2007 г. със срок на действие до края на 2010 г. Той проведе срещи с директора на Дипломатическия институт проф. Милан Миланов и с целия екип за обсъждане на конкретните инициативи за настоящата година. Най-важните проекти са свързани с повишаване на квалификацията в областта на обучителната дейност, сътрудничество в сферата на изследванията и библиотечната дейност и организиране на международна конференция по енергийна дипломация. Г-н Рон Тон проведе и срещи с посланик Константин Андреев, постоянен секретар на МВнР и с г-жа Елена Поптодорова, посланик със специални поръчения по проблемите на Черноморския регион.

 • [06.04.09]
  Участие на проф. Милан Миланов във форум
  „Промяната във Вашингтон: Нов импулс в отношенията САЩ-ЕС”

  На 6 април 2009 г. в Париж се проведе форум на тема „Промяната във Вашингтон: Нов импулс в отношенията САЩ-ЕС”, организиран от Института на ЕС за изследване на сигурността (EUISS). Във форума взеха участие проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, и г-ца Жени Желева, младши експерт в отдел „Стратегически изследвания”. В четирите панела бяха разгледани въпроси, свързани с актуалното развитие на отношенията между Европейския съюз и САЩ в контекста на избора на Барак Обама за президент. Във фокуса на дискусията бяха и „горещи” теми от международния дневен ред като Афганистан и Израело-палестинският конфликт. Във форума участваха над 50 изявени експерти по трансатлантическите отношения от академичните и изследователските среди в различни държави, както и представители на отделни страни-членки на ЕС в Комитета по политика и сигурност (PSC) в Брюксел, подпомагащ Съвета на ЕС в политическото и стратегическото ръководство на осъществяваните от Съюза международни операции.

 • [02-03.04.09]
  Конференция „Икономическа интеграция, конкуренция и сътрудничество”
  в Опатия, Хърватия

  На 2 и 3 април в гр. Опатия, Хърватия, се състоя Седмата международна конференция на тема „Икономическа интеграция, конкуренция и сътрудничество”, организирана от Университета в Риека /Хърватия/, Университета в Любляна /Словения/, Центъра за усъвършенстване в Антверпен, Холандия и Центъра за изследвания и международно развитие, Париж. В нея участваха над 200 представители от 20 страни. В 12-те панела бяха разгледани въпроси, свързани с предизвикателствата пред разширения ЕС; международния бизнес в променящата се глобална среда; сътрудничеството и перспективата за европейска интеграция на Западните Балкани; енергийния пазар; развитието на човешките ресурси, както и теоретически и практически въпроси на икономическата интеграция и др. В конференцията участие взе г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество”.

 • [02.04.09]
  Участие на Дипломатическия институт във фотоизложба, посветена на НАТО

  В откритата днес в МВнР фотоизложба “60 години НАТО. 5 години България в НАТО. Как ни видя фотообективът на Алианса”, бяха изложени фотографии на представители от Дипломатическия институт с Генералния секретар на НАТО, Яп де Хоп Схефер. Снимките са от 2006 г. по повод Срещата на министрите на външните работи в София. Тогава на Генералния секретар на НАТО бе връчен сборник с най-добрите есета на български студенти и ученици от конкурса на Дипломатическия институт за НАТО.

 • [31.03.2009]
  Национален конкурс за студенти за есе на тема
  „Съветът на Европа в европейската институционална архитектура”

  По повод 60-годишнината на Съвета на Европа Дипломатическият институт обявява Национален конкурс за студенти за есе на тема „Съветът на Европа в европейската институционална архитектура”. Авторите на трите най-добри есета ще бъдат наградени с посещение в Съвета на Европа, Страсбург. Повече информация.

 • [31.03.2009]
  Публична лекция на тема
  “Срещата на върха на НАТО – нов шанс за трансатлантическите отношения”

  На 31 март 2009 г. гост на Дипломатическия институт беше д-р Вилем ван Еекелен, бивш министър на отбраната на Кралство Холандия и Генерален секретар на Западноевропейския съюз (ЗЕС), който изнесе публична лекция на тема „Срещата на върха на НАТО – нов шанс за трансатлантическите отношения”. На лекцията присъстваха представители на дипломатическия корпус, Военната академия, експерти от МВнР и журналисти. Лекцията бе последвана от въпроси, свързани с ролята на НАТО на световната сцена и очакваните обсъждания на предстоящата Среща на върха.
  Преди лекцията д-р Еекелен се срещна с директора на Дипломатическия институт проф. Милан Миланов и подари екземпляр от новата си книгата „From Words to Deeds. The Continuing Debate on European Security” с автограф за библиотеката на Института. Д-р Еекелен е за втори път гост-лектор в ДИ, като при първото си посещение през 2004 г. той проведе обучителен модул по трансатлантически отношения за участниците в Основния дипломатически курс на Дипломатическия институт и при среща с министър Соломон Паси бе награден със "Златна лаврова клонка" на МВнР.
  Интервю на д-р Еекелен във в. "Труд".

  Д-р Вилем Ван Еекелен е сред световно признатите експерти в сферата на европейската интеграция и сигурност. Изучава право в университета в Утрехт и политически науки в Принстън. През 1964 г. получава титлата Доктор на философските науки от университета в Утрехт, където защитава дисертация на тема „Външната политика на Индия и граничния спор с Китай”.
  През 1957 г. започва работата си в чуждестранните мисии на холандското Външно министерство. Работи в дипломатически представителства в Делхи, Лондон, Гана, Париж и Брюксел. 20 години по-късно, д-р Еекелен е избран за депутат от листата на Либералната партия и в периода до 1988 г. заема постовете Държавен секретар по въпросите на отбраната, европейските въпроси и министър на отбраната. През 1989 г. е Генерален секретар на Западноевропейския съюз, след което заема поста вицепрезидент на Парламентарната асамблея на НАТО.
  От 1998 г. до сега е председател на управителния съвет на Центъра за изучаване на сигурността в Европа. Изнася лекции по Обща външна политика и политика на сигурност. Член е на холандската комисия за европейска интеграция.

 • [30.03.2009]
  Информация за конкурса за есе за НАТО

  Дипломатическият институт информира, че отличените участници от Националния конкурс за есе за студенти и ученици на тема „Алиансът на 60 – научени уроци и пътят напред”, ще бъдат обявени на 21.04.2009 г. на тържествена церемония. Подробности относно награждаването ще бъдат обявени на интернет-страницата на Дипломатическия институт на 13.04.2009 г.
  Молим участничката Лора Цонева да изпрати своите данни – университет или училище, адрес, телефон и електорнна поща на e-mail: bdi@mfa.government.bg

 • [26.03.2009]
  Дипломатическият институт издаде сборник
  „Дипломация в Югоизточна Европа”

  Дипломатическият институт издаде сборника „Дипломация в Югоизточна Европа” – учебно помагало за процеса на повишаване квалификацията на младите български дипломати. Включените автори са експерти в съответните области и редовни лектори в Основния курс по дипломация за младши служители на Министерство на външните работи. В изданието са използвани различни подходи за разглеждане на представените теми, като по този начин, читателят получава относително пълна представа за проблематиката в региона. Сборниикът „Дипломация в Югоизточна Европа” е важна част от обучителната дейност на Дипломатическия институт и предоставя актуална и аналитична информация по редица въпроси от сферата на дипломацията.

 • [24.03.2009]
  Нов член на Международния консултативен съвет

  Дипломатическият институт има нов член на Международния консултативен съвет. Г-н Лиу Дзи, почетен председател на Китайско-европейската школа за международен бизнес прие поканата на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин да стане член на Съвета. Това стана в Шанхай по време на посещението на министър Калфин в Китай, където той участва в Кръгла маса на тема „Отношенията между ЕС и Китай през ХХІ век”. В нея участва и проф. Давид Госе, директор на Academia Sinica Europaea, дългогодишен партньор на Дипломатическия институт и основател на Евро-китайския форум, който през тази година ще има своето осмо издание. Петият форум се състоя в София през 2006 г.
  В писмото, с което той изразява своето съгласие да стане член на Международния консултативен съвет на ДИ, се казва: „За мен е чест да приема поканата и да стана част от Дипломатическия институт и българската дипломация. Това е символ на приятелството между българския и китайския народ, както и на сътрудничеството между Европа и Китай. Ще се постарая да дам своя принос за просперитета на България и за приятелството между Европа и Китай”.

  Г-н Лиу Дзи е водещ реформатор, бивш заместник-председател на Китайската академия за обществени науки. Бил е Председател на общинската Комисия за икономическо преструктуриране и Председател на Асоциацията за наука и технологии в Шанхай. Бил е заместник-директор на Шанхайския научен изследователски институт, също така директор на Изследователския институт към Министерство на електромеханиката в Шанхай. Член е на Академичния съвет на Китайската академия за обществени науки, като е бил неин заместник-председател в продължение на пет години.
  Китайско-европейската школа по международен бизнес е създадена преди 15 години като съвместен проект на ЕС, китайското правителство и кметството на град Шанхай. На предоставена от местните власти земя, със средства от ЕС и на китайското правителство, е построен съвременен комплекс. В учебното заведение се обучават около 700 студенти от Китай и други страни по специалността „Магистър по бизнес мениджмънт. Обучението е на английски език. Курсът на обучение е 18 месеца, а таксата за обучение – 30 000 щ. долара. Школата се смята за водеща в Азия и на 8-мо място в света /по класация на в-к „Файнаншъл таймс” от 2009 г./.

 • [20.03.2009]
  Официално закриване на четвъртото Зимно училище по дипломация

  Днес в гр. Сандански приключи четвъртото Зимно училище по дипломация, организирано от Дипломатическия институт в сътрудничество с Фондация „Ханс Зайдел” и Европейска Академия - Берлин. В последния ден от семинара участниците слушаха лекция на заместник-министър Любомир Кючуков на тема “Ангажиментите на България като член на ЕС и като фактор за сигурността в региона”. В лекцията си г-н Кючуков очерта актуалната ситуация в Югоизточна Европа и Черноморския регион, основните външнополитически фактори, които я определят, рисковете и предизвикателствата пред държавите, както и приоритетите на България като страна членка на ЕС. Семинарът завърши с връчване на сертификати на всички участници и с приветствия от проф. Милан Миланов и г-н Богдан Мирчев, представител за България на фондация “Ханс Зайдел”.

 • [16.03.2009]
  Четвърто Зимно училище по дипломация

  Днес в гр. Сандански започна четвъртото Зимно училище по дипломация, организирано от Дипломатическия институт в сътрудничество с Фондация „Ханс Зайдел” и Европейска Академия - Берлин. В едноседмичния семинар, на тема „Разширяването на европейската зона за сигурност и стабилност в условията на двустранното и многостранното сътрудничество”, участват 30 млади дипломати от 14 страни на Югоизточна Европа и Черноморския регион. На откриването участниците бяха приветствани от проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, Н.Пр. Михаел Гайер, посланик на Германия в България, г-н Богдан Мирчев, представител на Фондация „Ханс Зайдел” за България и Посланик Младен Андрлич, директор на Хърватската Дипломатическа академия. Посланикът на Чехия в София, Н.Пр. г-н Мартин Клепетко запозна младите дипломати с приоритетите на чешкото председателство на ЕС.

 • [15.03.2009]
  Среща между Дипломатическия институт, Хърватската дипломатическа академия и Фондация „Ханс Зайдел”

  В гр. Сандански се състоя тристранна среща между Дипломатическия институт, Хърватската дипломатическа академия и Фондация „Ханс Зайдел”. Проф. Милан Миланов, директор на Института, посланик Младен Андрлич, директор на хърватската Дипломатическа академия и г-н Богдан Мирчев, представител на Фондация „Ханс Зайдел” за България, обсъдиха възможностите за по-тясно сътрудничество и осъществяване на съвместни проекти.
  Те се договориха да създадат мрежа както между курсистите, така и между лекторите в двете, подкрепяни от Фондация „Ханс Зайдел” училища по дипломация – Зимно в България и Лятно в Хърватия. Наред с това, ще бъде отправена покана и към други общи партньори на квалификационните институции за участие в съвместни проекти в областта на европейската интеграция, дунавското сътрудничество, обменът на младши дипломати и стажанти, изследователски материали и други.

 • [11.03.2009]
  Среща на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт

  Днес се състоя годишната среща на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт. Директорът проф. Милан Миланов запозна присъстващите с отчета за 2008 г. и плана за 2009 г. Членовете на Съвета дадоха висока оценка на извършеното от Института като направиха коментар и конкретни предложения за усъвършенстване на неговите дейности. Според думите на участници в срещата Институтът се е утвърдил освен в рамките на българската дипломатическа служба, но и в мрежата на неговите партньорства по целия свят. В заседанието участваха членовете на Съвета заместник-министър Любомир Кючуков, посланик Иван Гарвалов, д-р Златко Димитров, доц. д-р Динко Динков, проф. д-р Александър Федотов, доц. д-р Лазар Копринаров, проф. д-р Александър Воденичаров, проф. Емил Константинов, Татяна Петрова, началник-отдел „Квалификация в дирекция „Човешки ресурси” на МВнР.

 • [09.03.2009]
  Пети курс „Консулска дипломация”

  Днес бе открит Петия курс по консулска дипломация, организиран от Дипломатическия институт, съвместно с Дирекция „Консулски отношения” на МВнР. В него ще вземат участие служители, чиято работа е свързана с консулската дейност на България в чужбина. Курсът беше открит от заместник-министър Милен Керемедчиев, директора на Дипломатическия институт проф. Милан Миланов и от директора на дирекция „Консулски отношения” Валери Веселинов. В едномесечния период на курса участниците ще бъдат запознати с основни международни и национални документи и ще задълбочат знанията си по основни теми от консулската проблематика . За лектори в курса са поканени експерти от Дирекция “Консулски отношения” на МВнР, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Държавната агенция за българите в чужбина и други институции. Това обучение е задължителен елемент от подготовката на всички консулски служители преди заминаването им на мандат и до момента през него са преминали 133 служители. В края на курса участниците полагат изпит пред комисия от експерти от Министерство на външните работи.

 • [27.02.2009]
  Среща на проф. Милан Миланов с г-жа Дорис Бресе, временно управляващ посолството на Република Гана в Белград

  Днес в Дипломатическия институт бе проведена среща между проф. Милан Миланов, Директор на Института и г-жа Дорис Бресе, временно управляващ посолството на Република Гана в Белград. По време на срещата бе проявен интерес към различните дейности на Дипломатическия институт и бяха обсъдени възможности за сътрудничество между Института и Центъра за международни отношения към МВнР на Република Гана. На г-жа Бресе бяха предоставени материали на Дипломатическия институт, която от своя страна изрази желание за по-чести взаимни контакти.

 • [27.02.2009]
  Лекция на тема „Публичната дипломация на НАТО”

  Гост на Дипломатическия институт беше г-н Хосе-Мария Лопез-Наваро от Департамента за Публична дипломация на Главната квартира на НАТО в Брюксел. В МВнР той изнесе публична лекция на тема „Публичната дипломация на НАТО”. На лекцията присъстваха представители на дипломатическия корпус, Генералния щаб на Република България, Военна академия „Г.С. Раковски”, експерти от МВнР и бивши курсисти от обучителните курсовете на Института. Лекцията бе последвана от оживена дискусия по въпроси, свързани с мисията на НАТО в Афганистан, взаимоотношенията на Алианса с другите международни организации, работата му с представители на гражданското общество.

 • [20-21.02.2009]
  Конференция „Македония по пътя към НАТО и ЕС”

  На проведената на 20-21 февруари 2009 г. в Охрид ХІ Международна конференция на Балканския политически клуб под надслов „Македония по пътя към НАТО и ЕС” участваха представители на Дипломатическия институт. В конференцията, открита от премиера на Р Македония Никола Груевски взеха участие, наред с председателя на БПК президентът Желю Желев, бившите президенти на Турция - Сюлейман Демирел, на Румъния - Емил Константинеску, на Р Македония - Киро Глигоров, експремиерът на РМ Любчо Георгиевски, министри, учени и общественици от Балканите.
  Настоящият министър на външните работи на РМакедония Антонио Милошоски бе избран за член на БПК. Третата сесия на конференцията „Стратегията на ЕС за границите на Балканите – премахване, не преправяне”, придобила незабавно неофициалното название "Силната българска сутрин", бе модерирана от експремиерът г-н Симеон Сакскобургготски и бе белязана с емоционалното изказване на бившия заместник външен министър Стефан Тафров, и не по-малко впечатляващите думи на двама бивши посланици в региона на Балканите - Марко Марков, консултант в Дипломатическия институт и Ивайло Трифонов.

 • [19-21.02.2009]
  Работно посещение в Москва

  В периода 19-21 февруари 2009 г. проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, придружаван от Светлозар Ковачев, главен експерт в отдел „Публични дейности и сътрудничество”, проведе работно посещение в Москва.
  В изпълнение на Меморандума за сътрудничество между Дипломатическата академия на МВнР на Русия и Дипломатическия институт при МВнР на Р България се състоя среща между проф. Милан Миланов и проф. Александър Панов, в която взе участие и професор Захари Захариев, председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с подготовката на кръглата маса на тема "Проблеми на сигурността в рамките на българо-руския диалог и общоевропейското сътрудничество", която предстои да се проведе в края на месец април в Москва във връзка с Годината на България в Русия. Обсъдени бяха и възможности за осъществяване на други съвместни инициативи.

  На среща с д-р Константин Владимирович Никифоров, директор на Института по славянознание към Руската академия на науките, проф. Захари Захариев, председател на Фондация "Славяни" и проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт обсъдиха възможността за съвместно организиране на международна конференция посветена на въпросите на славянските култури в тясно взаимодействие с ЮНЕСКО.

 • [17.02.2009]
  KЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ В КОНКУРСИ ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МВнР

  КЛАСИРАНЕ В КОНКУРСА ЗА ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В ОТДЕЛ „СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ”
  КЛАСИРАНЕ В КОНКУРСА ЗА МЛАДШИ ЕКСПЕРТ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МВнР

 • [16.02.2009]
  Списък на допуснатите до интервю кандидати в конкурса за младши експерт в Дипломатическия институт към МВнР

  На основание проведения писмен изпит конкурсната комисия допуска до интервю кандидатите:
  1. Кирил Ангелов Апостолов
  2. Гаро Агоп Марукян
  Допуснатите кандидати да се явят в 9.45 часа на 17 февруари 2009 г. на пропуска на МВнР с лична карта. Интервюто ще започне в 10.00 часа в стая 706.

 • [16.02.2009]
  Списък на допуснатите до интервю кандидати в конкурса за главен експерт в Дипломатическия институт към МВнР

  На основание проведения писмен изпит конкурсната комисия допуска до интервю кандидата Валентин Иванов Катранджиев. Допуснатият кандидат да се яви в 10.15 часа на 17.02.2009 г. на пропуска на МВнР с лична карта. Интервюто ще започне в 10.30 часа в стая 706.

 • [11-13.02.2009]
  Работно посещение в Швейцария

  В периода 11-13 февруари 2009 г. г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество” в Дипломатическия институт, беше на работно посещение в Лозана и Женева, Швейцария, по покана на проф. Шарл Мела, президент на Европейския културен център-Женева, с който Институтът има подписан Протокол за сътрудничество. В рамките на визитата си тя участва в симпозиум в Политехническия унивреситет в Лозана на тема „Как да разбираме насилието”. В Женева тя се срещна с проф. Душан Сиджански, почетен член на Международния консултативен съвет на Дипломатическия институт, с който бяха обсъдени бъдещи проекти от интерес за Института. С проф. Шарл Мела бе договорено съвместно организиране на конкурс за есе за български студенти. Той прие поканата да бъде гост на Дипломатическия институт.

 • [10.02.2009]

  Представяне на книга

  На 11.02.2009 г. ще се състои премиера на книгата на Нина Дюлгерова „Кавказки гамбит. Вектори на сигурността и енергетиката”. Съорганизатори на събитието, което ще се състои в Централния военен клуб от 18.00 ч., са Военното издателство, Българското дипломатическо дружество и Дипломатическия институт.

 • [10.02.2009]
  Национален конкурс за ученици и студенти за есе на тема „Алиансът на 60 – научените уроци и пътят напред”

  По повод 60-годишнината на НАТО и 5-годишнината от членството на България в Алианса, Дипломатическият институт организира за четвърта поредна година Национален конкурс за ученици и студенти за есе на тема „Алиансът на 60 – научените уроци и пътят напред”. Десетте награди – посещение в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия, са осигурени от дирекция „Публична дипломация” на НАТО. Повече информация

 • [09.02.2009]
  Списъци на допуснатите кандидати до обявените конкурси за държавни служители в Дипломатическия институт.

  СПИСЪК НА ДОПУСНАТИТЕ И НЕДОПУСНАТИТЕ КАНДИДАТИ ДО КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ – ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В ОТДЕЛ „СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ” В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МВнР
  СПИСЪК НА ДОПУСНАТИ И НЕДОПУСНАТИ КАНДИДАТИ ДО КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ МЛАДШИ ЕКСПЕРТ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МВнР

 • [06.02.2009]
  Делегация от МВнР на Република Македония в Дипломатическия институт

  Днес в Дипломатическия институт гостува делегация от МВнР на Република Македония, водена от от г-н Звонимир Попович, държавен съветник – директор на Сектора за дипломатическо обучение. В рамките на работното посещение беше обменен опит в областта на квалификацията на дипломатическите кадри, публичната дипломация и изследователската дейност. Директорът на ДИ проф. Милан Миланов и г-н Звонимир Попович подписаха Протокол за сътрудничество между Института и Сектора за обучение на дипломати. Приоритети на сътрудничеството са професионалното обучение и усъвършенстване на квалификацията на младите дипломати и взаимния обмен на информация по обучителни, методологични и научни въпроси. Сътрудничеството ще се прилага чрез програми за основни и специализирани дипломатически курсове; размяна на дипломати, лектори, изследователи и курсисти; обмен на книги и статии в областта на обучението и др. Г-н Попович бе приет и от г-н Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи, който изтъкна ползата от сътрудничеството между дипломатическите служби на двете страни в интерес на добросъседските отношения.

 • [02.02.2009]
  Работно посещение на Директора на Дипломатическия институт в Брюксел, Белгия

  В периода 27-31 януари 2009 г. проф. Милан Миланов, директор на Дипломатическия институт, придружаван от г-ца Жени Желева, младши експерт в отдел „Стратегически изследвания”, проведе работно посещение в Брюксел, Кралство Белгия. Проф. Миланов, национален представител на Република България в Европейския колеж по сигурност и отбрана (ЕКСО), взе участие в 26-ото заседание на Направляващия комитет на ЕКСО, което обсъди въпроси, свързани с по-нататъшното развитие на Колежа и по-специално обсъждане и приемане на Процедурните правила на Работната група по Европейската инициатива за обмен на млади офицери, разглеждане и утвърждаване на офертите на държавите-членки във връзка с организирането на курсове в рамките на академичната програма на ЕКСО за периода 2008-2011 г., както и приемане на Рамково споразумение относно правата на интелектуалната собственост в рамките на системата за дистанционно обучение на ЕКСО.
  В рамките на визитата проф. Миланов проведе двустранни срещи в европейските институции – с г-жа Стела Зервудаки, политически съветник в Генерална дирекция „Външни отношения” на Европейската комисия по въпроси, свързани с обучението и обмена на дипломатически служители, и с г-н Пиер Дебати, началник на Брюкселския офис на Отдела за професионално обучение в Генерална дирекция „Персонал и администрация” към Европейския парламент по проблеми, свързани със специализираното обучение на кадри по международни отношения. Състоя се и среща с г-н Раф ван Хелемонт, Генерален директор на Кралския институт за международни отношения (ЕГМОНТ), по време на която бяха разисквани възможностите за активизиране на съществуващите двустранни връзки, включително и чрез подписване на Меморандум за сътрудничество между двата института.
  Участие в срещата взе и г-н Христо Георгиев, посланик на Р България в Брюксел.
  Представителите на ДИ проведоха работна среща и в Постоянното представителство на Р България към ЕС.

 • [02.02.2009]
  Отменя се

  Обявената за днес публична лекция „Външната политика на Ислямска република Иран” на д-р Махди Сафари, заместник-министър на външните работи на Иран се отменя поради отсъствието на лектора.

 • [29.01.2009]
  Публична лекция „Външната политика на Ислямска република Иран”

  На 2 февруари 2009 г., Дипломатическият институт организира публична лекция на д-р Махди Сафари, заместник-министър на външните работи на Иран на тема „Външната политика на Ислямска република Иран”. Лекцията ще се състои от 16.00 ч. в зала 101 на МВнР.

 • [26.01.2009]
  Премиера на книгата „Нашенци в Косово и Албания”

  Днес в Софийската градска художествена галерия се състоя представяне на книгата „Нашенци в Косово и Албания”, посветена на гораните. Автор на книгата е журналистката Таня Мангалакова, кореспондент на „Осерваторио суи Балкани” за България и координатор във фондация „Балкански политически клуб”. Издаването на книгата и премиерата й бяха осъществени със съдействието на Дипломатическия институт, от чието име поздравление отправи г-н Стефан Стратиев, началник на отдел „Стратегически изследвания”. В своето изказване той изрази признателност към автора за значителните и самоотвержени усилия в изследването на богатото историческо наследство и актуалното положение на сънародниците ни от Косово и Албания. Книгата бе оценена като принос в изучаването на тази проблематика и може би пример за нов, конструктивен подход в приложението на научната истина при формирането и провеждането на външна политика на нивото на високите европейски критерии.

 • [22.01.2009]
  Онлайн разговор с Николай Младенов, член на Европейския парламент

  Портал Европа организира онлайн разговор с евродепутата Николай Младенов по въпросите за външната политика на Европейския съюз в контекста на напрежението в Газа, както и за отношенията на ЕС с Русия и Украйна. Онлайн разговорът ще се проведе на 26 януари 2009 г. от 17.00 ч. (българско време) на адрес http://chat.europe.bg. Всички, които желаят, могат да се включат с въпроси и мнения. За повече подробности: тук

 • [20.01.2009]
  Дипломатическият институт обявява конкурс за държавни служители

  Дипломатическият институт обявява конкурс за държавни служители - за главен експерт в отдел „Стратегически изследвания” и за младши експерт в отдел „Обучителни програми”.
  Повече информация
  Повече информация

 • [16.01.2009]
  Обучение за работа в европейските институции

  Дипломатическият институт и Европейският център за обучение CEFEC организират в София обучение на тема "Придобиване на необходими техники и умения за успех при кандидатстване за работа в европейската администрация", което цели да подготви кандидатите за първия етап на конкурсите, обявени от EPSO. През януари 2009 г. EPSO ще обяви последния голям конкурс за българи за администрацията на ЕС. Курсът на обучение ще се проведе в периода 20-22 февруари 2009 г. на английски език. Цената за участие е 400 лв.
  За контакти: ДИ– e-mail: bdi@mfa.government.bg; тел. 948 20 34/948 21 47

 • [15.01.2009]
  Приоритетите на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз

  Европейският институт и Министърът по европейските въпроси г-жа Гергана Грънчарова организират публично представяне на посланика на Чешката република в България Н.Пр. г-н Мартин Клепетко на тема „Приоритетите на Чешкото председателство на Съвета на ЕС”. Представянето ще се състои на 16 януари 2009 г. в 11.00 ч. в зала „Средец” на хотел „Шератон”.

 • [12.01.2009]
  Конвент на Асоциацията за международни изследвания на страните от Централна и Източна Европа /CEEISA/

  Дипломатическият институт информира, че в периода 2-4 септември 2009 г. в сградата на Санкт-Петербургския държавен университет ще се проведе Конвент на Асоциацията за международни изследвания на страните от Централна и Източна Европа /CEEISA/. Желаещите да участват в Конвента могат да намерят повече информация относно начина на регистриране и условията за участие на интернет сайта на CEEISA.