ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯТ ИНСТИТУТ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ СВОИ ВЪЗПИТАНИЦИ, ЛЕКТОРИ, ПАРТНЬОРИ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ С НАСТЪПВАНЕТО НА НОВАТА 2011 ГОДИНА И ИМ БЛАГОДАРИ ОТ СЪРЦЕ ЗА ПРИНОСА ИМ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МИСИЯТА МУ!

 • [21.12.2010]
  Среща с Н. Пр. г-н Емил Каримов, посланик на Азербайджанска република в България

  Днес в Дипломатическия институт се състоя среща на г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, с посланика на Азербайджанската република в България Н.Пр. г-н Емил Каримов. Двете страни обсъдиха бъдещи проекти и конкретно сътрудничество между Азербайджанската дипломатическа академия и Дипломатическия институт в областта на обучението и публичните дейности, както и обмен на материали за библиотеката на Института.

 • [10.12.2010]
  Участие в конференция „Източното партньорство и Стратегията Европа 2020: постижения и бъдеще”

  На 8 и 9 декември т.г. в Брюксел се състоя конференция на тема „Източното партньорство и Стратегията Европа 2020: постижения и бъдеще”, организирана от Европейската комисия - Дирекция „Образование и култура” и програма „Жан Моне”. В конференцията участва г-жа Андрула Василиу, комисар по образованието и културата, както и представители на Европейската комисия, Европейския парламент, представители на академични институции от над 40 държави. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, изнесе доклад в сесията, посветена на образованието, обучението и младежта.
  Изказване на г-жа Таня Михайлова

 • [08.12.2010]
  Национална конференция на тема
  „Политика на НАТО в областта на Кибер-отбраната”

  В периода 09 – 10 Декември, 2010 г., от 09.30 до 17.00 часа в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в София, Дипломатическият институт при МвнР, Институтът за европейски инициативи, с любезната подкрепа на НАТО, под патронажа на Министъра на отбраната и съвместно с нашите партньори от С.О.Р. „Атлантик”, Атантическия клуб в България организират Национална конференция на тема „Политика на НАТО в областта на Кибер-отбраната”. Целта на конференцията е да се представят основните възможности и практики за противодействие на заплахите на кибер-тероризма. Участниците ще бъдат около 100 души – представители на държавни институции, НПО, фирми, студенти и журналисти.
  Програма на събитието можете да откриете тук.

 • [08.12.2010]
  Публична лекция на Министъра на външните работи на Египет Н.Пр. г-н Ахмед Абул Гейт

  Проради промяна в програмата на посещението на Н.Пр. г-н Ахмед Абул Гейт, министър на външните работи на Арабска Република Египет, обявената за днес лекция на тема “Характеристики на външната политика на Египет” няма да се състои.

 • [02-03.12.2010]
  Млад дипломат от Унгария в Дипломатическия институт

  В периода 02-03 декември 2010 г., в рамките на Третия модул от единадесетото издание на Европейската дипломатическа програма (ЕДП), на посещение в София беше г-ца Анна Керекеш, служител на МВнР на Унгария. Тя проведе редица работни срещи в МВнР, съответно в дирекциите „Европейски съюз” и „Международно право и право на ЕС”. По време на срещите, г-ца Керекеш се запозна с българската позиция по функционирането на Европейската служба за външна дейност, каквато е централната тема на ЕДП 2010 – 2011. Събраната информация ще бъде използвана по време на Четвъртия модул от ЕДП, в рамките на симулационно упражнение, което следва да се проведе през м. април 2011 г. във Флоренция.

 • [26.11.2010]
  Магистърски и докторски програми за обучение в National Graduate Institute for Policy Studies, Токио

  Университетът National Graduate Institute for Policy Studies в Токио обяваява места за програмите за обучение за магистър и доктор с осигурени стипендии. За повече информация: http://www.grips.ac.jp/pstudents/inter_programs/index.html

 • [26.11.2010]
  Предствяне на книгата „Макиавели в Брюксел. Изкуството на лобиране в ЕС” и експертна дискусия в Нов български университет

  Днес Дипломатическият институт и Нов български университет (НБУ) организираха представянето на книгата на Ринус Ван Схенделен „Макиавели в Брюксел. Изкуството на лобиране в ЕС” пред студенти на НБУ. Д-р Здравко Попов, член на Националния консултативен съвет на ДИ и автор на предговора на българското издание, представи книгата, а в последвалата експертна дискусия по въпросите на лобизма се включиха и доц. д-р Антоний Гълъбов, доц. Антоний Тодоров и ас. Катя Христова от НБУ. Студентите също се включиха в дискусията със свои коментари и въпроси по обсъжданата тема.

 • [25-26.11.2010]
  Участие в Alumni Conference 2010 на холандския Институт за международни отношения "Клингендал"

  По покана на холандския Институт за международни отношения "Клингендал", Таня Михайлова, и.д. Директор на Дипломатическия институт и Светлозар Ковачев, държавен експерт в отдел "Публични дейности и сътрудничество" участваха в двудневна конференция на тема "Дипломацията в глобализирания свят" в Хага. В конференцията участваха 22 дипломати от различни страни, обучавани в програмите за дипломатическо обучение в "Клингендал". В рамките на конференцията беше проведена учебна симулационна игра посветена на предстоящата многонационална среща в Канкун, посветена на глобалните климатични промени.

 • [24.11.2010]
  Публична лекция на H.Пр. г-н Ян Петерсен, член на Международния консултативен съвет на ДИ

  Днес Дипломатическият институт, посолството на Кралство Норвегия в София и Атлантическият клуб в България станаха домакини на публичната лекция на Н.Пр. г-н Ян Петерсен, посланик на Кралство Норвегия в Австрия и член на Международния консултативен съвет на Дипломатическия институт. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт и г-н Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, представиха официално госта. Лекцията на тема “Външнополитически приоритети – поглед от Север” бе посрещната с интерес и последвана от коментари и въпроси от страна на посланици, студенти и журналисти.
  Н.Пр. г-н Ян Петерсен (роден през 1946 г.) е Министър на външните работи на Норвегия в периода 2001-2005 г. и активен поддръжник на членството на страните от Югоизточна Европа в НАТО. Член на Норвежката консервативна партия „Hoyre”, той започва политическата си кариера на местно ниво, като през 1975 г. е избран за кмет на община Oppegard. От 1981г. до 2001 г. е депутат в Норвежкия парламент, където е член на Комисията по външни работи и конституционни дела. По същото време Ян Петерсен взима участие в Делегацията на Северния съвет (Nordic council), Делегацията на парламентарната асамблея на НАТО (като ръководител), Делегацията на парламентарната асамблея на ОССЕ (като заместник - ръководител), Делегацията за външни отношения на ЕС (като първи заместник – ръководител). С приключването на министерския си мандат през 2005 г. е назначен за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на НАТО, както и за Заместник-председател на Международния демократичен съюз „IDU”.

 • [22.11.2010]
  Публична лекция на министъра на външните работи Николай Младенов

  Президентът на Атлантическият Клуб в България има удоволствието да Ви покани на публична лекция на министъра на външните работи Н.Пр. Николай Младенов. Лекцията ще се проведе на 25 ноември 2010 (четвъртък) от 15:00 часа в хотел "Шератон".

 • [17-18.11.2010]
  Модул „Публична дипломация” в курса за дипломати от средната кариера

  На 17 и 18 ноември 2010 г. се проведе вторият модул от обучителната програма на Дипломатическия институт, насочена към дипломати с ранг І-ви и ІІ-ри секретар. Модулът на тема „Публична дипломация”, бе воден от Н.Пр. г-н Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България и бивш заместник-директор на Виенската дипломатическа академия. Обучението включваше анализ на способите за влияние върху общественото мнение в различни държави с цел подобряване на образа на България. Посредством симулационни игри се предложиха сценарии за работа на място в държави и като пример бяха използвани Република Корея, Италия и Румъния.

 • [16-17.11.2010]
  Посещение в Европейския парламент на представители на Дипломатическия институт

  По покана на българския евродепутат г-н Емил Стоянов, в периода 16-17 ноември 2010 г., петима служители на Дипломатическия институт посетиха Европейския парламент в Брюксел. В програмата бяха включени запознаване с работата на европейските институци; присъствие на среща на групата на ЕНП; присъствие на конференция на тема „Изстраданата европейска мечта на България”, организирана по инициатива на българския евродепутат г-н Андрей Ковачев и среща с българските евродепутати г-н Емил Стоянов, член на Комисията по култура и образование и с г-н Андрей Ковачев, член на Комисията по външна политика. По време на срещата с евродепутатите бяха дискутирани актуални въпроси, свързани с ЕС – обсъждането на бюджета, изграждането на Европейската служба за външни отношения, възможността за участие на Дипломатическия институт в проекти и други.

 • [11.11.2010]
  Публична лекция на г-н Кон Сянлин, потомък на Конфуций

  Днес се състоя публична лекция на г-н Кон Сянлин, 75-то поколение наследник на китайския философ Конфуций, организирана от Дипломатическия институт и Държавния културен институт, със съдействието на посолството на Китай. „Преклонението пред културното и историческото наследство е важна част от учението на Конфуций и в същото време е важна част от собственото ни разбиране за същността на човешката цивилизация” – заяви при откриването на лекцията Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт – „Основната мисия на нашия Дипломатически институт е обучението и затова за нас е особено важно това, че Конфуций е учител. Обучавайки младите дипломати на България ние искаме да им осигурим също такава здрава основа и мотивация, която да им даде възможност да градят доброто бъдеще. Аз съм убедена, че днес, научавайки още за Китай и за Конфуций всеки от нас ще има възможност да напредне с една крачка по пътя на мъдростта и хармонията.” Лекцияте на тема „Идеите на Конфуций и развитието на Китай” бе посрещната с интерес от присъстващите дипломати, студенти и журналисти. В събитето участва и Н.Пр. г-н Гуо Йеджоу, посланик на Китайската народна република в София.
  Кон Сянлин е роден през 1951 г. в провинция Шандонг, град Куфу – родният град на Конфуций. Специализирал е в учението на философа, фамилното наследство и конфуцианските храмове по света. Той е автор на няколко труда върху конфуцианството, в това число – „Конфуций, илюстровано въведение към културния туризъм – храмът, гробището и семейното имение”. През годините е бил вицепрезидент на Института „Конфуций”, директор на Административния комитет за културни паметници на град Куфу, директор на музея Конфуций в Куфу. През 1997 г. е избран в експертния комитет за културните паметници в китайската провинция Шандонг. В момента г-н Конг Сянлин е изследовател в Института „Конфуций”, член на Международната Конфуцианска асоциация, член на съвета на Китайската Конфуцианска асоциация, почетен директор на Китайската асоциация за опазване на конфуцианските храмове и консултант на Конфуцианската асоциация на Р Корея.

 • [09.11.2010]
  Тридневен енергиен форум на тема възобновяеми енергийни източници

  В периода 10 – 12 ноември, списание „Енергиен наблюдател” и Асоциация на производителите на екологична енергия, със съдействието на Дипломатическия институт, организират енергиен форум „Възобновяеми енергийни източници: политическа рамка и бизнес възможности в Югоизточна Европа”. Участниците във форума – правителствени експерти, представители на регулаторни органи и системни оператори, ще обсъдят устойчивото развитие и енергийната сигурност в страните от ЮИЕ, производството на хидроенергия и други актуални теми и възможности за сътрудничество в областта на енергийната политика. Програма на събитието можете да откриете тук.

 • [05.11.2010]
  Кръгла маса „Световната финансова криза: възникване и изводи” с участието на проф. Лешек Балцерович

  Днес в Гранд Хотел София се състоя кръгла маса със специалното участие на проф. Лешек Балцерович на тема „Световната финансова криза: възникване и изводи”, организирана от Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България, съвместно с Института за икономическа политика и Полското посолство. Проф. Балцерович подчерта, че начинът по който България би могла да минимизира негативните ефекти от кризата е чрез увеличаване на гъвкавостта на пазара на труда в комбинация със стриктна фискална дисциплина и налагането на реформи. В срещата взеха участие видни български икономисти, финансови експерти, представители на министерства, неправителствени организации, дипломатическия корпус и журналисти.
  Лешек Балцерович (роден през 1947 г.) е професор във Варшавското училище по икономика, бивш вицепремиер и министър на финансите на Полша, бивш директор на Полската национална банка. Той е архитектът на икономическите реформи в Полша от 1989 г., когато, след падането на комунизма, се превръща в централна фигура в политическия и икономически живот на страната. Автор е на повече от 100 публикации на икономическа тематика и е удостоен с множество награди от университети по цял свят. За приноса си в осъществяването на полския преход, през 2005 г. Лешек Балцерович е удостоен с най-високата чест – Орден на Белия орел. От 2006 г. е почетен член на Международната атлантическа икономическа общност и на Управителния съвет на Института за международни финанси. През 2008 г. Лешек Балцерович е избран за председател на европейската аналитична организация „Брьогел”, която работи за повишаване нивото на икономическата политика осъществявана на Европейския континент.

 • [04.11.2010]
  Среща на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт

  Днес в сградата на Института се състоя първата среща на новоутвърдения състав на Националния консултативен съвет на ДИ. В нея участваха председателят на Съвета посланик Иван Станчов, проф. Александър Янков, д-р Здравко Попов, посланик Иван Гарвалов, проф. Владимир Градев, Антоанета Приматарова, доц. Анна Кръстева, доц. Динко Динков, Тодор Стоянов от дирекция „ЧР” – МВнР. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института, представи основните акценти в дейностите на ДИ. В дискусията по-късно сред приоритетните задачи бяха отбелязани по-ясното регламентиране на кариерното развитие чрез обучение, въвеждане на нови курсове в програмата, развитие на библиотеката. От страна на ДИ в срещата участва и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти”.

 • [04.11.2010]
  Среща с Н. Пр. г-н Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България

  Днес в Дипломатическия институт се състоя среща на ръководството на Института с послника на САЩ в България Н.Пр. г-н Джеймс Уорлик. От страна на Института в срещата участваха посланик Иван Станчов - председател на Националния консултативен съвет, Таня Михайлова - и.д. директор и Биляна Дечева, началник на отдел „Обучителни програми и проекти”. Двете страни обсъдиха бъдещи проекти и конкретно сътрудничеството между Института и Посолството в областта на обучението на български и чуждестранни дипломати, публичните дейности и модернизирането на разширената библиотека на Института.

 • [26-28.10.2010]
  Участие на представители от ДИ в конференция „Европа за Афганистан: от разбиране към подкрепа”, организирана от Атлантическия клуб

  В проведената в София конференция на тема „Европа за Афганистан: от разбиране към подкрепа”, организирана от Атланическия клуб в България, взеха участие представители на Дипломатическия институт. По време на различните панели от конференцията, както и в проведените след тях дискусии бе отбелязан приносът на Дипломатическия институт за развитието на Афганистан чрез организираните от Института обучителни курсове за млади дипломати от Ислямската република.

 • [26.10.2010]
  Обучение на консулски служители в МВнР на Косово

  Днес в Прищина започна обучителен курс по „Консулска дипломация”, предназначен за служители на МВнР и други ведомства от държавната администрация на Косово, който се провежда в периода 26-29 октомври. В курса са включени теми свързани с правната рамка на консулските отношения, институционалните въпроси, визовата политика и шенгенските практики, като са откроени българската позиция и опитът на страната ни като член на ЕС. Лектори в курса са г-жа Светлозара Кабакчиева и г-н Любомир Грънчаров от дирекция „Консулски отношения” на МВнР и д-р Камен Лозев, сътрудник в Дипломатическия институт.

 • [11-15.10.2010]
  XII Международен семинар Европейска интеграция в Дубровник, Хърватия

  В периода 11-15 октомври 2010 г. в Дубровник се проведе семинар по европейска интеграция за млади дипломати от Централна, Източна и Югоизточна Европа, организиран от Дипломатическата академия към Министерството на външните работи и европейската интеграция на Р Хърватия, съвместно с фондация „Ханс Зайдел”. Семинарът събра участници от Албания, Босня и Херцеговина, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Косово, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Сърбия, Словения и Украйна. Целта на семинара бе да се обсъди процесът на европейска интеграция, актуалното състояние на ЕС след приемането на Лисабонския договор и предизвикателствата пред новата Европейската служба за външна дейност. Лектори в семинара бяха дипломати и университетски преподаватели от Германия, Австрия и Хърватия, както и специалисти от България и Унгария. От страна на Дипломатическия институт присъства Марина Владимирова, старши експерт в отдел „Публични дейности и сътрудничество” на Дипломатическия институт.

 • [12-15.10.2010]
  Визита в Дипломатическия институт на г-н Рон Тон, директор на дипломатическото обучение в Холандския институт „Клингендал”

  В периода 12-15 октомври 2010 г. , на посещение в Дипломатическия институт беше г-н Рон Тон, директор на дипломатическото обучение в холандския Институт за международни отношения „Клингендал”. Визита е в изпълнение на тригодишното споразумение да сътрудничество между двете институции. В два от дните, г-н Рон Тон проведе двудневен обучителен модул на тема водене на дипломатически преговори, с който започна първата програма, организирана от Дипломатическия институт, за дипломати от средната кариера. Обучението премина в поредица от симулационни игри, в които курсистите влязоха в ролята на реални преговарящи по конкретни случаи от международната практика. В обучението се наблегна на специфични умения като: оценка на преговорна ситуация, осъзнаване целите и профила на другата страна и намиране на общи решения с положителен резултат за всички участници.

  В рамките на посещението си г-н Рон Тон бе приет от министъра на външните работи г-н Николай Младенов, с когото разговаряха за предизвикателствата при обучението на дипломати в контекста на бъдещата структурна реформа в МВнР, както и за ролята на Дипломатическия институт в тази нова среда.
  Като част от работната програма, г-н Рон Тон проведе среща с екипа на Дипломатическия институт, по време на която бе проведен brainstorming с цел определяне приоритетите в работата на Института и средствата за тяхното постигане през следващите три до пет години.

 • [15.10.2010]
  Курс за задгранични представители на МВР

  Днес в Дипломатическият институт приключи едноседмичното специализирано обучение за задгранични представители на МВР. Обучението е задължителен елемент от необходимата квалификация на представителите на МВР, определени за задграничен мандат. Лектори в курса бяха представители на Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция за бежанците и др. Обучението приключи с устен изпит, по време на който участниците се представиха отлично.

 • [13.10.2010]
  Обучение в Дипломатическата академия на Азербайджан

  Азербайджанската академия по дипломация набира кандидати за редовна форма на обучение за период от две години, степен магистър по Дипломация и международни отношения (МИДМ), за есен 2011. Необходимо условие е кандидатите да владеят отлично английски език. Учебната програма залага на изследване на международните отношения от политическа, икономическа и правна гледна точка. Кандидатите трябва да попълнят онлайн молба ADA Online Application за участие. За повече информация посетете следния сайт: www.ada.edu.az/admissions.

 • [11.10.2010]
  Среща с представители на Йемен

  На 11 октомври 2010 г. в Дипломатическия институт се проведе среща между г-жа Таня Михайлова, и. д. директор на Института и г-н Ахмед Ал-Касади, и.д. Временно управляващ и г-н Лейт Хамид, секретар в посолството на Република Йемен в България. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между дипломатическите институти на България и Йемен в контекста на ролята им в държавната администрация.

 • [08.10.2010]
  Лекция на тема „Новата комуникационна среда” на г-н Антъни Олкот

  Г-н Антъни Олкот от Института за дипломатическо обучение на Университета Джорджтаун в САЩ изнесе в МВнР публична лекция на тема „Новата комуникационна среда”, организирана от Дипломатическия институт. На лекцията присъстваха експерти от министерството, дипломати и журналисти.
  Антъни Олкот е бил директор по аналитично оценяване и научно развитие в отдел към Директора на Националното разузнаване. Бил е и старши анализатор в Emerging Media Group и експерт анализатор за Русия и Централна Азия. От 1984 до 2000 г., докато работи за правителството, Олкот преподава в университета "Колгейт" като доцент в Факултета по изследване на Русия. Олкот е автор, редактор и преводач на множество статии по широк кръг от теми. Две от книгите му са номинирани за награди, а изследването му върху руските криминални романи и жълтата преса получава професионална награда за "Най-добра книга” за литературни и културни изследвания през 2003 г. Той често е цитиран и награждаван от разузнавателната общност. Олкот получава образованието си (от бакалавърска до докторска степен) в университета "Станфорд". В научните си изследвания той разглежда предизвикателствата, които медийната експанзия поставя пред всеки, който трябва да превърне сведенията в информация и информацията в разузнавателни заключения.

 • [07.10.2010]
  Публична лекция на г-н Михал Мартин, министър на външните работи на Ирландия

  На 07 октомври 2010 г. Дипломатическият институт организира публична лекция на тема „Ирландия и бъдещето на обединена Европа след Лисабонския договор”, която изнесе г-н Михал Мартин, Министър на външните работи на Ирландия. Лекцията се състоя в Аулата на Софийския университет в присъствието на представители на академичните и дипломатическите среди.
  Михал Мартин е роден на 1 август 1960 г. в гр. Корк. Той е магистър по Политическа история от Коркския университет. В периода 1989-1993 г. е избран в Парламентарната избирателна колегия на Централно-югоизточен Корк, където работи съответно като член на комитетите на Ойрахтаса по ирландския език, престъпността, финансите и общите въпроси. От 1992 до 1993 г. е кмет на гр. Корк, а в периода 1995-1997 е говорител на парламентарната опозиция Теахтай Дала по въпросите на образованието и Гаелтахта. Бил е последователно министър на образованието и науката, министър на здравеопазването и министър на търговията, предприемачеството и заетостта на Ирландия. От 7 май 2008 г. е министър на външните работи на Ирландия.

 • [06.10.2010]
  Среща с д-р Хорст Мар, Директор на Дружеството за външна политика – Мюнхен

  Днес в Дипломатическия институт гостува д-р Хорст Мар, Директор на Дружеството за външна политика – Мюнхен. На срещата с г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института, в която участваха посланик Здравко Попов, член на Националния консултативен съвет на Института и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти”, бяха обсъдени конкретни съвместни проекти за 2011 г. в областта на обучението на дипломати и публичните събития., които да се проведат в София и Мюнхен.

 • [01.10.2010]
  Приключи първият курс по енергийна дипломация в Дипломатическия институт

  Днес приключи първият за България едноседмичен курс по енергийна дипломация, организиран от Дипломатическия институт съвместно с Холандския институт за международни отношения „Клингендал”. Сред чуждестранните лектори в обучението бяха: д-р Ева Хагер, началник на отдел “Международни енергийни отношения”, МВнР на Австрия, която говори за възможностите и ограниченията пред общата европейска енергийна политика; г-жа Лусия ван Хьойнс и г-н Жак де Йонг от Института за международни отношения „Клингендал”, Холандия, които говориха за основни елементи от развитието на международния енергиен пазар, ролята на ЕС и вътрешния енергиен пазар, политика за климат и устойчиво развитие и енергийната политика, като част от външната политика на ЕС; г-н Матю Хулберт, Център за изследване на сигурността, Швейцария, който говори за Геополитика на европейските енергийни доставки; д-р Кристина Лин, Вашингтонски институт за Близкоизточна политика, САЩ, която говори за Енергийната дипломация на Китай, стратегия към Евразия.
  Българските лектори бяха г-н Атанас Георгиев от СУ „Св. Климент Охридски”, г-н Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, проф. Атанас Тасев, г-н Станислав Колев, главен редактор на сп. „Енергиен Наблюдател”, посланик Петър Попчев от дирекция „Политически въпроси” на МВнР, както и експерти от МИЕЕТ и ДКЕВР. Участници в курса бяха представители от различни държавни институции, чиято дейност включва изработване, съгласуване и реализиране на българската енергийна стратегия. Целта на този пилотен проект беше чрез представяне на актуални разработки и възможност за дискусии по разглежданите теми, да се повиши експертната подготовка на всеки от участниците. На тържествена церемония всички участници, успешно завършили курса, получиха сертификати от г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт.

 • [01.10.2010]
  Среща с Н.Пр. г-н Джон Роуан, посланик на Ирландия

  Днес г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, се срещна с новия посланик на Ирландия в България Н.Пр. г-н Джон Роуан. Посланик Роуан изрази желание и готовност добрите отношения, ползотворното сътрудничество и съвместните инициативи на Дипломатическия институт с посолсвото на Ирландия в София да продължат и занапред.

 • [28-29.09.2010]
  Участие в 38-та годишна среща на директорите на дипломатически институти и академии в Малта

  Г-жа Таня Михайлова, и.д.директор на Дипломатическия институт участва в 38-та годишна среща на директорите на дипломатически институти и академии, която от няколко години се нарича Международен форум за дипломатическо обучение (International Forum on Diplomatic Training-IFDT). Срещата се състоя в Малта, като традиционно организатори са Виенската дипломатическа академия и Университета Джорджтаун, а домакин на тазгодишното издание бяха Диплофондация със седалище в Малта и Женева и Средиземноморската академия за дипломатически изследвания –Малта. На срещата бяха представени рекорден брой участници – 75 от 45 държави от цял свят. Откриването се състоя в сградата на Парламента на Малта, като приветствие отправи неговия председател Майкъл Френдо. Работната програма включваше темите „Регионално дипломатическо обучение”, „Представяне на нови курсове и методологии”, „Дистанционно обучение” и „Изграждане на капацитет в дипломатическото обучение”. Множеството дискусии дадоха възможност на участниците да обменят опит както в обхвата на предлаганите курсове, така и в ресурсите, с които се обезпечава дипломатическото обучение днес. Изводът, който бе направен от участниците е, че в днешната международна среда дипломатите трябва да бъдат комплексно обучавани повече отвсякога – освен в традиционните области, но и в областта на медиите, науката, икономиката и пр.

 • [21.09.2010]
  Първи курс по енергийна дипломация

  Днес г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, откри първия за България едноседмичен курс по енергийна дипломация. Обучението се организира от Дипломатическия институт съвместно с Холандския институт за международни отношения „Клингендал”. Лектори са български и чуждестранни експерти (от Австрия, Холандия, Швейцария и САЩ), познаващи в детайли взаимодействието между европейския и азиатския енергиен сектор, неговото актуално състояние и перспективи. Участници в курса са представители от различни държавни институции, чиято дейност включва изработване, съгласуване и реализиране на българската енергийна стратегия. Целта на проекта е чрез представяне на актуални разработки и възможност за дискусии по разглежданите теми, да се повиши експертната подготовка на всеки от участниците. Приветствие към курсистите бе отправено и от името на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

 • [21.09.2010]
  Публична лекция „Привилегирован статут за Мароко: печелившите договорености с Европа” в Дипломатическия институт

  Днес, в зала „Антарктида” на МВнР, Дипломатическият институт организира публична лекция на г-н Абделати Хабек и г-н Жан-Кристоф Бертран, съответно генерален директор и главен редактор мароканското сп. “Дипломатика”. Лекцията беше на тема „Привилегирован статут за Мароко: печелившите договорености с Европа”.
  Повод за посещението е 50-годишният юбилей на двустранните дипломатически отношения между Мароко и България, който ще бъде отбелязан през следващата година с издаването на специален брой на сп. “Дипломатика”, посветен на България.
  Гостуващите лектори и г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, се договориха за осъществяване на сътрудничество между сп. “Дипломатика” и издаваното от Дипломатическия институт сп. „Дипломация”.

 • [20.09.2010]
  Представяне на книгата “И Бог сътвори Аризона...а също Невада и Калифорния”

  Днес се състоя премиерата на книгата „И Бог сътвори Аризона...а също Невада и Калифорния” на Йорданка Манойлова, организирана от Дипломатическият институт с любезното съдействие на посолството на САЩ. Книгата, отразяваща позитивната гледна точка на един българин и европеец към природата и цивилизацията на САЩ, бе представена от г-н Светлозар Ковачев, главен експерт в отдел „Публични дейности и сътрудничество” на Дипломатическия институт.

 • [17.09.2010]
  Интервю на посланик Иван Станчов

  В днешния брой на вестник "Българска армия" е публикувано интервю с посланик Иван Станчов - почетен председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт.

 • [15.09.2010]
  Представяне на книгата “Макиавели в Брюксел – изкуството на лобиране в Европейския съюз”

  Днес, в зала 6 на НДК, Дипломатическият институт, съвместно с Посолството на Кралство Нидерландия в България и Националната асоциация на общинските служители в България организираха официалното представяне на съвместно издадената книга на холандския професор Ринус ван Схенделен “Макиавели в Брюксел – изкуството на лобиране в Европейския съюз”, преведена на български език.
  На събитието присъстваха много гости, сред които посланикът на Белгия, ротационно председателстваща ЕС, Н.Пр. Марк Михилсен и посланик Иван Станчов, председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт, множество експерти, университетски преподаватели и студенти. Модератор на събитието беше д-р Здравко Попов, член на Националния консултативен съвет, пръв директор на Дипломатическия институт и автор на предговора към книгата. Професор Схенделен запозна присъстващите с основните принципи на лобирането, изложени в книгата. Приветствия отправиха Н. Пр. Карел ван Кестерен, посланик на Кралство Нидерландия в България, както и Валентин Лазаров, председател на УС на Национална асоциация на общинските служители в България. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт благодари на автора и на всички, които имат принос за издаването на книгата на български. Проф. Ринус ван Схенделен предостави на библиотеката на Института екземпляр от книгата с посвещение.
  Ден преди презентацията в София, на 14 септември, в присъствието на автора, книгата бе представена в Югозападния университет „Неофит Рилски”, в Благоевград. Събитието, събрало десетки студенти, беше модерирано от д-р Камен Лозев, сътрудник в отдел "Обучителни програми" на Дипломатическия институт.

 • [14.09.2010]
  Публична лекция на Н.Пр. г-н Етиен дьо Понсен

  Днес, Атлантическият клуб в България, съвместно с Дипломатическия институт към МВнР организира публична лекция на посланика на Република Франция Н. Пр. г-н Етиен дьо Понсен. Лекцията се състоя в зала „Средец” на Шератон София Хотел Балкан.
  Събитието бе предшествано от изказванията на г-н Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и на г-н Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор на „Емпорики Банк – България” ЕАД, част от френската Credit Agricole Group. Основни акценти в презентацията на Н. Пр. г-н Етиен дьо Понсен бяха ползотворното стратегическо френско-българско сътрудничество при първите стъпки на България като член на ЕС; големите френски инвестиции в България - 1 милиард евро; активното френско участие в културния и социален живот на България; активната роля от френска страна за утвърждаване на Лисабонския договор. Посещението на френския Президент Никола Саркози в София през октомври 2007 г. благоприятства развитието на стратегическите отношения между България и Франция в областта на икономиката, съдебната система, отбраната (чрез модернизация на българските въоръжени сили).
  Н. Пр. г-н Етиен дьо Понсен има личен принос и за насърчаване на франкофонското обучение в България (11 хил. учащи се в 59 български училища).

 • [13.09.2010]
  Представяне на книгата “Макиавели в Брюксел – изкуството на лобиране в Европейския съюз”

  На 15 септември 2010 г., сряда, от 19.00 часа, в зала № 6 на Националния дворец на културата ще се състои представяне на книгата на холандския професор Ринус ван Схенделен “Макиавели в Брюксел – изкуството на лобиране в Европейския съюз”, преведена на български език. Проф. Схенделен ще участва лично в представянето на книгата. Събитието се организира от Дипломатическия институт при Министерство на външните работи на Република България, Посолството на Кралство Нидерландия в България и Националната асоциация на общинските служители в България. Каним всички желаещи да присъстват.

 • [10.09.2010]
  Награда на Чешката православна църква за Н. Пр. посланик Здравко Попов

  Д-р Здравко Попов, член на Националния консултативен съвет и пръв директор на Дипломатическия институт беше удостоен с най-високата награда на Чешката православна църква - златен медал "Св. св. Кирил и Методий" за работата му като посланик на Република България в Прага. Наградата беше връчена на церемония в МВнР от Негово блаженство владиката Крищов, Архиепископ Пражки и Митрополит на Чешките земи и Словакия. На церемонията присъства посланикът на Чешката република в София Н. Пр. г-н Мартин Клепетко.

 • [05.09.2010]
  Честито!

  Днес нашата колежка Виолета Божилова отвори нова страница в книгата на живота си като се омъжи. Желаем на младото семейство обич, радости и сили да понесат цялото семейно щастие.

 • [25.08.2010]
  Отбелязване на Международния ден срещу ядрените опити

  На 25 август за първи път беше отбелязан Международният ден срещу извършването на ядрени опити (29 август) с фотоизложба „Казахстан без ядрено оръжие” и прожекция на документален филм. Събитието беше организирано от МВнР със съдействието на Дипломатическия институт и съвместно с Посолството на Република Казахстан в София. От българска страна приветствие отправи заместник-министър Милен Люцканов. През 2009 г., Общото събрание на ООН обяви 29 август за Международен ден срещу ядрените опити. Това е и денят, в който през 1991 г. е закрит Семипалатинският ядрен полигон в Казахстан.

 • [23.07.2010]
  Проф. д-р Екхарт Щратеншулте, директор на Европейската академия – Берлин, с отличие „Златна лаврова клонка”

  Вчера, 22 юли 2010 г., в МВнР, г-н Николай Младенов, министър на външните работи връчи „Златна лаврова клонка” на проф. д-р Екхарт Щтратеншулте, директор на Европейската академия- Берлин, за изключителните му заслуги за развитието на българо-германските отношения, както и за оформянето на стратегическото партньорство между Република България и Федерална република Германия, което придава най-високо качество на двустранните ни връзки. Днес проф. д-р Щтратеншулте гостува в Дипломатическия институт. Той е дългогодишен партньор на Института и редовен лектор в Зимното училище по дипломация – инициатива, провеждана вече пет години с помощта на Фондация „Ханс Зайдел”. По време на срещата с г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на ДИ и г-жа Биляна Дечева, началник на отдел „Обучителни програми”, бяха обсъдени бъдещи съвместни проекти в областта на обучението на дипломати.

 • [22.07.2010]
  Семинар посветен на новата стратегическа концепция на НАТО

  Днес в Централния военен клуб се проведе семинар на тема “Комуникационна стратегия за популяризиране в България на Новата стратегическа концепция на НАТО”. Събитието се организира от Регионалният център за евроатлантически инициативи със съдействието на Дипломатическия институт, Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и посолството на САЩ в България. В програмата бяха включени експозета и изложения на водещи експерти в областта на отбранителната политика. В работната дискусия по това каква да бъде комуникационната стратегия за популяризиране в България на новата стратегическа концепция на НАТО учстваха още журналисти, студенти и представители на неправителствени организации.

 • [21.07.2010]
  Брифинг на Говорителя на МВнР и Дипломатическия институт

  Днес Дипломатическият институт взе участие в брифинга на Говорителя на МВнР. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института, представи утвърдения от министър Николай Младенов нов Национален консултативен борд на Института. Председател на Борда е г-н Иван Станчов, потомствен дипломат, бивш посланик на България в Обединеното Кралство, първи посланик на България в Ирландия и бивш министър на външните работи. Г-жа Михайлова съобщи, че на Института е поверен книжния фонд на библиотеката на МВнР. „Библиотеката на МВнР със своята 115 годишна история, съхраняваща не само институционалната, но и националната памет за външната политика на България, представлява едно изключително богатство и ние ще подходим професионално и в съответствие с най-добрите съвременни практики на аналогични институции в Европа и по света за съхранението, систематизирането и каталогизирането на книжния фонд”, заяви тя. Г-жа Михайлова запозна журналистите със съдържанието на новия брой на списание „Дипломация”, издание на Дипломатическия институт и представи статистика за обучените в различните курсове на Института служители през учебната 2009/2010 г., както и част от предстоящите курсове.

 • [21.07.2010]
  Новият брой на сисание „Дипломация”

  Списание „Дипломация”, което Дипломатическият институт започна да издава през 2008 г., вече ще бъде електронно и ще може да бъде открито на интернет сраницата на Института. Двуезичното списание (на български и английски език), посветено на международните отношения, представя различни гледни точки на български и чужди политици, дипломати и интелектуалци, както и на млади специалисти. Този брой на списанието включва интервю с г-н Николай Младенов, министър на външните работи и статии на г-н Емил Казаков (посветена на ЕС), посланик Иван Петков (за ЧИС), посланик Боби Бобев (за външната политика на Албания), посланик Любомир Иванов (за климатичните промени), посланик Иван Гарвалов (за ООН). Списанието представя една от най-добрите разработки на участник в Осмия курс по дипломация, посветена на отношенията ЕС-Китай. В списанието е представена и обучителната дейност на Института.

 • [19.07.2010]
  Среща в Дипломатическия институт на тема „Добрите западноевропейски практики – мит и реалност”

  Днес, в зала 101 на МВнР, Дипломатическият институт организира среща с експерти от български институции на тема „Добрите западноевропейски практики – мит и реалност”. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института представи гостите г-жа Розалина Лъскова от Министерство на финансите, г-жа Златимира Добрева от Министерство на здравеопазването, г-жа Миглена Добрева от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и г-н Светозар Градев от община Бургас - стипендианти на германската фонданция „Робърт Бош”. Младите български специалисти са били на практика в различни институции в Германия в продължение на 9 месеца по програмата за развитие на млади лидери от публичния сектор на страните от Централна и Източна Европа – „Карл Фридрих Гьордерлер Колегиум”. Целта на срещата беше експертите да представят натрупания си опит в следните сфери: модернизиране на държавната администрация, координация по въпросите на ЕС, здравеопазване, културна политика на Германия, екология и „Устойчив транспорт”, международно сътрудничество, правосъдие, земеделие, управление на средства от структурните фондове на ЕС, публично-частното партньорство и др. След края на презентациите се проведе обширна дискусия, в която участваха експерти от министерствата на финансите, на околната среда и водите, на регионалната политика, на труда и социалната политика, на здравеопазването и МВнР.

 • [13-15.07.2010]
  Посещение в Брюксел на наградени курсисти

  В периода 13-15 юли група участници в осмия Основен курс по дипломация посетиха Европейския парламент и Европейската комисия в белгийската столица – Брюксел. Посещението бе по покана на българския евродепутат Андрей Ковачев и включваше срещи с комисар Кристалина Георгиева, г-жа Анна Ибрисагич, член на Комисията по външна политика и г-жа Дорис Пак, Председател на Комисията по култура и образование. Освен с подробности около работата на г-жа Георгиева, курсистите се запознаха с проблемите и перспективите на балканските държави кандидатки за членство в ЕС. В програмата на посещението беше включена и среща с г-жа Мария Неделчева и г-жа Илиана Иванова – български евродепутати от ЕНП, които запознаха групата с работата си в структурите на Европейския парламент и очертаха приоритетите си за бъдещите пленарни сесии.

 • [15.07.2010]
  Среща в библиотеката на Дипломатическия институт

  Днес, по покана на Дипломатическия институт, в библиотеката на института гостуваха директори и представители на дирекции от МВнР, които в разговор с ръководството на института обсъдиха идеи, свързани с концепцията за развитие на библиотеката, във връзка с предоставянето на книжния фонд на МВнР за управление от Дипломатическия институт. От името на Държавния културен институт, неговият директор Людмила Димитрова подари на библиотеката книга с български икони и картина изобразяваща българската азбука.

 • [14.07.2010]
  Министър Николай Младенов връчи сертификатите на успешно завършилите деветия Основен курс по дипломация

  Министърът на външните работи Николай Младенов връчи днес в МВнР дипломите на завършилите деветия Основен курс по дипломация. Общо 30 служители на министерството преминаха курса в Дипломатическия институт, специализиран за обучение в първи дипломатически ранг – аташе. След приключването на настоящия курс, общо преминалите през това обучение стават 251, от които 234 - успешно. Двама от най-добре представилите се получиха и специални награди - Цветелина Гечева, която ще участва в Европейската дипломатическа програма за 2010 - 2011 г. и Методи Туйков, чийто политически доклад ще бъде публикуван в следващия брой на списание „Дипломация".
  Министър Младенов изрази увереност, че новите младши дипломати, които са свидетели на трансформацията в МВнР, ще работят в една модернизирана дипломатическа служба на България, която ще издигне знанието на първо място. Той припомни, че държавните служители, в това число и дипломатите, са в буквален смисъл „слуги на обществото”. Министър Младенов благодари на и.д. директора на Дипломатическия институт Таня Михайлова, на лекторите и консултантите към курса за добрите резултати от обучението.

 • [14.07.2010]
  Публична лекция на д-р Рияд Ал-Малики, министър на външните работи и информацията на Палестинската власт

  Дипломатическият институт организира публична лекция на д-р Рияд Ал-Малики, министър на външните работи и информацията на Палестинската власт на тема „Близкоизточният мирен процес и палестинско-израелските преговори”.
  На лекцията присъстваха представители на дипломатическия корпус, журналисти и експерти. След лекцията д-р Ал-Малики отговори на въпроси от аудиторията.

  Д-р Рияд Ал-Малики е роден през 1955 г. Доктор е по строително инженерство. Има придобита магистърска степен по транспорт, планиране и инженерство от Политехническия университет в Ню Йорк и бакалавърска степен по строително инженерство от университета Pontificia Universidad Catolica Javeriana, Колумбия. В периода 1993-1996 г. е ръководител на Департамента по строително инженерство в университета Бир Зейт в Ерусалим. Бил е специален съветник по въпросите на планирането и развитието към ректора на университета Ал-Кудс, Ерусалим. Гостуващ преподавател в няколко университета. Основател и директор на Rimal Engineering Consultancy Group. Основател и генерален директор на Палестинския център за разпространение на демокрацията и общностно развитие Panorama (1991 г.). Координатор на Арабската програма за подкрепа и развитие на демокрацията. Член е на Арабския съвет на Ерусалим, Orient House, Палестинския национален съвет, Палестинския екип за национален диалог, вице-президент на Палестинския съвет за справедливост и мир, член на Изпълнителния комитет на Световното движение за демокрация. Член на палестинската делегация за преговори за окончателния статут и Арабско-израелския алианс за мир. След разпускането на правителството на националното единство през юни 2007 г. е назначен за министър на правосъдието и информацията в правителството на Салям Фаяд.

 • [01.07.2010]
  Публична лекция на Министъра на външните работи на Република България г-н Николай Младенов

  Днес, в Софийския университет, министър Николай Младенов изнесе публична лекция по случай отбелязването на 65-годишнината от приемането на Устава на ООН. Лекцията, организирана от Дипломатическия институт, Дирекция „ООН и глобални въпроси” на МВнР и Дружеството за ООН в България, бе посрещната с интерес от представителите на дипломатическия корпус, студентите, експертите от МВнР и журналистите, присъствали на нея.

 • [29.06.2010]
  Гости от посолството на Република Полша в Основния дипломатически курс

  Днес в рамките на последния обучителен модул в деветия Основен дипломатически курс – “Културна дипломация”, гостуваха д-р Войчех Галонзка, първи съветник и г-жа Йоанна Пилецка, първи секретар в Посолството на Република Полша в София. Като част от лекцията на д-р Галонзка, на тема “Полската национална митология”, беше показан филмът “Канал” на Анджей Вайда. В изложението си д-р Галонзка описа романтизма на полската душевност, като определящ за народопсихологията на поляците. Той препоръча на курсистите да търсят характерните черти на всеки народ, като отправна точка в своята бъдеща работа по света.
  Лекцията беше последвана от дискусия, а в края на срещата гостите от полското посолството подариха на библиотеката на Института 25 класически и съвременни филми на полската кинематография.

 • [14-16.06.2010]
  Посещение в Женева на наградени студенти

  На посещение в Женева бяха тримата наградени студенти в Националния конкурс за студенти за есе на тема „Европейската културна идентичност и българската перспектива”. Той беше обявен от Дипломатическия институт и Държавния културен институт, съвместно с Европейския културен център – Женева. Студентите Димитър Златанов, Георги Петров и Митко Ангелов се срещнаха с проф. Душан Сиджански, почетен президент на Европейския център за култура–Женева и специален съветник на Председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, който проведе дискусия с тях относно формулираните в есетата им идеи и сподели своя богат опит и виждания за ЕС и европейската идентичност. Студентите имаха възможност да посетят Фондация “Мартин Бодмер” – една от най-добрите в света лични колекции на книги, представящи по изключителен начин света на литературата от древността до класиците на миналия век. Групата бе посрещната и разведена в музея лично от директора му - проф. Шарл Мела, който разказа за концепцията на колекцията и историята на експонатите.

  По време на визитата си студентите посетиха новооткрития музей към Библиотеката на ООН и видяха част от богатата колекция и архивните фондове на библиотеката. Срещнаха се с посланик Ганчо Ганев, Постоянен представител на България към ООН, който приветства идеята за организирането на подобен конкурс за есе и им пожела успех. Визитата в Женева завърши със среща с г-н Петко Драганов, заместник-генерален секретар на УНКТАД (Конференцията на Обединените нации за търговия и развитие), Женева.

 • [09.06.2010]
  Чуждестранни лектори в Основния дипломатически курс

  Днес в модула „Двустранна дипломация” на деветия Основен дипломатически курс гостуваха двама чуждестранни лектори. Фабрицио Мастрофини, редактор и медиен експерт в радио „Ватикана” говори на тема „Европа и църквата”, която предизвика интерес и множество въпроси относно статута на Светия престол и мястото му в международните отношения и междурелигиозния диалог. Той е на посещение в България по покана на Дипломатическия институт и Държавния културен институт по повод навършването на 20 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана, 30 години от обявяването на Св. Св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа и на 60 години от откриването на българска секция в Радио Ватикана. Н.Пр. г-н Матиас Хьопфнер, посланик на Германия в България говори за двустранните отношения между България и Германия, запознавайки курсистите с историята и тяхното актуално състояние. В дискусията след лекцията беше коментирано европейското измерение и перспективите на взаимоотношенията в областта на политиката, икономиката и културата.

 • [03.06.2010]
  Лекция на проф. Ричард Арнт пред Основния дипломатически курс

  Днес лекция на тема „Културната дипломация” изнесе проф. Ричард Арнт, специалист по френска литература на 18 век. Той е бил културен аташе на САЩ в Бейрут, Коломбо (Шри Ланка), Техеран, Рим и Париж. Със своя богат опит и значителни познания в областта на литературата, различните културни модели и дипломацията той представи на курсистите от деветия Основен дипломатически курс работата, задачите и разбиранията за културното аташе в различните страни. След лекцията си проф. Арнт посети библиотеката на Дипломатическия институт, където се проведe среща на проф. Арнт с г-н Александър Савов, Главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт и г-жа Таня Михайлова, и.д.директор на Дипломатическия институт.

 • [02-03.06.2009]
  Посещение на студенти и ученици в Главната квартира на НАТО

  По покана на Дирекция "Публична дипломация" на НАТО десет студенти и ученици, отличени в конкурса на тема „ Новата стратегическа концепция на НАТО: пътят напред”, организиран за пета поредна година от Дипломатическия институт, посетиха Главната квартира на НАТО в Брюксел. В серия от брифинги те се запознаха с дневния ред на Алианса, неговите операции и мисии, партньорства и стажантски програми. В Постоянната делегация на България в НАТО посланик Тодор Чуров приветства българските студенти и ученици за интереса, който проявяват към дейността на НАТО и заедно с Военния представител на България в Алианса, генерал Пехливанов, информира участниците за работата на Делегацията. Групата бе водена от д-р Камен Лозев, координатор на курса по военна дипломация в Дипломатическия институт.

 • [01.06.2010]
   
  Представяне на книгата „Петър Увалиев, или Пиер Рув. Един живот” от Соня Рув

  В галерия „Мисията” на Държавния културен институт бе представена книгата на Соня Рув за живота на един от най-значителните интелектуалци на нашето време – Петър Увалиев. Съорганизатор на събитието е Дипломатическият институт.
   
  Соня Рув е професор по чужди езици в „Кингс Колидж” Лондон, видна английска интелектуалка и съпруга на Петър Увалиев, за чийто живот тя увлекателно разказва в мемоара си.
   

 • [26.05.2010]
  Публична лекция на Крейг Кенеди, Президент на German Marshall Fund


  Днес се състоя публична лекция на Крейг Кенеди, Президент на German Marshall Fund на тема „Как да се структурира едно Министерство на външните работи с оглед неговата ефективност и влияние в променящия се свят”.
  На лекцията присъстваха представители на дипломатическия корпус, експерти от МВнР и журналисти. След лекцията господин Кенеди отговори на множество въпроси на аудиторията.


  Крейг Кенеди започва кариерата си като служител във фондация Джойс в Чикаго. От 1983 г. до 1986 г. е вицепрезидент по програмите на фондацията. Като неин президент от 1986 г. до 1992 г., той изработва програма за околната среда както и за американската политика относно миграцията. Г-н Кенеди основава консултантска фирма за работа с организации с нестопанска цел и клиенти от публичния сектор. Наред с това той работи за Борда на организациите с нестопанска цел към фондацията “Томас Фордхам”, институт Роки Маунтин, както и за някой други международни фондации. От 1995 г. г-н Крейг Кенеди е президент на немския фонд „Маршал”. Под неговото ръководство дейността на НФМ е насочена към отношенията САЩ-Европа в сферата на външната политика, икономиката, миграцията и околната среда. Г-н Кенеди разширява дейността на НФМ в Централна и Източна Европа както и на Балканите. Друга ключова програма, стартирана от него е Трансатлантическата програма за партньорство. Той участва и в няколко други проекта, сред които „Трансатлантически тенденции” и Форум по търговските въпроси и въпросите на бедността.

 • [26.05.2010]
  Българо-индонезийска кръгла маса по въпросите на междукултурния и междурелигиозен диалог


  Днес в МВнР се състоя Кръгла маса, посветена на междукултурния и междурелигиозен диалог на тема „Толерантност, уважение и разбирателство между религиозните общности: българският и индонезийският опит”. Събитието бе организирано от Дипломатическия институт и Посолството на Република Индонезия в България.
  Приветствия при откриването на събитието отправиха г-н Марин Райков, заместник-министър на външните работи, г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, Н.Пр. г-н Имануел Инкириванг, извънреден и пълномощен посланик на Република Индонезия в София и г-н Андри Хади, директор на дирекция „Информация и публична дипломация” на МВнР на Република Индонезия.
  По време на кръглата маса бяха дискутирани междукултурния и междурелигиозен диалог, ролята на образованието в насърчаването на толерантността, демокрацията и плурализма. Модератори и лектори на кръглата маса от индонезийска страна бяха д-р Ян Аритунанг Сихар, ректор на Теологическото училище в Джакарта, проф. д-р Бахтиар Ефенди от Ислямския държавен университет „Сиариуф Хайдайатуллах” и д-р Сити Сиамсиатун от Ислямския държавен университет „Сунан Калиджага” в Джогякарта. От българска страна участници и модератори бяха доц. Д-р Емил Трайчев, декан на Богословския факултет на СУ „Св.Кл.Охридски”, проф. Александър Федотов и доц. д-р Галина Соколова от Центъра за източни езици и култури към СУ „Св.Кл.Охридски” и г-н Момчил Методиев, главен редактор на списание „Християнство и култура”.
  В оживените дискусии участваха и представители на различни български институции – МВнР, Народно събрание, Дирекция по вероизповеданията към МС, както и представители на академичните среди, дипломатическия корпус и различни религиозни общности в България. Подчертано бе значението на културната толерантност, като основа на междурелигиозния диалог и бе обменен опит между България и Индонезия за повишаване на разбирателството между религиозните общности, съжителстващи на една територия.
  Програма на Кръглата маса

 • [26.05.2010]
  Конференция „Европейският съюз след Лисабонския договор” в Брюксел


  На 25 и 26 май в Брюксел се състоя годишната конференция на Фондация „Жан Моне”, организирана съвместно с Европейската комисия - Дирекция „Образование и култура”, на тема „Европейският съюз след договора от Лисабон”. Сред участниците бяха университетски преподаватели по европейски въпроси от цял свят, евродепутати, високопоставени служители на ЕК и представители на дипломатически мисии в Брюксел. От страна на Дипломатическия институт, в конференцията участва г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института. Основен говорител при откриването на форума беше президентът на Европейската комисия г-н Жозе Мануел Барозу, на когото г-жа Михайлова беше представена и имаше възможност накратко да го запознае с дейностите на Дипломатическия институт.

 • [26.05.2010]
  Обучение по Протокол, дипломация и междукултурни отношения в Брюксел


  В периода 18-21 май 2010 г. в Брюксел се проведе интензивен курс по „Протокол, дипломация и междукултурни отношения”. Курсът, организиран от Международното училище по протокол и дипломация, включва обучение по протокол в 27-те страни членки на ЕС, военен протокол, междукултурни отношения и международни преговори, както и семинар по „Английски протокол и умения за организиране на конференции и срещи на високо равнище”. Лекциите водят представители на международните организации, европейските институции и професори от университети в Белгия, Испания и Англия. От страна на Дипломатическия институт в курса участва Марина Владимирова, старши експерт в отдел „Публични дейности и сътрудничество”.

 • [19-23.05.2010]
  Европейска дипломатическа програма


  В периода 19 – 23 май, в Мадрид, Испания, се проведе Петият и последен модул от Десетото издание на Европейската дипломатическа програма (ЕДП). От страна на Дипломатическия институт, в него взе участие г-н Кирил Апостолов, който е тазгодишният представител от българска страна в програмата. По време на Петия модул се проведоха симулационни преговорни упражнения, а в последния ден от програмата се състоя официалната церемония по връчване на сертификатите на участниците. Успоредно с това, в рамките на програмата, се състоя среща на директорите на Дипломатически институти и академии от страните – членки на ЕС, както и на началниците на обучителните отдели. По време на тази среща се проведе обща дискусия върху бъдещето на обучителните програми и проекти за сътрудничество и в нея участие взе г-жа Биляна Дечева, началник отдел „Обучителни програми”.

 • [20-22.05.2010]
  Участие в ХIII Дипломатически форум в Дубровник, Хърватия


  В периода 20-22 май 2010 г. в град Дубровник, Хърватия, се състоя ХIII Дипломатически форум, организиран съвместно от Дипломатическата академия към МВнР на Хърватия и Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) в сътрудничество с посолството на Съединените щати в Загреб. Темата на форума беше – “Стратегическа публична дипломация”, а работните сесии включваха темите “Стратегии и тактики на публичната дипломация”, “Медии и публична дипломация”, “Публична дипломация и дипломатическо обучение” и други. От българска страна участие взе Гаро Марукян, главен експерт в отдел “Обучителни дейности”. В рамките на работна среща на млади дипломати от страните-членки на ЦЕИ, той представи обучението по публична дипломация, като част от Основния курс по дипломация организиран от ДИ.

 • [17.05.2010]
  Награди в Националния конкурс за есе на тема „Европейската културна идентичност и българската перспектива”

  Приключи Националният конкурс за есе на тема “Европейската културна идентичност и българската перспектива”, обявен от Дипломатическия институт, Европейския културен център-Женева и Държавния културния институт, по повод деня на Европа и обявената от ЮНЕСКО Международна година за сближаване на културите. Тази година в конкурса участваха 70 студенти от български университети в София, Варна, Пловдив, Благоевград, Бургас и Велико Търново. Тримата наградени са:
  • Димитър Златанов – „Политология”, ІV курс, Софийски университет „Св. Климент Охридски”
  • Георги Петров – „Иранистика”, магистърска програма, Софийски университет „Св. Климент Охридски”
  • Митко Ангелов – „Европеистика”, профил право, III курс, Софийски университет "Св. Климент Охридски"

  Официалното връчване на дипломите се състоя в галерия „Мисията” на ул. „Алфред Нобел” 2. Наградата за тримата победители е тридневно посещение през м. юни т.г. в Женева, Швейцария, среща с изтъкнати представители на академичните и културните среди, посещение в Библиотеката на ООН и музея „Мартен Бодмер”.
  Дипломатическият институт благодари на всички студенти, които се включиха в конкурса.

 • [15.05.2010]
  Завърши шестия курс по Консулска дипломация

  На официална церемония, състояла се днес в сградата на МВнР, бяха връчени сертификати на успешно завършилите участници в курса по “Консулска дипломация”. Приветствие към курсистите произнесе г-жа Таня Михайлова – и.д.директор на Дипломатическия институт. В обучението взеха участие 34 служители на МВнР и други институции, утвърдени за консулски длъжностни лица и технически служители в консулските представителства на Р България в чужбина. Обучението обхваща както теоретична, така и практическа част, които осигуряват задълбочени знания на бъдещите служители. Участниците в курса получиха специализирана подготовка в съответствие с външнополитическия приоритет на Р България - влизането на страната в Шенгенското пространство, и свързаното с него въвеждане на нови документи за самоличност, включващи биометрични данни.

 • [14.05.2010]
  Среща с посланика на Нова Зеландия

  Днес в Дипломатическия институт се състоя среща на г-жа Таня Михайлова, и.д. директора на Дипломатическия институт, с г-н Питър Кенеди, акредитиран за България посланик на Нова Зеландия. По време на разговорите беше обменен опит за начините на обучение на дипломати в Нова Зеландия и беше представена дейността на Дипломатическия институт с акцент върху обучителната дейност – видове курсове, програми, групи обучаеми, регламентиране на тази дейност, кадрово обезпечаване и развитие в годините.

 • [13.05.2010]
  Лекция на Н.Пр. Мехмет Гюджук, посланик на Република Турция в България

  Днес лекция пред участниците в Основния курс по дипломация изнесе Н.Пр. г-н Мехмет Гюджук, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в България. Той представи приоритетите и подходите на турската външна политика, развитието на процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз, както и двустранните отношения с Република България. Курсистите проявиха интерес към отношението на Република Турция към живеещото в България турско малцинство, както относно евентуални проблеми в двустранните отношения на Турция със съседните арабски държави при едно бъдещо присъединяване към ЕС.

 • [12.05.2010]
  Посещение на участниците в Основния курс по дипломация в Народното събрание

  Днес участниците в осмия Основен курс по дипломация за младши служители на МВнР посетиха Народното събрание, където присъстваха на пленарно заседание. По-късно, в сградата на НС на пл. „Александър I”, те присъстваха на заседание на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Дневният ред на заседанието включваше представяне и обсъждане на напредъка при управлението и изпълнението на Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 с участието на представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Представянето беше последвано от активна дискусия относно възможностите за изпълнение на заложените в проектите срокове, като специално внимание бе обърнато на строежа на „Дунав мост 2”.

 • [11.05.2010]
  Международен форум "Thermal Power and Climate Action"


  На 13 r 14 май в София ще се състои международен форум "Thermal Power and Climate Action", организиран от списание "Енергиен наблюдател" съвместно с "Делойт България" и Черноморски регионален енергиен център с подкрепата на Дипломатическия институт и Министерството на околната среда и водите.
  За повече информация www.energy-observer.com/tp-ca/

 • [11.05.2010]
  Журналистите Кирил Вълчев и Георги Милков – лектори в Основния дипломатически курс

  Днес, като част от програмата на Деветия основен курс по дипломация за младши служители на Министерство на външните работи в рамките на модул “Публична дипломация” гост-лектори бяха г-н Кирил Вълчев, журналист и водещ на предаването ”Седмицата” по “Дарик” радио и г-н Георги Милков, журналист във вестник “24 часа”. Двамата говориха за връзката между медиите и външната политика от гледната точка на журналиста. Двете лекции бяха последвани от оживени дискусии.

 • [05.05.2010]
  Приключи седмият курс по Военна дипломация

  Днес на официална церемония в МВнР г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт връчи сертификати на успешно завършилите седмия курс по Военна дипломация. Гост на церемонията беше полк. Стойков, заместник–началник на Военна академия “Г.С. Раковски”. Обучението продължи четири седмици, като лектори в него бяха старши дипломати, преподаватели от Военна академия, неправителствения сектор и гости от Женевския център по въпросите на сигурността. Курсът завърши с изпит, по време на който участниците защитиха индивидуални разработки по теми от сферата на дипломацията и сигурността.

 • [04.05.2010]
  Публична лекция на проф. Гейр Люндеста, директор на норвежкия Нобелов институт


  Днес публична лекция пред аудиторията на Дипломатическия институт изнесе професор Гейр Люндеста, директор на норвежкия Нобелов институт. Лекцията на тема „Съединените щати и Европа: сътрудничество и противопоставяне. Минало, настояще, бъдеще” бе посрещната с интерес и множество въпроси от присъстващите експерти от МВнР, курсисти от Основния курс по дипломация на ДИ и журналисти.

  Проф. Люндеста подари с посвещение на библиотеката на Института своята книга „East, West, North, South: Major Developments in International Relations Since 1945”.
  Проф. Гейр Люндеста е норвежки автор и преподавател. Той е директор на Норвежкия Нобелов институт и Постоянен секретар на Нобеловия комитет. Проф. Люндеста защитава магистърска степен по история в Университета в Осло и в Университета в Тромсо през 1970. От 1974 до 1990 г. е лектор в Университета в Тромсо, преди да започне работата си в Норвежкия Нобелов институт и Комитета. Той е и помощник-преподавател по международна история в Университета в Осло. Проф. Люндеста е бил изследовател в Харвардския университет в САЩ в периода от 1978 до 1979 г., и след това отново през 1983, както и в центъра „Удроу Уилсън” във Вашингтон от 1988 до 1989 г. Той е допринесъл за създаването на редица антологии, а статиите му за съвременните международни отношения са публикувани в множество периодични издания, като: ” Diplomatic History”, „Cold War History”, „International Affairs” и „The International Herald Tribune”. Норвежкият Нобелов институт е създаден през 1904 год. за да съдейства на норвежкия Нобелов комитет при присъждане на Нобеловата награда за мир. Членовете на комитета биват избирани от норвежкия парламент. Като директор на Нобеловия институт, проф. Люндеста е постоянен секретар на Нобеловия комитет. Той представя на комитета списъка на кандидатите за Нобелова награда за съответната година.
  Нобеловата награда за мир е най-престижната награда в областта на мира и разрешаването на конфликти. Наградата за мир е единствената от петте нобелови награди, която се връчва в Осло, останалите се присъждат в Стокхолм. Нобеловият комитет е получил 237 номинации за наградата за 2010 год. – най-големият брой досега. Нобеловата награда за мир за 2009 год. бе присъдена на президента Барак Обама ”... за неговия необикновен принос в укрепването на международната дипломация и сътрудничеството между народите.”

 • [30.04.2010]
  Гост-лектор от Женевския център по въпросите на сигурността

  На 30 април т.г. професор Стивън Хайнс от Женевския център по въпросите на сигурността изнесе лекция пред участниците в седмия курс по Военна дипломация, организиран от Дипломатическия институт, съвместно с Военна академия. Проф. Хайнс говори за законовата база в областта на военната дипломация. Той участва в курса в изпълнение на подписаното споразумение между Женевския център по въпросите на сигурността и Дипломатическия институт. В рамките на неговата визита бяха проведени и срещи екипа на Института и бяха обсъдени и планирани конкретни съвместни инициативи в сферата на обучението през 2010 г.

 • [26-30.04.2010]
  Семинар в Берлин за представители на българската държавна администрация на тема „Да изградим Европа заедно”


  От 26 до 30 април 2010 г. в Берлин се проведе семинар за служители на МВнР и представители на българската държавна администрация на тема „Да изградим Европа заедно”. Той бе организиран от Дипломатическия институт и Европейската академия - Берлин, с подкрепата на Федералното министерство на външните работи на ФР Германия. Семинарът, посветен на актуални външнополитически въпроси, свързани с политиките на ЕС, Лисабонския договор, мерките за преодоляване на финансовата криза и борбата с корупцията, е поредната инициатива в партньорските отношения между Дипломатическия институт и Европейската академия, Берлин. Програмата на семинара, която включваше и работни срещи във Федералното министерство на външните работи на ФР Германия, в Германския Бундестаг, даде възможност на участниците да се запознаят с акцентите в европейската политика на ФР Германия. В семинара взеха участие служители на Министерството на външните работи, на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на Главна прокуратура на Р България.

 • [29.04.2010]
  Премиера на книгата на Таня Мангалакова „Нашенци в Македония.
  Сред торбешите в Македония и Смуиловите българи в Гърция и Албания”.


  Дипломатическият институт има удоволствието да ви покани на промоцията на новата книга на Таня Мангалакова „Нашенци в Македония. Сред торбешите в Македония и Смуиловите българи в Гърция и Албания”. Събитието ще се състои на 29 април (четвъртък) от 18 до 20 часа в Националния музей „Земята и хората” (София, ул. „Черни връх” №4). Ще има зурни и тъпани от с. Гърмен, Родопите и видео-клип от торбешка сватба в Стружки Дримкол, Република Македония.

 • [29.04.2010]
  Посещение на студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

  Днес в рамките на програмата “Отворени врати” на Дипломатическия институт на посещение в МВнР бяха студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Студентите от програма “Дипломация и международни отношения” имаха среща с г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми”. Г-жа Михайлова запозна гостите със структурата и принципите на функциониране както на Института, така и на Министерство на външните работи. Г-жа Дечева представи обучителните курсове и модули, които Институтът организира и предлага. В последвалата дискусия студентите задаваха въпроси, свързани с предизвикателствата пред българската външна политика като член на ЕС и НАТО, спецификата на работата на българските дипломати и др. В края на посещението си гостите разгледаха сградата на Министерството, както и библиотеката на Дипломатическия институт.

 • [26.04.2010]
  Започна деветият Основен курс по дипломация

  Днес бе открит деветият Основен курс по дипломация за младши служители на Министерство на външните работи. Той има амбицията, от една страна, да подготви успешно стажант-аташетата, на които предстои явяване пред атестационна комисия за получаване на дипломатически ранг „аташе”, а от друга, да предостави на курсистите един мащабен поглед върху теорията и практиката на дипломацията.
  Курсът е с продължителност 10 седмици и включва тематични модули по ключови въпроси на българската дипломация, водене на преговори, международно право, многостранна дипломация, дипломатически протокол, политика за сигурност, консулски отношения и регионална дипломация. Госпожа Таня Михайлова, и.д. директор на ДИ приветства участниците и представи акцентите в обучението на младите дипломати и дългогодишната политика на Института по отношение на формирането на основните знания и умения нужни за професията на дипломата.
  Приветствие от името на Министерството отправи г-жа Татяна Петрова – началник-отдел „Квалификация” в дирекция „Човешки ресурси”. Тя подчерта значимостта на Основния курс за професионалното и личностното развитие на бъдещите български дипломати и отбеляза, че благодарение на високото качество на обучение предоставяно от Института, той би бил полезен и за дипломатите от кариерата, които вече имат известен стаж в българските представителства по света.

 • [20.04.2010]
  Стаж в Атлантическия клуб на България

  Дипломатическият институт има удоволствието да информира, че Атлантическият клуб в България обявява места за стажанти (1-6 месеца с перспектива за договор) в следните области: Международни отношения и дипломация; Стратегическа сигурност; Европейски съюз; НАТО; Високи технологии; Българо-американски отношения; Космическо право; Превенция на трафика на жени; Интернет безопасност.
  Заинтересованите могат да изпращат своите CV-та на:
  office@atlantic-http://www.facebook.com/l/02842;club.org, да се обаждат на телефон: (02) 808 49 13, по Skype: http://www.facebook.com/l/02842;atlanticclub.bg, или да пишат във Facebook страницата на Клуба: (http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=130340504054).

 • [19.04.2010]
  Участие в Десетото издание на Европейската дипломатическа програма (ЕДП)

  В периода 14 – 18 април, в Букурещ, Румъния, се проведе Четвъртият модул от Десетото издание на Европейската дипломатическа програма (ЕДП). От страна на Дипломатическия институт в него взе участие г-н Кирил Апостолов, младши експерт в отдел „Обучителни програми”, който е тазгодишният представител от българска страна в програмата. В рамките на модула се проведоха няколко симулации на трансатлантически международни преговори по теми като разширяването на мандата на EUPOL в Афганистан, евентуалното закриване на Офиса на Върховния представител за Босна и Херцеговина, банковият план на администрацията на Президента на САЩ, въвеждането на тарифи при търговията с емисии на въглероден двуокис и др.]Участниците представляваха не собствените си държави, а страните, които са посетили по време на Третия модул, като в тази връзка г-н Апостолов, заедно с г-н Мариус Атрошка от Литва, представляваха Австрия. Република България беше представлявана от г-жа Майке Трибелс и г-н Лоран Алберти, съответно от Германия и Франция. Модератори на Четвъртия модул от ЕДП бяха г-н Пол Мерц от Холандския институт за международни отношения „Клингендал” и г-н Робърт Вайбел от Виенската Дипломатическа академия.

 • [16.04.2010]
  Посещение на г-н Петко Драганов, Заместник-генерален секретар на УНКТАД
  (Конференцията на Обединените нации за търговия и развитие), Женева

  По покана на Дипломатическия институт за пръв път в България на посещение в качеството си на Заместник-генерален секретар на УНКТАД беше г-н Петко Драганов. В рамките на визитата си той се срещна последователно с министъра на външните работи г-н Николай Младенов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков. На срещите бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и осъществяване на общи проекти между български институции и УНКТАД. Г-н Петко Драганов изнесе публична лекция на тема “Съвременната глобална ситуация: приносът на международната общност и България” в присъствието на представители на дипломатическия корпус, експерти от МВнР и журналисти. Текстът на лекцията може да видите тук.


  Петко Драганов завършва магистърската си степен по Международно право в Московския държавен институт за международни отношения. Той започва дипломатическата си кариера в Информационния отдел към Минстерството на външните работи на България. От 1993 до 1998 е посланик в Южна Африка, Намибия и Ботсвана. През 1998 г-н Драганов е назначен като постоянен представител на България в Женева, и още веднъж в периода 2005-2008 г. През август-декември 2000 г. председателства Конференцията по разоръжаване. От 2001 до 2005 г-н Драганов заема длъжността първи заместник-министър на външните работи на Република България. Също така той е председател на Националната комисия на ЮНЕСКО, втори представител на Р България към Съвета за сигурност на ООН и специален представител на настоящия председател на ОССЕ в Молдова. Петко Драганов започва работата си като заместник-генерален секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) на 1 май 2009 и изпълнява тази длъжност и до днес.

 • [14.04.2010]
  Среща с представители на четвъртата Стажантска програма за млади роми към НС

  Днес представители на Дипломатическия институт се срещнаха с участници в четвъртата Стажантска програма за млади роми към Народното събрание – програма, осъществена с подкрепата на Институт "Отворено общество" – София, Програма „Рома”, Националния демократически институт на САЩ (НДИ) и Клуба на завършилите стажантската програма за млади роми към НС. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, представи накратко структурата на Института, сътрудничествата и конкурсите, които той организира, а г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми” ги запозна по-подробно с провежданите курсове. Групата студенти бяха поканени да кандидатстват за стажантските програми на Института, за да се запознаят отблизо с начина на функциониране на МВнР и работата в държавната администрация.

 • [14.04.2010]
  Нов договор за сътрудничество с Международната организация на Франкофонията

  Днес в МВнР бе сключен втори тригодишен Договор за сътрудничество между Дипломатическия институт и Международната организация на Франкофонията. От страна на Дипломатическия институт договорът бе подписан от г-жа Таня Михайлова, и.д. Директор на Дипломатическия институт, а от страна на Международната организация на Франкофонията - от г-н Стефан Лопез, представител на Генералния секретар на Международната Организация на Франкофонията Н. Пр. Абду Диуф. На официалната церемония по подписването присъства посланикът на Испания Н.Пр. Хорхе Фуентес, както и представители на франкофонски страни в България. От страна на МВнР, към присъстващите на събитието гости бе отправено приветствие от г-н Емил Казаков, н-к на отдел "ОПСО" към дирекция „Политически въпроси” на МВнР.

  Съгласно подновения договор, Дипломатическият институт и Международната организация на Франкофонията продължават своето тясно сътрудничество, свързано с обучението по френски език и публичните дейности на Института. След официалната церемония по подписването на договора, г-н Стефан Лопез направи презентация на тема „Франкофонията: история, развитие, дипломатическа дейност и сътрудничество”. На нея присъстваха дипломати и журналисти. В разговорите, последвали лекцията, бяха очертани бъдещи съвместни дейности, пряко свързани с обучението на дипломати-франкофони.

 • [13.04.2010]
  Публична лекция на г-н Стефан Лопез,
  представител на Генералния секретар на
  Международната организация на Франкофонията

  На 14 април 2010 г., сряда, от 11.30 ч. в зала 101, ще се състои публична лекция на г-н Стефан Лопез, представител на Генералния секретар на Международната организация по Франкофонията в Париж на тема „Франкофонията: история, развитие, дипломатическа дейност и сътрудничество”.
  Молим желаещите да присъстват, да потвърдят това до 14 ч. на 13 март, на е-mail: bdi@mfa.government.bg или на тел. 948 2147 и 948 2034.

  Г-н Стефан Лопез работи в Дирекция „ Френски език, културно и езиково разнообразие” към Международната организация на Франкофонията (МОФ) и ръководи програмата за международно сътрудничество. Той е първи заместник-председател на Комитета за подбор на кадри. Занимава се с образователни, социални и културни дейности, пряко свързани с френския език. Завършил е последователно магистратура по дидактика на чуждите езици; политическо езикознание; езикознание и международно сътрудничество. Следвал е докторантура по филологически и хуманитарни науки. Преди да се присъедини към МОФ, в продължение на години е работил към МВнР на Франция (в Европа, Средния Изток, Мала Азия). Успоредно със задълженията си като международен служител към МОФ, той води лекции по политическо езикознание в l’Universite de la Sorbonne Nouvelle. Преподава социология и културно многообразие на институциите в l’Universite Paris-Dauphine. Автор е на множество статии. Често е цитиран от европейски журналисти. Активен участник и лектор в международни колоквиуми по езикознание към известни университети и учебни заведения. Привърженик е на идеята за културно многообразие и диалог между културите чрез Франкофонията.

  Преди пет години, МОФ пренасочи политическото езикознание към света на дипломацията, с интерес към публичната дейност на европейските страни. От особена важност е т.нар. „дългогодишен план за промотиране на френския език в Европейския съюз” или „програма Европа”, съгласно споразумението, сключено през 2002 г. между Франция, Френската общност в Белгия, Великия херцог на Люксембург и МОФ. Тази програма, въведена от МОФ, определя рамковото сътрудничество между близо 20 европейски страни, 12 национални училища по администрация (във Франция, Румъния, Полша и България), дипломатически институти и академии (в Австрия, Хърватия и България), Съвета на Европа, основните европейски институции в Брюксел, Люксембург и Страсбург. Това сътрудничество се осъществява на базата на споразумения, сключени през 2005 г. със съответните външни министерства, ректори, директори, областни управители и кметове. Основната цел на програма „Европа” е да промотира френския език, да предложи експертно мнение по въпросите, свързани с Франкофонията и да сподели своите знания и опит пред дипломати и експерти от европейските страни. През декември 2009 г., бе взето решение тази програма да бъде отворена за всички франкофонски страни, и особено за онези държави, където френският не е официален език.

 • [12.04.2010]
  Връчване на наградите от Националния конкурс за есе на тема „Новата стратегическа концепция на НАТО: пътят напред”

  Днес на официална церемония в Министерството на външните работи бяха връчени дипломите на победителите в Националния конкурс за есе на тема “Новата стратегическа концепция на НАТО: пътят напред”, обявен от Дипломатическия институт със съдействието на дирекция „Публична дипломация” на НАТО. Десетимата победители бяха приветствани от г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество” в ДИ и председател на комисията по оценка на есетата, която представи накратко критериите за оценяване и посочи предимствата на отличените текстове. Г-жа Елена Поптодорова, директор на Дирекция „Политика за сигурност” в МВнР поздрави участниците за интереса и идеите, които са изразили в работите си и поощри по-нататъшните им занимания в сферата на външната политика. Г-н Ангел Банджов от дирекция „Политика за сигурност” представи позицията на България по основните въпроси, свързани с новата стратегическа концепция на НАТО. В рамките на дискусията студентите и учениците, които ще посетят Щаб квартирата на НАТО през м. юни, представиха по едно изречение, което според тях трябва да се включи в новата стратегическа концепция.

 • [08.04.2010]
  Наградените в Националния конкурс за есе на тема „Новата стратегическа концепция на НАТО: пътят напред”

  Приключи Националният конкурс за есе на тема “Новата стратегическа концепция на НАТО: пътят напред”, обявен от Дипломатическия институт по повод 4 април – Ден на атлантическата солидарност. Тази година в конкурса участваха студенти и ученици от български университети и училища от София, Димитровград, Видин, Копривщица, Пазарджик, Добрич, Варна, Поморие, Бургас и други градове. Десетимата наградени са:

  Анелия Александрова - СУ „Св.Кл.Охридски”, Европеистика, III курс
  Дарина Денева - НВУ „Васил Левски”, Факултет „Авиационен”
  Андрей Филипов - Американски колеж, София, 11 клас
  Виолета Георгиева - СУ „Св.Кл.Охридски”,, Европеистика, III курс
  Борислав Добрев - Варненски свободен университет, Защита на националната сигурност, IV курс
  Александър Иванов - УНСС, Политология
  Евгения Дъгарадина - СУ „Св.Кл.Охридски”, Европеистика, II курс
  Лора Цонева - ЮЗУ „Неофит Рилски”, „Международни отношения”
  Диляна Георгиева - СУ „Св.Кл.Охридски”, Европеистика, III курс
  Ивайло Радойчев - Академия на МВР, Факултет „Полиция”

  Официалното връчване на дипломите ще се състои в сградата на МВнР на 12 април 2010 г. от 14.00 ч. Наградата за десетимата победители, осигурена от дирекция „Публична дипломация” на НАТО, е посещение в Главната квартира на НАТО в Брюксел, което ще се състои през м. юни т.г.
  Дипломатическият институт благодари на всички студенти и ученици, които се включиха в конкурса и ги кани да присъстват на церемонията в понеделник. Молим желаещите да потвърдят присъствието си до 16.00 ч. на 09.04.2010 г. на тел. 948 21 47 или на електронна поща: bdi@mfa.government.bg

 • [08.04.2010]
  Стажантска програма на НАТО

  Дипломатическият институт информира, че Осмата стажантска програма на НАТО започна на 6-ти април т.г. и е отворена за стажанти от България до 04.06.2010г. Програмата би била полезна за натрупване на практически опит в сферата на политическите науки, международните отношения и международната сигурност, икономиката, информационните технологии и журналистиката. Програмата е отворена за студенти от бакалавърска и магистърска степен в изброените сфери и за кандидати с широк кръг от интереси. Желаещите да участват могат да намерят повече информация относно начина на регистриране и условията за участие на интернет сайта на НАТО -www.nato.int/structur/interns/index.html.

 • [07.04.2010]
  Младши дипломати от Турция на посещение в Дипломатическия институт

  Днес в Дипломатическия институт гостуваха 65 стажант-аташета от Центъра за обучение към МВнР на Турция. Г-жа Сина Байдур, Директор на Центъра, представи гостите, чието посещение в България е част от Балканска обиколка в рамките на обучението им. Младшите дипломати бяха запознати с приоритетите на българската външна политика от заместник-министър Константин Димитров. Въпросите, отправени към него бяха свързани с Черноморския регион, еврозоната, Шенгенското простанство, Западните Балкани и други. Г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество” и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми” в Дипломатическия институт, представиха накратко историята и дейностите на Института.

 • [06.04.2010]
  VII Курс по Военна дипломация

  Днес в Дипломатическия институт бе открит седмия курс по Военна дипломация, организиран съвместно с Военна академия “Г.С. Раковски”. Приветствия отправиха д-р Димитър Събев, директор на Института и генeрал-майор Георги Георгиев, началник на Академията. В едномесечния курс участват 10 представители на Министерството на отбраната, Военна академия и др. Обучението се провежда на български и английски език, като лектори в него са старши дипломати, академични преподаватели, представители на неправителствени организации, както и гости от Женевския център за политика за сигурност.

 • [26.03.2010]
  Официално закриване на петото Зимно училище по дипломация

  Днес в гр. Сандански приключи петото Зимно училище по дипломация, организирано от Дипломатическия институт в сътрудничество с Фондация „Ханс Зайдел” и Европейска Академия - Берлин. В последния ден от семинара участниците слушаха лекция на заместник-министър Марин Райков на тема “Ангажиментите на България като член на ЕС и като фактор за сигурността в региона”. В лекцията си г-н Райков очерта актуалната ситуация в Югоизточна Европа и Черноморския регион, основните външнополитически фактори, които я определят, рисковете и предизвикателствата пред държавите, както и приоритетите на България като страна членка на ЕС. В края на церемонията замeстник-министър Райков връчи сертификати на всички участници. Приветствия отправиха д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт, г-н Богдан Мирчев и г-н Клаус Физингер, представители на фондация “Ханс Зайдел”.

 • [26.03.2010]
  Конкурс за есе за студенти „Европейската културна идентичност и българската перспектива”

  По повод Деня на Европа – 9 май, и обявената от ЮНЕСКО Международна година за сближаване на културите, Дипломатическият институт и Държавният културен институт към Министъра на външните работи, съвместно с Европейския културен център – Женева, обявяват Национален конкурс за студенти за есе на тема „Европейската културна идентичност и българската перспектива” Наградите за студентите ще бъдат три: тридневно посещение в Женева, Швейцария, среща с изтъкнати представители на академичните и културните среди, посещение в Библиотеката на ООН и музея „Мартен Бодмер”.
  Повече информация

 • [22.03.2010]
  Пето Зимно училище по дипломация

  Днес в гр. Сандански стартира петото издание на международния семинар „Зимно училище по дипломация за млади дипломати от Балканите и страните от Черноморския регион”, съвместно организирано от Дипломатическия институт към МВнР и фондация „Ханс Зайдел”. Тази година в семинара участват 27 млади дипломати от 15 държави, като за пръв път, по случай юбилейното издание на семинара, са поканени представители от всички страни-членки на ЕС. По време на откриването Н.Пр. г-н Матиас Хьопфнер, посланик на Федерална Република Германия, Н.Пр. г-н Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания и г-н Младен Андрлич, директор на Дипломатическата академия на Хърватия, приветстваха участниците и пожелаха успешно провеждане на семинара.

 • [19.03.2010]
  Публична лекция на проф. д-р Ахмет Давутоглу, министър на външните
  работи на Република Турция пред Дипломатическия институт

  В рамките на двудневното си официално посещение в България турският министър на външните работи проф. д-р Ахмет Давутоглу изнесе днес лекция на тема “Турската външна политика и развитието на отношенията Турция–ЕС”. Лекцията бе организирана от Дипломатическия институт. На нея присъстваха министър Николай Младенов, множество дипломати, общественици и журналисти. В изказването си министър Давутоглу обърна особено внимание на взаимоотношенията с Република България, които той окачестви като образец на връзки между съседни държави в един небезпроблемен регион. Той изложи новата рамка на турската външна политика, която се базира на шест основни принципа. Те са: баланс между свободата и сигурността; нула проблеми със съседните държави; превантивна, проактивна дипломация в региона с цел предотвратяване на конфликти; участие във всички регионални инициативи и поддържане на многокултурно съжителство; стремеж към взаимно допълващи се действия с основните актьори на международната сцена; активност на международната сцена, включваща и утвърждаване на новия образ на Турция. Министър Давутоглу отговори на въпроси на аудиторията. На въпрос за нерешените въпроси между България и Турция, той отговори, че ако има такива трудности, те могат да бъдат разрешени при две условия - добронамереност и силна политическа воля - неща, които днес са налице. Сигурен съм, че никой от тези въпроси няма да се превърне в проблем, посочи министърът. Той допълни, че двете страни имат изключително положителен дневен ред, насочен към бъдещето и открит за дискусия по всички въпроси. Министър Николай Младенов подчерта от своя страна, че общите интереси са равнозначни на общи проекти и открои водещото място на енергийната сигурност. Той съобщи, че двамата с министър Давутоглу са обсъдили създаването на Стратегическа група на високо равнище по енергийни въпроси, в която ще участват двамата министри на външните работи и двамата министри на икономиката и енергетиката. Тя ще е призвана да обсъди всички въпроси на енергийния пакет, сред които от първостепенна важност е стратегическият проект „Набуко”.

 • [17.03.2010]
  Нова рубрика „Анализи”

  Днес стартира нова рубрика „Анализи” на сайта на Дипломатическия институт. В нея ще бъдат публикувани аналитични текстове по актуални външнополитически въпроси. Първите публикации са на курсисти от осмия Основен курс по дипломация и са посветени на актуалната ситуация на Корейския полуостров и бъдещото членство на България в Шенгенската зона. Предстои публикуването на разработките „Енергийната политика на Китай: Централна Азия и Русия”, „Трансатлантическият диалог на ЕС: роля и място на България” и „Отношения ЕС-Китай”.

 • [17.03.2010]
  Връчване на сертификатите на успешно завършилите първия
  Основен курс по дипломация за стажант-аташета

  Днес в сградата на МВнР се състоя церемония по връчване на сертификатите на успешно завършилите първия Основен курс по дипломация за стажант-аташета. Това е първият курс за стажант-аташета след приемането на Закона за дипломатическата служба. В него участваха 27 стажант-аташета, от които 25 завършиха успешно с оценка над 5.00 и получават сертификати. От тях 9 имат оценка пълно 6, а общо отличните оценка са 17. Сертификатите бяха връчени от заместник-министъра на външните работи Константин Димитров, който заяви, че ръководството на МВнР наблюдава резултатите от обучението, за да може на тази база да планира бъдещото кариерно развитие на всеки един млад служител. Ролята на Дипломатическия институт, заяви той, като един от основните инструменти за провеждане на квалификацията на кадрите, е от ключово значение за цялостното развитие на дипломатическата служба.

 • [17.03.2010]
  Публична лекция на проф. д-р Ахмет Давутоглу, министър на външните работи на Република Турция

  На 19 март 2010 г., петък, от 11.30 ч. в Киносалона на МВнР, ще се състои публична лекция на проф. д-р Ахмет Давутоглу, министър на външните работи на Република Турция на тема “Турската външна политика и развитието на отношенията Турция – ЕС”.
  Молим желаещите да присъстват, да потвърдят това до 15 ч. на 18 март, на е-mail: bdi@mfa.government.bg или на тел. 948 2147 и 948 2034.

  Проф. д-р Ахмет Давутоглу е министър на външните работи на Р Турция от 1 май 2009. През 1983 г. завършва Босфорския университет в специалностите "Политически науки” и “Икономика”. Получава магистърска степен в Департамента по публична администрация и докторска степен в Департамента по политически науки и международни отношения в същия университет. През 1990 г. става доцент в Международния ислямски университет в Малайзия, където създава и ръководи катедра "Политология" до 1993. През 1995-1999 г. е преподавал в Университета „Мармара", в Института за близкоизточни изследвания, Института по застраховане и банково дело и е гост-преподавател във Военната академия. В периода 1995-2004 г., е ръководител на катедра "Международни отношения" в Университета „Бейкент” и член на управителния му съвет. След изборите през ноември 2002 е назначен за съветник на Министър-председателя. Участва в работата няколко правителства на Р Турция.Проф. Давутоглу има книги и статии посветени на външната политика, които са преведени на няколко езика включително японски, португалски, руски, арабски, персийски и албански. Проф. Давутоглу владее английски, немски и арабски език.

 • [12.03.2010]
  Международна парламентарна стипендия на Германския Бундестаг

  В рамките на Международната парламентарна стипендия (IPS), Германският Бундестаг предлага стаж в Берлин в периода 01.03.2011 г. - 31.07.2011 г. Стипендията IPS е насочена към млади хора, на които се предоставя възможността да опознаят германската парламентарна система и процесите на взимане на политически решения, работейки в Германския Бундестаг. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:
  • българско гражданство;
  • завършено академично образование;
  • много добро владеене на немски език;
  • ненавършени 30 години в момента на започване на стипендията.
  Документите за кандидатстване се подават в Посолството на Федерална република Германия в София до 30.06.2010 г. В рамките на програмата е предвидена месечна стипендия на стойност 450 евро, като Германският Бундестаг поема застрахователните и пътните разходи. Повече информация относно конкретните изисквания за получаване на стипендията, процедурата и необходимите формуляри за кандидатстване, могат да бъдат получени на интернет адрес: www.bundestag.de/ips

 • [10.03.2010]
  Студенти в МВнР по програмата „Отворени врати”

  На 10 март гости на Министерство на външните работи бяха студенти от Варненския свободен университет. Те се срещнаха с г-н Светлан Стоев, административен секретар, г-н Иван Василев, директор на дирекция „Човешки ресурси” и г-жа Биляна Дечева, началник на отдел „Обучителни програми” на Дипломатическия институт. Студентите бяха информирани за спецификите на работа в системата на министерството, изискванията за постъпване в дипломатическата служба, както и за възможностите за обучение и квалификация в Дипломатическия институт. Бяха им разяснени и възможностите за стажове и други инициативи, в които могат да се включат.

 • [08-09.03.2010]
  Млади дипломати от Германия и Франция в Дипломатическия институт

  В периода 08-09 март 2010 г., в рамките на Третия модул от десетото издание на Европейската дипломатическа програма (ЕДП), на посещение в София бяха двама дипломати от Външните министерства на Германия и Франция, г-жа Майке Трибелс и г-н Лоран Алберти. Те проведоха редица работни срещи в МВнР, съответно в дирекциите „Политика за сигурност”, „ООН и глобални въпроси”, „Европейски съюз”, „Америка”, „Международно право” и „Европа I”. Гостите се срещнаха и с представители на Атлантическия клуб. По време на срещите, дипломатите се запознаха с българската позиция по Трансатлантическите отношения, каквато е централната тема на ЕДП 2009 – 2010. Събраната информация ще бъде използвана по време на Четвъртия модул от ЕДП, в рамките на симулационно упражнение, което следва да се проведе през м. април в Букурещ.

 • [08.03.2010]
  Шести курс „Консулска дипломация”

  Днес бе открит Шестия курс по консулска дипломация, организиран от Дипломатическия институт, съвместно с Дирекция „Консулски отношения” на МВнР. В него ще вземат участие служители, чиято работа е свързана с консулската дейност на България в чужбина. Курсът беше открит от директора на Дипломатическия институт д-р Димитър Събев. В петседмичния период на курса участниците ще бъдат запознати с основни международни и национални документи и ще задълбочат знанията си по основни теми от консулската проблематика . За лектори в курса са поканени експерти от Дирекция “Консулски отношения” на МВнР, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Държавната агенция за българите в чужбина и други институции. Това обучение е задължителен елемент от подготовката на всички консулски служители преди заминаването им на мандат. В края на курса участниците полагат изпит пред комисия от експерти от Министерство на външните работи.

 • [03-07.03.2010]
  Трети модул на Европейската дипломатическа програма

  В периода 03-07 март 2010 г., във Виена се проведе Третият модул от десетото издание на Европейската дипломатическа програма (ЕДП). В рамките на модула, г-н Кирил Апостолов, младши експерт в отдел „Обучителни програми”, който е тазгодишният участник в Програмата, проведе редица работни срещи в австрийското Министерство на външните работи. По време на срещите в дирекциите „Политически въпроси”, „Европейска интеграция”, „Консулски отношения” и др., г-н Апостолов подробно се запозна с австрийската позиция по Трансатлантическите отношения, каквато е централната тема на ЕДП 2009 – 2010. Събраната информация ще бъде използвана по време на Четвъртия модул от ЕДП, в рамките на симулационно упражнение, което следва да се проведе през м. април в Букурещ.

 • [25.02.2010]
  Национален конкурс за есе на тема „Новата стратегическа концепция на НАТО: пътят напред”

  По повод Деня на атлантическата солидарност - 4 април, Дипломатическият институт организира за пета поредна година Национален конкурс за есе на тема “Новата стратегическа концепция на НАТО: пътят напред”.
  Десет от участниците ще бъдат наградени с посещение в Главната квартира на НАТО в Брюксел. Наградите са осигурени от дирекция „Публична дипломация” на НАТО.
  Повече информация

 • [24.02.2010]
  Лекция на Н.Пр. Шийла Камерър, посланик на Южна Африка в България

  Днес лекция пред курсистите от Основния курс по дипломация изнесе Н.Пр. г-жа Шийла Камерър, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в България. Засегнати бяха теми в областта на двустранните отношения, структурата и бъдещето на Африканския съюз и проблемите на сигурността и политиката на развитие. Г-жа Камерър заяви нуждата от задълбочаване на партньорството между България и Южна Африка, което на този етап се изразява предимно в търговия с въглища и услуги в сферата на туризма. Тя подчерта ключовата роля на ЮАР като държавата с най-силна икономика на Африканския континент, което й предопределя водеща роля в изграждането на общите институции в рамките на Африканския съюз и въвеждането на единна африканска валута – Афро.

 • [24.02.2010]
  Посещение в представителствата на Европейската комисия и Европейския парламент в България

  Днес участниците в осмия Основен курс по дипломация за младши служители на МВнР посетиха представителствата на Европейската комисия и Европейския парламент в България. Курсистите се запознаха с основните дейности на двете институции в контекста на цялостната политика на Европейския съюз и по-специално с очакваните промени след влизането в сила на Лисабонския договор. Интерес предизвикаха евентуални инициативи за организиране на семинари по международно право, както и ролята на представителствата в създаването и организирането на деността на Европейската дипломатическа служба.

 • [16.02.2010]
  Лекция на посланика на Холандия пред Основния курс по дипломация

  Н. Пр. Карел Ван Кестерен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Холандия в България, изнесе лекция на тема „Политиката на развитие на Европейския съюз” пред участниците в Основния курс по дипломация. Посланик Кестерен сподели своя дългогодишен опит по отношение създаването на успешни проекти за развитие на изостаналите страни. Той подчерта нуждата от създаване на административен капацитет, който да гарантира устойчиво развитие и положителното влияние върху живота на хората. В разговора си с курсистите, посланик Кестерен изказа нуждата от централизиране на дейността по осъществяване на политиката за развитие от държавите в ЕС и подчерта, че нейното успешно реализиране ще помогне за повишаване степента на сигурност в много рискови държави.

 • [11.02.2010]
  Среща с Посланика на Република Македония, г-н Александър Василевски

  Днес в Дипломатическия институт се състоя работна среща на д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт с Посланика на Република Македония, г-н Александър Василевски. По време на срещата на г-н Събев беше предадено поздравително писмо от името на г-жа Ленче Митевска-Аврамова, новият директор на Сектора за дипломатическо обучение към МВнР на Република Македония. В писмото г-жа Аврамова отправя своите поздравления към д-р Събев по повод назначаването му за директор на Дипломатическия институт и му поднася своите уверения, че отношенията между двете обучителни институции, ще породължат в същия дух на сътрудничество и взаиморазбирателство както до сега. От името на г-жа Аврамоска на д-р Събев бяха подарени няколко наскоро преведени книги, на международна тематика, за библиотеката на Дипломатическия институт.

 • [28.01.2010]
  Лекция на Н. Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България

  Н.Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България, изнесе лекция на тема „Приоритети на испанското предсадателство на ЕС” пред участниците в Основния курс по Дипломация. Посланик Фуентес сподели и свои виждания за бъдещото развитие на ЕС след влизането в сила на Лисабонския договор, за перспективите за разширяване с нови страни, както и за външната политика на ЕС. Той говори пред младшите дипломати и за собствения си опит в дипломатическата професия.

 • [26.01.2010]
  Участие на директора на Дипломатическия институт д-р Димитър Събев в международна конференция по въпросите на възстановяването на Афганистан в Прага

  Директорът на Дипломатическия институт д-р Димитър Събев взе участие днес в Прага в международна конференция по въпросите на възстановяването на Афганистан. Конференцията бе под наслов „Provincial Reconstruction Teams – What’s next? Challenges of Reconstruction in Afghanistan”. Тя се организира съвместно от Института за изследване на сигурността в Прага, Сената и Министерствата на външните работи и на отбраната на Чешката република, посолствата на САЩ, Афганистан и Дания в Прага и Radio Free Europe/Radio Liberty. Форумът се провежда под патронажа на председателя на чешкия сенат Пржемисъл Соботка, на министъра на външните работи Ян Кохоут и на министъра на отбраната Мартин Бартак. В конференцията участваха над 200 цивилни и военни представители на различни международни, правителствени и неправителствени институции и организации, ангажирани с процеса на възстановяване на Афганистан.

 • [25.01.2010]
  Конференция на тема „Ролята на образованието и обучението в новата европейска икономическа среда” в Мадрид

  Днес в Мадрид беше открита двудневна конференция на тема „Ролята на образованието и обучението в новата европейска икономическа среда”, организирана от Дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия, съвместно с Фондация „Жан Моне”. В събитието, което се провежда в Кайша Форум в испанската столица, участват изявени представители на европейските институции и академични кръгове, както и на испанското председателство на ЕС. От страна на Дипломатическия институт в конференцията участва г-жа Таня Михайлова, началник-отдел „Публични дейности и сътрудничество”.

 • [20.01.2010]
  Посещение на участниците в Основния курс по дипломация в Народното събрание

  Днес участниците в осмия Основен курс по дипломация за младши служители на МВнР посетиха Народното събрание, където присъстваха на пленарно заседание. По-късно, в сградата на НС на пл. „Александър I”, те присъстваха на заседание на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Дневният ред на заседанието включваше среща с г-н Константин Димитров, заместник-министър по европейските въпроси в Министерство на външните работи. Сред обсъдените въпроси бяха приоритетите на България при новото председателство на Европейския съюз, както и в дългосрочен план в контекста на Лисабонския договор. След това, курсистите чуха изложението на посланик Петър Попчев, посланик със специални поръчения по въпросите на енергийната сигурност, който запозна членовете на Комисията с процеса на ратификация на споразумението по проекта „Набуко”.

 • [19.01.2010]
  Обучение на високо ниво на френското Национално Висше Училище за Администрация /ENA/

  През месец февруари 2010 г., френското Национално Висше Училище за Администрация /ENA/, Париж, ще осъществи селекция на чуждестранни кандидати-франкофони за международните си обучения на високо ниво, в рамките на следните три международни цикъла: CIL (дълъг международен цикъл от 18 месеца), CIC (кратък международен цикъл от 9 месеца) и CIAP (международен цикъл за публична администрация от 7 месеца). Посолството на Франция в София ще направи предварителна селекция на българските кандидати, която ще се проведе както следва:
  • понеделник 1 февруари: крайна дата за депозиране на досиетата в отдел „Институционално сътрудничество” на Посолството на Франция
  • петък 5 февруари: писмени тестове и устен тест (жури, съставено от подбрани от Посолството на Франция членове)
  • юни: след оценяване на тестовете и преглед на досиетата за кандидатстване от ръководството на ENA, за всички одобрени кандидати ще се проведе събеседване в Посолството на Франция, при което ще бъдат информирани за крайното решение на журито.

  Освен тези три цикъла на обучение, ЕNA предлага целогодишно кратки специализирани цикли (от 2 до 4 седмици) – CISAP – Международен специализиран цикъл за публична администрация.
  Посолството на Франция има готовност да подпомогне финансово престоя във Франция (транспорт и дневни разходи) на най-добре отличилите се одобрени кандидати (отпускане на стипендия от френското правителство).
  Досието за кандидатстване и информационните брошури за обученията можете да получите от отдел „Институционално сътрудничество” или от сайтовете на Френски институт – София и ENA.
  ENA, Les Cycles internationaux 2010

 • [18.01.2010]
  Публична лекция на г-жа Карине Казинян, заместник-министър на външните работи на Република Армения

  Днес пред аудотрията на Дипломатическия институт публична лекция изнесе г-жа Карине Казинян, заместник-министър на външните работи на Република Армения. Лекцията на тема “Външната политика на Армения и регионалната политика” бе посрещната с интерес от присъстващите български и чуждестранни дипломати, журналисти и курсисти на Института.

  Г-жа Карине Казинян е заместник-министър на външните работи на Република Армения. Следвала е във Филологическия факултет на Ереванския държавен университет. В последствие, г-жа Казинян започва да преподава юридически английски във Филологическия факултет към Ереванския държавен университет. Г-жа Карине Казинян има богат дипломатически опит както като Временно управлява, така и като Извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Румъния. Тя също така е била и Извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Германия. Г-жа Казинян е носител на почетни награди като Арменския медал на Мкхитар Гош и Румънския орден за заслуги. Владее английски, руски, немски, португалски и румънски.

 • [11.01.2010]
  Започна осмият Основен курс по дипломация

  Днес бе открит осмият Основен курс по дипломация за младши служители на Министерство на външните работи. Той е и първият специално подоготвен за стажант-аташетата постъпили на работа в МВнР по Закона за дипломатическата служба след централизиран конкурс и на които предстои явяване пред атестационна комисия за получаване на дипломатически ранг „аташе”.
  Курсът е с продължителност 8 седмици и включва тематични модули по ключови въпроси на българската дипломация, водене на преговори, международно право, многостранна дипломация, дипломатически протокол, политика за сигурност, консулски отношения и регионална дипломация.
  Директорът на Дипломатическия институт д-р Димитър Събев приветства участниците и представи акцентите в обучението на младите дипломати и политиката на Института по отношение на формирането на основните знания и умения нужни за професията на дипломата. Най-добре представилите се курсисти ще бъдат включени в лятното училище по международни отношения, организирано от програма „Фулбрайт”, Зимното училище по дипломация, организирано от Дипломатическия институт, съвместно с фондация „Ханс Зейдел”, ще посетят Брюксел, а най-добре разработеният политически доклад ще бъде публикуван в списание „Дипломация”.
  Приветствие отправи Постоянният секретар на МВнР г-н Максим Гайтанджиев. Той отбеляза важната роля на Дипломатическия институт, който, макар създаден сравнително скоро, успешно е натрупал голям опит и е създал отлични международни контакти. По този начин Дипломатическият институт помага на българската външна политика да свери часовника си с добрите практики на Европейския съюз и НАТО, заяви г-н Гайтанджиев. По отношение на курса, той отбеляза изключителното значение на кариерното развитие на младите български дипломати и изрази надежда с времето те да „горят и живеят в дипломацията” и ежедневието да се превърне в едно постоянно обучение. Ключовата дума за дипломатическата кариера според него, освен високият професионализъм трябва да бъде „ефективност”. Като пожела много успех на курсистите, г-н Гайтанджиев обеща най-добрите от тях да бъдат поощрени с едногодишен стаж зад граница.