• [16.12.2011]
  Отбелязване на световния ден на толерантността

  По случай Международния ден на толерантността – 16 ноември, Дружеството за ООН в България и Българският евро-атлантически младежки клуб стартираха едномесечен фотоконкурс под надслов ''Заедно в различията''. Отбелязването на тази дата от календара на ООН завърши с официално награждаване на победителите от фотоконкурса и публична лекция на тема ''Tолерантност и права на човека'', която се проведе на 16.12.2011 г. в зала „Антарктида” на МВнР. Приветствени слова отправиха Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб, Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт и Любомир Иванов – генерален директор по глобалните въпроси в дирекция „ООН и глобални въпроси” на МВнР. Лекции изнесоха Людмила Димитрова - директор на Държавния културен институт и посланик Иван Гарвалов - председател на Дружеството за ООН в България.

 • [15.12.2011]
  Учредяване на Алумни клуб на възпитаниците на Дипломатическия институт

  На 15 декември Дипломатическият институт учреди Алумни клуб, в който участват всички възпитаници в Основния дипломатически курс, в курса за дипломати от средната кариера и курса по Консулска дипломация. В своето приветствие към присъстващите директорът, г-жа Таня Михайлова, съобщи, че броят на участниците в клуба според статистиката на Института наброява към края на 2011 г. 589 възпитаници на трите вида курсове. Общият брой на обучените от Института за 8-те години на неговата дейност във всички видове специализирани и езикови курсове е 2803 обучаеми.
  Г-жа Михайлова се обърна към присъстващите курсисти и служители на Института с думи на благодарност за техния принос и всеотдайност към мисията на Института, посветена на квалификацията, приемствеността и развитието на дипломатическата служба.
  На събитието присъства и посланик Здравко Попов, първи директор на Института и настоящ член на Националния консултативен съвет. Той сподели с присъстващите своята гледна точка към учредяването на Алумни клуба като знак за принадлежност към една институция и среда на възпитаници, споделили единна подготовка и едновременно с това символ за приобщаване към широката дипломатическа общност на България, Европа и света.

  Обръщение към участниците в клуба отправи и посланик Иван Станчов, председател на Националния консултативен съвет на Института, който поздрави г-жа Михайлова и нейния екип за отличната работа и нестихващ стремеж към развиване, разширяване и адаптиране на дейността на Института към конкретните изисквания и задачи пред модерната дипломатическа служба на България.
  Всеки от членовете на клуба получи значка, маркираща неговата принадлежност. Г-жа Михайлова покани всички участници да следят развитието на Института на страницата във Facebook и чрез предаването „Професия дипломат”, излъчвано по Дарик радио.

 • [15.12.2011]
  Азeрбайджанската дипломатическа академия обявява конкурс за студенти

  Азербайджанската дипломатическа академия към Министерството на външните работи на Република Азербайджан, обявява конкурс за студенти за учебната 2012-2013 година, магистърска и бакалавърска степен на обучение, по специалностите “Бизнес администрация”, “Дипломация и международни отношения” и “Международни отношения”. Допълнителна информация относно правилата за кандидатстване и обучение може да бъде получена на уебсайта на Азербайджанската дипломатическа академия www.ada.edu.az.

 • [13.12.2011]
  Практическо обучение в МВнР за кандидатстване в Европейската служба за външна дейност

  На 12 и 13 декември Министерството на външните работи и Дипломатическият институт организираха обучение с практическа насоченост за подобряване на техниките на кандидатите за справяне с писмения и устен изпит от процедурите за подбор за работа в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). ЕСВД, която започна работа на 1 декември 2010 г., все още изгражда административния си капацитет чрез набиране на кадри от Европейската комисия (ЕК), Генералния секретариат на Съвета и националните дипломатически служби. Процесът ще продължи до месец юли 2013 г., когато служители и от други институции на ЕС ще имат право да кандидатстват за работа в ЕСВД. Обучението се проведе от г-н Карел Кованда, заместник-генерален директор на Генерална дирекция „Външни отношения” на ЕК от 2005 до 2010 г. и председател на редица панели за подбор на кандидати за ръководни позиции. Разработената от самия него програма за обучение е структурирана в различни сесии, които представят процеса на подбор от гледната точка на кандидатите, в зависимост от нивото на позицията, за която кандидатстват. Обучението бе насочено към служителите на Министерството, които имат интерес да участват в процедурите по подбор за работа в ЕСВД.

 • [12.12.2011]
  Семинар за дипломати от МВнР на Република Косово

  Дипломатическият институт проведе обучителен семинар „Западните Балкани: сближаване с ЕС. Повишаване на капацитета на държавните институции с цел да отговорят на съвременните интеграционни предизвикателства“. Семинарът се проведе в гр. Правец и беше предназначен за дипломати от МВнР на Република Косово, като в него взеха участие и представители на Посолството на Република Косово в България, както и служители в Института и дирекция „Съседни страни“ на МВнР. Сред обсъжданите теми по време на семинара бяха „Присъединяването към ЕС като инструмент за промяна”, „Институционална рамка на българското присъединяване към ЕС”, „Практически аспекти на работата в контекста на Междуправителствената конференция за присъединяване на България към ЕС”, „Политиката на разширяване на ЕС” и др. Лектори бяха български дипломати, академични преподаватели и представители на държавни институции - всички с много високо ниво на експертиза за ЕС.
  В края на семинара присъстващите бяха поздравени от Н.Пр. г-жа Ариана Жерка Ходжа, посланик на Република Косово в България, а г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, връчи сертификати на участниците.

 • [04-05.12.2011]
  Участие на г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на ДИ във форум „Заливът и светът”в Рияд, Кралство Саудитска Арабия

  По покана на Института за дипломатически изследвания към МВнР на Кралство Саудитска Арабия във Форума „Заливът и светът”, проведен в Рияд, участва г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт. Във Форума взеха участие представители на правителствата на страните от Арабския полуостров и Персийския залив, ЕС, Центарална и Източна Азия, Латинска Америка, Африка, както и на руски и американски тинк-танкове, водещи световни енергийни компании, научни и експертни кръгове и др. От страна на домакините говорители бяха Н.Кр.В. принц Сауд Ал-Фейсал, Министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия, Н.Кр.В. принц Мукрин Бин Абдул-Азиз Ал-Сауд, началник на Главното разузнаване, Н.Кр.В. принц Турки Ал-Фейсал, председател на Центъра за изследвания и ислямски науки и др.

  В рамките на Форума г-жа Михайлова проведе работна среща с Н.Кр.В. принц Турки Ал-Фейсал, който потвърди, че ще гостува на Дипломатическия институт по покана на министъра на външните работи на България през 2012 г. Бяха проведени и разговори с проф. Абдулкарим Ал-Дахил, Генерален директор на Института за дипломатически изследвания към МВнР на Кралство Саудитска Арабия и д-р Абдул-Азиз Сагер, председател на Центъра за изследвания на Залива, с които бяха обсъдени бъдещи съвместни проекти в областта на обучителната и изследователска дейност. По време на Форума г-жа Михайлова даде интервю за националния тевлевизионен канал КСА2, излъчван на английски език, в което бе отбелязана необходимостта от засилване на процеса на взаимно опознаване между България и Саудитска Арабия.

 • [05.12.2011]
  Публична лекция на д-р. Салах Алзайн Мохаммад, директор на Центъра за изследвания на „Ал-Джазира”

  Днес в зала „Антрактида” на МВнР, Дипломатическият институт проведе публична лекция на д-р Салах Алзайн Мохаммад, директор на Центъра за изследвания на „Ал-Джазира”. Лекцията беше на тема „Предизвикателства и перспективи пред близкоизточния преход към демокрация: ролята на медиите” и бе последвана от широка дискусия по отношение на процесите по демократизация в Близкия изток и Северна Африка. На лекцията присъстваха представители на дипломатическия корпус в България, експерти от МВнР, служители на неправителствени организации, журналисти и студенти.
  Д-р Салах Алзайн Мохаммад е судански учен и директор на Центъра за изследвания на „Ал-Джазира”. Преди да поеме сегашната си длъжност д-р Алзайн се занимава с изследователска дейност и преподава в Южна Африка. Неговите научни интереси са в областта на гражданското общество, правата на гражданите и участието в политическия живот на хора в неравностойно положение.
  Центърът за изследвания на „Ал-Джазира”, създаден през 2006 г., анализира геополитическата обстановка в региона на Близкия изток, публикува ситуационни анализи, задълбочени стратегически доклади и книги, като същевременно организира конференции, кръгли маси и симпозиуми на различна тематика. С помощта на развитата си мрежа от световно признати учени и експерти, Центърът работи за развитие на сътрудничеството и подобряване на междукултурния диалог.

 • [02.12.2011]
  Започна първият семинар по икономическа дипломация

  Днес започна първото самостоятелно издание на 6-дневен семинар по “Икономическа дипломация”, организиран от Дипломатическия институт с подкрепата на Института за икономическа политика. Тъй като един от приоритетите на българската дипломация е нейното икономическо измерение, ДИ ще запознае участниците, сред които дипломати от МВнР и експерти от други ведомства (Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма) с актуални икономичеси и финансови теми. Сред акцентите в семинара са представянето на информация относно икономическия сектор в български, международен и политически контекст; преспективите пред българската и световната икономика в условията на световната икономическа криза, както и отражението на кризата върху частния сектор. Сред лекторите са признати експерти и анализатори както от българска страна, така и от Световната банка и Унгарската академия на науките. Семинарът бе открит от г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, заедно с г-жа Аделина Томова, главен експерт в отдел “Обучителни програми и проекти” в ДИ, в сградата на Министерство на външните работи, като се очаква значителен интерес към обучението. Семинарът ще продължи до 9 декември, когато ще бъдат връчени сертификати на участниците.

 • [01.12.2011]
  МВнР организира международна конференция „Справедливостта в прехода”

  На 3 и 4 декември в София ще се проведе международната конференция „Справедливостта в прехода”, организирана от Министерство на външните работи. В конференцията ще участват представители на политическия и интелектуален елит на страни от Близкия Изток, Северна Африка и Централна и Източна Европа. Те ще обсъждат проблемите на прехода, осмислянето на тоталитарното наследство, процеса на демократизация и ролята на гражданското общество в него. Настоящият форум е продължение на организираната през май т. г. от МВнР Софийска платформа, посветена на уроците от прехода.
  Дебатите могат да бъдат проследени на живо в интернет на адрес www.sofiaplatform.org.

 • [29.11.2011]
  Посещение на победителката в конкурса за есе на френски език в седалището на МОФ, Париж

  Лауреатът на конкурса за франкофонско есе, организиран от ДИ и Международната организация на франкофонията, Венислава Георгиева бе на тридневно посещение в Париж. На 14 и 15 ноември т.г. тя посети централите на МОФ и ЮНЕСКО и се срещна с ръководни служители на двете международни организации. По време на разговорите й с Мишел Грегоар - съветник по езиците и културата в кабинета на Генералния секретар на МОФ, Имма Тор Фос – заместник-директор по френския език, Лоранс Арнод - специалист в дирекцията за устойчиво развитие, Венислава бе придружавана от Мария Шопова, съветник по културните въпроси и франкофонията в българското посолство във Франция. Г-ца Георгиева изрази своето удовлетворение от посещението в Париж, като сподели, че запознаването с реалната работна обстановка в международната организация е било от голяма полза за нея като фракофон. Tя изрази желание и готовност и в бъдеще да участва в инициативите на ДИ, насочени към младите хора в България.

 • [25.11.2011]
  Приключи вторият курс по енергийна дипломация в Дипломатическия институт

  Днес приключи 7-дневният курс по енергийна дипломация, който за втори пореден път се организира от Дипломатическия институт, съвместно с Холандския институт за международни отношения „Клингендал”. Целта на този проект е чрез представяне на актуални разработки и възможност за дискусии по разглежданите теми, да се повиши експертната подготовка на всеки от участниците.
  Сред чуждестранните лектори в обучението бяха: г-н Ибрахима Дабо от Изследователския институт в областта на енергетиката и околната среда (IEFR), Квебек; г-жа Елен Конор, ППредседател на неправителствената организация HELIO Internаtional за енергийни изследвания в Париж; Катажина Катсперчик от МВнР на Полша; Себастиан Ньотлик, изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация; г-жа Лусия ван Хьойнс и г-н Жак де Йонг от Института за международни отношения „Клингендал” и г-н Сейджи Ширатори от Посолството на САЩ в България. Българските лектори бяха представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма; Центъра за изследване на демокрацията; Варненския свободен университет; СУ „Св. Климент Охридски”; г-н Славчо Нейков, директор на Секретариата на Енергийната общност, Виена, Австрия; г-н Петър Попчев, посланик за специални поръчения, съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма; проф. Атанас Тасев; EVN Bulgaria; експерти от Народното събрание.
  Участниците в курса бяха представители на различни държавни институции, чиято дейност включва изработване, съгласуване и реализиране на българската енергийна стратегия. На тържествена церемония всички участници, успешно завършили курса, получиха сертификати от г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт.

 • [29.11.2011]
  Посещение на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград, в Дипломатическия институт

  Днес в рамките на програма „Отворени врати” на Дипломатическия институт на посещение в МВнР бяха студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски”. Студентите от специалност „Международни отношения” и „Европеистика” имаха среща с г-жа Таня Михайлова, и. д. директор на Дипломатическия институт и с г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти”. По време на срещата студентите бяха запознати с работата и структурата на ДИ и МВнР, със стажантската програма на Института и получиха практически съвети в каква посока да насочат усилията си за да бъдат по-добри кандидати за работа във външното ведомство. По време на посещението студентите разгледаха сградата на Министерството, библиотеката на ДИ и скулптурния парк на МВнР.

 • [22-25.11.2011]
  Участие в международна конференция „Дипломация, мир и правосъдие”, в Хага, Нидерландия

  В периода 22–25 ноември т.г., в Хага, Холандия, се проведе международна конференция на тема „Дипломация, мир и правосъдие”. Събитието бе организирано от Института за международни отношения „Клингендал” за дипломати от Източна и Югоизточна Европа, Централна Азия, Тунис, Мароко и Алжир. От страна на Дипломатическия институт участник бе Цветомира Димитрова, младши експерт в отдел „Обучителни програми и проекти”. В програмата бяха включени лекции по въпросите, свързани с конфликти, мироопазване, хуманитарни кризи и др. Бяха организирани симулативна игра, посещение на Министерството на външните работи на Холандия, както и посещение на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Конференцията завърши с връчване на сертификати на участниците.

 • [23.11.2011]
  Участие в международна конференция – Стратегии и политики на сътрудничество в Черноморския регион, Варна, България

  На 21 и 22 ноември т.г. в гр. Варна, България, се проведе международна конференция на тема „Стратегии и политики на сътрудничество в Черноморския регион”. Конференцията бе организирана от фондация „Конрад Аденауер”, Варненският свободен университет ”Черноризец храбър” и Центърът за европейски изследвания. Лекторите и участниците бяха от България, Грузия, Румъния, Русия, Словакия, Украйна и Франция. Представител на Дипломатическия институт бе Явор Иванов, младши експерт в отдел „Публични дейности и сътрудничество”. Програмата на конференцията включваше теми като: Действаща програма на ЕС за Черноморския регион; Мрежата на неправителствените организации в Черноморския регион; Побратимяване на градове в ЧР; Новият период на напредък за ЕС – 2014-2020; Резултати и перспективи в рамките на проект „Източните политики на ЕС” и др.

 • [21.11.2011]
  Среща с лектори в курса по енергийна дипломация

  На 21 ноември 2011 г., в сградата на Дипломатическия институт, се проведе работна среща между ръководството на ДИ и гост-лектори от Франция и Канада, които взеха участие във второто издание на Курса по енергийна дипломация на ДИ за 2011 г. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти”, разговаряха с г-н Ибрахима Дабо, отговарящ за енергийните проекти към Изследователския институт в областта на енергетиката и околната среда (IEFR), Квебек, Канада и г-жа Елен Конор, Председател на неправителствената организация HELIO Internаtional за енергийни изследвания в Париж, Франция. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество и в следващите издания на енергийния курс, на който и двамата чуждестранни лектори дадоха висока оценка.

 • [21.11.2011]
  Среща с представители на Студентския клуб на политолога към Софийски университет “Св. Климент Охридски”

  Днес ръководството на Дипломатическия институт се срещна с представители на Студентския клуб на политолога към Софийски университет “Св. Климент Охридски” и на Регионалния център за евроатлантически инициативи. Повод за срещата беше предстоящ студентски дебат на тема “Защо НАТО има значение за мен”, предвиден да се състои на 28.11.2011 г. от 17.00 часа в новата конферентна зала на СУ.
  В дискусията бяха засегнати въпроси, свързани с техниките за водене на дебат и общоприетите правила при организирането на подобни събития. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, запозна студентите с дейността на Института и сподели своя опит в сферата на публичната дипломация.

 • [18.11.2011]
  Проф. Владимир Чуков – „Политическият ислям и арабската пролет”

  В рубриката „Анализи”, на интернет страницата на Дипломатическия институт, вече е достъпно изследването на известния български специалист по проблемите на политическия ислям и международните отношения в арабския свят – проф. Владимир Чуков. Текстът е озаглавен „Политическият ислям и арабската пролет” и съдържа многостранен анализ върху актуалното политическо, икономическо и социално състояние на държавите, които бяха засегнати от арабските революционни движения, стартирали през пролетта т.г.

 • [17.11.2011]
  Дарик радио за курса по „Енергийна дипломация” на Дипломатическия институт

  В предаването "Денят" на Дарик радио, журналистът Илия Вълков излъчи разширен репортаж за открития днес курс по „Енергийна дипломация”.
  Аудиофайл на предаването..

 • [17.11.2011]
  Започна вторият курс по „Енергийна дипломация”

  Днес в Дипломатическия институт започна второто издание на Курса по енергийна дипломация. Партньори в организацията на 7-дневния курс са Институтът за енергиен мениджмънт в София и Холандския институт за международни отношения Клингендал. Сред основните цели на курса е представянето на систематизирана и актуална информация относно енергийния сектор в международен, икономически и политически контекст; запознаване на участниците с обвързаността между енергийния сектор, политиката в тази област и ролята на дипломацията за провеждането на тази политика, както и изграждане на една обща рамка на енергийната проблематика, която да позволи на участниците да развиват и задълбочават своята експертиза в бъдеще. Учебната програма е разработена в сътрудничество с изявени български експерти, университети и международни мозъчни центрове, като стремежът е да се гарантира висок професионализъм на българските специалисти в енергийната област. Сред лекторите са Ибрахима Дабо от Изследователския институт в областта на енергетиката и франкофонското пространство (IEFR), Квебек, Канада; Катажина Катсперчик, заместник-директор на дирекция „Икономическа политика” в Полското МВнР; Лусия ван Хьойнс и Жак де Йонг от Холандския институт за международни отношения “Клингендал”, Славчо Нейков, Директор на Секретариата на Енергийната общност - Виена и други. В курса участват 43 представители на различни министерства и ведомства.

 • [15.11.2011]
  Конференция-дебат за дипломати франкофони в Дипломатическия институт

  Днес в Министерство на външните работи се състоя дебат, посветен на ролята на франкофонията, организиран от Дипломатическия институт при МВнР и под егидата на Международната организация на франкофонията. Посланици и дипломати от Австрия, България, Гърция, Ливан, Македония, Молдова, Румъния, Франция и Чехия, както и представители на Министерски съвет, на Френския културен институт в София, на МВнР, участваха в богатите на идеи и предложения дискусии, посветени на франкофонската солидарност в процеса на европейската интеграция, на ролята на френския език, на университетските франкофонски мрежи, както и на ролята на медиите за изграждането на общокултурно франкофонско пространство. Специално за участие в конференцията, гост на Дипломатическия институт беше господин Яни Богоевски, ръководител сектор "Преговори с Европейския съюз" в дирекция "Европейски съюз" на македонското Министерство на външните работи.
  В края на събитието бяха връчени дипломи на отличените студенти в конкурса за есе на френски език на тема „Каква връзка правите между понятията франкофония и Европейска политика за развитие”.
  Програма на конференцията

 • [14.11.2011]
  Среща на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт

  Днес в Библиотеката на Дипломатическия институт се състоя годишната среща на Националния консултативен съвет на ДИ. В нея участваха председателят на Съвета посланик Иван Станчов, Постоянният секретар на МВнР г-н Ради Найденов, д-р Здравко Попов, посланик Иван Гарвалов, проф. Владимир Градев, доц. Динко Динков. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института, представи основните акценти в дейностите на ДИ през 2011 г., както и някои от идеите за включване в плана за работа на ДИ през 2012 г. В дискусията бяха отбелязани необходимостта от по-ясно регламентиране на кариерното развитие чрез обучение, преосмисляне на чуждоезиковото обучение, повишаване ролята на публичната дипломация. От страна на ДИ в срещата участва и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти”.

 • [14.11.2011]
  Меморандум за сътрудничество с Дипломатическата академия към Министерството на външните работи на Република Азербайджан

  На 14 ноември 2011 г. в Баку, Азербайджан, бе подписан меморандум за сътрудничество между Диполоматическия институт към Министъра на външните работи на Република България и Дипломатическата академия към Министерството на външните работи на Република Азербайджан. От българска страна официалният документ бе подписан от заместник-министъра на външните работи на Република България Константин Димитров, а от страна на Дипломатическата академия на Азербайджан от заместник-министъра на външните работи на Република Азербайджан Хафиз Пашайев. Със сключването на меморандума между двете институции се създават благоприятни условия за активизиране на контактите и насърчаване на ползотворно сътрудничествто в сферата на дипломатическото обучение. Предвиждат се организиране на срещи, конференции, симпозиуми и дискусии, в които да вземат участие български и азерски експерти. Двете страни ще имат възможност да обменят, както опит, свързан с обучението на специалисти, така и специализирана научна литература в областта на международните отношения и външната политика.

 • [09.11.2011]
  Арабската пролет доведе до появата на ново политически активно поколение в Близкия изток

  Това е основният извод в анализа представен от Райко Пепеланов, първи секретар в МВнР, пред участниците в конференцията "Новата арабска пролет: какво се случи, какво означава и какво следва". Проявата се проведе на 8-9 ноември т.г. и е организирана от Атлантическия клуб със съдействието на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, базирания в Берлин Институт за културна дипломация и НАТО. Сред останалите акценти в изказването са ролята на ислямистките движения в революционните промени в Египет, Тунис, Либия и Йемен, спецификите на промяната в отделните арабски държави, ролята на социалните мрежи и интернет, участието на военните и младите хора. Райко Пепеланов е български дипломат,арабист, той ръководеше българското посолство в Триполи в началото на бунта в Либия в началото на тази година.
  Пълният текст на анализа може да изтеглите оттук.

 • [09.11.2011]
  Представяне на книга на Таня Мангалакова

  На 10 ноември, четвъртък, в Столична библиотека (София, пл. "Славейков" 4) от 18 часа ще се състои представяне на новата книга на Таня Мангалакова "Нашите в Гърция. Сред помаците в Западна Тракия" с каба гайди от Смолян и чаша вино. До края на месец ноември, в Софийските хали могат да бъде видяна изложба от 60 фотографии на авторката от Южните Родопи.

 • [01.11.2011]
  Заседание на Борда на директорите на Института на ЕС за изследване на сигурността

  Днес в Брюксел се състоя заседание на Борда на директорите на Института на ЕС за изследване на сигурността, председателствано от г-н Алфредо Конте, ръководител на направление „Стратегическо планиране” в Европейската служба за външно действие. Обсъдени бяха проектобюджетът и тематичният план на Института за 2012 г. и. Директорът на Института Алваро де Вашконселос представи отчет за дейността за 2010 г. В заседанието участва г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт в качеството си на национален представител на България в Борда на директорите.

 • [01.11.2011]
  Резултати от конкурса за есе на френски език на тема „Каква връзка правите между понятията франкофония и Европейска политика за развитие”

  Приключи конкурсът за есе на френски език на тема „Каква връзка правите между понятията франкофония и Европейска политика за развитие”, организиран съвместно с Международната организация на франкофонията. След внимателното запознаване на конкурсната комисия с председател г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти” в ДИ, с получените есета и устно събеседване с авторите на трите най-добри текста, на първо място бе класирана Венислава Георгиева – студентка по право в Су „Св. Кл. Охридски”. Наградата се състои в тридневно посещение в Париж, където ще бъдат осъществени срещи с функционери на МОФ.
  Участниците Бранимир Станимиров, Мартин Димитров, Евгени Иванов и Албена Костова, автори на останалите отличени от комисията текстове, са поканени да участват на 15 ноември 2011г. в конференция-дебат за дипломати франкофони от Р България, Р Сърбия, Р Македония и други франкофонски държави представени в София. Екипът на ДИ благодари сърдечно на всички млади франкофони – ученици и студенти, които взеха участие в конкурса за есе, като ги поздравява за доброто качество на текстовете им и ги насърчава и в бъдеще да участват в инициативите на ДИ.

 • [28.10.2011]
  Участие в семинар по европейски интеграционни процеси в Дубровник, Хърватия

  В периода 10-14 октомври т.г. в Дубровник, Хърватия, се състоя XIII съвместен семинар по европейски интеграционни процеси. В него взеха участие представители от Хърватия, Сърбия, Македония. Албания, Черна гора, Косово, Украйна, Литва, Полша, Босна и Херцеговина, Румъния и България. Българският участник бе Явор Петров, младши експерт в отдел „Публични дейности и сътрудничество” в ДИ. Учебните занятия и симулациите се проведоха в Центъра за съвременни научни изследвания (CAAS) в Дубровник, филиал на Загребския университет. Програмата на курса включваше теми като: младите дипломати и дипломатическото обучение днес – германският и хърватският опит, европейската дипломация и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), финансова и политическа криза в ЕС, икономическата криза и рецесията: нови предизвикателства и подходи, ролята на германските политически фондации, преговорният процес за присъединяване към ЕС: хърватският опит и въздействие върху процеса на разширяване. Семинарът бе организиран от Министерство на външните работи на Харватия, Хърватската дипломатическа академия и германската фондация „Ханс Зайдел”.

 • [21.10.2011]
  Пето Международно изложение „Образование без граници”

  Днес в НДК бе открито петото издание на Mеждународно изложение „Образование без граници”. Официално приветствие по време на събитието бе отправено от г-жа Таня Михайлова, и. д. директор на ДИ. Тя подкрепи инициативата и от името на българския външен министър г-н Николай Младенов и поздрави организаторите за високия професионализъм и упорита работа. Със своята стажантска програма, съвместно с български и чуждестранни университети, ДИ работи усилено за развитието на професионалните умения и качества на потенциалните бъдещи кадри. Проветствие поднесе също Н.П. г-н Коре Ерхард Янсон, посланик на Кралство Дания в София. На изложението присъстваха представители на около 20 държави, сред които участници бяха едни от най-престижните училища, университети и международни образователни организации от Белгия, Холандия, Англия, Гърция, Кипър, Швейцария, Съединените щати, Русия, Канада и други. „Образование без граници” е единственото българско образователно събитие, подкрепено от Европейския съюз – Програми CORDIS & TED.

 • [20.10.2011]
  Публична лекция на европейския комисар по развитието Андрис Пиебалгс на тема „Как европейското сътрудничество за развитие допринася за изменянето на глобалния ред”

  Днес Атлантическият клуб в България, съвместно с Дипломатическия институт и Институт „Отворено общество”, организираха публична лекция на европейския комисар по развитието Андрис Пиебалгс на тема „Как европейското сътрудничество за развитие допринася за изменянето на глобалния ред”. В нея лекцията г-н Пиебалгс обърна внимание на ролята на България по отношение на европейското сътрудничество, като подчерта, че просперитета на страната е свързан не само с развитието на ЕС, но и с развитието на света като цяло. Еврокомисарят изрази мнение, че бедността и несигурността са главните причини за световните конфликти и затова е необходимо да се засили колективното сътрудничество по отношение на подкрепата за бедните страни. По неговите думи „никой не би могъл да предвиди кога ще избухне кризисна ситуация, но ЕС трябва да има готовност да подпомогне демократизацията, устойчивия растеж и развитието на пазарите в тези страни”.

 • [11.10.2011]
  Покана за участие в он-лайн състезание на НАТО

  Дирекция „Публична дипломация” на НАТО организира он-лайн състезание в периода 10 октомври -13 ноември 2011 г. Целта на състезанието е популяризиране на политиката на Алианса за защита от кибернетични атаки. При влизане в състезанието на посочения адрес: www.nato.int/cybercompetition участниците трябва да отговарят на въпроса „По какъв начин ролята на НАТО в киберзащитата допринася за Вашата сигурност?”
  Получените отговори ще бъдат оценени на 13 ноември т.г., а на 14 ноември ще бъдат обявени победителите в състезанието. Участниците, дали най-добър отговор /по един за всяка страна-членка на Алианса/, ще получат възможност да посетят през месец ноември Главната квартира на НАТО в Брюксел и да присъстват на еднодневни брифинги от експерти на Алианса по киберзащита.
  За повече информация относно ролята на НАТО в кибернетичната защита вижте на http://www.nato.int/cyberdefence

 • [10.10.2011]
  Среща с г-н Зу Уанг Хуан, извънреден и пълномощен посланик на КНДР в България

  Днес в Дипломатическия институт се проведе среща между г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института и г-н Зу Уанг Хуан, извънреден и пълномощен посланик на Корейската народнодемократична република в България. Повод за срещата бе обмяна на опит в сферата на дипломатическото обучение.

 • [10.10.2011]
  Представяне на книги от библиотеката на Дипломатическия институт

  Дипломатическият институт започва нова рубрика „Анотации” в раздел „Библиотека” на своята интернет страница. Тя има за цел популяризирането на богатия библиотечен фонд на Института пред служителите на Министерството на външните работи, както и улесняването на достъпа до него за външни лица – изследователи, експерти и студенти. В рубриката ще бъдат представяни кратки резюмета на нови и класически издания в сферата на международните отношения, външната политика, международното право и европейската интеграция. Библиотеката се снабдява ежегодно с ценна специализирана литература, на български и чужди езици, която посредством кратките анотации, изготвяни от екипа на Института, ще бъде представяна пред читателската аудитория. Първото кратко резюме, което избрахме да поместим в новата рубрика е на книгата „Двадесет години, които разтърсиха света. От Берлин до Пекин.” Нейният автор, директорът на Френския институт за международни отношения г-н Тиери дьо Монбриал, гостува през септември т.г. в България по съвместна покана на Посолството на Френската република и Дипломатическия институт. Автор на редица научни трудове в сферата на теорията на международните отношения, геополитиката и геоикономиката, той изнесе публична лекция на тема „Геополитиката между войната и мира”.

 • [06.10.2011]
  Дипломатическият институт подкрепя Националната кампания за възраждане на библиотеките

  На 5-ти октомври 2011 г. в Центъра за култура и дебат „Червената къща” представители на библиотеката на Дипломатическия институт взеха участие в дебат, посветен на Националната кампания за възраждане на библиотеките. Основните акценти бяха свързани с изискване за спазване правата на българските граждани за равен достъп до информация, знание и образование. Сред участниците бяха Александър Димчев, Александър Кьосев, Николай Аретов и Кристин Димитрова, които изразиха мнение за необходимостта от превръщане на библиотеките в модерни центрове с разнообразни по съдържание и тип информационни ресурси – книжни, бази данни, електронни документи и др. Имаше изказвания за необходимостта от достатъчно финансови средства за обновяване на библиотечните колекции по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за информираност и четене”. Организаторите на кампанията настояха за спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществени и училищни библиотеки, съизмерими с международните.

 • [26-30.09.2011]
  Участие на ДИ в Модул 1 от Курса на високо ниво „Конрад Аденауер“ по ОПСО

  Модул 1 от Курс на високо ниво „Конрад Аденауер“ по ОПСО се проведе в гр. Брюксел, 26 -30 септември. Българските участници бяха г-н Светослав Спасов, съветник на Министър-председателя на Република България и г-н Михаил Найденов, държавен експерт, Министерство на отбраната. ДИ беше представен от г-жа Аделина Томова, координатор на Модул 3 на Курса на високо ниво, който ще се проведе в София в периода 5-9 март 2012 г. Участниците бяха 62 високопоставени длъжностни лица от МВнР, МО, МВР на държавите- членки на ЕС и един представител от Хърватия, европейските институции, включително Европейската агенция по отбрана, Европейската космическа агенция и Европейската служба за борба с измамите.

 • [26-28.09.2011]
  Годишна среща на директорите на обучителни дипломатически институции

  В периода 26-28 септември 2011 г. в Бостън, САЩ, се състоя 39-та годишна среща на директорите на дипломатически институт и академии. Срещата традиционно се организира от Виенската дипломатическа академия и Университета в Джорджтаун. Домакин тази година беше Университетът Тъфтс - Fletcher School of Law and Diplomacy. От страна на ДИ в срещата участва г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на ДИ. В програмата и дискусиите участваха над 90 представители от над 50 държави от целия свят. Темите включваха „Регионално сътрудничество и дипломатическо обучение”, „WikiLeaks и дипломатическите доклади”, „Дипломацията в ерата на преход” и други. Срещата бе открита от ректора на Fletcher School посланик Стивън Босуърт, специален представител на САЩ за Северна Корея.

 • [27-28.09.2011]
  Семинар Train-the-Trainer по ОПСО в Брюксел

  Г-жа Аделина Томова, главен експерт в ДИ, участва в семинар Train-the-Trainer по ОПСО, Брюксел, 27-28 септември 2011 г. Семинарът беше организиран от ЕКСО. Участниците бяха от мрежата обучителни институти на Колежа от държавите-членки на ЕС. Някои от темите бяха брифинги по текущи въпроси по ОПСО, ролята на европейските институции, включително актуалното състояние на ЕСВД; прилагането на системата за Интернет дистанционни обучения на Колежа в програмите на националните обучителни институти и др.

 • [26.09.2011]
  Новият брой на списание „Дипломация”

  Излезе новият, шести брой на списание „Дипломация”, което Дипломатическият институт започна да издава през 2008 г. Двуезичното списание (на български и английски език), посветено на международните отношения, представя различни гледни точки на български и чужди дипломати и интелектуалци, както и на млади специалисти.
  Шести брой на списанието включва публична лекция на ГС на ООН Бан Ки Мун на тема „Светът през следващите 20 години”, както и статии на проф. Душан Сиджански (посветена на Лисабонския договор), Н. Пр. Лешек Хензел (Вишеградската група), Н. Пр. Исмаил Арамаз (Бъдещето на междукултурните отношения през 21–ви век), проф. Динков Динков (Международните отношения в информационната ера), доц. д-р Камен Лозев (за Джордж Кенан), Алекс Алексиев (Идеологията на ислямизма), Поля Рачалова (Енергийната политика на Европа).
  Списанието също така представя две разработки на участници в Десетия курс по дипломация, посветени Сърбия в процеса на евроинтеграция и на БРИК. В списанието е представено и сътрудничеството на Дипломатическия институт с Европейския колеж за сигурност и отбрана на ЕС.

 • [21-23.09.2011]
  Курс по Стратегическите партньорства на Европейския съюз

  Г-жа Аделина Томова, главен експерт в ДИ, взе участие в курс по Стратегическите партньорства на Европейския съюз, гр. Брюксел, 21-23 септември 2011 г. организиран от Европейската служба зъ външна дейност и Европейския институт по публична администрация в Маастрихт (ЕИПА). Курсът представи общ прочит по темата и разгледа въпроси като изпълнението на Стратегията за сигурност на ЕС и Европейският съюз и някои от стратегическите му партньори като ЕС-САЩ, ЕС-Русия, ЕС-Бразилия,ЕС-Китай и ЕС-Южна Африка. Лектори бяха видни международни експерти като д-р Саймън Дюк (ЕИПА), г-н Алекс Вайнс (Кралски институт за Международни отношения), г-н Берт Хофман (Германски институт за глобални и регионални изследвания), г-н Аркади Моше(Финландски институт за Международни отношения) и проф.д-р. Йенг Мен (Колеж на Европа). Участници бяха официални представители от Европейските институции и държавите-членки на ЕС.

 • [20.09.2011]
  Национален конкурс за есе за студенти и ученици франкофони

  Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Р България и Международната организация на Франкофонията в Париж обявяват Национален конкурс за студенти и ученици франкофони за есе на тема: “Каква връзка правите между понятията Франкофония и европейска политика за развитие?” (“Comment comprenez-vous le lien entre les notions de Francophonie et de politique europeenne de developpement ?”). Наградата е тридневно посещение в Париж, включващо посещение на централната сграда на МОФ и среща с изтъкнати представители на Организацията. Краен срок за изпращане на есетата 23 октомври 2011 г. Класирането ще бъде обявено на Интернет-страницата на Дипломатическия институт в края на месец октомври 2011 г.
  За повече информация

 • [19.09.2011]
  Публична лекция на тема "Геополитиката между войната и мира"

  Днес в столичния хотел „Шератон” се състоя публична лекция на Тиери дьо Монбриал - основател и председател на Френския институт по международни отношения – IFRI. Организатори на събието бяха Дипломатическия институт, Френското посолство в Р България и Европейския институт. Размишлявайки върху темата за „Геополитиката между войната и мира”, г-н дьо Монбриал направи обширен преглед на основни понятия от областта на международните отношения и международното право, като в същото време акцентира върху конкретни примери от „най-горещите” точки на света, пречупвайки ги през призмата на своето лично гледище. Събитието концентрира засилен интерес от страна на политици, дипломати, общественици, анализатори, учени и много млади хора. Лекцията бе водена от г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на ДИ, а в представянето на госта участваха още посланик Иван Станчов, председател на Националния консултативен съвет на ДИ, Н.Пр. г-н Филип Отие, посланик на Р Франция и г-жа Любов Панайотова, директор на Европейския институт.
  В края на лекцията си, г-н дьо Монбриал написа няколко изречения за спомен в книгата за почетни гости на Дипломатическия институт и отново потвърди възходящата линия на сътрудничество между IFRI и Дипломатическия институт.
  Тиери дьо Монбриал е икономист и специалист по международни отношения, създател на департамента по икономика във висшето Политехническо училище, което ръководи до 1992 година. Заемал е поста главен директор на Центъра за анализи и прогнози в Министерството на външните работи между 1973 и 1979 година. От 1992 е член на Академията за политически и хуманитарни науки и е бивш президент на Института на Франция.
  През 1979 основава, а впоследствие управлява Френския институт за международни отношения, който издава ежегодния доклад “Рамзес” (Годишен доклад за световната икономическа система и стратегии) и списанието “Външна политика”. Той е и основател и председател на World Policy Conference, която лансира през 2008 г., за да допринесе за установяването и разпространяването на инструменти за добро световно управление.
  Тиери дьо Монбриал е бил асоцииран издател в ежедневника „Льо Монд” (2002-2010), след издателската си дейност във “Фигаро” от 1989 до 2001 година. Председател е на Френско-австрийския център за сближаване в Европа (от 1985 г.). Членувал е в Консултативния съвет към Главния секретариат на Световната търговска организация, Женева. Член е на Комисията на Бялата книга за национална отбрана и сигурност (2007). Автор е на 20 труда, три от които са публикувани в България („Спомени от настоящето”, “Политическа география” и “Действие и система на света”, удостоен с наградата “Жорж Помпиду”) и четвърта книга, която предстои да излезе на български – “Двадесет години, които преобърнаха света”.

 • [19.09.2011]
  Участие на представители на Дипломатическия институт в 12-та Европейска дипломатическа програма

  В периода 15-18 септември, във Варшава, Полша започна дванадесетото издание на Европейската дипломатическа програма на тема “Европа и нейните съседи”, предназначена за млади дипломати и служители от МВнР на държавите-членки на ЕС. Успоредно с откриването и провеждането на първия модул от програмата се проведе и среща на директорите по обучение в министерства на външните работи и в квалификационни институти и академии от държавите-членки за обсъждане на актуални въпроси от сферата на обучение на дипломатически кадри. От страна на Дипломатическия институт участваха г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти”, и г-ца Цветомира Димитрова, младши експерт в същия отдел, която е участник в програмата.

 • [16.09.2011]
  Посещение и публична лекция на д-р Хорст Мар, председател на Дружеството за външна политика – Мюнхен

  Днес гост на Дипломатическия институт беше д-р Хорст Мар, председател на Дружеството за външна политика в Мюнхен. На среща с посланик Иван Станчов, председател на Национален консултативен съвет на ДИ и с ж-жа Таня Михайлова, и.д. директор на ДИ, бяха обсъдени общи бъдещи проекти в областта на публичната дипломация.
  В рамките на визитата в България д-р Мар изнесе публична лекция на тема „Дилемата в политиката на Близкия Изток”. В своята презентация той представи предпоставките за развитието на събитията в Близкия изток и техните последствия, както и възгледите си за бъдещето развитие на световната политика спрямо региона. Лекцията бе последвана от множество въпроси и коментари от страна на публиката, сред която бяха представители на дипломатическия корпус, експерти от МВнР, журналисти, бивши курсисти на ДИ и студенти.
  Д-р Хорст Мар е председател на Дружеството за външна политика - Мюнхен, Германия. Освен това той е председател на Банковата асоциация за Централна и Източна Европа, заместник-декан във Факултета по политически науки към Университета в Мюнхен, както и лектор в дипломатическите академии във Виена и Москва. В допълнение, той е член на Международната академия за информатизация в Москва и член на борда на Международния институт за правата на етническите групи и регионализма в Мюнхен.
  Д-р Мар завършва Факултета по политически науки и получава докторска степен по икономика и социални науки в Мюнхенския университет. В периода до 1990 година работи като директор на международния отдел към Bayerische Vereinsbank в Мюнхен и като изпълнителен вицепрезидент на Baden-Wurttembergische Bank AG (BW) в Щутгарт, за чиито международни връзки е отговорен до 2003 година. Д-р Мар е бил член на борда на BW-Bank Ireland, Дъблин; член на борда на BW-Capital Markets Inc., Ню Йорк и директор на BW Asia Ltd.в Хонг Конг.

 • [13.09.2011]
  Експертна среща с д-р Елена Немировская, ръководител на Московската школа за политически изследвания

  Днес се състоя експертна среща с основателя и ръководител на Московската школа за политически изследвания д-р Елена Немировская на тема "Развитието на гражданското общество в Русия". В срещата участваха дипломати от МВнР и курсисти от Дипломатическия институт, който бе организатор на събитието. Д-р Немировская разказа за работата на ръководената от нея школа и сподели своите размисли за съвременното развитие на руското общество. Нейната откровеност и философска задълбоченост предизвика оживена дискусия.
  Елена Михайловна Немировская е доктор по история на изкуството и доктор по философия. Между 1966 и 1978, като водещ специалист в Московския институт по теория и история на изкуството тя е публикувала над 100 научни статии посветени на философията на изкуството. През 80-те години домът на Немировская става един от интелектуалните центрове на дисидентското движение. Като кореспондент на френското списание L'Express от 1990 до 1993 тя отразява преходът към демокрация в този драматичен период на руската история. В дните на августовския пуч през 1991 година, Елена Немировская е на площада, сред защитниците на "Белия дом" в Москва.
  През 1992 година Немировская основава Московската школа за политически изследвания, която се превръща в истинска институция на гражданското общество. Този неин уникален проект се развива успешно близо двадесет години и през неговите обучения са преминали хиляди представители на политическия и деловия елит на съвременна Русия.
  За своята дейност Елена Немировская е получила както широко международно признание, така и множество висши държавни отличия - тя е наградена с Ордена на Британската империя, с медал "За заслуги" на Съвета на Европа, с националните ордени за заслуги на Франция и Полша, със специалната награда за принос към мира и културата на фондация Хирошима и много други.

 • [02.09.2011]
  Публична лекция на тема “Външната политика на Южна Африка”

  Днес се състоя публична лекция на д-р Еди Малока, специален съветник на министъра на международните отношения и сътрудничеството на Република Южна Африка – Маите Нкоана-Машабане, организирана от Дипломатическия институт, Атлантическия клуб и Посолството на Р Южна Африка в България. Събитието се състоя в хотел “Шератон”, където присъстваха представители на дипломатическия корпус, политици, студенти и медии.

 • [29.07.2011]
  Среща с проф. Масахиро Хориe, вицепрезидент на Националния институт за външна политика на Япония

  Днес се състоя среща между г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт и проф. Масахиро Хориe, вицепрезидент на Националния институт за политически науки на Япония. По време на срещата проф. Хориe представи програмата за обучение на млади лидери на японския институт, като отправи покана към МВнР да представи кандидат за участие в нея. Програмата е едногодишна, предназначена е за млади държавни служители от различни страни, като обучението се провежда на английски език, а разходите на участниците са обезпечени със стипендия. Формуляри за кандидатстване за програмния период 2012 – 2013 г. могат да се получат в Посолството на Япония, като крайният срок за тяхното подаване е 31.10.2011 г. Повече информация относно програмата можете да намерите тук: http://www.grips.ac.jp/pstudents/inter_programs/leader.html

 • [28.07.2011]
  Публична лекция на г-н Джон Аштън, специален представител по промените на климата на министъра на външните работи на Великобритания на тема „Климатичните промени като ключов въпрос на външната политика”

  Днес се състоя публична лекция на г-н Джон Аштън, специален представител по промените на климата на министъра на външните работи на Великобритания, организирана от Дипломатическия институт и посолството на Великобритания на тема „Климатичните промени като ключов въпрос на външната политика”. По време на своята лекция г-н Аштън отбеляза реалните препятствия при воденето на преговори по отношение на климатичните промени и начини за тяхното преодоляване. Той наблегна на факта, че промените на климата са глобален проблем, който засяга всяка една държава и това разбиране би следвало да стои в основата на всички преговори по тази тема. Лекцията бе последвана от множество въпроси и коментари от страна на публиката, сред която бяха представители на дипломатическия корпус, експерти от МВнР и други български министерства, журналисти и студенти.

  Джон Аштън започва своята дипломатическа кариера като аташе по въпросите на науката в Британското посолство в Пекин. Между 1993 и 1997 г. той е съветник на губернатор Крис Патън в Хонг Конг. Г-н Аштън прекарва по-голямата част от кариерата си в Министерство на външните работи и Британската общност (FCO), където се занимава активно с въпроси, свързани с климата и климатичните промени. Той е член на екипа на Великобритания в преговорите на ООН по въпросите на климата между 1998-2002 и отново в Копенхаген, където играе ключова роля в изготвянето на стратегията на FCO за климатичните промени. Г-н Аштън участва активно в преговорите по стратегия ЕС 2020 относно изменението на климата и решението на ЕС от 2008 г. за финансиране на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод (CCS). Той помага в преговорите между Брюксел и Пекин за въвеждането на тази система в Китай. Г-н Аштън участва и в преговорите, които довеждат до решението на Русия да ратифицира Протокола от Киото, както и в първия дебат в рамките на ООН за изменението на климата през 2007 г. През 2010 г. Джон Аштън е назначен за специален представител на британския външен министър Уилям Хейг по промените на климата. Неговата роля е да подпомага правителството, Министерството на външните работи и Министерството на енергетиката и климатичните промени в изграждането на една по-силна основа за глобална политка спрямо климатичните промени.

 • [25.07.2011]
  Посещение на група американски студенти от програмата „Семестър на море” в МВнР

  Днес МВнР посетиха група отличили се студенти от САЩ по програмата „Семестър на море”, която се провежда на борда на плаващия университетски кампус на кораба „MV Explorer”, акустирал в гр. Варна. В рамките на своето посещение, студентите имаха с среща с г-жа Весела Чернева, говорител на МВнР, г-н Христо Гуджев, директор на дирекция „Америка” и г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, които им разказаха повече за работата на министерството и външната политика на България. След срещата студентите разгледаха официалните зали и различните предмети на изкуството, разположени в сградата на МВнР.

 • [19.07.2011]
  Посещение на делегация на Дипломатическия институт в САЩ

  В периода от 11 до 18 юли 2011 г. г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, г-н Светлозар Ковачев, държавен експерт в отдел "Публични дейности и сътрудничество", г-н Кирил Апостолов, старши експерт в отдел "Обучителни програми и проекти" и д-р Камен Лозев, сътрудник в отдел "Обучителни програми и проекти" бяха на посещение в САЩ по програма "International Visitor Leadership Program - Foreign Policy Education" на Държавния департамент. Това беше първо посещение в САЩ на представители на Института от неговото създаване.
  На 11 юли представителите на Дипломатическия институт бяха приети в Държавния департамент на САЩ. Г-н Рон Хоукинс от отдела за публична дипломация и връзки с медиите представи политиката за кариерно развитие в дипломатическата служба на САЩ. Г-н Хю Хоуард от библиотеката "Ралф Бънч" разказа за работата по набиране и управление на книжния фонд на библиотеката и ресурсното осигуряване на дипломатите, държавните служители и задграничните представителства. След като присъстваха на ежедневния брифинг на говорителя на Държавния департамент г-жа Виктория Нюланд, българските представители бяха запознати с взаимодействието с медиите и широката публика от г-н Роберт Хилтон. Г-жа Мишел Гарен от бюрото за човешки ресурси представи практиките при подбора и кариерното развитие на държавните служители в Държавния департамент.

  Най-ползотворната част от програмата бяха срещите и презентациите във Foreign Service Institute - американския аналог на Дипломатическия институт. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на българския Дипломатически институт разговоря с директора на FSI г-жа Рут Уайтсайд. След като се запознаха взаимно с принципите и мащаба на дейността на двете институции те споделиха своите разбирания за посоките, в които може да се развива качественото обучение на дипломатите в съвременните условия. Работата на FSI беше представена от ръководителите на различните направления в обучението.

  Във Вашингтон делегацията проведе срещи и с представители на Националния демократически институт, Националния републикански институт, Elliot School on International Affairs към Университета "Джордж Вашингтон" и Библиотеката на Конгреса.

  В Ню Йорк, със съдействието на Постоянното представителство на България в ООН, групата посети седалището на ООН, където разговаря с Алекс Таукач, ръководител на отдела за интернет, медии и новини на дирекция "Публична информация" на ООН. В Ню Йорк бяха организирани и срещи с представители на две неправителствени организации за външнополитически анализи - International Crisis Group и The United Nations University.

 • [08.07.2011]
  Приключи курсът за дипломати от средната кариера

  Днес в библиотеката на ДИ г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, заедно с г-жа Биляна Дечева, началник отдел „Обучителни програми и проекти” в ДИ, връчиха сертификати на успешно завършилите Специализирания курс по дипломация за дипломати средна кариера. Обучението се проведе за първи път и продължи от месец октомври 2010 г. до месец май 2011 г., като в него бяха разгледани различни модули, сред които водене на дипломатически преговори, управление на задгранична мисия, публична и икономическа дипломация, лидерство в глобализирания свят. Лектори бяха Рон Тон, директор на дипломатическото обучение в Холандския институт за международни отношения Клингендал; Н. Пр. Герхард Райвегер, посланик на Австрия в София; проф. Екарт Щратеншулте, директор на Европейска академия -Берлин; проф. Иванка Петкова, председател на УС на Института за икономическа политика и експерти от МВнР.

 • [07.07.2011]
  Приключи Седмият курс по консулска дипломация

  Днес приключи Седмият курс по консулска дипломация, организиран от Дипломатическия институт, съвместно с Дирекция „Консулски отношения” на МВнР. В него взеха участие 55 служители, чиято работа е свързана с консулската дейност на България в чужбина. В шестседмичния период на курса участниците се запознаха с основни международни и национални документи и задълбочиха знанията си по основни теми от консулската проблематика. Като лектори в курса участваха експерти от дирекция “Консулски отношения” на МВнР, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Държавната агенция за българите в чужбина и други институции. Това обучение е задължителен елемент от подготовката на всички консулски служители преди заминаването им на мандат. В края на курса участниците положиха изпит пред комисия от експерти от Министерство на външните работи, председателствана от Постоянния секретар г-н Ради Найденов.

 • [06.07.2011]
  КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ

  KЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ

 • [05.07.2011]
  Стипендии „Йожен Йонеску” 2011/2012 г.

  Стипендиантската програма „Йожен Йонеску” е предназначена за докторанти и пост-докторанти, представители на висши учебни заведения от южните страни, членуващи в Университетската агенция на франкофонията. Програмата си поставя за цел финансирането на научно- изследователската дейност на млади изследователи франкофони. Тя следва да бъде проведена извън техните страни с цел осъществяването на международен обмен на опит и усъвършенстване на познанията и способностите на участниците. Финансираните научно-изследователски програми са с продължителност от 3 до 6 месеца и се провеждат в 22 авторитетни в сферата на своята специализация румънски университета. Управлението на кандидатурите за стипендии е предоставено на Университетската агенция на франкофонията, притежаваща сериозен опит при организирането и реализацията на подобен род проекти. Краен срок за подаване на кандидатури: 28 октомври 2011 г.
  Повече информация относно условията и начините за кандидатстване може да получите на следния интернет адрес: http://www.auf.org/regions/europe-centrale-orientale/appels-d-offres/bourses-de-recherche-doctorale-et-de-post-doctorat-eugen-ionescu-appel-international-a-candidatures-6081.html

 • [04.07.2011]
  КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ

  СПИСЪК НА ДОПУСНАТИТЕ ДО ИНТЕРВЮ КАНДИДАТИ В КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МВнР

 • [04.07.2011]
  Интервю по ДАРИК РАДИО

  На 2 юли 2011 г. г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт участва в обзорното политическо предаване на ДАРИК РАДИО "Седмицата". Тя отговори на въпроси на водещия Кирил Вълчев по темата "Как се обучават българските дипломати". В краткото половинчасово интервю бяха засегнати някои основни въпроси свързани с обучителните курсове на ДИ, законодателството в областта на кариерното развитие на дипломатите, обучението на чуждестранни дипломати и предстоящите проекти.

 • [30.06.2011]
  Участие на Дипломатическия институт в 9-ия Евро-китайски форум в Париж

  На 27 и 28 юни 2011 г. в Париж се състоя деветия Евро-китайски форум, посветен тази година на „Новият хуманизъм в глобализиращия се свят”. Форумът се проведе в сградата на ЮНЕСКО в Париж. В откриването участваха Ханс д’Орвил, заместник генерален директор на ЮНЕСКО и Романо Проди, бивш председател на ЕК. Бяха прочетени поздравления от Жак Ширак, бивш президент на Франция, а поздравлението от г-жа Кристалина Георгиева, евромисар по хуманитарната помощ и външните отношения на ЕК, беше прочетено от Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт. Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова направи видеообръщение към форума.
  Дипломатическият институт се включи много активно в организирането и домакинството на петия Евро-китайски форум, който се проведе в София през 2006 г. Оттогава досега Институтът участва всяка година в срещите на този форум, които се провеждат в различни градове на Европа и Китай. Организатор на Евро-китайския форум е Китайско-европейският бизнес унивреситет в Шанхай, Academia Sinica Europaea-Шанхай и ЮНЕСКО. Дипломатическият институт е съорганизатор на събитието. Форумът е място за среща и интелектуален обмен между европейската и китайската култури. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт участва с доклад в панел, посветен на Европа, Китай и Централна Азия – новият Път на коприната, заедно с Пиер Морел, специален представител на ЕК за Централна Азия и Грузия и Лоран Фабиюс, бивш премиер на Франция. По линия на Института участва още проф. Лиу Дзи, бивш вицепрезидент на Китайската академия по обществени науки и почетен президент на Евро-китайското международно бизнес училище, наред с това почетен член на Международния консултативен съвет на ДИ.
  По време на визитата в Париж, Таня Михайлова и Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти”, проведоха работна срещна с г-н Стефан Лопез, Представител на Генералния секретар на Международната организация на Франкофонията, с когото обсъдиха конкретни съвеместни дейности по одобрения проект на ДИ. Г-жа Биляна Дечева и г-н Светлозар Ковачев, държавен експерт в отдел „Публични дейности и сътрудничество, посетиха Библиотеката на МВнР на Франция с цел обмен на опит в информационните и библиотечни дейности.

 • [28.06.2011]
  Публична лекция на министъра на външните работи на Република Косово г-н Енвер Ходжай на тема „Процесът на изграждане на държавата и европейската перспектива на Косово”

  Днес се състоя публична лекция на министъра на външните работи на Република Косово г-н Енвер Ходжай, организирана от Дипломатическия институт и посолството на Република Косово. По време на лекцията г-н Ходжай отбеляза добрите двустранни отношения между Република Косово и Република България и се спря на възможностите за бъдещо сътрудничество между двете страни. Той посочи какъв етап е достигнал процеса по изг раждането на държавността в Косово и перспективите на страната за присъединяване към ЕС. Лекцияте бе последвана от множество въпроси и коментари от страна на публиката, сред която бяха представители на дипломатическия корпус, експерти от МВнР, журналисти и студенти от български университети.

 • [23.06.2011]
  Връчване на сертификати на участниците в курс по Военна дипломация

  Днес на официална церемония в сградата на МВнР г-жа Таня Михайлова, и. д. директор на Дипломатическия институт заедно с комодор Димитър Ангелов, началник на Военна академия „Г.С. Раковски” връчиха сертификати на успешно завършилите участници в Осмия пореден курс по Военна дипломация (9 май – 10 юни 2011 г.). Обучението продължи пет седмици като лектори в него бяха високопоставени представители на чуждестранни дипломатически мисии в България, представители на МВнР, както и преподаватели от различни български и чуждестранни университети. В края на курса участниците защитиха пред комисия индивидуални експертни доклади, написани по време на обучението. Преди церемонията г-жа Михайлова и комодор Ангелов проведоха работна среща за обсъждане на области, в които двете институции биха могли да разширят своето сътрудничество.

 • [23.06.2011]
  КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ

  СПИСЪК НА ДОПУСНАТИ И НЕДОПУСНАТИ КАНДИДАТИ ДО КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ КЪМ МВнР

 • [22.06.2011]
  Работна среща по повод Курса на високо ниво „Конрад Аденауер” по ОПСО (2011-2012 г.)

  В периода 20-22 юни 2011 г. гост на Дипломатическия институт беше о.з. бриг. ген. Жак Уолш (Висш институт за отбрана, Париж). Поводът бе първата работна среща по подготовката на Модул 3 „Стратегически партньорства, мисии и операции на ЕС” от Курса на високо ниво по Обща политика за сигурности отбрана на ЕС, който ще се проведе в София в периода 5-9 март 2012 г..
  Ген. Уолш е Директор на Курса за четвърта поредна година. Той се състои от четири модула и ще се проведе в периода м. септември 2011- м. юни 2012 г. в столиците на четири държави-членки на ЕС - Брюксел, Берлин, София и Париж. Курсът е предназначен за висши дипломати, военни и държавни служители от държавите-членки на ЕС, европейските институции и международни организации.
  България за първи път ще бъде домакин на модул от този курс. Дипломатическият институт е основен координатор на форума в партньорство с МВнР, МО и Военна академия „Г.С.Раковски”. Очаква се около 70 участника да бъдат регистрирани за Курса.

 • [20.06.2011]
  Приключи семинарът за македонски дипломати

  Едноседмичният семинар за обучение на дипломати от Република Македония на тема “Разширяването на ЕС: Преговорен и предприсъединителен процес. Споделяне на българския опит” приключи днес в гр. Сандански. Семинарът бе организиран от Дипломатическия институт към МВнР, в сътрудничество с Фондация „Ханс Зайдел”. Измежду обсъжданите теми бяха „Присъединяването към ЕС като инструмент за промяна”, „Институционална рамка на българското присъединяване към ЕС”, „Практически аспекти на рабатата в контекста на Междуправителствената конференция за присъединяване на Българи към ЕС”, „Политиката на разширяване на ЕС” и др. Лектори бяха български дипломати, академични преподаватели и представители на държавни институции - всички с много високо ниво на експертиза за ЕС. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, връчи сертификати на участниците в семинара.

 • [14.06.2011]
  Главен комисар Калин Георгиев – лектор в Дипломатическия институт

  Лектор в курса по Консулска дипломация днес беше Главният секретар на МВР Главен комисар Калин Георгиев, който говори за сътрудничеството между МВР и МВнР. Седмият курс по консулска дипломация, организиран от Дипломатическия институт, съвместно с Дирекция „Консулски отношения” на МВнР е предназначен за служители, чиято работа е свързана с консулската дейност на България в чужбина.

 • [13.06.2011]
  Дипломатическият институт откри семинар за македонски дипломати

  Днес в гр. Сандански бе открит едноседмичен семинар за обучение на дипломати от Република Македония. Семинарът на тема “Разширяването на ЕС: Преговорен и предприсъединителен процес. Споделяне на българския опит” е организиран от Дипломатическия институт към МВнР, в сътрудничество с Фондация „Ханс Зайдел”. Лектори са български дипломати и академични преподаватели, всички с много високо ниво на експертиза за ЕС.
  При откриването г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт заяви: „Водени от разбирането за важността на успешното регионално сътрудничество и добросъседство и европейската перспектива на нашия регион, решихме да проведем този семинар за дипломати от Македония. Нашето намерение е да споделим с македонските колеги нашият опит от пътя, който извървяхме до членството в ЕС. За България този път не беше лесен и предизвикателствата бяха повече, отколкото ние очаквахме. Те продължават и днес. Ето защо, ние дълбоко вярваме, че подкрепяйки Република Македония в процеса на преговори с ЕС, изпълняваме нашите задължения като съседна и приятелска страна.”

 • [10.06.2011]
  Интервю на Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт за вестник „Българска армия”

  Днес във вестник „Българска армия” бе публикувано интервю с г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, в което тя разказва за курса по „Военна дипломация” и други дейности на Института. Интервюто може да прочетете тук.

 • [07.06.2011]
  Споразумение за сътрудничество с Евро-средиземноморския университет (EMUNI) и публична лекция на тема „Политиката на съседство на ЕС: южната и източната перспектива”

  Днес ръководството на Дипломатическия институт се срещна с проф. д-р Джоузеф Мифсуд, ректор на Евро-средиземноморския университет, Словения. На срещата бяха обсъдени съвместни проекти в областта на обучението (курсове, семинари, размяна на лектори) и публичните дейности (публични лекции, кръгли маси, международни конференции). След срещата бе подписан тригодишен Меморандум за сътрудничество между двете институции. Церемонията по подписването бе последвана от публична лекция на проф. д-р Джоузеф Мифсуд на тема „Политиката на съседство на ЕС: южната и източната перспектива”, организирана съвместно от Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер” – ИДПД „Диалог Европа” към СУ „Св. Климент Охридски”, Дипломатическия институт към МВнР, Българската асоциация по американистика и трансатлантически отношения и Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”. В рамките на своята презентация, Д-р Мифсуд направи ясно разграничение между южната и източната перспектива, в зависимост от визията за „граници”, които разделят, или напротив, обединяват ЕС със съседните страни на юг и на изток от Съюза. Бе поставен и въпросът докъде всъщност се простират „границите” на Европейския съюз – в географски смисъл и от психологическа гледна точка. В контекста на източната перспектива, мотивацията за провеждането на реформи, близки до модела на ЕС е по-голяма, за разлика от южната перспектива, която следва своя собствена политика. Според д-р Мифсуд Политиката на съседство на ЕС е гарант за сигурност и стабилност.

 • [07.06.2011]
  Нова външнополитическа разработка в рубриката „Анализи”

  Дипломатическият институт публикува на своята интернет-страница политическия доклад на Янко Йорданов, участник в Десетия основен курс по дипломация, на тема „Организацията на американските държави:роля и проблеми” в рубриката „Анализи”. Докладът цели да направи анализ на дейността, ролята и значението на ОАД, като се отдели внимание на актуалните политически, икономически и социални процеси в Латинска Америка, от чиято динамика до голяма степен ще зависи и бъдещето на ОАД. Докладът се стреми също да хвърли светлина върху основните предизвикателства пред ОАД, свързани със закрилата на правата на човека и демократичното управление.

 • [06.06.2011]
  Публична лекция на тема
  „Политиката на съседство на ЕС: южната и източната перспектива”

  На 7 юни 2011 г. от 18.00 ч в залата на Американския център на пл. „Славейков” (ет. 1 в сградата на Софийска градска библиотека) публична лекция ще изнесе проф. д-р Джоузеф Мифсуд, ректор на Евро-средиземноморския университет, Порторож, Словения. Лекцията на тема „Политиката на съседство на ЕС: южната и източната перспектива” се организира от Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер” – ИДПД „Диалог Европа” към СУ „Св. Климент Охридски”, Дипломатическия институт към МВнР, Българската асоциация по американистика и трансатлантически отношения и Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”.

 • [06.06.2011]
  Програма за сътрудничество с Института за дипломатически изследвания към Министерството на външните работи на Кралство Саудитска Арабия

  Днес бе подписана Програма за сътрудничество между Дипломатическия институт към МВнР и Института за дипломатически изследвания към Министерството на външните работи на Кралство Саудитска Арабия. Това е първото подписано конкретно споразумение между институции от двете страни. На срещата преди церемонията по подписването г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт и д-р Абдулкарим Ал Дахил, генерален директор на Дипломатическата академия на Кралство Саудитска Арабия, се договориха за конкретни съвместни действия в областта на обучението на специалисти в областта на дипломацията и международните отношения.

 • [06.06.2011]
  Работна среща с посланика на Украйна

  Днес в Дипломатическия институт се състоя среща на г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института, с Н. Пр. д-р Микола Балтаци, Извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. Двамата обсъдиха актуалното състояние на сътрудничеството в областта на обучителните програми за дипломати, както и набелязаха конкретни прояви в областта на публичната сфера – организиране на публични лекции и обмен на делегации.

 • [06.06.2011]
  Дипломатическият институт обявява конкурс за назначаване на държавни служители.


 • [02.06.2011]
  Участие в среща на партньорски институции на Европейския колеж по сигурност и отбрана

  На 1 юни 2011 г. в Краков, Полша, се състоя редовна среща на командантите на военни училища и директорите на обучителни институти, партньори на Европейския колеж по сигурност и отбрана. В срещата участва г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, който е представител на България в Направляващия комитет. Г-н Ханс-Бернард Вайсерт, директор на Колежа обобщи досегашните дейности, като бяха обсъдени перспективите на институцията, чийто Секретариат е структурна част от Европейската служба за външни отношения. Кап. Чезаре Чока, председател на Изпълнителния академичен борд, представи идеите за новия академичен цикъл на Колежа. Специална тема бе провеждането на седмия High Level Course през 2011-2012. Концепцията и подготовката бяха представени от Бригаден генерал Жак Уолш, директор на курса. Третият модул, посветен на външните приоритети на ЕС и ОПСО, ще се състои от 5 до 9 март 2012 г. в София с организатори Дипломатическия институт и Военна академия.

 • [30.05.2011]
  Връчване на сертификати на успешно завършилите десетия Основен курс по дипломация

  Днес, в сградата на МВнР, се състоя церемония по връчване на сертификатите на успешно завършилите десетия Основен курс по дипломация. Общо 24 служители на министерството преминаха курса в Дипломатическия институт. Сертификатите бяха връчени от посланик Иван Станчов, председател на Нацинолания консултативен съвет на ДИ, който напомни, че министерството има нужда от млади и подготвени хора и курсистите трябва да се възползват от възможността да бъдат част от тази структува. След приключването на настоящия курс, общо преминалите през това обучение стават 262. Един от участниците завърши с пълно отличие, а петима са с отлични оценки. Двама от най-добре представилите се, Янко Йорданов и Любомир Георгиев, получиха и признание – техните политически доклади ще бъдат публикувани съответно в сайта на Дипломатическия институт и в следващия брой на списание „Дипломация”.

 • [30.05.2011]
  Отмяна на публична лекция

  Предварително обявената за 7 юни 2011 г. публична лекция на Н.Пр. г-н Кай Ейде, Специален представител на Генералния секретар на ООН в Афганистан (2008-2010) се отменя поради промяна в графика на лектора.

 • [27.05.2011]
  Участие в среща на Европейската дипломатическа програма

  В периода 23-26 май 2011 г. в Будапеща, Унгария, се проведе Петият модул от Единадесетото издание на Европейската дипломатическа програма (ЕДП). В рамките на модула се състоя традиционната среща на представители на Дипломатическите институти и академии от държавите-членки на ЕС. От българска страна участие в срещата взеха г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти” в Дипломатическия институт и г-н Кирил Апостолов, старши експерт в същия отдел. По време на тази среща бяха обсъдени предложения за поправки в Основния документ на ЕДП, проведе се обща дискусия върху бъдещето на обучителните програми и проектите за сътрудничество между отделните институции и бяха уточнени детайли относно следващото издание на Програмата през 2011–2012 г. Български участник в Програмата тази година беше г-жа Цветелина Гечева от дирекция „Азия, Австралия и Океания” на МВнР, която, в края на модула, получи своя сертификат за успешно завършване на обучението. След края на Програмата, г-жа Биляна Дечева проведе и работна среща с представители на Дипломатическата академия на Сърбия, на която бяха обсъдени конкретни параметри от бъдещото сътрудничество между двете институции, началото на което би следвало да се постави още през есента на тази година.

 • [25.05.2011]
  Седми курс по Консулска дипломация

  Днес бе открит Седмият курс по консулска дипломация, организиран от Дипломатическия институт, съвместно с Дирекция „Консулски отношения” на МВнР. В него ще вземат участие служители, чиято работа е свързана с консулската дейност на България в чужбина. Курсът беше открит от и.д. директор на Дипломатическия институт г-жа Таня Михайлова. В шестседмичния период на курса участниците ще бъдат запознати с основни международни и национални документи и ще задълбочат знанията си по основни теми от консулската проблематика. За лектори в курса са поканени експерти от Дирекция “Консулски отношения” на МВнР, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Държавната агенция за българите в чужбина и други институции. Това обучение е задължителен елемент от подготовката на всички консулски служители преди заминаването им на мандат. В края на курса участниците полагат изпит пред комисия от експерти от Министерство на външните работи.

 • [17.05.2011]
  Обучителен модул за дипломати от средната кариера

  На 16 и 17 май, т.г. се състоя последният модул на тема „Лидерството в глобализирания свят” от организирания от Дипломатическия институт квалификационен курс за дипломати от средната кариера. Гостуващи лектори бяха директорът на Европейската дипломатическа академия в Берлин проф. д-р Екарт Щратеншулте и заместник-директорът на Академията д-р Андреа Деспот. Те запознаха курсистите с актуалната проблематика в сферата на международните отношения и преговори под формата на серия от интерактивни лекции, дискусии и симулативни игри. Към занятията се присъединиха и участниците в протичащия в момента курс по Военна дипломация.

 • [16.05.2011]
  Kонкурс за Лятно училище на Международната организация на Франкофонията

  Международната организация на Франкофонията (Париж) обявява конкурс за участие в 4-то лятно училище на Франкофонията за 2011 г. на тема „Международна мобилност на младежта и развитие във франкофонското пространство”. Събитието ще се проведе от 19 до 26 юли 2011 г. в Нуакчот, Мавритания и се организира съвместно с участието на Международната организация на Франкофонията и Министерство на културата, младежта и спорта на Ислямска република Мавритания.
  Можете да вземете участие в конкурса, ако сте на възраст между 18 и 30 години, владеете френски език, гражданин сте на страна-членка или на държава със статут на наблюдател към МОФ и сте представител на младежка организация във вашата общност. Краен срок за подаване на документите – 25.05.2011 г.
  Формуляра може да намерите на: http://jeunesse.francophonie; www.francophonie.org; www.jeux.francophonie.org; www.confejes.org. Пълният пакет документи за участие трябва да изпратите не по-късно от 30 май на: jeunesse@francophonie.org като задължително изпишете като предмет на вашето съобщение: име, фамилия, страна по произход и тематиката, която сте си избрали.

 • [13.05.2011]
  Работно посещение в Женева, Швейцария

  По покана на Европейския културен център-Женева, г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, бе на работно посещение в Швейцария. Бе подписан нов тригодишен Меморандум за сътрудничество между двете институции, според който двете страни ще развиват сътрудничество основно в областта на публичната дипломация. Станалият вече съвместен традиционен конкурс за есе за студенти, свързан с европейска тематика, ще се проведе през 2012 г. От страна на домакините меморандумът бе подписан от президента на Центъра проф. Шарл Мела и почетния президент проф. Душан Сиджански. В рамките на визитата си г-жа Михайлова участва в откриването на изложба в музея „Мартен Бодмер”, посветена на живота и творчеството на Александър Соложеницин.

 • [12.05.2011]
  Библиотечни дни

  От 12 до 25 май в библиотеката на Дипломатическия институт ще се проведе програма по случай Деня на библиотечния специалист - 11 май, Националната библиотечна седмица и Деня на славянската писменост и култура - 24 май. Сред предвидените събития, в които посетителите ще могат да вземат участие са - представяне на изданията на Дипломатическия институт, среща с авторите доц. Камен Лозев и Светлозар Ковачев, изложба на редки и ценни книги на библиотеката на Дипломатическия институт и други.

 • [09.05.2011]
  Осми курс курс по военна дипломация

  Днес в Дипломатическия институт бе открит осмият пореден курс по Военна дипломация, организиран в сътрудничество с Военна академия „Г.С. Раковски”. Курсът стартира с приветствено слово на директора на Института г-жа Таня Михайлова и въвеждаща лекция на г-н Валери Рачев, началник на Политическия кабинет на министъра на външните работи. В тазгодишния курс ще вземат участие общо 13 участници от Министерство на отбраната, Военна академия „Г.С. Раковски”, Военномедицинска академия и др. Обучителният процес ще се проведе на български и английски език, а лектори и консултанти ще бъдат както високопоставени български и чуждестранни дипломати, така и представители на академичните среди.

 • [05.05.2011]
  Публична лекция на Бан Ки Мун, генерален секретар на ООН

  Днес в Аулата на Софийския университет се състоя публична лекция на г-н Бан Ки Мун, генерален секретар на ООН, на тема "Светът: следващите 20 години". Лекцията бе организира съвместно от Дипломатическия институт, СУ „Св. Кл. Охридски”, Атлантическия клуб в България и Дружеството за ООН в България. В лекцията си Бан Ки Мун посочи факти от българската история като спасяването на българските евреи, като добър пример за културната толерантност, спря се на въпроса за ядрената безопасност и нуждата от преразглеждане на стандартите за ядрена сигурност от страна на националните правителства, както и върху нуждата от опазването и подобряването на околната среда. Според него предизвикателството, което стои пред страните в следващите 20 години е свързано със справянето с крайната бедност и изграждането на по-чист свят. Лекцията бе закрита от г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, която каза, че се гордеем с това, че българската дипломация има своите представители на високи позиции в структури на ООН като УНИЦЕФ и УНКТАД и че е убедена, че българския Дипломатически институт ще подготви не по-малко достойни такива представители в бъдеще. Тя заяви, че светът в следващите 20 години ще бъде такъв, какъвто всички ние заедно, и най-вече младите хора, съумеем да го направим.

  След лекцията г-н Бан Ки Мун бе любезен да напише своето послание в книгата за почетни гости на Дипломатическия институт.
  Лекцията на сайта на ООН...

 • [02.05.2011]
  Рон Тон, директор на дипломатическото обучение в холандския Институт „Клингендал” за българския Дипломатически институт в предаването „Панорама”

  На 29 април т.г. в предаването „Панорама” на БНТ взе участие г-н Рон Тон, директор на дипломатическото обучение в холандския Институт за международни отношения „Клингендал”. Той говори за добрите практики, установени в България при обучението на българските дипломати, станали възможни след създаването на Дипломатическия институт към МВнР с финансовата помощ на холандската програма МАТРА, концептуалната подкрепа на Холандския институт „Клингендал” и личното участие на г-н Рон Тон. Той заяви, че всяка страна трябва да има собствена институция за обучение на дипломатическите си кадри и посочи Дипломатическия институт като един добър пример за европейско сътрудничество.

 • [01.05.2011]
  Меморандум за разбирателство с Националния демократически институт на САЩ

  Министърът на външните работи Николай Младенов и президентът на Националния демократически институт Кенет Уолък, подписаха на 27 април 2011 г. във Вашингтон Меморандум за разбирателство. Фокусът на планираните съвместни дейности е насочен към подкрепа на демократичните реформи в страните от Близкия изток, Западните Балкани и в региона на Черно море. Планираните общи инициативи за сътрудничеството в областта обучението и проучвателните посещения на официални лица е поверено на Дипломатическия институт към МВнР.

 • [19.04.2011]
  Чуждестранни посланици – лектори в Десетия основен курс по дипломация

  В рамките на модул „Двустранна дипломация” в Основния дипломатически курс, лекции пред участниците последователно изнесоха четирима представители на дипломатическия корпус в София. На 11 април Н.Пр. Тове Скарстейн, посланик на Норвегия, представи пред курсистите двустранните отношения между България и Норвегия и инициативата „Северно измерение”. От своя страна, в лекцията си на 13 април, Н.Пр. Юрий Исаков, посланик на Руската Федерация, акцентира върху актуалното състояние на българо – руските отношения. Председателството на Франция на Г-8/Г-20 беше основна тема на лекцията, която Н.Пр. Филип Отие, посланик на Франция, представи пред курсистите на 15 април. Подробната лекция, която Н.Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ, изнесе пред участниците в курса на 19 април, имаше за цел не само да представи актуалното състояние на отношенията между двете държави, но и да акцентира върху някои основни принципи в многостранната дипломация. Презентациите на дипломатите бяха посрещнати с голям интерес от курсистите и станаха повод за разширени дискусии.

 • [18-20.04.2011]
  Участие във Франкофонски семинар в Загреб, Хърватия

  В рамките на сътрудничеството с Дипломатическата академия на Република Хърватия г-ца Цвета Нецова, сътрудник в Дипломатическия институт, взе участие във франкофонски семинар на тема “Дипломатическата комуникация и култура като средство на изразяване”, който се проведе в град Загреб, Хърватия. Сред участниците бяха представители на хърватската администрация, МВнР на Босна и Херцеговина, Черна гора, Полша, Румъния, Унгария и Словакия. Сред темите на лекциите, включени в програмата на семинара бяха “Културата в международните отношения”, “Международната културна политика и дипломатическата комуникация на Франция”, “Европейският съюз и културата”. По време на семинара участниците се срещнаха и с директора на Хърватската дипломатическа академия и френския посланик в Република Хърватия.

 • [19.04.2011]
  Представяне на сборника „Европа: народи и граници (Версайският мир и неговото наследство)”

  Днес в сградата на Института по балканистика при БАН се проведе предствянето на сборника „Европа: народи и граници (Версайският мир и неговото наследство)”. Книгата съдържа статии от проведения през ноември 2009 г. международен научен форум, посветен на 90-годишнината от сключването на мирните договори след края на Първата световна война, организиран със съдействието на Дипломатическия институт.

 • [18.04.2011]
  Младши дипломати от Турция на посещение в Дипломатическия институт

  Днес в Дипломатическия институт гостуваха 60 стажант-аташета от Центъра за обучение към МВнР на Турция. Посещението им в България е част от Балканска обиколка в рамките на обучението им. Г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми” в Дипломатическия институт, приветства Н.Пр. г-н г-н Исмаил Арамаз-посланик на Република Турция в България и гостите и представи накратко историята и дейностите на Института. Г-жа Весела Чернева, говорител на МВнР на България, ги запозна с приоритетите на българската външна политика. На младшите дипломати от Турция бяха предоставени аналитични издания на Дипломатическия институт, свързани с въпросите за енергийната дипломация, Черноморския регион, Западните Балкани и други актуални теми.

 • [11.04.2011]
  Представяне на аналитичен сборник „Енергийна дипломация”

  Днес в библиотеката на Дипломатическия институт се състоя презентацията на двуезичния аналитичен сборник „Енергийна дипломация”. Изданието съдържа лекциите от проведения през октомври 2010 г. eдноседмичен курс по Eнергийна дипломация. Сборникът съдържа статии на посланик Петър Попчев, Иванка Диловска, Матю Хълбърт, Руслан Стефанов, Жак де Йонг, Жан-Мишел Глашан, Манфред Хафнер, д-р Кристина Лин, Иван Йорданов и Цветелина Гечева. Изданието представлява трети пореден брой от поредицата Външнополитически изследвания на Дипломатическия институт. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт приветства гостите, като изрази своята благодарност към Института за енергиен мениджмънт за оказаната финансова подкрепа при отпечатването на сборника. На презентацията присъстваха енергийни експерти, курсисти и служители на МВнР.

 • [11.04.2011]
  Mодул „Управление на задгранична мисия” в курса за средна кариера дипломати

  Днес започна четвъртият модул от обучителната програмата за дипломати с ранг І-ви и ІІ-ри секретар в МВнР. Едноседмичният модул е посветен на управлението и функционирането на задграничните мисии. Модулът бе открит от посланик Василий Такев, директор на дирекция „Европейски страни”. В рамките на обучението ще бъдат разгледани теми като квалификацията и обучението на служителите на МВнР, както и консулските, финансово-счетоводните и протоколните функции на една мисия.

 • [07.04.2011]
  Среща с представители на Института за външна политика „Саранром”-Тайланд

  Днес г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на дипломатическия институт и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни проекти и програми” се срещнаха с представители на Института за външна политика „Саранром” към МВнР на Кралство Тайланд. На срещата с директора на института „Саранром” и съветник на министъра на външните работи на Кралство Тайланд - г-н Сурапонг Джаянама, присъства също и посланика на Кралство Тайланд, акредитиран за България Н. Пр. г-жа Чантипа Футракул. Беше обсъдено бъдещо сътрудничество между институтите, както и възможността за организиране на съвместни инициативи. След срещата в Института г-жа Михайлова участва в българо-тайландска двустранна среща по регионалната политика. Г-н Джаянама говори за ролята на Тайланд в АСЕАН и за политиката в региона, а г-н Ангел Орбецов, директор на дирекция „Азия, Австралия, Океания” в МВнР запозна тайландските гости със структурата и приоритетите на ЕС и ролята на България в него. Г-н Иван Петков, посланик за специални поръчения по Черноморския регион говори за конкретните инициативи в Черноморския регион, а г-н Камен Величков от Центъра за източни езици и култури и бивш посланик на България в Тайланд, сподели своя опит в контекста на двустранното сътрудничество между двете страни.

 • [06.04.2011]
  Среща със студенти-франкофони

  Днес г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, се срещна със студенти от Франкофонския институт за администрация и управление (ИФАГ)и франкофонските катедри на СУ „Св.Кл.Охридски” в рамките на честването в България на Международния ден на Франкофонията. Присъстваха 43 студенти, сред които 10 от Хаити (от унищожения по време на земетресението през 2010 Карибски ИФАГ), които бяха приети за обучение в София със съдействието на българското правителство. В непринудена атмосфера г-жа Михайлова запозна студентите с дейността на Дипломатическия институт, сътрудничествата и проектите с франкофонски организации.

 • [05.04.2011]
  Представяне на Стратегията за национална сигурност в МВнР

  Днес в МВнР се състоя представяне на новата Стратегия за национална сигурност на Република България, организирано от Дипломатическия институт. Стратегията бе представено от генерал Румен Миланов, ръководител на новосформирания Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет.
  Стратегията бе приета на 25 февруари 2011г. от Народното събрание. Текстът й бе подложен на широко обществено обсъждане в продължение на повече от половин година. Новата стратегия обхваща, както вътрешни проблеми пред националната сигурност, сред които – корупцията, организираната престъпност и слабата координация между отделните ведомства, така и външни, с акцент върху тероризма и киберпрестъпността. Това е и първият опит да бъдат определени стратегическите приоритети и интереси на страната след приемането u за пълноправен член в структурите на Европейския съюз и НАТО. Проектът е съобразен със Стратегия 2020 на ЕС, както и със Стратегическата концепция на НАТО, приета на срещата в Лисабон на 18 и 19 ноември 2010 г. Нов определящ момент в стратегия е поставянето на гражданина в центъра на политиката за сигурност и открояването на възможностите на неправителствения сектор. Националната сигурност вече ще се разбира като взаимна обвързаност между сигурността на гражданина, обществото и държавата.

 • [25.03.2011]
  Публична лекция на Посланика на Кралство Саудитска Арабия в България и Гърция Н.Пр. г-н Салех Мохамед ал-Гамди

  Днес в Дипломатическия институт се състоя среща на г-жа Таня Михайлова, и.д. директор, с Н.Пр. г-н Салех Мохамед ал-Гамди, посланик на Кралство Саудитска Арабия в Република България и Република Гърция. Двамата обсъдиха възможности за сътрудничество между дипломатическите институти на двете страни. В рамките на визитата си в България г-н ал-Гамди изнесе публична лекция на тема “Саудитската външна политика – политика на принципи”. С нея бе представено Кралство Саудитска Арабия от географска, политическа и икономическа гледна точка, както и принципите на външната й политика в трите й измерения: регионално, по отношение на арабските народи и в ислямския свят. На лекцията присъстваха представители на дипломатическия корпус, експерти от МВнР, журналисти и студенти от български университети.
  Текст на лекцията.
  Н.Пр. г-н Салех Мохамeд Ал-Гамди е магистър по политически науки от университета в Пенджаб, Пакистан. Работи в различни отдели на МВнР, а в периода 1985-1998 г. завежда кабинета на заместник-министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия. Работи в консулствата на Саудитска Арабия в Карачи и Исламабад, Пакистан (1968 – 1977). Има почетната степен „Доктор на хуманитарните науки” от университета в Минданао, Филипините. Удостоен е с ордена "Sikatona" за ролята си за развитието на саудитско-филипинските отношения. Бил е посланик на Кралство Саудитска Арабия в Република Индия (март 2003 - май 2008). Получава наградата "Най-добър дипломат" в Ню Делхи от индийския Институт по маркетинг и мениджмънт през 2006 година. Поема функциите на посланик на Кралство Саудитска Арабия в Република Гърция през юли 2008 г., а през 2009 г. получава акредитация и за Република България.

 • [23-24.03.2011]
  Участие на директора на Дипломатическия институт в международна конференция „Сигурност за глобализирания свят: европейският отговор” в Мюнхен

  На 23 и 24 март 2011 г. в Мюнхен се състоя международна конференция „Сигурност за глобализирания свят: европейският отговор”, организирана от Нов политически форум (Горбачов Форум) и Дружеството за външна политика – Мюнхен. В конференцията участваха 52 високопоставени и изявени представители от политическите среди и медиите - Михаил Горбачов, Лорд Оуен, Ханс Бликс, Тео Вайгел, Турки Ал Фейзал, Йон Илиескиу, Месут Йалмъз, Мишел Рокар, Юбер Ведрин, У Дзянмин и др. Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт участва с доклад във втория панел на третата пленарна сесия, посветен на отношенията на Европа с останалия свят, акцентирайки върху Черноморския регион.
  По време на визитата си в Мюнхен г-жа Михайлова проведе работни срещи с д-р Петер Витарауф, изпълнителен директор на Фондация „Ханс Зайдел”, с д-р Хорст Мар, председател на Дружеството за външна политика и с д-р Вернер Вайденфелд, директор на Центъра за приложни политически изследвания. В конференцията и в срещите участва и г-н Здравко Попов, член на националния консултативен съвет на Дипломатическия институт.

 • [19.03.2011]
  Официално закриване на шестото Зимно училище по дипломация

  На 18 март, 2011 г., в гр. Сандански приключи шестото Зимно училище по дипломация, организирано от Дипломатическия институт в сътрудничество с Фондация „Ханс Зайдел” и Европейска Академия - Берлин. В церемонията по закриването приветствия отправиха г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, г-жа Биляна Дечева, началник на отдел „Обучителни програми и проекти” в Дипломатическия институт и г-н Богдан Мирчев, представител на фондация “Ханс Зайдел” за България. Те очертаха основните изводи и акценти в едноседмичните дискусии: гарантирането на сигурността и в частност енергийната сигурност за регионите на Югоизточна Европа и Черно море; важността на взаимното познаване и разбиране като инструмент за преодоляване на различията и недоверието; виждането за работа на младите дипломати в съвременния свят като динамична и нуждаеща се от подготовка не само в областта на международните отношения, но и в областта на икономиката и културата. Церемонията по закриването на Зимното училище завърши с официално връчване на сертификати на участниците.

 • [14.03.2011]
  Нов Меморандум за сътрудничество с фондация „Ханс Зайдел”

  Днес бе подписан нов тригодишен Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт и Фондация „Ханс Зайдел”, Германия. Страните се договориха да си сътрудничат при организиране на международни конференции, семинари и други публични събития, посветени на регионалната сигурност, енергийната дипломация и други актуални въпроси от областта на международните отношения. Важна цел на сътрудничеството е провеждане на Зимно училище за млади дипломати от Балканите и Черноморския регион, инициатива, реализирана успешно от Дипломатическия Институт и фондация „Ханс Зайдел” вече шест поредни години. Меморандумът бе подписан от г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института и д-р Клаус Физингер, началник-отдел „Централна, Източна и Югоизточна Европа на Фондация „Ханс Зайдел”. В срещата участва и представителят на Фондацията за България г-н Богдан Мирчев.

 • [14.03.2011]
  Шесто Зимно училище по дипломация в Сандански

  Днес в гр. Сандански стартира шестото издание на международния семинар „Зимно училище по дипломация”, съвместно организирано от Дипломатическия институт към МВнР и фондация „Ханс Зайдел”. Темата на семинара е „Международни фактори, гарантиращи сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион”. В него участват 33 млади дипломати от 19 държави, като наред с традиционно канените участници от Балканите и страните от Черноморския регион, са поканени представители от всички страни-членки на ЕС. Поздравления към участниците отправиха г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, г-н Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел” в България, Н.Пр. г-н Матиас Хьопфнер, посланик на Федерална Република Германия и г-н Светлан Стоев, административен секретар на МВнР. Н.Пр. г-жа Юдит Ланг, посланик на Унгария, представи основните приоритети на унгарското председателство на ЕС. Лектори в семинара ще бъдат както дипломати от МВнР, служители в дирекциите „Съседни страни”, „Източна Европа, Кавказ и Централна Азия”, „Политически въпроси” и „Политика за сигурност”, така и експерти, в това число чуждестранни, от Европейската академия в Берлин, Института за глобална икономика в Будапеща, МВнР на Унгария, „София аналитика”, Института за икономическа политика и др. В програмата на семинара са включени теми, свързани с регионалната политика, енергийната сигурност, европейската интеграция като модел за регулиране на конфликти и др.

 • [10.03.2011]
  Журналистите Кирил Вълчев и Георги Милков – лектори в Основния дипломатически курс

  На 10 март, четвъртък, 2011 г., като част от програмата на Деветия основен курс по дипломация за младши служители на Министерство на външните работи в рамките на модул “Публична дипломация” гост-лектори бяха г-н Кирил Вълчев, журналист и водещ на предаването ”Седмицата” по “Дарик” радио, и г-н Георги Милков, журналист във вестник “24 часа”. Двамата говориха за връзката между медиите и външната политика от гледната точка на журналиста. Двете лекции бяха последвани от оживени дискусии.

 • [10.03.2011]
  Представяне на книгата „България и Дубровник. Договорът от 1253 г.”


  Днес Дипломатическият институт и Държавният културен институт организираха представяне на книгата „България и Дубровник. Договорът от 1253 г.” на проф. Иван Божилов. Издаването на книгата бе реализирано с помощта на двата института и отразява сключения между България и Дубровник договор, обхващащ най-важните прояви на политическите и търговските отношения между двете страни. Това е единственият запазен двустранен международен договор, сключван от българската държава през Средновековието и се съхранява в Държавния архив на Дубровник. Реализирането на това издание позволява да бъде направено съществено допълнение към изворите на българската средновековна история и е повод за важен акцент в българо-хърватските отношения.
  Г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт приветства гостите и припомни, че това е втората книга свързана с българо–хърватските отношения, която Института представя - през ноември 2008 г. Дипломатическият институт съвместно с посолството на Р Хърватия организира премиерата на българското издание на книгата на хърватския географ и историк Иван Хоич “Княжество България”. На премиерата на книгата на проф. Божилов почетен гост бе г-жа Данийела Баришич, посланик на Република Хърватия. Присъстваха представители на академичните среди, специалисти и експерти от МВнР. След представянето проф. Иван Божилов надписа книга за библиотеката на Дипломатическия институт.

 • [28.02.2011]
  Икономически модул в курса за средна кариера дипломати

  Днес в новата обучителна зала на Дипломатическия институт започна третият двудневен модул от програмата, насочена към дипломати с ранг І-ви и ІІ-ри секретар в МВнР. Модулът е с икономическа насоченост и се провежда в съдействие с Института за икономическа политика. Лекциите се водят от проф. д-р Андраш Инотай, директор на Института за световна икономика на Унгарската академия на науките, проф. Иванка Петкова, председател на УС на Института за икономическа политика; Надя Йоргова, директор „Икономически проекти и програми” в същия институт и Григор Сарийски, научен сътрудник II степен в Института за икономически изследвания на БАН. Темите обхващат областта на икономическата дипломация, европейският икономически и валутен съюз, външните политически отношения на България, глобалното икономическо развитие и др.

 • [23.02.2011]
  Посещение на участниците в Основния курс по дипломация в Народното събрание

  Днес участниците в десетия Основен курс по дипломация за младши служители на МВнР посетиха Народното събрание, където присъстваха на пленарно заседание и направиха обиколка на по-важните администратривни звена в парламента. По-късно, в сградата на НС на пл. „Александър I”, те имаха възможност да присъстват на заседание на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Дневният ред на заседанието включваше представяне, обсъждане и приемане на становище по законопроект за енергията от възобновяеми източници, обсъждане и приемане на годишна работна програма на НС по въпросите на ЕС и изслушване на информация за напредъка в изпълнението на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за 2007 – 2013 година.

 • [21-22.02.2011]
  Интерактивни упражнения в десетия Основен курс по дипломация

  В рамките на десетия Основен курс по дипломация бяха проведени интерактивни занимания включващи устно представяне на политически анализ и симулационна игра – парламентарно заседание.
  Първото задание изискваше от курсистите в рамките на 10 минути да направят експертно устно представяне по актуална външнополитическа тема, като използват информация от български и чуждестранни медии. Целта на заданието беше подобряване уменията за говорене пред публика и структурирано излагане на информация. Представянията бяха последвани от дискусии и препоръки от модераторите на упражнението.
  Симулационната игра предостави на курсистите възможност да влязат в ролята на парламентарно представените политически партии в рамките на реално проведено обсъждане относно действията на България за приемането на страната в Шенгенското пространство.

 • [14.02.2011]
  Ориентационен курс по Обща политика за сигурност и отбрана в Брюксел

  Днес в Брюксел, Белгия, започна Ориентационен курс по Обща политика за сигурност и отбрана, организиран съвместно от Дипломатическия институт към МВнР, Министерството на отбраната и Европейския колеж по сигурност и отбрана (ЕКСО). Курсът е предназначен за 70 военни и цивилни лица от държавите–членки на ЕС, както и представители на САЩ, Япония, Китай, Руската федерация, Швейцария и др. Едноседмичният курс е първият подобен след създаването на Европейската служба за външна дейност и България ще бъде домакин на Курса за първи път като държава–членка на ЕС. Лектори в курса са водещи специалисти в областта на европейската сигурност. Като организатори от страна на ДИ в Брюксел са г-жа Аделина Томова – Лихова, главен експерт в отдел „Обучителни програми и проекти” и г-н Кирил Апостолов, старши експерт в същия отдел. Участник в курса от Института е г-жа Теодора Баева - Муравска. Курсът беше открит от г-жа Томова-Лихова, полк. Владимир Миленски от МО и подп. Дърк Дюбоа от ЕКСО. В края на първия работен ден от програмата, участниците ще посетят Постоянното представителство на Р България и ще бъдат поздравени от посланик Бойко Коцев.

 • [14.02.2011]
  Виенски бал 2011

  На 12.02.2011 г. под патронажа на Н.Пр. г-н Герхард Райвегер, посланик на Австрия и на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, се проведе единадесетия традиционен благотворителен Виенски бал. Тази година балът премина под знака на Дунавското сътрудничество с мотото "Силата на реката. Движението обединява". За да се подчертае значението на Дунавската стратегия като почетен гост на бала бе поканена Н.Пр. г-жа Юдит Ланг, посланик на Унгария, след като през януари Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС. От страна на Дипломатическия институт бяха поканени г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института, г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти”, както и възпитаници и курсисти на Дипломатическия институт.

 • [11.02.2011]
  Публична лекция на г-н Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност в Хъдсън институт, Вашингтон

  Днес Дипломатическият институт организира публична лекция на г-н Алекс Алексиев - научен сътрудник в Хъдсън институт във Вашингтон, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Интересът към лекцията на тема „Идеология на ислямизма” беше извънредно висок. Присъстваха представители на дипломатическия корпус, експерти от различни държавни институции, журналисти и курсисти от основния дипломатически курс на Дипломатическия институт. Лекторът беше представен от Таня Михайлова, и.д. директор на института и беше любезен да отговори на множеството въпроси от страна на аудиторията.

  Текстът на лекцията е публикуван на сайта на Информационна агенция "Фокус".

  Алекс Алексиев е научен сътрудник в Хъдсън институт във Вашингтон, експерт международна сигурност и радикален ислям. Той е роден през 1941 г. в България. През 1965 г. емигрира в САЩ и става един от най-добрите анализатори на бившия СССР и комунистическия лагер. Той е водещ сътрудник в Центъра за политика по сигурността и ръководител на програмата “Ислямски радикализъм и международен тероризъм”. Работил е за корпорация „Ранд", негови анализи по националната сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ. Автор е на книги, монографии и статии по въпросите на националната сигурност и ислямския тероризъм.

 • [11.02.2011]
  Конференция „Прилагането на Лисабонския договор” в Брюксел

  На 9 и 10 февруари т.г. в Брюксел се проведе международна конференция, посветена на последиците от приемането на Лисабонския договор и годишнината от встъпване в длъжност на комисията Барозу II. Организатори на конференцията на високо равнище бяха Бюрото на политическите съветници на председателя на ЕК, Правната служба на Европейската комисия и Дирекция „Образование и култура” (ЕК). Конференцията бе открита с реч на председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу, която бе последвана от изказвания на комисари, членове на Европейския парламент, експерти в областта на правосъдната система и представители на академичните среди. Акцентът бе поставен върху пост-Лисабонската архитектура в областта на външната политика на ЕС, вътрешния институционален баланс в изготвянето на законите на Съюза и системата на ЕС за правна защита според Лисабонския договор. От българска страна в конференцията участва г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт.

 • [07.02.2011]
  Лятно училище по енергийните въпроси в Баку, 02 – 16 юли 2011 г.

  Дипломатическата академия на Република Азербайджан кани участници от България в ежегодното „Лятно училище по енергийните въпроси в Баку”, което ще се проведе в периода 02 – 16 юли 2011 г. Курсът се провежда в партньорство с Държавната петролна компания на Азербайджан и си поставя за цел да предостави едно по-добро разбиране на глобалните енергийни въпроси и тяхното практическо приложение. Повече информация

 • [01.02.2011]
  Започна десетият Основен курс по дипломация

  Днес беше открит десетият Основен курс по дипломация за младши служители на Министерство на външните работи. Обучението е целодневно с продължителност три месеца и успешното му завършване е сред необходимите условия за получаване на първи дипломатически ранг – аташе. В курса се обучават 25 души. Той обхваща 9 тематични модула, засягащи важни аспекти от теоретичната и практическа подготовка на един дипломат. Чрез интерактивни форми на обучение, симулации и дебати се акцентира върху уменията за практическо прилагане на наученото. Лектори са български и чуждестранни дипломати, академични преподаватели и експерти. Курсът ще завърши със защита на политически доклад пред комисия, определена от министъра на въшните работи.
  Участниците в курса бяха приветствани от г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт и посланик Иван Станчов, председател на Националния консултативен съвет на ДИ.

 • [25.01.2011]
  Честито!

  Днес нашата колежка Виолета Божилова се сдоби с първа рожба. Честито!

 • [18.01.2011]
  Среща с посланика на Република Турция

  Днес се състоя среща на г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти” с новоназначения посланик на Република Турция в България Н.Пр. г-н Исмаил Арамаз. Бяха обсъдени общи проекти в областта на обучението на дипломати, както и възможни съвместни инициативи в областта на публичните дейности и международното сътрудничество.

 • [17.01.2011]
  България в мароканското сп. “Дипломатика”

  В своя последен брой 35 за 2010 г., престижното месечно издание на мароканското сп. “Дипломатика” (Diplomatica, Diplomacy & Business) посвети специално място на развитието на българо-мароканските отношения през последните години.
  Представяйки важни фигури от политическия живот на нашата страна, списание “Дипломатика” си поставя за цел да отдаде почит към приноса им за успешно развитие на дългогодишни политически, икономически, търговски и бизнес отношения, установени между Кралство Мароко и Република България.
  Специални благодарности са отправени към Н.Пр. Катя Тодорова, посланик на Република България в Мароко и към Н.Пр. Азиза Лимаме, посланик на Кралство Мароко в България. Списанието благодари специално и на г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Дипломатическия институт, както и на целия екип на Института за цялостния му принос за развитието на успешно двустранно сътрудничество в областта на публичната дипломация.

 • [13.01.2011]
  Среща с посланика на Кралство Норвегия г-жа Тове Скарстен

  По инициатива на Дипломатическия институт в Посолството на Кралство Норвегия се състоя работна среща на г-жа Таня Михайлова, и.д. директор на Института и г-жа Биляна Дечева, началник-отдел „Обучителни програми и проекти” с Н.Пр. г-жа Тове Скарстен. Обсъдени бяха общи проекти в областта на обучителните дейности както за български, така и за чуждестранни дипломати. Набелязани бяха и серия публични събития, които да бъдат реализирани съвместно през 2011 г.

 • [10.01.2011]
  Новият брой на списание „Дипломация”

  Излезе новият, пети брой на списание „Дипломация”, което Дипломатическият институт започна да издава през 2008 г. Двуезичното списание (на български и английски език), посветено на международните отношения, представя различни гледни точки на български и чужди политици, дипломати и интелектуалци, както и на млади специалисти.
  Този брой на списанието включва интервю с Н.Пр. г-н Джефри Кийтинг, бивш посланик на Ирландия в България и статии на д-р Здравко Попов (посветена на лобирането в ЕС), Йоханес Айгнер (за Дунавската стратегия), Екарт Щратеншулте (за Балтийско море), Светлозара Кабакчиева (за Шенген), посланик Петко Драганов (за ООН). Списанието представя две от най-добрите разработки на участници в Деветия курс по дипломация, посветени на Босна и Херцеговина и Китайския полуостров. В списанието е представена и работата на отдел „Публични дейности и сътрудничество” със статията „Публичната дипломация в теорията на международните отношения и в практиката на Дипломатическия институт.